Udskudt igen: Offentlige myndigheder bliver tidligst koblet på EFI-afløser i 2021

8. januar 2020 kl. 10:062
Udskudt igen: Offentlige myndigheder bliver tidligst koblet på EFI-afløser i 2021
Illustration: Henning Mølsted.
Skatteministeriet har længe arbejdet på at få både sine egne og andre offentlige myndigheders systemer koblet til EFI-afløseren PSRM. Håbet har været, at det kunne ske i år, men ifølge skatteministeren bliver det nu tidligst i 2021.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Først i 2021 kan alle offentlige myndigheder, som borgere og virksomheder skylder penge til, forvente at få kradset penge ind via skattevæsnets nye gældsinddrivelsessystem, PSRM, som afløser det skandaleramte EFI.

Det fremgår af et nyt notat fra Rigsrevisionen.

Problembarnet er tilslutningen af fordringshavere, dvs. de offentlige myndigheder, der har gæld til gode hos borgere og virksomheder. Det er bl.a. kommuner, politiet og Udbetaling Danmark – ud over skattevæsenet selv.

Den tidligere målsætning om at tilslutte fordringshaverne i 2019 er i sagens natur helt aflyst, men det er en senere melding om, at det kunne blive i 2020, nu også:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ministeren oplyser desuden, at tidsplanen er blevet trykprøvet, og at tilslutningen af fordringshavere nu tidligst forventes at være afsluttet i 2021. Dette gælder også for Skatteforvaltningens egne systemer,« lyder konklusionen i notatet.

I september var udmeldingen til Folketinget fra Statsrevisorerne ellers, at gæld fra alle fordringshavere kunne inddrives med PSRM i 2020 eller senere.

Nu er det så helt udelukket, at alle gældshaverne bliver tilsluttet til PSRM i år.

Lønindeholdelse kun via PSRM

Forsinkelsen er afgørende for de offentlige myndigheder, der har gæld til gode, for det er kun via PSRM, at der kan foretages såkaldt lønindeholdelse, dvs. det indgreb fra skattevæsnet, hvor en del af borgerens løn bliver tilbageholdt for f.eks. at betale en gæld for en bøde fra politiet eller manglende indbetaling af institutionsbidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et af Gældsstyrelsens vigtigste og mest effektive værktøjer, fordi gælden bliver inddrevet direkte fra skyldnerens løn inden, at vedkommende får lønnen udbetalt,« skrev Skatteministeriet i december.

Det er sparsomt med oplysninger om, hvad der er årsagen til den endelige udskydelse til 2021, men det især skattevæsnets egne systemer, der giver problemer med at få tilsluttet:

»Ministeren oplyser, at forlængelsen (af tilslutning til tidligst 2021, red.) primært skal ses i lyset af fordringshaveres udfordringer med at leve op til kravene for tilslutning til det nye inddrivelsessystem og de deraf afledte behov for systemudvikling. Det gælder især for Skatteforvaltningens egne systemer,« fremgår det af notatet.

Desuden fremgår det af notatet, at der mangler en udvikling af enkelte funktionaliteter, som forventes afsluttet inden længe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derudover har Skatteministeriet i forbindelse med idriftsættelsen konstateret fejl i funktionaliteten, der skal understøtte inddrivelse ved udlæg. Ministeriet forventer derfor først at kunne ibrugtage denne funktionalitet primo 2020,« lyder det.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. januar 2020 kl. 09:39

Umiddelbart lyder kritikken fra rigsrevisionen lidt som en gang cut'n paste fra rigsrevisionens kritik af EFI. Helt ærligt, man har været igang i 14+ år med, at IT understøtte en central indrivelse af gæld til det offentlige, og man er stadig ikke i mål. Det her vidner jo om, at der er noget mere fundamentalt galt.

// Jesper

1
8. januar 2020 kl. 17:44

Som der står. "Det er sparsomt med oplysninger ....".

OK, ingen kritik af journalisten, men som borger vil jeg da helst vide noget om andelene:

  • kan 10, 50 eller 80% af gælden snart, 2020, inddrives ?
  • -- det betyder da noget for statsregnskabet
  • kna 10, 50 eller 80% af fordringerne snart, 2020, inddrives ?
  • -- det betyder da noget for tilliden til systemet

Jeg mener, hvis 80% af provenuet fortsat mangler, så mangler vi dem til alle de ting regereingen gerne vil lave.

Hvis 80% af fordringerne fortsat mangler, så forsvinder der endnu mere tillid - og måske forældes fordringerne ? Og selvom de ikke forældes, juridisk set, så er en 5 år gammel gæld nu også et både reelt og moralsk problem - sådan ude i samfundet.

MÅSKE har andre medier flere "graver-journalister" på opgaven ?