Udraderede udbakker: Bekymret minister vil undersøge slettede mails hos SSI

Illustration: Jane Kelly, BigStock
Sletningen af de mange mails kan få konsekvenser for de offentlige organisationers evner til at overholde reglerne i offentlighedsloven, forvaltningsloven og arkivloven.

Det kan have alvorlige konsekvenser for Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut, at de to organisationer har slettet næsten alle mails, der er over 30 dage gamle.

Det fremgår af et spørgsmål i Folketinget.

»Hændelsen kan få konsekvenser for organisationernes evner til at overholde reglerne i offentlighedsloven, forvaltningsloven og arkivloven, hvis de slettede mails ikke er journaliseret, eller kan fremfindes i andre brugeres indbakke som modtaget post,« skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sit svar.

Samtidig deler han spørgerens, Karsten Lauritzen (V), undren over, hvordan sletningen kunne ske. Derfor vil han nu nedsætte et udvalg, der skal undersøge hændelsen, lyder det fra sundhedsministeren.

»Jeg ser på situationen med stor alvor, og ministeriet er derfor også i gang med at iværksætte en ekstern undersøgelse af hændelsen. Når undersøgelsen er afsluttet vil jeg sørge for at orientere udvalget om resultatet, samt hvad man konkret har gjort for at sikre sig mod lignende hændelser i fremtiden.«

Version2 følger op, når der er nyt i sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Klavs Klavsen

Så man har en standardiseret metode til at undersøge disse sager - på samme måde som man udfylder opgaven indenfor bl.a. transportsektoren mv.

Og den slags her sker - tydeligvis når ikke har de rette folk ansat til at styre sin IT :) - hvem sætter mail op - uden at tænke på backup :)

 • 9
 • 0
#4 Jan Heisterberg

Jeg forstår det ikke !

Hvordan kan man finde på, i en offentlig virksomhed, at slette e-mails, som alle er del af sagsbehandlingen ?

OK, jvis man har opfattet GDPR på een eller anden måde (som een kommentar antyder), så må der vel ligge en sagsakt som siger: "Med henvisning til GDPR §§§, såsæettes alle e-mails eftr 30 dage.". Så er der en kilde, og måske en fejlagtig beslutning.

MEN at det sker "administrativt", sådan uden videre (studentermedhjælper Ppppppp), ja det er da ansvarspådragende for den ansvarlige i organisationen.

Det er da BESYNDERLIGT, i vores moderne tid, at der ikke i den offentlige forvaltning for længst er udstedt regler om emnet ? Det gik måske tabt dengang man gik fra papir og journalisering til hjemmesider og e-mail ?

Jeg HÅBER private firmaer har bedre styr på dette område.

 • 4
 • 0
#5 Martin Jensen

Helt personligt mener jeg, at er har været så mange varianter af denne historie forskellige steder og tidspunkter, at en (for mig) selvfølgelig aktion er, at man simpelthen beslutter at alt statsligt/regionalt/kommunalt (find selv på), skal indgå i en centralt drevet og styret mailarkiveringsløsning. Et beskyttet setup i et egnet datacenter v. f.eks. Statens IT eller en uvildig 3. part, og så helt almindelige tilgængelige mailbackup/arkiveringsløsninger, der løbende, 24-7, på en sikker måde, suger alting til sikker opbevaring.

Jeg er sikker på at 2 års opbevaring, samt produkt og implementering (af en ekstern 3. part) kan gøres for mindre end 10% af et politi-sagssystem eller det man udbetaler fejlagtigt i udbytteskat, og at det i modsætning til de nævnte eksempler, vil give noget mere tillid til den politiske proces i landet.

Jeg vil faktisk mene at løsningen er kedelig, fordi der er helt færdige og tilgængelige komponenter der kan alt det ønskede, inklusiv sikker opbevaring. Det er ikke en dyb tallerken der skal opfindes, det er en beslutning der skal tages.

Der er sikkert gode grunde til det ikke skal ske sådan, men indtil da, vil jeg hellere have det på den måde. Og det hele er selvfølgelig min personlige, private holdning.

 • 1
 • 1
#6 Povl Hansen

Hvordan kan man finde på, i en offentlig virksomhed, at slette e-mails, som alle er del af sagsbehandlingen ?

Fordi der står noget i dem som regeringen ikke vil have frem Det kan være lægefaglige der gør grin med maske kravet

Det kan også være andre Faglige personer der fortælle regeringer af der ikke på nuværende tidspunkt er nogen som helst grund til lukke landet, og det dur jo ikke når statsministeren har tænke sig af pege på netop de faglige personer og sige af de anbefaler af man lukker landet

 • 2
 • 1
#7 Frithiof Andreas Jensen

Hvordan kan man finde på, i en offentlig virksomhed, at slette e-mails, som alle er del af sagsbehandlingen ?

Fordi e-mails ikke skal være en del af sagsbehandlingen og man gentagne gange forgæves har indskærpet over for de ansatte at der findes systemer for journalisering og sagsbehandling som SKAL benyttes!?

Det er en trøst at det samme sker i ude i det private erhvervsliv “. :).

Normaltilstanden er at man har Masser af PLM og “Workflows” til f.ex. ordrer, kundekontakt og logistik - alligevel går der “5 minutter” så har “alle” indført deres egne processer i e-mail og Excel.

Gentagne instrukser retter kun lidt op på “anarkiet”, så må der jo nogle andre boller på suppen:

Det er ikke totalt urimeligt at antage at ledelsen beordrer alt e-mail autoslettet efter 30 dage for at rydde lidt op i det og at timingen så bare er uheldig. Det sker også i det private erhvervsliv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere