Udsatte ældre har det ekstremt svært i det digitale samfund, viser forskning
En kvalitativ undersøgelse har over de sidste to år set på, hvordan digitalisering af det offentlige påvirker udsatte ældre.
Konklusionen er mildest talt nedslående, mener lektor ved Digital Design på ITU Morten Hjelholt, der har stået i spidsen for undersøgelsen.
»Udsatte ældre har det ekstremt svært i det digitale samfund. Vi taler om mennesker, der på den ene side ikke har de teknologiske kundskaber til at gebærde sig digitalt over for det offentlige, og på den anden side ikke har et netværk, der kan hjælpe dem. Dét, at man har pålagt borgeren ansvar for at holde sig opdateret med eksempelvis Digital Post, betyder, at mange udsatte ældre uden pårørende må få venner, frivillige ved værestederne eller andre til at hjælpe med kommunikationen, og det kan resultere i et brud på deres datasikkerhed,« siger Morten Hjelholt ifølge en meddelelse.
Over de sidste 20 år er flere og flere aspekter af borgerens kontakt med det offentlige blevet digitaliseret. Velfærdsydelser og services, der tidligere krævede fysisk kontakt med kommunale medarbejdere, er rykket til digitale selvbetjeningsplatforme.
Det betyder, at borgeren selv er ansvarlig for opgaver, der tidligere lå hos kommunale og offentlige institutioner. Problemet er bare, at ikke alle grupper i samfundet har samme forudsætninger for at bære det ansvar.
Udsatte ældre bliver hægtet af vognen
»De sidste to årtier har digitalisering været rettet mod effektivisering af forvaltningerne og relationen til borgeren. Det har man gjort ved at tænke digitalisering som en one-stop shop, dvs. ens adgang for alle. Det virker fint for store dele af befolkningen, men rigtig mange, herunder udsatte ældre, bliver hægtet af vognen og oplever, at de ikke længere føler sig som gyldige borgere, selvom de har overholdt deres forpligtelser over for det offentlige gennem et helt liv,« siger Morten Hjelholt.
Der er ikke nogen entydig løsning på problemet, lyder vurderingen. Det handler først og fremmest om et paradigmeskifte i det offentliges tilgang til teknologiske redskaber. Digitalisering handler langt henad vejen om effektivisering af processer, men når man arbejder med sårbare mennesker, er der behov for flere mellemregninger.
»Tidligere så man et stort potentiale i digitalisering, fordi den muliggjorde vidensdeling, gav adgang til uddannelse og underbyggede den demokratiske samtale. Man så muligheder i den netop, fordi den også kunne understøtte de svageste i samfundet. Dengang var digitaliseringen en stræben efter idealer, og jeg tror, vi skal tilbage til den tankegang. I stedet for at tale om inklusion, burde vi tale noget mere om rummelighed,« siger Morten Hjelholt.
Med en videokampagne og bogen 'Dét skal du ordne på nettet – om digitalt udsatte ældre,' skrevet i samarbejde med forskningskommunikatør og forfatter Jari Kickbusch, vil Morten Hjelholt gerne nå ud til kommuner, væresteder og alle andre steder, hvor man i det daglige har kontakt med digitalt udsatte ældre, og italesætte problemet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.