Udenrigsministeren fordømmer stort cyberangreb mod Viasat: »Total mangel på respekt«

11. maj 2022 kl. 08:482
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Illustration: EU.
Et cyberangreb mod Viasats satellit-netværk, der havde til formål at svække Ukraines kommunikationskanaler, efterlod titusindvis af civile europæere uden internet og påvirkede 5.800 europæiske vindturbiner. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer angrebet, der af både USA, Danmark og en række andre lande tilskrives Rusland, som ifølge ministeren var vidende om de destruktive konsekvenser uden for Ukraine.
Artiklen er ældre end 30 dage

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) »fordømmer på det skarpeste« et russisk cyberangreb fra 24. februar mod udstyr forbundet med en såkaldt KA-SAT satellit fra den amerikanske virksomhed Viasat, der havde til formål at ramme de ukrainske væbnede styrkers kommunikationskanaler.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Ny Microsoft-rapport: Flere end har 200 russiske cyberangreb har ramt Ukraine

Angrebet fik ifølge Udenrigministeriet konsekvenser for tusindvis af ukrainere og tittusindivs af andre europæere, der blev efterladt uden internet, ligesom op imod 5.800 vindturbiner i Centraleuropa blev påvirket. Der er på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, at Danmark har været ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark vurderer sammen med EU og en række nære allierede, at Rusland var velvidende om, at angrebet mod den kritiske infrastruktur ville have destruktive konsekvenser uden for Ukraine.

Læs også: Hackere truer den amerikanske højesteret i kontroversiel sag om abort-rettigheder

»Det her angreb udstiller endnu engang Ruslands totale mangel på respekt for internationale regler og normer. Og det understreger med al tydelighed, hvorfor vi skal styrke det internationale samarbejde om at bekæmpe cybertruslen,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) stemmer i.

»Cybertruslen vokser hastigt i disse år, og det stiller markante krav til vores cyberforsvar, da truslen er vedvarende og kan forvolde stor skade på vores kritiske infrastruktur med fatale konsekvenser til følge,« siger han.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. maj 2022 kl. 22:11

Erkend at der er en krigstilstand

Det er på tide at "den til enhver tid siddende regering" erkender at:

  1. Ukraine er de-facto i krig med Rusland
  2. At en sådan krig i cyber-space har nogle "spin-off" effekter andre steder. Det var jo tilfældet for Mærsk for eksempel.
  3. Sammen med andre dele af regeringen at se at i praksis få gjort noget, i praksis, ved cyber-security for danske myndigheder, vel vidende at det koster.
2
14. maj 2022 kl. 14:03

Chris Bagge skrev: se at i praksis få gjort noget, i praksis, ved cyber-security

De har da gjort en hel del: Lukket for Sputnik og Russia Today - samt holdt en masse fine taler.