Udenrigsministeren vil slå hårdt ned på piratkopiering

Folketingets europaudvalget skal i dag drøfte de kommende EU-regler mod piratkopiering. Udenrigsminister Lene Espersen vil give virksomhederne flere værktøjer til komme efter krænkere af ophavsretten.

Udenrigsminister Lene Espersen vil i europaudvalget i dag fredag - i øvrigt bag lukkede døre - tegne konturerne af en aftale, der giver virksomhederne bedre vilkår for at håndhæve immaterielle rettigheder samt øget fokus på effektive og konkrete retsmidler til at bekæmpe krænkelser af ophavsrettigheder.

»Det er klart forventningen, at ACTA ikke vil indebære en forpligtelse for medlemslandene til at gennemføre retlige standarder, der ligger uden for de eksisterende fællesskabsretlige regler,« forsikrer udenrigsministeren i et notat.

Meningen med denne forsikring vil der nok blive boret i på udvalgsmødet, for EU-kommissionen har selvsagt ikke hjemmel til at forhandle om regler, der ikke er i overensstemmelse med EU-retten.

EU-parlamentet kræver i en resolution fra 10. marts større gennemsigtighed i såkaldte ACTA-forhandlingerne, at privatlivets fred beskyttes i den elektroniske kommunikationssektor samt dommerkendelse for at afbryde privatpersoners internetforbindelse, oplyser parlamentets pressetjeneste i en pressemeddelelse.

EU-parlamentarikerne fremhæver, at EU-kommissionen siden Lissabontraktatens ikrafttrædelse har været juridisk forpligtet til at underrette EU-parlamentet 'øjeblikkeligt og fuldt ud om status i forhandlingerne.'

I EU-parlamentets debat lovede handelskommissær Karel De Gucht, at EU ikke vil acceptere en aftale, der forpligtiger myndigheder til at lukke internetforbindelser ned, skriver pressetjenesten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 ab ab

Var det ikke mere relevant, om ministeren og hendes kolleger brugte tid på at sikre, at danskerne rent faktisk kunne få adgang til de nye digitale kulturtilbud som eksempelvis streamede film og fjernsynskanaler i HD-kvalitet, e-bøger og lydbøger i åbne formater på samme tid som alle andre europæiske forbrugere?

I dag er situationen den, at amerikanske forbrugere i årevis har haft adgang til ovenstående over nettet uden begrænsninger, mens danske forbrugere generelt overses, forbigåes eller til nød kan få adgang til et begrænset udvalg af ovenstående i et proprietært format bundet til én platform eller koblet til én leverandørs eneret til distribution af indhold i Danmark.

Vi har brug for et fælleseuropæisk marked for distribution af indhold uhindret af gammeldags indretninger som salg af rettigheder på landebasis og efterfølgende indpakning eller snæver bundling til leverandørens eksisterende ydelser.

Man må vel formode, at politikerne er sat til at varetage vælgernes interesser og ikke forbinder dette med i tid og evighed at skulle stå som garanter for, at Disney-koncernen fortsat kan tjene penge på 80 år gamle tegnefilm?

 • 0
 • 0
#3 Thorbjørn Andersen

ACTA er måske lige 'løsningen på alle vores problemer' Lad os da endelig 1) få markant højere straffe for piratkopiering end for butikstyveri. 2) jage internetudbydere og andre uskyldige 3) få gjort det klart ulovligt, at se en DVD-film på Linux 4) få (flere tåbelige) softwarepatenter 5) få lavet om på retssystemet, så man skal bevise sin uskyld

Jeg er modstander af piratkopiering, men ACTA er og bliver stupidt lobby-arbejde, der vil have massiv skadelig virkning i EU.

Spørgsmålet er så bare om Lene Espersen er for ubegavet til at se det - eller om det handler om partistøtte (læs: bestikkelse)

http://action.ffii.org/acta/Analysis

 • 0
 • 0
#7 Flemming Frandsen

Alt der er sluppet ud om ACTA har vist at det et rent angreb på forbrugere og små virksomheders rettigheder.

Hvis man som ærlig og ikke-korrupt politiker arbejder for ACTA må man have en opfattelse af "alt der der digitale noget" som en lille og ligegyldig del som der ikke er nogen problemer i at sælge til den første veltalende lobbyist.

Hvorfor er det så svært for politkere at forstå at forbrugerne og samfundet også har brug for digitale rettigheder?

Mon politikerne der har med ACTA at gøre ville være lige så ivrige til at fratage kunderne rettigheder til fordel for primært amerikanske mastodonter hvis det var biler eller madvarer der var tale om?

Vil Lene kæmpe for at det bliver ulovligt for andre end Ford at reparere biler Ford har lavet?

Vil Lene kæmpe for at det bliver ulovligt at dele en pizza med naboen og gemme resten af pizza'en til dagen efter, hvis pizza-snedkeren siger at licensen ikke dækker deling og time-shifting?

 • 0
 • 0
#8 Thomas Christensen

Alt der er sluppet ud om ACTA har vist at det et rent angreb på forbrugere og små virksomheders rettigheder.

Det er desværre mere alvorligt end det. Tankegangen bag Acta og "anti-pirater" er et anslag mod retssikkerhed og frihed.

Desuden er hele grundlaget for Acta og lign. et stykke intellektuel uredelighed, der burde betyde enden på karrieren for alle politikere, der bakker det op: Fildeling bliver smidt i samme kategori som kopi-medicin, der er nogen tilfælde kan være farligt, men som i andre bare er billigt (og legalt). Og med forfalskede Louis Vuitton-tasker (som det ikke er ulovligt at købe som privatperson). Disse to ting kædes sammen med organiseret kriminalitet (selv om det oftest bare er driftige kinesere, der står bag). Dette handler om varemærkeloven, og evt. om brud på forskellige reguleringer af medicin og fødevarer. Altså forbrugerbeskyttelse (selvom det kan diskuteres, hvad falske Gucci-tasker har med forbrugerbeskyttelse at gøre).

Uden nogen form for dokumentation eller noget sagligt argument smides fildeling ind i bunken. Så nu handler en traktat om international handel lige pludselig om at kriminalisere ikke-kommerciel fildeling, fordi fildeling jo financierer organiseret kriminalitet og dermed terror - og fordi fildeling kan være sundhedsskadeligt, da fildeling jo er det samme som kopi-cigaretter. Det er så himmelråbende tåbeligt, men alle politikere har tilsyneladende ædt argumentet råt.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Mørch

Det er så himmelråbende tåbeligt, men alle politikere har tilsyneladende ædt argumentet råt.

Ja, jeg glæder mig bare til den dag politikerne begynder at sætte sig lidt ind i hvad de taler om, før de åbner munden... Det er tankevækkende at Christiansborg kun rummer en håndfuld politikere som tilsyneladende forstår moderne digital teknologi, heriblandt IT. Og, jeg synes det er endnu mere tankevækkende at de eneste to partier i dansk politik som faktisk er interesseret i en liberal og fri (free as in free speech) IT-politik er DF og EL. Måske fordi Morten Messerschmidt tilsyneladende er den eneste borgerlige politiker som har forstået noget som helst af den digitale tidsalder... og så sidder han i Bruxelles.

Hvis det fortsætter sådan, ender vi jo med at kunne sammenligne vores rettigheder med Nordkorea (vi er allerede snart på vej forbi kinesiske tilstande).

Måske nogle flere IT-kyndige burde stille op til folketingsvalgene i fremtiden... (og her tænker jeg ikke på lobbyister fra monopolistiske koncerner, men derimod mennesker med bred viden og forståelse for teknik og naturvidenskab)

 • Just my 2¢
 • 0
 • 0
#10 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er utroligt hvad man skal høre før ørene falder af. Jeg vidste godt at hende den bralrende fiskeri dame fra Nordjylland egentlig bare kan tale meget højt, meget længe og meget grimt.

Men at hun kan sige det hun gør, skræmmer mig alligevel. Det bekræfter igen, hvorledes det Konservastive Dolkeparti er komplet blottet for intelligens (er det i virkeligheden deres skyld at Jayway beskylder os for at have bedagede IT kompetencer?), og egentlig kun vil have magt, ministerbiler, flybilletter, golfrejser, OL-rejser osv. osv.

Dog hænger det jo fint sammen med den måde hele regeringen agerer på relativt til samtiden. Den økonomiske politik er temmelig langt bagefter (ligesom resultaterne til stadighed udebliver), det er alle undtagen Venstre enige om. Menneskesynet er fra omkring 1800 (intolerancen er som en 90 årigs) Videnssamfundet er en joke (for ligemeget hvem der skal udtale sig om det fra regeringens side er de uvidende eller har lige skåret ned der hvor det er mening vi skal enten uddanne os eller generere viden).

Man kan så spørge sig selv - hvorfor fanden har vi en sådan tåbelig sidende regering!

 • 0
 • 0
#14 Martin Kofoed

Vi står midt i den måske største krise, landet har befundet sig i siden 2. verdenskrig, og hvad spilder vores levebrødspolitikere tiden på?? Jo, de sveder over en tophemmelig aftale, hvis indhold de ikke har haft et eneste sekunds indflydelse på, orkestreret af multi-milliard-dollar selskaber primært i USA, som vil ændre fundamentalt på de rettigheder, vi som forbrugere i dag tager for givet. Det er en skandale af dimensioner!

Og når man siger noget a la ovenstående, så plejer man at få at vide, at "man da vist ikke er fan af [Venstre|Konservative]".

I denne sag svinger jeg lidt mellem gråd, grin og ukontrollérbare stråler af vomitus.

 • 0
 • 0
#15 Lars Tørnes Hansen

Jeg mener at have hørt om det her før.

Det er - så vidt jeg ved - amerikanerne (US) som gerne vil have trukket deres Digital Rights Millinium Act (DCMA) lov ned over hovedet på os europæere via en handelstraktat.

Er der nogen der har hørt noget ligende, og/eller kan bekræfte overnævnte.

3 strikes and you're out etc.

Hvis det lykkedes kunne det være man skulle starte en forbrugerboykot af amerikanske varer ...

 • 0
 • 0
#17 Christian W. Moesgaard

Er jeg den eneste, der er træt af den retning, firmaer har taget for at beskytte deres egendom på spil og programmer? (Specielt spil)

Hvis man køber det legalt, får man enten en eller flere af følgende dårligdomme med: 1) Programmet kan ikke køre uden konstant internetforbindelse for at verificere dit egerskab. Er firmaets server taget ned og/eller udsat for et DoS-angreb, virker dit program ikke. 2) Programmet lægger skjulte nøgler i registrerings-databasen, indlægger rootkits til ring-0 adgang, skaber sårbarheder og forhindrer/ødelægger DVD-brænderens funktion. 3) Programmet medinstallerer beskyttelsessoftwaren uden din accept eller viden - selv ikke hvis du læser betingelserne igennem. 4) Programmet skaber korrupte sektioner i NTFS, for at forhindre dens egen slettelse - hvilket kun kan modvirkes med værktøjer som RegDevNull.

Alt sammen med DMCA i ryggen. Jeg kalder det "kommercielt malware" - software der, ud over at være til potentielt stor gene, behandler almindelige folk som skyldige indtil det modsatte er bevist - men fortsætter med at holde et åbent øje!

Kunne godt lide at vide hvad der er sket for retssamfundet hvad computere angår. Ser ud til at være på et meget lille sted, som andre har påpeget.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere