Udenrigsministeren kalder EU's genopretningsmilliarder for en historisk mulighed for danske virksomheder

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller til Politiken, at han ser udmøntningen af EU's genopretningsfond som "en historisk chance" for danske virksomheder Illustration: EU
Pengene fra den EU’s genropretningsfond udgør en unik eksportmulighed for Danmark, lyder det fra udenrigsministeren. Også på det digitale område, er der initiativer på vej.

Når de 5.600 milliarder kroner, der skal kickstarte en omkuldslået europæisk coronaøkonomi, skal udmøntes, bliver det en unik mulighed for danske virksomheder inden for en række sektorer - heriblandt den digitale.

For en stor del af pengene er øremærket til grøn omstilling og digitalisering og det vækker optimisme hos Dansk Erhverv, der kalder det en ‘once in a lifetime opportunity’ og udenrigsminister Jeppe Kofod er ligeledes begejstret.. Det skriver Politiken.

»Hele den her satsning, vi laver nu, handler om at øge vores markedsandele og finde fodfæste især i syd og øst. Vi har kontakt med førende brancheorganisationer i landene, vi styrker vores rådgivning til danske virksomheder, og vi har tilført nogle sektoreksperter til vores ambassader, så vi kan være til stede på markederne«, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til avisen, og kalder det ‘en historisk chance’ for de danske virksomheder.

EU har en målsætning om, at minimum 20 procent af pengene skal bruges på digitale initiativer, hvilket efterlader et betragteligt beløb på spil for danske virksomheder med digitale løsninger til salg, som man eksempelvis kunne implementere i den offentlige sektor i Sydeuropa. Her er interessen da også stor, og i Spanien har man appetit på at investere mere end de 20 procent, der er påkrævet af EU.

Læs også: Regeringen vil poste milliarder i digitalisering: »En meget markant satsning«

Version2’s søstermedie Digitech har således tidligere beskrevet, hvordan der blandt andet på den danske ambassade i Madrid er blevet arbejdet på at tilknytte en såkaldt digitaliseringsrådgiver, der kan hjælpe med at formidle danske virksomheder og deres løsninger til de beslutningstagere i det spanske samfund, der skal være med til at investere de knap 30 procent af EU-milliarderne i eksempelvis digitale løsninger til det offentlige. Tallet, der altså er markant højere end de dikterede 20 procent fremgår af det engelske resumé af den spanske plan ‘Espana Puede

»Genopretningsfonden giver store eksportmuligheder for dansk erhvervsliv og kan bidrage til vækst og beskæftigelse i Danmark. For at sikre, at de danske styrkepositioner kommer i spil, har Udenrigsministeren etableret et partnerskab med centrale aktører i dansk erhvervsliv, der skal understøtte virksomhedernes muligheder for at eksportere til EU-lande i de sektorer, hvor genopretningsmidlerne udmøntes,« har Christian Staffeldt, der chefkonsulent i Udenrigsministeriet fortalt til DigiTech.

Læs også: Danmark jagter sydeuropæiske EU-milliarder til digitalisering

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Henrik Hansen

Genopretningsfonden giver store eksportmuligheder for dansk erhvervsliv og kan bidrage til vækst og beskæftigelse i Danmark

lyder forjættende, men hvem har betalt dem (eller rettere: Kommer til at betale den - det drejer sig vist om lånte midler (/fjer)?? :)

 • 8
 • 1
#2 bo geerters schmidt

man undre sig over,hvad ved han om det,manden har aldrig haft et rigtigt arbejde lige som de øvrige i samme branche. sjovt nok var regeringen i mod det. sikkert udfra den sædvanlige EU popoulisme. jeg er sikker på de danske også andre EU virksomheder godt er klar over, at der er noget at komme efter,de kender nok deres markede bedre end diverse politiker og ligegyldige erhvers organisationer. hvem der betaler er jo ligegyldigt.formålet er som bekendt at få gang i hele EU,til glæde og gavn for sikkert alle. vinder skal jo ikke være noget specielt land, hele ideen med EU inde,det blev ødelagt af aflagte politiker der ikke kunne genvælges og nu fik de deres nye ben i EU. Tilsammen er vi stærker er jo ideen bag foretagenet.Det er jo typisk dansk krammer mentalitet,hvis vi ikke for noget ud af det,vil vi ikke være med,sålænge nogle andre betaler gildet specielt Berlin er vi lykkelige.

 • 3
 • 4
#3 Rune Hansen

Dem der får gavn: Alle folk der kan udtænke den rette forretningsplan hvor ordene "grøn omstilling", "greentech", "bæredygtighed", "miljøvenlig", "recycle", "energy harvesting" indgår tilstrækkeligt mange gange får funding til deres døgnfluer og 95% af fundingen går til lønninger (har set det så mange gange). Samt et hav af nye apps udviklet på Azure eller GCP.

"Hvem har betalt dem": Bageren der burde være igang med at udvikle et nyt verdensomspænende dansk fastfood koncept. Smeden der burde være igang med at udvikle et nyt Vestas-eventyr eller gardinsælgeren der burde være igang med at udvikle et nyt Jysk-sengetøjslager.

Sidstnævnte har ikke fulgt statens råd og taget lange vidergående uddannelser og det går sjældent ustraffet hen (I og med at store dele af Brussel og Foketinget har lange vidderegående uddannelser og kun haft meget beskeden berrøring med "arbejdsmarkedet", især det private, hvis nogen.).

Når al tågen har lagt sig, bør man spørge sig selv hvor man helst vil købe sin næste sofa eller kuglepen; Fra hr. Jensen der i generationer har udviklet møbler eller kuglepenne. Eller: Et tværgående samarbejde mellem universiteter og teknologivirksomheder, hvor bæredygtighed og IT skal inkoorporeres i løsningen (og koster ca. 1000 gange så meget pga. af absurde lønninger og konsulenter i alle afskygninger). Det samme gør sig gælder for stort set alle andre produkter med undtagelse af satelitter og raketter.

Det ville være bedre at lave en konstant overførsel af penge fra SMV (små mellemstore virksomheder), til de største virksomheder samt universisteterne uden nogen forpligtelser og EU's administrative lag. (En omvendt Robinhood og være ærlig omkring det)

 • 8
 • 2
#4 Hans Henrik Hansen

hvem der betaler er jo ligegyldigt.formålet er som bekendt at få gang i hele EU,til glæde og gavn for sikkert alle

det interessante er vel, at mens medlemslandene IKKE må uddele erhvervsstøtte, så må EU (åbenbart) gerne!? Men det kunne da være enormt interessant at vide, hvor meget danske virksomheder under ét modtager - i forhold til det 'fondsindskud', Danmark har betalt/kommer til at betale!!

 • 5
 • 1
#6 bo geerters schmidt

når alle er eninge om det erhvervsstøtte eller ej,kan vi godt,se imellem fingrene,vi kan nok skjule det i grønne omstillingsprojekter eller infrastruktur, det er ikke så svært. Ungarn skal nok se i LGBT vejviseren efter deres beløb.

 • 0
 • 1
#7 Ditlev Petersen

Dem der får gavn: Alle folk der kan udtænke den rette forretningsplan hvor ordene "grøn omstilling", "greentech", "bæredygtighed", "miljøvenlig", "recycle", "energy harvesting" indgår tilstrækkeligt mange gange får funding til deres døgnfluer og 95% af fundingen går til lønninger (har set det så mange gange). Samt et hav af nye apps udviklet på Azure eller GCP.

Tænk, jeg har en ide. En app, hvor man kan tage et foto af noget affald i naturen, få det analyseret af et neuralt netværk, gps-koordinaterne bliver uploadet til en central database ... bl bla bla. Så kan man sende en task force (dum i arbejde) ud for at samle affaldet op.

Det er i hvert fald mange fine begreber på en gang.

 • 3
 • 0
#8 Lars Pedersen

Det er derfor at Danmark også modtager 11 milliarder kroner selvom vi sagtens kunne klare os uden.

Pengene overføres fra de lande i Nordeuropa hvor befolkningerne arbejder meget og betaler meget i skat.

De gives til landene i Sydeuropa hvor man arbejder mindre, og ikke så gerne betaler skat.

Så, ja, det er vel penge vi sagtens kan klare os uden. Vi har jo arbejdet og betalt vores skat uden grund. Vi burde vel blive ligesom sydeuropæerne.

 • 5
 • 3
#9 Bjarne Nielsen

Pengene …

Pengene overføres fra de ~~lande i Nordeuropa~~ kommuner i Nordsjælland hvor befolkningerne arbejder meget og betaler meget i skat.

De gives til ~~landene i Sydeuropa~~ kommunerne i Sydsjælland hvor man arbejder mindre, og ikke så gerne betaler skat.

Så, ja, det er vel penge vi sagtens kan klare os uden. Vi har jo arbejdet og betalt vores skat uden grund. Vi burde vel blive ligesom ~~sydeuropæerne~~ sydsjællændere.

 • 1
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere