Udenrigsministeren fordømmer stort cyberangreb mod Viasat: »Total mangel på respekt«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Illustration: EU.
Et cyberangreb mod Viasats satellit-netværk, der havde til formål at svække Ukraines kommunikationskanaler, efterlod titusindvis af civile europæere uden internet og påvirkede 5.800 europæiske vindturbiner. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer angrebet, der af både USA, Danmark og en række andre lande tilskrives Rusland, som ifølge ministeren var vidende om de destruktive konsekvenser uden for Ukraine.
11. maj kl. 08:48

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) »fordømmer på det skarpeste« et russisk cyberangreb fra 24. februar mod udstyr forbundet med en såkaldt KA-SAT satellit fra den amerikanske virksomhed Viasat, der havde til formål at ramme de ukrainske væbnede styrkers kommunikationskanaler.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Ny Microsoft-rapport: Flere end har 200 russiske cyberangreb har ramt Ukraine

Angrebet fik ifølge Udenrigministeriet konsekvenser for tusindvis af ukrainere og tittusindivs af andre europæere, der blev efterladt uden internet, ligesom op imod 5.800 vindturbiner i Centraleuropa blev påvirket. Der er på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, at Danmark har været ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark vurderer sammen med EU og en række nære allierede, at Rusland var velvidende om, at angrebet mod den kritiske infrastruktur ville have destruktive konsekvenser uden for Ukraine.

Læs også: Hackere truer den amerikanske højesteret i kontroversiel sag om abort-rettigheder

»Det her angreb udstiller endnu engang Ruslands totale mangel på respekt for internationale regler og normer. Og det understreger med al tydelighed, hvorfor vi skal styrke det internationale samarbejde om at bekæmpe cybertruslen,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) stemmer i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Cybertruslen vokser hastigt i disse år, og det stiller markante krav til vores cyberforsvar, da truslen er vedvarende og kan forvolde stor skade på vores kritiske infrastruktur med fatale konsekvenser til følge,« siger han.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. maj kl. 22:11

Erkend at der er en krigstilstand

Det er på tide at "den til enhver tid siddende regering" erkender at:

  1. Ukraine er de-facto i krig med Rusland
  2. At en sådan krig i cyber-space har nogle "spin-off" effekter andre steder. Det var jo tilfældet for Mærsk for eksempel.
  3. Sammen med andre dele af regeringen at se at i praksis få gjort noget, i praksis, ved cyber-security for danske myndigheder, vel vidende at det koster.
2
14. maj kl. 14:03

Chris Bagge skrev: se at i praksis få gjort noget, i praksis, ved cyber-security

De har da gjort en hel del: Lukket for Sputnik og Russia Today - samt holdt en masse fine taler.