Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet

Politiet kan spare mere end 100 millioner kroner ved at skifte til open source-programmer, konkluderer en McKinsey-rapport. Men den oplysning indgår ikke udvalgets afrapportering til ministeren.

Skift politiets Microsoft Office-pakker ud med Suns Star Office og spar 101 millioner kroner. Det er den klokkeklare konklusion i en ny rapport fra McKinsey med titlen »Budgetanalyse af politiet 2009-2010,« som Folketinget har bestilt.

Men den konklusion nævnes ikke med et eneste ord i den afrapportering, som det nedsatte udvalg har givet til Folketinget. Og det får formanden for Open Source-leverandørerne i Danmark, Morten Kjærsgaard helt op i det røde felt:

»Det nærmer sig misinformation af Folketinget at fortie den slags oplysninger. Afsnittet om open source fylder en tredjedel af hele afsnittet om it, men i stedet for de 100 millioner får politikerne kun præsenteret besparelsen på 13 millioner, som en udskudt opgradering af Microsoft Office betyder,« siger Morten Kjærsgaard.

**Læs også: **Politiets it-spareplan: Hold styr på projekterne og drop Office 2010

Det er en gruppe embedsmænd fra finansministeriet, justitsministeriet, Rigspolitiet og Rigsadvokaten, der står bag udvælgelsen af, hvilke ting fra baggrundsrapporterne, der skulle med i den endelige afrapportering til politikerne, og Morten Kjærsgaard er helt med på, at ikke alt kan komme med.

»Selvfølgelig er de nødt til at hugge en hæl og klippe en tå i sådan en afrapportering, men det her er at kappe hele foden af. De har redigeret ekstremt væsentlige punkter ud, og det er totalt uforsvarligt,« siger Morten Kjærsgaard.

McKinsey-rapporten går videre endnu ad open source-sporet og anbefaler politiet at droppe dyre Oracle- og Microsoft-databaser.

»Vi anbefaler en open source-strategi, der klart angiver en anbefaling til at bruge alternative databaseløsninger som f.eks. MySQL for at reducere omkostninger,« står der således i rapporten.

Heller ikke denne anbefaling er med i afrapporteringen til politikerne.

Vil råbe finansministeren op

Foreningen af Open Source-leverandører har nu sendt et brev til finansminister Claus Hjort Frederiksen, hvor de gør opmærksom på McKinsey-rapportens konklusioner.

Men Morten Kjærsgaard frygter for de langsigtede konsekvenser, hvis ikke konklusionerne kommer med i politikernens beslutningsgrundlag.

»En ting er, at nogen fortier den slags oplysninger og politiet går glip af en kæmpe besparelse. Men i det langsigtede perspektiv er det hele diskussionen om open source i det offentlige, der risikerer at få fortiet vigtig information,« siger Morten Kjærsgaard.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Der har i Danmark altid været en tendens til at vælge de løsninger, der laver mindst om på status quo, selv om man kan få bedre kvalitet eller større besparelser med mere radikale løsninger. Jeg ved ikke, om det skyldes frygt for det ukendte eller bare magelighed. Uanset hvad, så er det ikke sådan, at Danmark kommer ud af finanskrisen.

 • 0
 • 0
#8 Anders Sørensen

troede ikke at Star Office var open source. Er star office ikke det sun lavede med ekstra funktionalitet (som er close source)? (og senere opkøbt af oracle, og fik nyt navn?) Hvad var grunden til de ikke tog den helt gratis og open source impl. af en kontor pakke i form af open office? Hvis folk påstår det er det samme (open office = star office), hvorfor så betale for det?

sikke mange spørgsmål..

 • 0
 • 0
#11 Søren Jensen

Niels Skrev:

Er det finans-ministeren, hans top-embedsmænd eller begge parter, der er lobbyister for Microsoft?

Næppe. Men Claus Hjort gav i et interview sammen med Vesterager udtryk for at han ikke kunne overskue at kigge på efterlønnen m.m., da al energien gik med at styre Danmark uden om krisen....

Helt ærligt det går vist heller ikke for godt med krisestyringen... Det virker lidt som om det er på det økonomiske område at regeringen og DF - med rette - får mest kritik....

 • 0
 • 0
#14 Michael Nielsen

Den Danske regering har jo syltet et valg af office pakke format i over 6 år, for at give MS en chance for at komme med deres "Open standard", det er altfald den eneste tolkning jeg kan få ud af det, da indtil fornyligt var der kun en officielt anerkendt ISO standard, men hele processen blev syltet, til åbenlys fordel for Microsoft.

Så det overrasker mig ikke at der sker andre uregelmæssigheder til fordel for de Dyre løsninger.

Hvornår undersøger nogen journalister penge pungen på divs partier, og politikere ? Der må da være noget der trykker for at gøre alt for at forstumme debatter, og skjule information, eller når alt det fejler at bare udsætte beslutninger.

 • 0
 • 0
#15 Martin Bøgelund

Jeg kan se at "Udvalget for en budgetanalyse af politiet 2009-2010" var sendt i byen for at finde "effektiviseringspotentialer" for 300-500 mio kr.

Man kan sige at udvalget så gør udfordringen lidt større for sig selv og de ansvarlige politikere, ved at smide en besparelsesmulighed til 100 mio kr væk, bare sådan uden videre.

Derfor undrer det mig at udvalget ikke er blevet ringet op af nysgerrige journalister fra bl.a. Version2, som vil høre deres særdeles spændende tilgang til opgaven.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere