Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet

9. juni 2010 kl. 08:3214
Udvalg skjulte trecifret milliongevinst ved open source i politiet
Illustration: Pressefoto Rigspolitiet.
Politiet kan spare mere end 100 millioner kroner ved at skifte til open source-programmer, konkluderer en McKinsey-rapport. Men den oplysning indgår ikke udvalgets afrapportering til ministeren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skift politiets Microsoft Office-pakker ud med Suns Star Office og spar 101 millioner kroner. Det er den klokkeklare konklusion i en ny rapport fra McKinsey med titlen »Budgetanalyse af politiet 2009-2010,« som Folketinget har bestilt.

Men den konklusion nævnes ikke med et eneste ord i den afrapportering, som det nedsatte udvalg har givet til Folketinget. Og det får formanden for Open Source-leverandørerne i Danmark, Morten Kjærsgaard helt op i det røde felt:

»Det nærmer sig misinformation af Folketinget at fortie den slags oplysninger. Afsnittet om open source fylder en tredjedel af hele afsnittet om it, men i stedet for de 100 millioner får politikerne kun præsenteret besparelsen på 13 millioner, som en udskudt opgradering af Microsoft Office betyder,« siger Morten Kjærsgaard.

**Læs også: **Politiets it-spareplan: Hold styr på projekterne og drop Office 2010

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en gruppe embedsmænd fra finansministeriet, justitsministeriet, Rigspolitiet og Rigsadvokaten, der står bag udvælgelsen af, hvilke ting fra baggrundsrapporterne, der skulle med i den endelige afrapportering til politikerne, og Morten Kjærsgaard er helt med på, at ikke alt kan komme med.

»Selvfølgelig er de nødt til at hugge en hæl og klippe en tå i sådan en afrapportering, men det her er at kappe hele foden af. De har redigeret ekstremt væsentlige punkter ud, og det er totalt uforsvarligt,« siger Morten Kjærsgaard.

McKinsey-rapporten går videre endnu ad open source-sporet og anbefaler politiet at droppe dyre Oracle- og Microsoft-databaser.

»Vi anbefaler en open source-strategi, der klart angiver en anbefaling til at bruge alternative databaseløsninger som f.eks. MySQL for at reducere omkostninger,« står der således i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke denne anbefaling er med i afrapporteringen til politikerne.

Vil råbe finansministeren op

Foreningen af Open Source-leverandører har nu sendt et brev til finansminister Claus Hjort Frederiksen, hvor de gør opmærksom på McKinsey-rapportens konklusioner.

Men Morten Kjærsgaard frygter for de langsigtede konsekvenser, hvis ikke konklusionerne kommer med i politikernens beslutningsgrundlag.

»En ting er, at nogen fortier den slags oplysninger og politiet går glip af en kæmpe besparelse. Men i det langsigtede perspektiv er det hele diskussionen om open source i det offentlige, der risikerer at få fortiet vigtig information,« siger Morten Kjærsgaard.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. juni 2010 kl. 09:10

Der har i Danmark altid været en tendens til at vælge de løsninger, der laver mindst om på status quo, selv om man kan få bedre kvalitet eller større besparelser med mere radikale løsninger. Jeg ved ikke, om det skyldes frygt for det ukendte eller bare magelighed. Uanset hvad, så er det ikke sådan, at Danmark kommer ud af finanskrisen.