Udvalgsformand i Folketinget: Sundhedsplatformen får et halvt år

Den 3. november går Sundhedsplatformen live med en ny version. Det er absolut sidste chance for it-systemet til at bevise sin værdi, anfører udvalgsformand i Folketinget.

Sundhedsplatformen, der bruges i Region Sjælland og Region Hovedstaden, får seks måneder til at bevise sit værd.

Formand for Sundhedsudvalget i Folketinget, Liselott Blixt (DF) Illustration: Steen Brogaard

Meldingen kommer fra formanden for Sundhedsudvalget i Folketinget, Liselott Blixt (DF), til P4 Sjælland ifølge ITwatch.

Hun ser ikke nogen anden udvej end at udskifte systemet, hvis en kommende opdatering, som går i luften d. 3. november ikke løser problemerne.

»Jeg giver Region Sjælland og Region Hovedstaden et halvt år, så skal Sundhedsplatformen fungere, ellers skal den skrottes. Om nødvendigt vil jeg samle flertal i Folketinget,« siger Liselott Blixt (DF) til P4 Sjælland ifølge ITwatch.

Sundhedsplatformen blev i forrige uge kritiseret af Statsrevisorerne i skarpe vendinger efter en beretning fra Rigsrevisionen om Region Hovedstadens forberedelse fra programmets start til første ibrugtagning af Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital i maj 2016.

Læs også: Statsrevisor: Folk bag Sundhedsplatformen »er på grænsen til amatører«

Ny Sundhedsplatform og nyt Landspatienterregister launches samtidig

Den nye version af Sundhedsplatformen går i luften samtidig med en ny version af Landspatientregistreret, LPR3. Derfor skal Sundhedsplatformen tilpasses, så den kan indberette til LPR3, har Version2 tidligere fortalt.

Læs også: Nyt patientregister presser regioner: »Det er så kritisk, som det kan blive uden at knække«

I den seneste afrapportering om Sundhedsplatformen til Regionsrådet i Region H kan man læse, at det projekt er forsinket i begge de to regioner, der bruger Sundhedsplatformen.

»På regional side skal vi leve op til det nye Landspatientregisters struktur, men det er jo også en udfordring at få udviklet selve registeret i rette tid. Og stille det til rådighed med stabile snitflader og testfaciliteter. Så jeg tror, at alle parter, også Sundhedsdatastyrelsen og deres leverandør, er presset af tidsplanen,« sagde Per Buchwaldt, der er it-direktør i Region Sjælland, til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Palsbjørn-Pedersen

..."ellers skal den skrottes" - vil den politiske idioti aldrig tage nogen ende?

Hvad har de så forestillet sig? At hospitalerne skal gå tilbage til papir-journaler? Erkend dog at I selv har taget dårlige beslutninger, og lad være med at tage en endnu dårligere... men nej, det er lettere bare at råbe højt og lukke helt ned.

Og hvad betyder "så skal Sundhedsplatformen fungere" - hvad er definitionen på "fungere"? Man bliver så træt :-(

 • 6
 • 8
#2 Kenn Nielsen

Hvad har de så forestillet sig? At hospitalerne skal gå tilbage til papir-journaler?

For langt under en fjerdedel af prisen for den "episke femskankede gris", kan man tilsyneladende få (ja det må næsten være en foræring i sammenligning) samme system som region syd.

Og de fleste spændende middage og rejser er nok allerede overståede, hvilket betyder det 'kun' er >>resten<< af tjenesterne man kommer til at mangle. Netværket er dog allerede udvidet.

K

 • 10
 • 1
#5 Louise Klint

Det er det givet, men nu ser vi. – Så må hun jo holdes op på det.

Jeg hilser al form for handlekraft velkommen, når det drejer sig om Sundhedsplatformen. Om man skal skære igennem fra Christiansborg og gennemtvinge et nyt udbud eller whatever – bare man tager problemerne alvorligt og sørger for at løse dem. To år har henslæbt sig med en ledelse, der altovervejende har siddet på hænderne og skudt problemerne til hjørne. Der er blevet udskudt og udskudt og udskudt at handle fra både Hjalte Aaberg, Svend Hartling og Sophie Hæstorps side, hvilket jo altså ikke har fået problemerne til at forsvinde.

Som sådan kan det godt blive lidt vanskeligt at opfylde Blixts deadline på blot ½ år med ovennævnte ved roret.

Sophie Hæstorp varslede nok engang udsættelse – i et interview med Ugeskrift For Læger, i forbindelse med Rigsrevisionens rapport for to uger siden – da hun blev spurgt om, hvornår forbedringerne vil begynde at indfinde sig med den kommende opdatering af SP og LPR til november:

Jeg forventer ikke, at der vil komme en positiv udvikling fra dag et efter opdateringen. Det nye LPR medfører, at der skal læres nye arbejdsgange og folk skal uddannes. Så vi ser ind i foråret 2019 i hvert fald.

http://ugeskriftet.dk/nyhed/overlaegeformand-bring-medicinmodul-og-data-...

 • 8
 • 0
#6 Mark Klitgaard

Erkend dog at I selv har taget dårlige beslutninger, og lad være med at tage en endnu dårligere... men nej, det er lettere bare at råbe højt og lukke helt ned.

Man kan da have lov at håbe det fører til lidt reflektion hos de danske regioner (i dette tilfælde primært region hovedstaden & sjælland), og de erkender at Danmark ikke er stor nok til det giver mening at vi har flere forskellige systemer til sygehusene på tværs af regionsgrænserne.

I Jylland har de jo tilsyneladende fundet noget der fungerer (og er markant billigere end SP), så det kan nærmest kun gå for langsomt med at få strømlinet det her gedemarked.

 • 5
 • 0
#7 Magnus Jørgensen

Man kan da have lov at håbe det fører til lidt reflektion hos de danske regioner (i dette tilfælde primært region hovedstaden & sjælland), og de erkender at Danmark ikke er stor nok til det giver mening at vi har flere forskellige systemer til sygehusene på tværs af regionsgrænserne.

I Jylland har de jo tilsyneladende fundet noget der fungerer (og er markant billigere end SP), så det kan nærmest kun gå for langsomt med at få strømlinet det her gedemarked.

Jamen faktisk har det jo været en fordel at have to forskellige systemer. Hvis vi kun havde haft sundhedsplatformen ville folk jo ikke stoppe op og sige: "Hvordan kan det være at SP er så meget dyrere og dårligere?". Jeg synes at vi skal være lykkelige over at den beslutning er taget, for ellers ville folk som Sophie Hæstorp Andersen bare kunne sige at andre systemer ville være mindst lige så dyre og dårlige som SP.

 • 9
 • 0
#8 Mark Klitgaard

Jamen faktisk har det jo været en fordel at have to forskellige systemer.

Sådan kan man selvfølgelig vælge at se på det. Personligt hælder jeg mere til at man får nogle flere relevante faglige personer ind over beslutningsprocessen så man (forhåbentlig) slipper for at træffe disse tilsyneladende imkompetente beslutninger og dermed vælger noget ordentligt i det første forsøg.

 • 1
 • 0
#9 Martin Hoffmann

..."ellers skal den skrottes" - vil den politiske idioti aldrig tage nogen ende?

Det er typisk DF politik. Læs BT eller Ekstrabladet for at se hvad folk går op i den dag, slut dig til harmen og kom med en udmelding om at det da også er rigtigt at det er for dårligt, og noget bør gøres. De har bare være snu nok til at sætte sig i positioner hvor de ikke rent faktisk kan forventes at gøre noget konstruktivt.

Jeg mindes en fantastisk scene fra "Yes, Prime Minister" hvor ministeren siger noget i retning af at han jo er nødt til at læse aviserne så han kan se hvor folket er på vej hen, så han kan lede dem.

 • 3
 • 0
#10 Hans Nielsen

Når man starter et projekt med den forudsætning at der skal spares penge.

Og den eneste sted hvor det fremkommer, er i en business case man selv har bestilt, betalt og angivet konklusion.

Så det hvis det ikke er korruption, eller en eller andet har betalt sit nye vellønnet Job i EPIC. Så vidner det stærkt om manglende omhu, eller evner. Konsekvensen må i alle tilfælde være, at alle som har været med i beslutningsgrundlaget for anskafelsen og inplamatering bliver fyret uden bonuse og løn. På grund af ovenstående.

 • 3
 • 0
#11 Max Kjeldgaard

[quote]..Hvad har de så forestillet sig? At hospitalerne skal gå tilbage til papir-journaler?[quote]

Papirjournaler. Hvorfor egentlig ikke?

1: Sundhedsplatformen flytter arbejde fra HK - overenskomst (lægesekretærer) til lægeoverenskomst- det bliver sagsbehandlingen dyrere af.

2: Der er givetvis mange ældre læger, der ikke er rutinerede IT-brugere og derfor langsommere i indtastningen - det bliver sagsbehandlingen langsommere af.

3: Jeg kender ikke til, at det gamle "papir-diktafon-lægesekretær" system var dårligt, mennnn - øhh det hører jeg en del om vedrørende sundhedsplatformen.

Jeg kunne godt tænke mig, at grundspecifikationen inklusive opdateringer blev offentliggjort i "Ingeniøren", så alle vi, der har lavet grundspecifikationer kunne få et godt grin.

 • 4
 • 0
#12 Claus Petersen

Når man starter et projekt med den forudsætning at der skal spares penge.

Og den eneste sted hvor det fremkommer, er i en business case man selv har bestilt, betalt og angivet konklusion.

Her til er jeg enig Problemet er, at så vidt jeg kan læse mig til i diverse referater, så troede man at man købte en hyldevare og den hyldevare kunne erstatte den gamle hyldevare (de gamle systemer). Men nej, den nye hyldevare, har "snablen" nede i de gamle systemer, så der er stadig behov for den gamle hyldevare, der jo stadig koster penge og som man troede man kunne spare. I øvrigt derfor jeg tror man er i gang med en stor outsourcing øvelse af Infrastruktur i regionh. Dette vidste beslutningstagerne ikke, men troede man fik noget nyt der kunne erstatte noget gammelt. Hvem der så har givet dem den mangelfulde oplysning, har jeg ikke kunnet finde svar på, men der er nogen der har fortalt beslutningstagerne, at den gamle hyldevare kunne spares væk.

 • 3
 • 1
#13 Jan Heisterberg
 • den grimme beslutning skal træffes, så er der vel kun eet relevant valg: nemlig samme system som benyttes i Jylland. Ikke fordi vi så får eet (ens) system, men fordi det tiulsyneladende har bevist sin funktionalitet og anvendelighed. Måske skal nogle af de organisatoriske ændringer så rulles tilbage, men så gør dog det.

Det sværeste bliver, at træffe den politiske beslutning - baseret på en risikovurdering - at "systemet" IKKE skal i udbud. Så må vi, på linie med indkøb til Forsvaret, skære igennem og sige til statens advokater og andre EU-frelste: så er NØDT TIL at gøre.

 • 1
 • 0
#16 Joakim Ditlevesen

For langt under en fjerdedel af prisen for den "episke femskankede gris", kan man tilsyneladende få (ja det må næsten være en foræring i sammenligning) samme system som region syd.

Region Syd fik en under bordet aftale med Region Midt. Derfor kunne Systematic give en lavere pris. Hvis der ikke blev snydt på vægten med denne aftale, så ville det koste væsentligt mere. Sjovt, at der ikke er nogen som helst interesse for at bore videre i denne underhåndsaftale. Er det ok med fusk, når det er danske virksomheder?

 • 0
 • 3
#19 Joakim Ditlevesen

... hvis folk bare var klare over, hvilke mangler Midt-EPJ har haft

"har haft" - vil det sige, at de mangler er blevet afhjulpet?

Det bliver mangler som regel. De får sjældent lov til at blive hængende. Hvis man giver Sundhedsplatformen lige så lang tid til at blive implementeret, som Midt-EPJ har fået i Region Midt, hvor det endda har været et meget intimt parløb med regionen, så vil Sundhedsplatformen også bevise sin værdi. Hvis forventningen til Midt-EPJ var lige så krakilsk da de startede, som forventningen til Sundhedsplatformen er, så ville Midt-EPJ have været savet midt over.

Bevares, så har Sundhedsplatformen en del mangler, fx medicinmodulet. De skal selvfølgelig rettes, men det er svært at få lavet et medicinmodul som kører til alles tilfredstillelse. Bare spørg Systematic, som stadigvæk kæmper med deres medicinmodul, fx. i Aarhus kommune, hvor der stadigvæk køres manuelle arbejdsgange, som er nødvendige for at dæmme op for de mangler, som Columna Care har. Der bliver bare ikke skrevet noget om det, fordi Sundhedsplatformen løber med al opmærksomhed. Det bliver interessant at se, hvordan dækningen af nyt EPJ system i Region syd kommer til at foregå. Håber bare, at det får samme nidkære opmærksomhed, som det har fået i Øst-Danmark.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere