Udskældt statsejet skole-it-system lægges i graven: Det er usælgeligt

26. maj 2016 kl. 06:285
Udskældt statsejet skole-it-system lægges i graven: Det er usælgeligt
Illustration: freedigitalphotos.
Det studieadministrative it-system Easy, der er ejet af staten, er planlagt til at lukke ned i 2018. Systemet har en meget 'lille sandsynlighed' for at kunne blive solgt, bl.a. fordi det teknologisk hænger i bremsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Om to år lægges der låg på det studieadministrative it-system Easy, der ejes af staten, og som i årenes løb har fået mange af landets ansatte på over 80 erhvervsuddannelser til at rive sig i håret af stress på grund af nedbrud og fejl.

Vicedirektør i Styrelsen for It og Læring (STIL) Aino Olsen erkender, at det blandt andet på grund af sit dårlige ry ikke har en chance for at få et andet liv.

»Vi har haft problemer med brugertilfredsheden med systemet. Der er ingen købere i kø for at købe det,« siger hun.

Samtlige landets erhvervsuddannelser har anvendt Easy til at foretage indberetninger til Undervisningsministeriet. Det er eksempelvis indberetninger om studieaktivitet, eksaminer og sygdom, der i sidste ende er udløsende for de tilskud, som skolerne modtager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og kritikken fra visse erhvervsskoler har været til at tage og føle på:

»Jeg har administrative medarbejdere, der har været ved at gå ned med stress på grund af omlægninger i Easy. De har måttet sidde og arbejde om aftenen, fordi der har været så mange omlægninger om dagen, at de slet ikke kunne komme ind i systemet,« udtalte rektor for erhvervsuddannelserne på København Nord Rikke Skov-Nielsen til Version2 i efteråret.

Easy er ejet af Styrelsen for It og Læring (STIL), men udviklet af Logica/CGI. I dag står KMD for support, vedligeholdelse og videreudvikling.

Opgiver på forhånd at sælge

STIL er ikke overrasket over, at der ingen købere er - for man har på forhånd har opgivet at sælge systemet.

»Vi har ikke forsøgt at sælge det,« starter Aino Olsen og forklarer:

»Der er tre årsager. Det er et stort arbejde, det er et svært system at skille fra andre systemer, og det er snart et teknologisk forældet system.«

Erhvervsuddannelser har været tvunget af loven til at anvende Easy, men det slutter til sommer, når erhvervsuddannelser får fri adgang til at vælge system selv.

Kritik af statsejet it

En forsker på CBS har over for Version2 også påpeget, at det kunne være ulovligt, at Styrelsen for It og Læring direkte i instrukserne til skolerne hidtil skrev, at de var forpligtede til at anvende bestemte studieadministrative systemer – som STIL altså er systemejer af.

Det var tidligere undervisningsminister Christine Antorini, der i april 2013 besluttede, at erhvervsskolerne skulle have mulighed for selv at vælge, hvilke studieadministrative systemer de vil bruge.

Da styrelsen derfor ikke måtte drive Easy til evig tid, har man valgt ikke at udvikle på det i de senere år - hvorfor Easy nu 'snart er forældet'.

Dog tyder det på, at Easy allerede før beslutningen om markedsgørelse hængte i bremsen teknologisk. At Easy ikke længere var 'tidssvarende', blev i hvert fald nævnt som en af årsagerne til, at man i 2013 fra politisk side besluttede at give markedet til det private.

Easy

Easy er en gruppe statsejede IT-systemer til administration af både dagligdag og blandt andet praktik.

Hovedproduktet Easy-A er til daglig administration til erhvervsuddannelserne.
Det benyttes på over 100 forskellige uddannelser.
Det står for daglig administration af elever, skemaer, lokaler m.m. samt foretager elektronisk indberetning til myndighederne.

Kilde: STIL

»Easy er håbløst at opdatere«

STIL har heller ikke arbejdet på at modernisere eller opdatere Easy udcover det lovmæssigt nødvendige i de senere år.

I dag er Easy derfor teknologisk uden for pædagogisk rækkevidde, hvis man spørger Peter Amstrup, der er formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne.

»Easy-systemet er gammelt og så håbløst at opdatere, at det har udlevet sin tid,« siger han.

Rettidig omhu eller dårlig service

Kollegaen Niels Yde, der er direktør på uddannelsesinstitutionen Learnmark, mener at man burde modernisere produktet, indtil sidste dag erhvervsuddannelserne er lænket til det.

»Det er ikke rimeligt. Vi betaler stadig det samme til Easy, som vi altid har gjort. Som kunde er det ikke ønskværdigt eller optimalt, at man bare at lader stå til og ikke udvikler og vedligeholder systemet frem til sidste dag,« siger han.

Ifølge Aino Olsen er det rettidig omhu ikke at have moderniseret systemet:

»Sandsynligheden for, at vi kunne sælge det videre, var meget lille og derfor har vi ikke postet penge i det,« siger hun og tilføjer, at arbejdet med at få systemet sat i udbud ikke ville kunne stå ’til mål for det’, styrelsen ville kunne få for systemet.

Den konklusion er man ’gradvist’ kommet til i de seneste to år, ifølge Aino Olsen, selvom beslutningen om ikke at sælge dog endnu ikke er taget formelt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. maj 2016 kl. 08:46

Nej, det er sikkert Navision STAT du tænker på, som er en særligt tilrettet udgave af Navision som Easy givetvis skal levere data til. Du kan læse om Navision STAT her:http://www.modst.dk/Systemer/Navision-StatDen forståelse jeg har fået er at EASY oprindeligt var en videreudvikling af LUDUS, som dengang blev betegnet som forældet og skulle udfases på sigt.

4
26. maj 2016 kl. 16:03

Er der nogen der kan bekræfte at det er baseret på Navision/NAV/XAL eller lignende?

Jeg fandt nogle skærmbilleder (skræmbilleder?) her. Der er en lille kaffekop i øverste, venstre hjørne, det tyder ikke på Navision, ihvertfald ikke på klienten. Hvis det er en Navision backend med en java frontend, så forstår jeg godt, at de ikke kan finde en køber. Ikke fordi der er noget galt med nogen af delene, men det ville godt nok være en underlig sammensætning.

3
26. maj 2016 kl. 15:18

Har stiftet bekendtskab med det for en del år siden, i forbindelse med et andet projekt - Er der nogen der kan bekræfte at det er baseret på Navision/NAV/XAL eller lignende? Hvis jeg husker korrekt, så vil det bestemt besværliggøre det at lave det open source.

Sidespørgsmål: Nogen der ved om det samme gør sig gældende med Navision STAT?

2
26. maj 2016 kl. 10:55

Uden ellers overhovedet at tage stilling til systemets kvaliteter eller mangel på selv samme, så er der noget der skurrer fælt.

Systemet er statens ejendom, udviklet for statens midler, så hvorfor ikke open source det, i stedet for at lave mærkelig kassetænkning?

Hvorfor er det at det offentlige af alle slet ikke har fattet fidusen i at løfte i fællesskab?

1
26. maj 2016 kl. 10:08

De må ha' fundet på navnet før programmet blev færdigt