Udenrigsministeren fordømmer stort cyberangreb mod Viasat: »Total mangel på respekt«
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) »fordømmer på det skarpeste« et russisk cyberangreb fra 24. februar mod udstyr forbundet med en såkaldt KA-SAT satellit fra den amerikanske virksomhed Viasat, der havde til formål at ramme de ukrainske væbnede styrkers kommunikationskanaler.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Læs også: Ny Microsoft-rapport: Flere end har 200 russiske cyberangreb har ramt Ukraine
Angrebet fik ifølge Udenrigministeriet konsekvenser for tusindvis af ukrainere og tittusindivs af andre europæere, der blev efterladt uden internet, ligesom op imod 5.800 vindturbiner i Centraleuropa blev påvirket. Der er på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, at Danmark har været ramt.
Danmark vurderer sammen med EU og en række nære allierede, at Rusland var velvidende om, at angrebet mod den kritiske infrastruktur ville have destruktive konsekvenser uden for Ukraine.
Læs også: Hackere truer den amerikanske højesteret i kontroversiel sag om abort-rettigheder
»Det her angreb udstiller endnu engang Ruslands totale mangel på respekt for internationale regler og normer. Og det understreger med al tydelighed, hvorfor vi skal styrke det internationale samarbejde om at bekæmpe cybertruslen,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) stemmer i.
»Cybertruslen vokser hastigt i disse år, og det stiller markante krav til vores cyberforsvar, da truslen er vedvarende og kan forvolde stor skade på vores kritiske infrastruktur med fatale konsekvenser til følge,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.