Udspekuleret kildekode-trick sendte 'Forbrydelsen'-seere på vildspor

26. november 2012 kl. 10:2910
DR afslørede falsk morder i kildekoden bag 'Forbrydelsens' website, hvor kommentarerne fremstod som raffineret røgslør. Læs, hvor udspekuleret planen i virkeligheden var.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er du blandt de knap 2 millioner danskere, der søndag efter søndag har fulgt med i DR's kriminalserie 'Forbrydelsen III', ved du nu, at Robert Zeuten ikke var morderen.

Robert Zeuten, der i serien er chef for familiekoncernen Zeeland, var ellers af mange blevet spået som gerningsmanden, ikke mindst fordi den opmærksomme twitterbruger Bertel Torp havde fundet følgende interessante kommentar i kildekoden til DR's særlige Forbrydelsen-site:

Her står der i en af kommentarfelterne blandt koderne 'morder', hvorefter Robert Zeutens navn kommer frem nedenunder.

Nu viser det sig, at kommentaren var plantet af DR for at skabe maksimal mystik om, hvem morderen var. Og DR spillede kortene forbilledligt efter Bertel Torps afsløring på Twitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selvfølgelig laver vi ikke sådan en brøler. Vi er jo ikke idioter,« udtalte seriens producent Piv Bernth således til DR Kultur.

Umiddelbart efter Twitter-brugeren Bertel Torps afsløring bredte nyheden sig som en steppebrand på de elektroniske medier, og det endte med, at DR tog hele 'Forbrydelsen'-sitet offline.

Da sitet igen kom online, var der ændret i kildekoden, så man skulle få indtryk af, at nogen havde fået kolde fødder og efterfølgende ændret i kommentarerne. Men det var altså ikke tilfældet.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
28. november 2012 kl. 17:21

Denne type promotion, har siden da fået et navn.

9
26. november 2012 kl. 20:38

»Selvfølgelig laver vi ikke sådan en brøler. Vi er jo ikke idioter,« udtalte seriens producent Piv Bernth således til DR Kultur.

Eller også var de idioter og havde lavet en brøler, som så nu maskeres som en "udspekuleret plan"!

8
26. november 2012 kl. 17:41

Mere ren konspiration:

Oprindeligt var Robert Zeuthen tiltænkt at være morderen.

Da navnet i kildekoden blev "afsløret" har DR i en fart indspillet et nyt alternativt afsnit 10 med ændret morder.

Ville det ikke være meget mere sandsynligt at PET og Justitsministeriet ville dække over selveste Robert Zeuthen end bare en personlig assistent?

7
26. november 2012 kl. 12:38

Det står enhver frit for at spekulere. Det er hverken dokumenteret eller sandsynliggjort den ene eller den anden vej.

6
26. november 2012 kl. 12:36

Det kræver kun en enkelt nørd med god humor at plante den slags ting i koden med vilje. Så hvorfor skulle det ikke være bevidst.

5
26. november 2012 kl. 12:31

Uanset hvad, er der næppe belæg for at sige "Nu viser det sig, at kommentaren var plantet af DR". Hvis nu den gode Bertel havde være producerens fætter, kunne vi måske snakke conspiracy, men han er en nørd, der scanner webdata for sjov, så Mikkel Mortensens teori er nok mere sandsynlig. Desværre, det kunne ellers have været ret fantastisk. Men DR holder sig jo stadig til at reklamere for serien på deres noget mindre udspekulerede måde: At omtale den i prime time i TV-Avisen, som om det var rigtige nyheder. Og dermed i øvrigt sandsynligvis skade TVAs troværdighed mere på langt sigt, end de gavner Drama på kort sigt.

1
26. november 2012 kl. 10:51

Nu viser det sig, at kommentaren var plantet af DR (...)

Jeg tror I lægger aaaalt for meget i det.

Mit mest kvalificerede bud er at man har haft et ekstra dummy-link i sin menustruktur for at se at den så ud som den skal når man en dag kunne offentliggøre morderen. Udvikleren har selvfølgelig ikke vidst hvem morderen var og derfor blot linket til en eller anden mere eller mindre tilfældig side. Fordi en eller anden irriterende chef skiftevis har villet se menuen med/uden menupunktet, så har det blot været udkommenteret i stedet for helt at blive fjernet.

Bum. Så blev det mysterium afdækket.

3
26. november 2012 kl. 11:28

Det er nok mere sandsynligt at statsministerens spindoktor har været inde og lægge pres på dr gennem justitsministeriet og PET.