Udskudt igen: Offentlige myndigheder bliver tidligst koblet på EFI-afløser i 2021

Illustration: Henning Mølsted
Skatteministeriet har længe arbejdet på at få både sine egne og andre offentlige myndigheders systemer koblet til EFI-afløseren PSRM. Håbet har været, at det kunne ske i år, men ifølge skatteministeren bliver det nu tidligst i 2021.

Først i 2021 kan alle offentlige myndigheder, som borgere og virksomheder skylder penge til, forvente at få kradset penge ind via skattevæsnets nye gældsinddrivelsessystem, PSRM, som afløser det skandaleramte EFI.

Det fremgår af et nyt notat fra Rigsrevisionen.

Problembarnet er tilslutningen af fordringshavere, dvs. de offentlige myndigheder, der har gæld til gode hos borgere og virksomheder. Det er bl.a. kommuner, politiet og Udbetaling Danmark – ud over skattevæsenet selv.

Den tidligere målsætning om at tilslutte fordringshaverne i 2019 er i sagens natur helt aflyst, men det er en senere melding om, at det kunne blive i 2020, nu også:

»Ministeren oplyser desuden, at tidsplanen er blevet trykprøvet, og at tilslutningen af fordringshavere nu tidligst forventes at være afsluttet i 2021. Dette gælder også for Skatteforvaltningens egne systemer,« lyder konklusionen i notatet (PDF).

I september var udmeldingen til Folketinget fra Statsrevisorerne ellers, at gæld fra alle fordringshavere kunne inddrives med PSRM i 2020 eller senere.

Nu er det så helt udelukket, at alle gældshaverne bliver tilsluttet til PSRM i år.

Lønindeholdelse kun via PSRM

Forsinkelsen er afgørende for de offentlige myndigheder, der har gæld til gode, for det er kun via PSRM, at der kan foretages såkaldt lønindeholdelse, dvs. det indgreb fra skattevæsnet, hvor en del af borgerens løn bliver tilbageholdt for f.eks. at betale en gæld for en bøde fra politiet eller manglende indbetaling af institutionsbidrag.

»Det er et af Gældsstyrelsens vigtigste og mest effektive værktøjer, fordi gælden bliver inddrevet direkte fra skyldnerens løn inden, at vedkommende får lønnen udbetalt,« skrev Skatteministeriet i december.

Det er sparsomt med oplysninger om, hvad der er årsagen til den endelige udskydelse til 2021, men det især skattevæsnets egne systemer, der giver problemer med at få tilsluttet:

»Ministeren oplyser, at forlængelsen (af tilslutning til tidligst 2021, red.) primært skal ses i lyset af fordringshaveres udfordringer med at leve op til kravene for tilslutning til det nye inddrivelsessystem og de deraf afledte behov for systemudvikling. Det gælder især for Skatteforvaltningens egne systemer,« fremgår det af notatet.

Desuden fremgår det af notatet, at der mangler en udvikling af enkelte funktionaliteter, som forventes afsluttet inden længe.

»Derudover har Skatteministeriet i forbindelse med idriftsættelsen konstateret fejl i funktionaliteten, der skal understøtte inddrivelse ved udlæg. Ministeriet forventer derfor først at kunne ibrugtage denne funktionalitet primo 2020,« lyder det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Heisterberg

Som der står. "Det er sparsomt med oplysninger ....".

OK, ingen kritik af journalisten, men som borger vil jeg da helst vide noget om andelene: - kan 10, 50 eller 80% af gælden snart, 2020, inddrives ? - -- det betyder da noget for statsregnskabet - kna 10, 50 eller 80% af fordringerne snart, 2020, inddrives ? - -- det betyder da noget for tilliden til systemet

Jeg mener, hvis 80% af provenuet fortsat mangler, så mangler vi dem til alle de ting regereingen gerne vil lave.

Hvis 80% af fordringerne fortsat mangler, så forsvinder der endnu mere tillid - og måske forældes fordringerne ? Og selvom de ikke forældes, juridisk set, så er en 5 år gammel gæld nu også et både reelt og moralsk problem - sådan ude i samfundet.

MÅSKE har andre medier flere "graver-journalister" på opgaven ?

  • 2
  • 0
#2 Jesper Frimann

Umiddelbart lyder kritikken fra rigsrevisionen lidt som en gang cut'n paste fra rigsrevisionens kritik af EFI. Helt ærligt, man har været igang i 14+ år med, at IT understøtte en central indrivelse af gæld til det offentlige, og man er stadig ikke i mål. Det her vidner jo om, at der er noget mere fundamentalt galt.

// Jesper

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere