Udlandsdanskere skal på borgerservice for at få MitID: »Lidt udfordrende, når man bor i USA«

5. oktober 2022 kl. 09:307
MitID
Illustration: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
I omegnen af 20.000 udlandsdanskere, der ikke selv kan skifte fra NemID til MitID, skal møde op i borgerservice inden 31. oktober, hvis de vil bruge MitID til deres bankforretninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Hvis du ikke kan få MitID med NemID eller ved at skanne dit pas i MitID-app’en, skal du møde op i borgerservice for at få MitID, for eksempel næste gang du er i Danmark,« lyder det ifølge Politiken på mitid.dk til de omkring 250.000 danske statsborgere, der er bosat i udlandet.

Læs  også: Mulig hjælp på vej til digitalt udfordrede: Bred politisk opbakning til digitalt fripas

Den melding møder undren fra både udlandsdanskere og interesseorganisationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heriblandt direktør i DI Digital Rikke Zeberg til Politiken, der mener, at det ikke kan passe, mens Michael Bach Petersen, der er generalsekretær i Danes Worldwide, som repræsenterer udlandsdanskerne, kalder det problematisk og uforståeligt, at de ikke er tænkt ind i MitID fra straten.

»Ud over bøvl som andre danskere oplever de at blive henvist til den lokale borgerservice, hvilket jo er lidt udfordrende, når man bor i USA eller Australien,« siger han til Politiken.

Som svar på kritikken oplyser Digitaliseringsstyrelsen til Politiken, at styrelsen vurderer, at det drejer sig om færre end 20.000 danskere, og at der er en løsning på vej.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. oktober 2022 kl. 07:55

"..og at der er en løsning på vej."

Endnu en ting, man simpelthen har glemt undervejs? Det er da utroligt. Står den slags ikke i kravspecifikationerne? Gad vide, hvad der mere kan dukke op af vigtige forglemmelser...

Kunne man ikke snart begynde at tænke på den helt enkle og logiske foreløbige løsning at lade NemId køre, indtil MitId faktisk er færdig - og kan flyve?

2
5. oktober 2022 kl. 11:19

Jeg har modtaget samme evnesvage besked, at jeg skal rejse til Danmark og besøge en borgerservice for eksempel næste gang jeg er i Danmark, hvilket kan tage flere år, - sidst jeg var i DK var i sommeren 2018.

Den perfekte skodløsning, især taget i betragtning, at jeg med NemID kan disponere over mine danske bankkonti med netbank og varetage kommunikation med offentlige myndigheder, herunder udveksle dybt fortrolige personoplysninger - altså indtil slutningen af denne måned.

1
5. oktober 2022 kl. 10:50

Det er ganske rigtigt at det er det svar man møder når man søger efter vejledning.

Der ER en vej igennem, som komplet undgår MitID appen. Den kræver et gyldigt dansk pas, det kræver at du i forvejen er sat op til at bruge NemID, og det kræver en smartphone (som godt kan have udenlandsk SIM), men vi måtte gennem paniske forsøg på at bruge mitid-appen (mit ansigt er åbenbart uigenkendeligt!) og telefonsupport, hvor der var en flink mand der gravede noget dybere og lærte noget han heller ikke vidste om systemet, før vi fandt løsningen.

  1. Bestil kodeviser online. Det kan gøres med et gyldigt pasnummer.
  2. Installer NemID appen (ikke MitID) - via den kan man "bevise" sin identitet uden at skulle skanne ansigt og modtage SMS.
  3. Med disse to ting gjort, og kodeviseren modtaget med posten, kan man oprette MitID. Find vejledningen "til dem som vil have kodeviser" , tag en dyb indånding, og lad være med at gå i panik.
  4. Når skidtet virker: Afinstaller NemID appen. Den har tjent sit formål.

Du er nu sat op med MitID og kodeviser. Glem alt om MitID appen. Den virker kun med et dansk telefonnummer.

Hvis bare de havde sagt det straks...

6
5. oktober 2022 kl. 18:06

Artiklen i Politiken omtale også danske statsborgere i udlandet, der ikke har smartphone, så hjælpe det ligesom ikke, at man kan noget med en NemID-app!

Problemet er igen, at digitaliseringsstyrelsen ikke tager hensyn til de 20 procent, som ikke er gode til at benytte digitale løsninger, og det er i den forbindelse endnu værre, hvis pågældende bor langt væk fra en borgerservice.

5
5. oktober 2022 kl. 15:36

Glem alt om MitID appen. Den virker kun med et dansk telefonnummer.

Det virker nu fint hos mig og jeg har ikke et dansk telefonnummer?

3
5. oktober 2022 kl. 12:34

Bare for at få det skåret ud i pap - er der et direkte link til vejledningen "til dem som vil have kodeviser". Så jeg endelig kan få oprettet det nødvendige/påtvungne MitID.

4
5. oktober 2022 kl. 13:24

Arne, jeg kan ærlig talt ikke huske det. Hele balladen er noget jeg helst vil glemme...

Det svage punkt for mig var at få "identificeret" mig. Og den centrale oplysning om at man kun skulle bruge pas for at få kodeviseren (tak til telefonsupporten!). Derefter kom vi igennem ved at google, gå vild i links som førte til app-fokuserede forklaringer, google igen (gentag ad libitum).

Jeg tror vi gik in via vores Danske bank login (jeps, den bank der hedder Danske) da vi havde fået kodeviseren og derfra fandt vi ud af det.

Men de gode nyheder er at man KAN komme igennem.