Udbredt VPN-app sladrer til Facebook om brugernes online-adfærd

Facebook-ejet VPN-tjeneste sender al data via det sociale medies servere.

Omkring 24 millioner mennesker har downloadet VPN-appen Onavo Protect, som lover at beskytte »dig og din data, når du er online«.

Appen sender imidlertid alle oplysninger om, hvad brugeren foretager sig online, samt hvilke app’s han eller hun bruger, videre til Onavos ejer - Facebook.

Det skriver The Independent.

Læs også: Undersøgelse: Danskere er bekymrede over Facebook og Googles data-snageri

Ifølge mediets oplysninger er data fra Onavo blevet brugt af it-kæmpen til at næranalysere, hvilke tjenester brugere anvender mest og hvordan.

Den viden skulle blandt andet have ledt til opkøbet af WhatsApp og udviklingen af en Facebook-version af tjenesten Snapchat.

Data fra Onavo er så præcise, at Facebook kan se, hvor mange ‘snaps’ en bruger har sendt med Snapchat.

Læs også: Gratis VPN installerer JavaScript og presser reklamer i din browser

Onavo fungerer angiveligt ved at sende al trafik gennem Facebooks servere, hvor dataene bliver logget.

Den opmærksomme bruger kan læse i VPN-tjenestens brugervilkår, at Onavo analyserer information om brugerens app-forbrug og kan dele data med blandt andet Facebook.

Facebook selv har ikke kommenteret på sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nikolaj Bech

At indsamle data i forbindelse med en app der intet har med funktionen af app'en at gøre. Så hvis man ønsker at undersøge hvilke apps brugere benytter så må man lave en specifik app til dette som brugeren så kan installere hvis han er interesseret i at deltage og dele sine informationer. Det ville gøre tingene mere gennemskuelige og sikre at brugerne ikke deler informationer de ikke ønsker at dele.

Er der ikke nogen forskere der har undersøgt forskellen på hvad brugerne accepterer når det sker implicit via en eller anden mere eller mindre skjult funktion eller eksplicit ved at skulle aktivere det.

  • 2
  • 0
#2 david schoet

Man skal altid passe på med de såkaldte "gratis VPN'er". Udbyderne skal jo hente deres indtjening et eller andet sted - og det bliver for det meste altid igennem salg af brugeroplysninger.

Der findes dog faktisk nogle enkelte gratis tjenester, som stadigvæk værner om brugernes privatliv og ikke videsælge nogen som helst oplysninger: http://vpnzonen.dk/gratis-vpn/

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere