Udbredt IBM-software risikerer at ryge ud af Riget

Rigshospitalet er i gang med en større oprydning i hospitalets software. En af de helt store tabere kan meget vel blive IBM's Lotus Notes.

I dag har IBM over 6000 Lotus Notes licenser bundet op på Rigshospitalet, men det kan meget vel være en saga blot, om kort tid. Rigshospitalet er nemlig i gang med en større slankning af softwareporteføljen og Lotus Notes kan meget vel være et af de produkter, der forsvinder.

»Der er ikke truffet en endelig beslutning. Vi er jo en del af en større region med 11 hospitaler. Og vi bruger meget tid i forhold til vores it-strategi på, hvordan vi kan konsolidere vores installation, så vi ikke skal gøre så meget forskelligt, men gøre det lidt smartere. Og valg af mailsystem kunne godt være et af de områder, som vi ville berøre,« siger it-chef på Rigshospitalet Karsten Reichstein til Version2.dk.

Region Hovedstaden har i dag 800 it-systemer, og Rigshospitalet alene har 350, oplyser it-chefen.

Når det drejer sig om mail- og kalendersystem står valget mellem at fastholde Lotus Notes eller vælge Microsofts platform.

»Der er jo kun to systemer at vælge mellem. Der er Microsoft, og så er der Domino-Notes, som vi har i dag, og som fungerer upåklageligt, men der er nogle ting, hvor man ikke ikke kan få det hele med, når systemerne skal køre sammen, som eksempelvis at slå op i hinandens kalendersystemer,« siger Karsten Reichstein.

Selv om der er 6000 Notes-licenser på Rigshospitalet, så er det dog stadig et mindretal i forhold til, hvor mange der i Region Hovedstaden, der bruger Microsoft Outlook.

»Langt den overvejende del af brugerne i Regionen kører på Microsoft, og det vil undre mig meget, om det ikke også var den vej, vi vil gå,« siger it-chefen til Verison2.dk.

Karsten Reichstein forventer, at der vil blive truffet en endelig afgørelse om fremtidigt mailsystem i løbet af nogle måneder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (62)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Simon Lyngshede

Jeg ved godt at der er langt i mellem gode mail og kalender systemer, men derfra og så til at der kun skulle være to muligheder er der altså lidt langt. Jeg mener bl.a. Novell har noget, Apple har en løsning (Noget iCal, WebDav og IMAP sovset sammen) og der er nok også et par open source løsninger.

Tony Albers

Ja Simon.
Der findes indtil flere OS systemer der kan håndtere kalender osv, men med de skyklapper folk har på, vil de aldrig få en chance. Men jeg kan kun give Morten ret, at gå fra Notes til MS Office virker en del bagvendt. Mine erfaringer med Notes er at det er noget frygteligt bras, men MS Office er ikke bedre. Her idag skulle jeg lægge en mail fra en af bosserne i finansafdelingen ind i support-systemet, men jeg syntes det var vigtigt at få headeren med. Det tog en halv times tid at finde ud af at LookOut ikke kan vise den komplette mail i vinduet. Hvis man vil have headeren, skal man klikke sig ind under diverse menuer og klippe/klistre det over.. Fuldstændigt hovedløst.

/A

Anonym

Jammen så skift det da !

"der er nogle ting, hvor man ikke ikke kan få det hele med, når systemerne skal køre sammen, som eksempelvis at slå op i hinandens kalendersystemer"

Godaw mand, økseskaft !

Kontakt Intravision, de levere en glimrende (reklame) fælleskalender som både håndterer Exchange og Notes med mulighed for VOIP integration.

Check evt. også listen over Fortune 500 firmaer der anvender Notes.. Det gør de bl.a. fordi produktet skalerer eminent, og kan afvikles på andet end Windows !

Ved valg af Exchange, fastlægger man ikke bare mail-infrastruktur, men vælger også operativsystem for både klienter og servere !

"vi bruger meget tid i forhold til vores it-strategi"

Det tillader jeg mig at tvivle på.

Hvorfor er denne information egentlig blevet til en artikel på V2 ?

Christian Nobel

Måske de i virkeligheden søger efter en (søgt) undskyldning, efter at have fået et vink med en vognstang (den er nok nærmere banket hårdt ned i nakken på dem), nemlig at der er kun et dogme her i verden.

På fuldstændig samme tynde måde som Wien bruger IE som begrundelse for ikke at kunne bruge Linux (og hvad så når der kommer en ny version af IE?):

http://www.computerworld.dk/art/46285

Lidt sørgeligt at det offentlige er så fuldstændigt forblændede og uvisionære.

/Christian

Jan E. Sørensen

Nu er Lotus Notes (Domino) ikke primært et mailsystem, men et genialt databasesystem, som et patientsystem fint kunne være baseret på. Maildelen har aldrig været helt på højde med deciderede mailprogrammer, men er kommet med, når man har lavet databasesystemer, fordi det gav mulighed for groupworkingfunktioner i databaserne.

Så hvis Riget kun har Notes for maildelens skyld, så er det da spild af penge.

MVH
Jan

Erik Olsen

Også her i dette forum lyder den samme sang, når der endelig træffes fornuftige beslutninger.
Man skal høre om alle de rigtig mange udmærkede alternativer, der bare er komplet og aldeles uanvendelige i den virkelige verden.
Hvorfor kan man ikke bare acceptere, at vi er i lommen på M$, hvad enten man kan lide det eller ej.
Beslutningen handler overhovedet ikke om, hvad der er bedst, men hvad der er mest praktisk, hvad de enkelte brugere er vant til og derfor kan finde ud af, og så handler det ikke mindst om kompabilitet.
Den dag i dag skal jeg spilde min tid og mine kunders penge på at konvertere vedhæftede Lotus dokumenter fra det offentlige til "læsbart" format.
Og det er ikke mig, der er uvidende om, at man sagtens kan gemme i "kompatibelt" format, inden man sender mailen.

Henrik Jensen

[quote]
Check evt. også listen over Fortune 500 firmaer der anvender Notes.. Det gør de bl.a. fordi produktet skalerer eminent, og kan afvikles på andet end Windows !
[quote]

Nu snakker vi jo et hospital i lille Danmark. Med mindre de har tænkt sig at øge antal ansatte med 10000% eller noget i den størrelsesorden, så er skalering ikke ikke virkelig noget de skal bekymre sig om, og med besparelserne i den offentlige sektor så er det nok ikke videre sandsynligt med denne vækst.

[quote]
"vi bruger meget tid i forhold til vores it-strategi"

Det tillader jeg mig at tvivle på.
[quote]

Hvorfor er det man ikke kan havde en IT-strategi hvor man baserer sig på Microsoft platformen?

Tror du i det hele taget af afhængigen af windows operativsystem er bare i periferien af de største udfordringer på IT som f.eks. rigshospitalet og mange andre offentlige institutioner har?

Christian Nobel

Hvorfor kan man ikke bare acceptere, at vi er i lommen på M$, hvad enten man kan lide det eller ej.

Ja det er jo en fin dansk holdning at have:

Bare accepter at tyskerne besætter landet, vi kan jo alligevel ikke gøre noget.

Bare accepter kvinderne bliver voldtaget, selv om vi ikke kan lide det sker.

Bare accepter DSB aldrig får sine IC4 tog.

Bare accepter at politikerne prøver at sætte skatten op til 110%

Bare accepter der bliver dræbt omkring 400 i trafikken hvert år.

Bare accepter hvis et udenlandsk foretagende vil dumpe giftaffald i din baghave.

Bare accepter....... ad nauseam.

NEJ, NEJ, NEJ, vi skal ikke bare acceptere, og vi har ret til at fremhæve hvorfor vi ikke vil bare acceptere.

/Christian

Ulrik Friis

Jeg ææælsker de der omvendt religiøse indlæg: Der findes skam alternativer til MS og IBM. Tag lidt fra hylde G6, K1, A8 og tilsæt lidt fra F5. Sovs det sammen! (Hvorefter brugerne med garanti hverken ved ud eller ind. Men frygt ikke. Ind på scenen kommer nu frelseren (den store og kloge IT mand) og forklarer de forvirrede brugere, hvorfor brugerfladen skal være håbløs.)

Jeg ææælsker også de ligefremt religiøse, hvor der står Lotus på rygsækken, skjorten, cowboybuxerne og sokkerne. Eller - det har måske noget med lønnen at gøre?

Og jeg ææælsker dagligdags sammenligninger, hvor mailsystemer ophæves til at være på niveau med 2. Verdenskrig, voldtægt, trafikdrab og en skat på 110%(!) Wauv. Hvilket udsyn.

Ulrik

Christian Nobel

Bare acceptér, at et valg af et eller Microsoft-produkt ikke nødvendigvis er et udtryk for inkompetence.

Det har jeg heller ikke sagt, det jeg startede med at sige var at jeg anså det for uvisionært bare at hoppe med på en vogn ud fra en manglende forståelse af et produkts muligheder.

Og det jeg så efterfølgende sagde var, at jeg kan altså ikke acceptere udsagnet om at man bare skal acceptere - det er en helt anden sag.

Og Ulrik skal da være velkommen til at acceptere ligeså meget han vil, det bliver bare uden mig.

Og lidt sent, da jeg havde et par uklarheder i kalenderen (Mayland - papir, det virker bare!), så regner jeg med at komme på torsdag - dropper lige en note på dippedut.

/Christian

Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Og lidt sent, da jeg havde et par uklarheder i kalenderen (Mayland - papir, det virker bare!)

Derhjemme har vi (dvs primært jeg) forgæves forsøgt at hitte på en måde at synkronisere kalendre imellem min kone og jeg.

Løsningen blev en kalender i papir, der hænger inde på kontoret. Den skal ikke bootes før den kan anvendes og den giver os et "single-point-of-truth" ved overbooking af aftaler.

:o)

, så regner jeg med at komme på torsdag - dropper lige en note på dippedut.

Super - det bliver hyl!

Anonym

[citat]
Hvorfor er det man ikke kan havde en IT-strategi hvor man baserer sig på Microsoft platformen?
[/citat]

Kan du ikke lige definere hvad det betyder at have en IT-strategi baseret på Microsoft platformen ?

Har aldrig fattet hvad det betyder !

Jakob Damkjær

Er der nogen der er i tvivl om det ?

og at det overhoved er lovligt at implementere et vendor specifikt
kalender/mail system er der ikke så meget i tvivl om.

Alle offentlige udbudte software licitationer burde ved lov indeholde titaniumfaste krav om interoperabilitet, exit strategi og ikke vendor specifikke standarter.

Om det er lotus notes eller whatevver er hamrende ligegyldigt.

Det er i mangel af bedre ord idiotisk at det ikke er et lovkrav.

Men den slags offentlig IT ledelses beslutninger er jo helt almindeligt efter at al kompetance blev outsourcet.

Hvor langt tid skal vi betale for meget i skat (for høje udgifter pga vendor lock in) før vi får orden i omkostningerne i de offentlige IT udgifter ?

Der er en simpel løsning og den er at gøre det ulovligt for det offentlige at indkøbe IT systemer der ikke har en bevist exit/interoperabilitet strategi.

Og måske bliver det en smule dyrere i starten men der er absolut ingen måde at noget system der er indeholder vendor lockin af nogen type vil være billigere på sigt.

Allene det at leverandøren skal bevise at de er udskiftelige vil give en bedre forhandligs situation når der skal forhandles priser vil gøre det billigere.

/EOR

Men så længe der ikke findes forståelse for det så kan vi forstætte med at smide gode penge efter dårlige.

Anonym

[citat]
Man skal høre om alle de rigtig mange udmærkede alternativer, der bare er komplet og aldeles uanvendelige i den virkelige verden.
[/citat]

Siger hvem ?

Har efter bedste overbevisning befundet mig i den virkelige verden siden fødslen, og har oplevet andet end Microsoft produkter, der faktisk virker ganske udmærket !

[citat]
Den dag i dag skal jeg spilde min tid og mine kunders penge på at konvertere vedhæftede Lotus dokumenter fra det offentlige til "læsbart" format.
Og det er ikke mig, der er uvidende om, at man sagtens kan gemme i "kompatibelt" format, inden man sender mailen.
[/citat]

Surt, at ikke alle har set lyset, hva' ?

Nå, men det løser OOXML sikkert for os, tror du ikke ?

Henrik Jensen

Alle offentlige udbudte software licitationer burde ved lov indeholde titaniumfaste krav om interoperabilitet, exit strategi og ikke vendor specifikke standarter.

Hvilket mailsystem kan så overholde denne lovgivnining?

Der er en simpel løsning og den er at gøre det ulovligt for det offentlige at indkøbe IT systemer der ikke har en bevist exit/interoperabilitet strategi.

Hvad så på de områder hvor det eventuelt ikke findes? Der stopper man med at benytte IT?

Allene det at leverandøren skal bevise at de er udskiftelige vil give en bedre forhandligs situation når der skal forhandles priser vil gøre det billigere.

Det er dog i den sammenhæng også vigtigt at huske på at der er overordnet set to typer leverandører. Leverandører af specialudviklede fagapplikationer og leverandører af standardsoftware. Det offentlige har generelt større problemer med afhængigheder til førstnævnte end til sidstnævnte.

Simon Lyngshede

Hvorfor er det man ikke kan havde en IT-strategi hvor man baserer sig på Microsoft platformen?

Det kan man også sagten, Exchange og Outlook er ikke nødvendigvis et dårligt valg, personligt er jeg lidt træt af at det er det min arbejdsgiver har valgt, men det kan være et fint valg. Problemet er at man ikke skal stille sig op og sige:

Vi bruger meget tid i forhold til vores it-strategi

, og samtidigt sige at der KUN er Lotus og Outlook/Exchange. Det virker forkert at man siger at man har problemer med Lotus og gerne vil skifte det ud, men samtidig ikke bruge tid på at undersøge hvilke alternativer der er. De kunne have sagt at Lotus og Exchange var de eneste der opfylder deres formål, men hvorfor så udskifte Lotus, det ville jo bare være spild af penge.

Henrik Jensen

og samtidigt sige at der KUN er Lotus og Outlook/Exchange

Men hvad er reelt alternativerne? jeg har ikke undersøgt det....

Der er sikkert nogle alternativer rent funktionelt, men jeg kunne godt forestille mig at når man tager support + adgang til konsulentydelser med i billedet, så er alternativerne langt færre.

Jesper Stein Sandal

Hvis jeg nu skal lege ordstyrer for en stund, så er det jo i den konkrete sag værd at bide mærke i betingelserne:

1) Flertallet af regionens hospitaler (og dermed også flertallet af brugerne) benytter i dag Exchange.
2) Kun en del af Rigshospitalet benytter Notes.

Det giver reelt tre scenarier:

1) Notes-brugerne flyttes over på Exchange.
2) Exchange-brugerne flyttes over på Notes.
3) Både Notes- og Exchange-brugerne flyttes over på en tredje platform.

Er det så helt urimeligt, at regionen foretrækker den model, hvor de skal flytte færrest mulige brugere?

Der er selvfølgelig et fjerde scenarie:

4) Man investerer i en middleware-platform, der gør det muligt for Exchange og Notes at udveksle de nødvendige data.

(Denne sidste model forudsætter dog både en investering i ekstra software og en fortsat bevaring af både Notes og Exchange support i regionens it-afdeling. Til gengæld sparer man oplæring af slutbrugerne.)

Jakob Damkjær

>>Alle offentlige udbudte software licitationer burde ved lov indeholde
>> titaniumfaste krav om interoperabilitet, exit strategi og ikke vendor
>> specifikke standarter.

>Hvilket mailsystem kan så overholde denne lovgivnining?

POP3 SMTP IMAP4... hvor svært kan det være ?

Hvad har man brug for mere end det ?

>> Der er en simpel løsning og den er at gøre det ulovligt for det offentlige at indkøbe IT systemer der ikke har en bevist exit/interoperabilitet strategi.

>Hvad så på de områder hvor det eventuelt ikke findes? Der stopper man med at benytte IT?

Hvilke områder er det ?

Databaser ? Mail systemer ? EDIFAC ? Dokumenthåndtering ?

Der skal bare stilles krav nu, måske med en overgangsperiode på et år,
dem der ikke opfylder kravene til den tid sættes automatisk i licitation.

Så kan man få inkompetente leverandøre ud af døren og få nogen der kan ind, istedet for at forsætte med at kaste gode penge efter dårlige.

>> Allene det at leverandøren skal bevise at de er udskiftelige vil give en bedre forhandligs situation når der skal forhandles priser vil gøre det billigere.

>> Det er dog i den sammenhæng også vigtigt at huske på at der er overordnet set to typer leverandører. Leverandører af specialudviklede fagapplikationer og leverandører af standardsoftware. Det offentlige har generelt større problemer med afhængigheder til førstnævnte end til sidstnævnte.

Og de skal alle overholde et evt. lovkrav, Kan virkelig overhoved ikke se hvad forskellen er ?

Fagspecifikke applikationer der ikke er baseret på en definieret samling af interfaces som kan implementeres af et bredt udvalg af leverandøre vil kun medføre en vendor afhængihed, som burde være ulovligt.

Det er udelukkende dovenskab fra indkøbers side at fagspecifikke applikationer er blevet implementeret med et implicit vendorlockin.

EG. EDIFAC. Standart baseret medelelses standart som KMD og Dan Net kartelet har monopoliseret. Det er så 100% kartel at Dan Net henviser til
"konkuranten" KMDs prisliste...

For et par år siden tilbød UNI-C at levere en mail baseret løsning hvor alle aktøre på det danske sundhedsdatanet ville få en mailkonto (med alle de dejlige bruger konto goodliness det ville medføre, samt automatisk gensending, autorisering, kryptering og log funktioner) i en centraliseret løsning incl drift af det ipsec VPN netværk som sundhedsdatanettet er baseret på, de tilbød sig for drifts omkostningerne og ikke en per besked omkostning som det var og er...

Det ville KMD ikke være med til så den dag i dag har vi et helt fantastisk rod hvor ftp servere overføre "MAIL" filer fra den ene vendor til den anden...

og hver gang din læge sender recept eller en henvisning via en "mail" til apoteket eller speciallæge/sygehusafdeling koster det 33 øre....

33 ØRE FOR EN MAIL i 2008 !!!

Hvor mange mails ville du skrive hvis du skulle betale 33 øre per styk ?

Hvorfor valgte det offentlige så ikke mail løsningen ?

Det er et meget meget godt spørgsmål og noget der nok kunne komme en fin monopollovgivnings retsag ud af...

Men eftersom det er KMD, så har de nu et statsautoriseret monopol.

Hvor er det positive ved den løsning ?

(og nej det fungere ikke særlig godt, leveringstiden for en "mail" er fra 15 til 30 minutter... man kan sende en sms fra Rusland til Danmark (med kvitering sendt tilbage) på under et minut. Men man skal bruge 15 gange så lang tid på at sende en "mail" på et system der kun håndtere 200.000-300.000 beskeder om måneden... 100% ringe service men det er det man får når man har monopoler, der har opnået vendor lockin.)

Henrik Jensen

POP3 SMTP IMAP4... hvor svært kan det være ?

Og man kan så ikke bruge Microsoft Exchange fordi?

Men det mest interessant i forhold til exit strategi er vel ikke hvordan du kommunikerer mellem klient og server, det giver jo kun exit strategi for din klient men ikke for din server.

Hvilke områder er det ?

Databaser ? Mail systemer ? EDIFAC ? Dokumenthåndtering ?

Databaser: Ja for eksempel, hvor mange database systemer overholder fuldt ud SQL standarden uden subset/superset?

Kontorapplikationer: Er vist et godt eksempel på at dit "1 år og så skal loven overholdes", vist ikke rigtig holder. Hvis vi ser bort fra OOXML/ODF problematikken og bare fokuserer på ODF så er vi jo ikke hvor vi ønsker at være endnu, her 5+ år efter at ODF blev påbegyndt.

Michael Rasmussen

De burde slet ikke ha en offentlig kontrakten, hvis de ikke understøtter calDAV

Og hvis de har problemer med det, har jeg lavet et C-library under GPL, der kan udveksle iCal formaterede events med en CalDav server. Det fungerer med de CalDav servere, der er på markedet i dag. De to fungerende løsninger der er længst fremme i dag er Apple's ICalendar og så en PHP baseret løsning udviklet af en programmør fra New Zealand - DaviCal.

Maciej Szeliga

Jeg driver en lille Notes installation i de sidste 10 år har vi haft 0 dages uventet nedetid på Notes...

Opgradering af vores Notes clustre tager et par timer... højst... samme procedure fra 3.x til 4.x, fra 4.x til 5.x og fra 5.x til 6.x.

Jeg var ofte ude og hjælpe bekendte (MS certificerede i Exchange) med opgraderinger af Exchange installationer for deres kunder... vorst case: ca. 25 brugere og 24+ timers arbejde.
"Opgradere" min Notes til Exchange ? NEJ Tak!

Henrik Jensen

De burde slet ikke ha en offentlig kontrakten, hvis de ikke understøtter calDAV.

Det er den med 1 år som jeg stadig mener er for kort tid. Det er vel dårligt nok 1 år siden at CalDav blev godkendt som standard, og da IETF har haft gang i andre tilsvarende standarder der aldrig blev til noget, så har jeg godt forståelse for de leverandører som ikke er hoppet på CalDav før det har vist sig at det endeligt blev til en standard. Men det kunne da bestemt være rart at få understøttet i kommende versioner af de forskellige mailsystemer.

Problem solved. Everybodys happy.

Nu var Rigshospitalets plan jo faktisk at konsolidere deres systemer, som det fremgår af artiklen er det jo i hvert fald det der er indgangsvinklen og så ver interoperabiliteten på kalender så en af de ting man så også så at man kunne få løst i samme omgang.

At tvinge Microsoft / IBM til hurtigt at implementere CalDav og så kører videre med både Exchange + Notes giver ingen konsolidering.

Henrik Schmidt

1) Flertallet af regionens hospitaler (og dermed også flertallet af brugerne) benytter i dag Exchange.

Både og, for Region Hovedstaden er en sammenlægning af Købanhavns Amt, Frederiksborg Amt og Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S), og de to første benyttede Exchange i forvejen. Men H:S var større hvad angår brugerantallet, end de to amter.

2) Kun en del af Rigshospitalet benytter Notes.

Ikke korrekt. Faktisk benytter alle de tidligere H:S-hospitaler Notes. Hvorfor artiklen kun fokuserer på, at det er Rigshospitalet, der vil skifte, ved jeg ikke.

Men både artiklen og diskussionen overser noget meget væsentligt, nemlig at det ikke længere er de enkelte hospitaler, der står for deres egen IT-drift. Al drift er samlet i Region Hovedstadens Koncern IT, og her er man af rimelige grunde interesserede i kun at skulle drifte et enkelt mailsystem.

At ex-H:S så benytter Notes til meget andet end lige mail, er et problem der kommer til at tage lidt tid at komme igennem.

Arne Nybroe Sørensen

Notes har sikkert mange fortræffeligheder med hensyn til drift og vedligehold, desværre har programmet,set med mine øjne,lidt af en stor skavank: Det har det elendigste brugerinterface af samtlige mail/kalenderprogrammer jeg har prøvet.
Jeg har haft den tvivlsomme fornøjelse at skulle benytte programmet, siden det blev introduceret på Rigshospitalet vist engang først i 80-erne.
Ikoner afviger fra alm. anvendte i andre windowsprogrammer.
Menuer og undermenuer er opbygget med en logik og sammenhæng, der er uforståelig for en alm. bruger, og indeholder uforståelige punkter, som brugeren alligevel ikke har rettigheder til.
Hjælpefunktionen er ubrugelig og popper op med alenlange forklaringer, skrevet i et sprog der er uforståeligt for alm. brugere, efter et par klik havner man så i et engelsksproget miljø, med henvisninger til ikke eksisterende menupunkter.
Browseren til at vise vedhæftede filer er vel stadig noget af det ringeste på markedet, med ringe mulighed for at skalere og et meget begrænset udvalg af understøttede formater.
Opsætning af en acceptabel brugerflade er stort set umulig.

Skal jeg være rigtig ond virker programmet som en ønskedrøm for en IT-afdeling, der vil sidde på den totale kontrol og som et mareridt for den almindelige bruger, der er totalt underlagt IT-drengenes forgodtbefindende.

Jeg har siden starten vel mødt et par håndfulde brugere der var meget tilfredse og glade for Notes, alle administratorer med større eller mindre rettigheder.
Jeg har ikke mødt en eneste almindelig bruger, der har haft rosende ord tilovers for programmet.

Tænk hvis IT-afdelingen havde kontakt med de almindelige brugere og levede med i hverdagen, i stedet for at gemme sig anonymt bag service- og helpdesk funktioner, så kunne vi måske få teknologien til at virke til gavn for alle.

Jeg ser ihvertfald frem til at Notes bliver udfaset.

Martin Kiefer

Til info så er KMD jo ikke den eneste leverandør der kan sende recepter fra en læge til et apotek. Der findes flere.

Som min egen læge sagde så er KMDs løsning dyrere men har vist sig at være den mest stabile af de løsninger der findes til receptfremførsel for lægesystemerne han har prøvet. Så er det jo et spørgsmål om ikke de 33 øre bliver billigere i længden.

Jan Helldén

I henhold til Udbudscirkulæret §4 skal alle offentlige indkøb til en værdi over kr. 500.000 i udbud. Kan licenser til >6000 x Outlook holde sig herunder?

Der er dog muligheder for at snige sig udenom i §5: "Udbudspligten gælder ikke, hvis institutionen godtgør, at det ikke er muligt at udbyde opgaven eller nogen del heraf i konkurrence, eller hvis den godtgør, at udbuddet af opgaven medfører uforholdsmæssigt store omkostninger eller administration." Men om den kan bruges i dette tilfælde er tvivlsomt.

Jakob Damkjær

Der findes seperate applikations vendore,

men alle some en kræver det at sende EDIFAC beskeder
en leverance aftale med enten Dannet eller KMD.

KMD har ikke en praksis applikation, de står for bulk
overførslerne mellem leverandøre.

Det er nok det som forsinker processen, praksis sender mail til
app vendor som sender ftp til service udbyder som sender ftp til
over service udbyder som sender til enten den anden overudbyder
eller en anden service udbyder som så sender til app vendor som så
sender til apotek... og så kvitering retur....

Lidt idiotisk når loopet kunne være, praksis til UNI-c Mail server
til apotek.

og sidst jeg undersøgte det henviste Dannet til KMDs prisliste.

Ikke rigtig konkurance, vel

og 33 øre for en mail er ca 33 øre for meget.

Andreas Olsen

Hej

Husk på at Rigshospitalet og resten af hospitalerne mv. i Region Hovedstaden er underlagt politisk styre. Der er en konsolideringsproces igang og derfor skal antallet af applikationer mv. gerne reduceres kraftigt, da der som nævnt i artiklen findes over 800 IT-systemer/applikationer i dag. Så hvis der fra overordnet niveau bliver besluttet at hele Regionen i fremtiden skal køre med Outlook så bliver det sådan.

Så historien er ikke kun valg af mail-system men også hvad der bestemmes politisk. :-)

Kristian Larsen

Version 6 af notes ændrede interfacet således at flertallet af de reelle anker mod brugerinterfacet blev rettet.
Fra version 8 (den nuværende version) har fået et kraftigt opdateret interface - hvis man ikke lige har adgang til den nyeste notes klient kan man hente lotus symphony og danne sig et indtryk - indbakken vil så være et ekstra faneblad.
Domino serveren har en forfærdeligt masse muligheder og kan fungere både som web, app, database, arkivering, mail, kalender etc. platform.
Man kan også se på nogle af de skrækhistorier om avancerede sharepoint portaler for at forstå at novell's teaming+confering eller lotus quickr nok er et godt alternativ.

Ofte bliver "microsoft" en sovepude og synonym med manglende stillingtagen - det virker ihvertfald sådan ud med nogle af de historier man hører, hvor hverken teknik eller funktionalitet etc. etc. er taget med i historien.

Anders Olsen

Jeg synes ofte at denne type diskussioner er ligegyldige, da det tit virker som om alt er givet på forhånd. Hvis folk stiller med krav som:
* Vi har en Microsoft server et sted og den skal integrere 100% gnidningsløst.
* Det skal ligne det som bossen har derhjemme
* Det skal kunne falde ind under vores Microsoft storkunde aftaler
* Det skal kunne køre vores VBA-makroer og vores ActiveX moduler
* Det skal være nemt for vores MS-certificerede
* osv osv.

Så mener jeg det er formålsløst at forsøge at opretholde en debat. Og vi bør faktisk afholde os fra det.

Istedet kan man jo bruge tiden på folk, der ikke er så rigide og henlede opmærksomheden på alternativer.
Zimbra/Alfresco og andre morgendags-systemer skalerer/fungerer fint og nu er mac osse på vej med potentielt spændende ting:
http://www.roughlydrafted.com/2008/06/10/snow-leopard-server-takes-on-ex...

Henrik Jensen

[quote]
Zimbra/Alfresco og andre morgendags-systemer skalerer/fungerer fint og nu er mac osse på vej med potentielt spændende ting:
http://www.roughlydrafted.com/2008/...
[quote]

Zimbra/Alfresco: Kan man ringe og få fat på dansk support, som minimum inden for normal arbejdstid? Hvilke konsulenthuse i Danmark har ekspertise inden for udrulning og levering af løsninger baseret på Zimbra/Alfresco?

Anders Olsen

Zimbra/Alfresco: Kan man ringe og få fat på dansk support, som minimum inden for normal arbejdstid? Hvilke konsulenthuse i Danmark har ekspertise inden for udrulning og levering af løsninger baseret på Zimbra/Alfresco?

Som jeg sagde... Det er en ufrugtbar diskussion. Min note var som nævnt rettet mod knap så rigide folk.

Hvis det er en dealbreaker fordi en organisation med 100+ pc-arbejdspladser ikke kan håndtere engelsk support, så er det bare som det er. Dvs. de er strandede med valget mellem notes og exchange et stykke ud i fremtiden. Hvis de så samtidigt ligger inde med en ledelse, der ikke ønsker at tage fremadrettede initiativer for at bryde med den status, well...

Kristian Larsen

Ikke at jeg vil slå et kæmpe slag for det, men jeg vil da formode der gives dansk support til Novell's produkter, dvs. OpenXchange [SUSE] og Groupwise. I førstnævnte tilfælde kan det endda komme ind under HS supportaftale med IBM så de har SPOC udadtil.

Henrik Jensen

Det drejer sig vel ikke om support, men om mulighed for hjælp af konsulenter, eller mener du at rigtigt mange bruger MS support?

Bruger MS support eller har aftale? Jeg ser det lidt ligesom at jeg også har en masse forskringer jeg betaler, men jeg benytter dem meget sjældent, de er dog vigtige at havde hvis det går galt eller man kører i hårdknude med et eller andet.

For de fleste store virksomheder og offentlige institutioner er det vigtigt at de har nogen at kunne "kaste aben videre til" når det går galt. Det er jo også derfor at der er god forretning i open-source.

Så den generelle hjælp kan man selvfølgelig få fra konsulenter, men nogle gange er det bare ikke nok.
Jeg har nogle gange været med til at få customade hotfixes udarbejdet, eller haft supportsager hvor relevante produktgrupper i Seattle er blevet inddraget i sagen for at få løst et givent problem.

Anders Olsen

Jeg har nogle gange været med til at få customade hotfixes udarbejdet, eller haft supportsager hvor relevante produktgrupper i Seattle er blevet inddraget i sagen for at få løst et givent problem.

Og det foregik på dansk? Eller havde du skrottet din MS installation, hvis hotfix-supporten nægtede at lære dansk for dig?

Og tror du ikke f.eks. Alfresco vil være behjælpelig, hvis du stillede med lignende type problemer??

Igen vil jeg påpege min pointe; Ofte er kravene til projektet formuleret så der kun er een løsning, og så er det jo omsonst at diskutere.

Henrik Jensen

Og det foregik på dansk? Eller havde du skrottet din MS installation, hvis hotfix-supporten nægtede at lære dansk for dig?

Nej, men jeg havde Dansker der stod som ansvarlig, og som jeg kunne brokke mig til hvis ikke fremdriften var godt nok. Nu var dette dog en under special udviklersupport aftale.

Men jeg mener nu også generelt at engelsk support er fint nok. Det handler mere om at den er der og vel at mærke at der foreligger aftaler om hvad den indeholder.

Og tror du ikke f.eks. Alfresco vil være behjælpelig, hvis du stillede med lignende type problemer??

Jo muligvis. Kender faktisk ikke så meget til produktet, kan se at de har noget Content Management hvis vi taler om de samme: http://www.alfresco.com/products/, men jeg kan ikke se deres mailsystem beskrevet noget sted, for at se om det f.eks. findes på Dansk, om der er nogle danske partnere (konsulenter) m.v.

Har jeg kigget det forkerte sted?

Henrik Jensen

Som jeg sagde... Det er en ufrugtbar diskussion. Min note var som nævnt rettet mod knap så rigide folk.

Men hvordan forstår du rigid i denne sammenhæng? Det handler i min optik nærmere om man er villig til at tage større ricisi, og det handler ikke nødvendigvis så meget om produktet men om virksomheden bag. Jeg har ofte hørt talemåden 'Man bliver ikke fyret for at købe IBM' og 'Man bliver ikke fyret for at købe Microsoft', men selv om det bruges som en joke så er der faktisk en del sandhed i det.

Så er afhængighed jo også en faktor. Hvis man for at undgå at være afhængig af Microsoft/IBM så istedet gør sig afhængig af en langt mindre organisation, så har man jo ikke opnået noget. Tværtimod er man blevet afhængig af en organisation som der måske er langt større chance for går konkurs, bliver opkøbt eller på anden måde ikke længere står bag sit produkt.

I den sammenhæng er adgang til konsulenter med indgående kendskab til produkterne også vigtige, så du ikke bliver afhængig af det måske ene kosulenthus i Danmark der kender til et givent produkt og derfor kan hjælpe dig med implementeringen. Specielt hvis det måske er et mindre konsulenthus (nu snakker jeg rent generelt for ved ikke hvilke konsulenthuse der har kendskab til Zimbra/Alfresco i Danmark)

Det altså bare nogle faktorer der er vigtige. Det er jo også blandt andet derfor at konsulenthuse der byder på offentlige udbudsopgaver skal indlevere f.eks. regnskaber i forbindelse med prækvalifikation. Deres økonomiske soliditet vejer tungt i forhold til om de overhovedet kan prækvalificeres, selvfølgelig også i forhold til overhovedet at kunne løfte opgaven, men bestemt også for at sikre den efterfølgende vedligeholdelse.

Anders Olsen

Jo muligvis. Kender faktisk ikke så meget til produktet, kan se at de har noget Content Management hvis vi taler om de samme: http://www.alfresco.com/products/, men jeg kan ikke se deres mailsystem beskrevet noget sted, for at se om det f.eks. findes på Dansk, om der er nogle danske partnere (konsulenter) m.v.

Nu nævnte jeg Zimbra/Alfresco (Se det som alternativ til hhv. Exchange/Sharepoint) fordi det er ret fine "web2.0"-agtige alternativer. Jeg ved ikke hvad du kan få af support nede om hjørnet i din lokale MSCE-butik, men der er god konsulentbistand at hente lige på den anden side af grænsen både mod øst og syd. Så vidt jeg ved kan du også hente support hos f.eks. Unisys, men jeg ved ikke om det gælder Danmark. Så igen. Hvis du insisterer på de snakker flydende rigsdansk med et snært af vendelbo, så indsnævrer du nok mulighederne en smule.

Omkring den direkte support og kontakt til udviklerne, så er det OSS det her. De lever jo af dialogen med brugerne. Alfresco brøster sig ihvertfald af den korte "kommandovej", ligesom deres udviklere deltager aktivt i deres fora med brugernes problemer.

Har jeg kigget det forkerte sted?

Hvis du er en af dem, der ser IT-delen af virksomheden som en ren driftsudgift, hvis problemer skal takles så kortsigtet som muligt, så formodentligt ja.

Anders Olsen

Hvis man for at undgå at være afhængig af Microsoft/IBM så istedet gør sig afhængig af en langt mindre organisation, så har man jo ikke opnået noget. Tværtimod er man blevet afhængig af en organisation som der måske er langt større chance for går konkurs, bliver opkøbt eller på anden måde ikke længere står bag sit produkt.

Når din holdning er baseret på frygt for at ryste den taburet du sidder på, så er det netop jeg mener at diskussionen er frugtløs, og at du bør ruste dig med en "Microsoft-strategi" og lade alle andre beslutninger være en følge heraf.
Helt sikkert!!!

Jeg er dog af den opfattelse at afhængighed som problem, mindskes jo mindre afhængig man er af proprietære løsninger på så banale problemer som mail osv. Ikke mindst på lang sigt.
Og hvis jeg var det offentlige, ville jeg med garanti bruge min købekraft til sidste dråbe for at tvinge leverandørerne, og ikke overlade det til den type it-chefer der strategiserer ud fra frygt om fyring og håber at status-quo holder deres tid ud.

Henrik Jensen

Nu nævnte jeg Zimbra/Alfresco (Se det som alternativ til hhv. Exchange/Sharepoint)

Ahh ok, det misforstod jeg. Troede der var tale om to alternative mailsystemer.

men der er god konsulentbistand at hente lige på den anden side af grænsen både mod øst og syd. Så vidt jeg ved kan du også hente support hos f.eks. Unisys, men jeg ved ikke om det gælder Danmark. Så igen. Hvis du insisterer på de snakker flydende rigsdansk med et snært af vendelbo, så indsnævrer du nok mulighederne en smule.

Tingene er generelt lettere hvis der ikke er sprogmæssige barrierer og hvis der er kort afstand. Sidstnævnte er dog gerne lige så vigtigt som sproget, så derfor går det nogle gange faktisk bedre med København/Malmö end f.eks. København/Århus.

Mange konsulenthuse som kun er repræsenteret i enten Øst eller Vest har faktisk langt svære ved at sælge deres ydelser i den anden ende af Danmark hvor de ikke er repræsenteret. Det har mange gange betydning hvis der er 3+ timers transporttid hver eneste gang at man skal havde fat på en konsulent.

Så jeg konstaterer bare at det har betydning for mange.

Omkring den direkte support og kontakt til udviklerne, så er det OSS det her. De lever jo af dialogen med brugerne. Alfresco brøster sig ihvertfald af den korte "kommandovej", ligesom deres udviklere deltager aktivt i deres fora med brugernes problemer.

Hvis jeg sætter mig i IT-chefens rolle, så har jeg ikke brug for at tale med udviklerne. Jeg har brug for at ringe til et konsulenthus som kommer og hjælper med med implementeringen, og som kan dokumentere at de har ekspertisen med disse produkter. Jeg er også interesseret i at der er flere konsulenthuse inden for forholdsvis kort afstand med denne ekspertise så jeg ikke er afhængig af et enkelt konsulenthus... konkurrencen medfører jo også gerne nogle bedre priser / forhandlingsmuligheder.

Hvis du er en af dem, der ser IT-delen af virksomheden som en ren driftsudgift, hvis problemer skal takles så kortsigtet som muligt, så formodentligt ja.

Jeg ser netop IT-delen som en meget vigtig del af forretningen, det er jo netop derfor at jeg fokuserer så meget på support + adgang til konsulenter med ekspertise.

Anders Olsen

Tingene er generelt lettere hvis der ikke er sprogmæssige barrierer og hvis der er kort afstand.

Ja, selvfølgeligt.

Hvis jeg sætter mig i IT-chefens rolle, så har jeg ikke brug for at tale med udviklerne.

Nej selvfølgeligt ikke. Så skal dine folk tale med deres folk. Du snakkede formodentligt heller ikke med en sælger da du skulle have MS til at lave et custom hotfix.

Jeg er også interesseret i at der er flere konsulenthuse inden for forholdsvis kort afstand med denne ekspertise så jeg ikke er afhængig af et enkelt konsulenthus...

Inden for gå-afstand.. Jeg har forstået..
Tilbage til min pointe... Du kan indsnævre dine krav så meget at diskussion bliver ligegyldig, og jeg forstår egentligt ikke at du gider. Jeg forsøger ikke at overbevise dig om noget. Jeg mener oprigtigt, at du skal fortsætte som du plejer. Det er du jo ikke blevet fyret for endnu ;-)

Henrik Jensen

Når din holdning er baseret på frygt for at ryste den taburet du sidder på, så er det netop jeg mener at diskussionen er frugtløs, og at du bør ruste dig med en "Microsoft-strategi" og lade alle andre beslutninger være en følge heraf.

Jeg har ikke sagt at man skal vælge Microsoft. Jeg har sagt at man skal vælge produkter/virksomheder som sikrer din forretning bedst muligt.

Jeg er dog af den opfattelse at afhængighed som problem, mindskes jo mindre afhængig man er af proprietære løsninger på så banale problemer som mail osv. Ikke mindst på lang sigt.

At være afhængig af en levedygtig "proprietær løsning" som du kan få nem support på og med adgang til masser af konsulentbistand er langt bedre end at være afhængig af en ikke "proprietær løsning" hvor supporten måske mere er baseret på selvhjælp og hvor det er sværere at finde konsulenter. Du bliver jo afhængig af "proprietære konsulenter" og det er ikke spor bedre end proprietær teknologi.

Noget helt andet er hvor er det at du ser at Exchange/Notes er mere proprietært end Zimbra på nær hvad angår den åbne kildekode?

Og hvis jeg var det offentlige, ville jeg med garanti bruge min købekraft til sidste dråbe for at tvinge leverandørerne, og ikke overlade det til den type it-chefer der strategiserer ud fra frygt om fyring og håber at status-quo holder deres tid ud.

Men skulle du så ikke tvinge Zimbra/Alfresco og andre alternativer til at være bedre repræsenteret i Danmark, bedre til at understøtte dansk i brugergrænsefladen o.s.v.? Det ville da øge konkurrencen og derfor også i højere grad tvinge Microsoft/IBM i den retning du ønsker.

Når status-quo netop ikke bibeholdes, så er det
vel netop vigtigt at havde mange forskellige konsulenthuse at vælge imellem o.s.v.? udover selvfølgelig en levedygtig platform/levedygtige produkter

Anders Olsen

Jeg har ikke sagt at man skal vælge Microsoft. Jeg har sagt at man skal vælge produkter/virksomheder som sikrer din forretning bedst muligt.

Ok.

At være afhængig af en levedygtig "proprietær løsning" som du kan få nem support på og med adgang til masser af konsulentbistand er langt bedre end at være afhængig af en ikke "proprietær løsning" hvor supporten måske mere er baseret på selvhjælp og hvor det er sværere at finde konsulenter.

Lidt stråmandsagtigt at lave sådan et snit og stille problematikken op som de to alternativer.

Noget helt andet er hvor er det at du ser at Exchange/Notes er mere proprietært end Zimbra på nær hvad angår den åbne kildekode?

Jeg hæfter mig ved, at artiklen beskriver en problematik affødt af, at systemerne ikke snakker sammen. Hvem mon er årsagen til denne konflikt? Kunden? Brugeren? Producenten, der anvender proprietære formater/protokoller?

Men skulle du så ikke tvinge Zimbra/Alfresco og andre alternativer til at være bedre repræsenteret i Danmark, bedre til at understøtte dansk i brugergrænsefladen o.s.v.? Det ville da øge konkurrencen og derfor også i højere grad tvinge Microsoft/IBM i den retning du ønsker.

Vås. Så længe du ikke er kunde.

Henrik Jensen

Lidt stråmandsagtigt at lave sådan et snit og stille problematikken op som de to alternativer.

Nu snakkede jeg om de reele alternativer der er, ikke om hvad vi kunne ønske os der var af alternativer. Derfor jeg satte det op på den måde.

Jeg hæfter mig ved, at artiklen beskriver en problematik affødt af, at systemerne ikke snakker sammen. Hvem mon er årsagen til denne konflikt? Kunden? Brugeren? Producenten, der anvender proprietære formater/protokoller?

Nu tror jeg faktisk at det primære i artiklen var konsolideringen af systemer, men så blev det tilfældigvis nævnt at der var argumenter for at mail var en af de typer systemer som der kunne være andre fordele ved at konsolidere end rene driftsomkostninger. Men det kunne da nemt ske at de ville havde konsolideret under alle omstændigheder.

Men uanset hvad så har der jo ikke tidligere været andet end proprietære formater/protokoller til lige præcis det de ønsker. Nu findes der så CalDav standarden, men den er så ny så de fleste ikke har implementeret den endnu. Med Zimbra 5.0 som kun er et par måneder gammel "understøttes" nu CalDav. Jeg skriver det i anførelsestegn da det i featurelisten står som "CalDav standard support (Beta)" som lugter lidt af at det nok ikke er hele standarden der er implementeret og der nok skal gå lidt tid før det overhovedet er produktionsmodent.

Anders Olsen

Nu snakkede jeg om de reele alternativer der er, ikke om hvad vi kunne ønske os der var af alternativer. Derfor jeg satte det op på den måde.

Du stiller en "levedygtig proprietær" løsning op på den ene side og antyder dermed at alternativet ikke er levedygtigt. Herefter kommer du med formodninger om modenheden og omfanget af en tilfældig feature i et eksempel på et alternativ. Det har intet med den strategiske side af sagen at gøre.

Jeg signer af, for som jeg siger; Hvis du beder om noget der lugter, rapper og vralter som en and, men det behøver ikke væare en and.... Ja så er der jo ikke den store grund til at diskutere videre...

Henrik Jensen

Du stiller en "levedygtig proprietær" løsning op på den ene side og antyder dermed at alternativet ikke er levedygtigt.

Det var så ikke hensigten. Grunden til at jeg skrev levedygtig ud fra proprietær var tanken om at ved en proprietært produkt (lukket) der vil løsningen formentligt dø sammen med leverandøren og er derimod vigtigt, hvorimod ved ikke proprietær løsning (open-source) kan man argumentere for at produktet ikke dør sammen med leverandøren.

Herefter kommer du med formodninger om modenheden og omfanget af en tilfældig feature i et eksempel på et alternativ. Det har intet med den strategiske side af sagen at gøre.

Tilfældig feature? Du skriver i tidligere indlæg

Jeg hæfter mig ved, at artiklen beskriver en problematik affødt af, at systemerne ikke snakker sammen. Hvem mon er årsagen til denne konflikt? Kunden? Brugeren? Producenten, der anvender proprietære formater/protokoller?

Og så nævner jeg lige præcis den protokol der kan benyttes til at løse problemet som artiklen beskriver. Det anser jeg ikke for helt tilfældigt.

Jeg signer af, for som jeg siger; Hvis du beder om noget der lugter, rapper og vralter som en and, men det behøver ikke væare en and

Nu har jeg ikke bedt om så meget, men jeg har beskrevet at jeg normalt oplever IT-chefer som interesserer sig meget for levedygtighed, ordentlig support, tilgængelige konsulenter og dansk brugergrænseflade (sidstnævnte sådan lidt afhængig af om det er et slutbruger produkt eller ej).

Du har så mødt nogle andre IT-chefer.

Henrik Jensen

Inden for gå-afstand.. Jeg har forstået..

Nu skrev jeg 3+ timer. Om konsulenten så kommer gående, kørende eller flyvende er sådan set op til konsulenten selv, hvis bare jeg ikke betaler for det hvis de kommer flyvende hver gang.

at overbevise dig om noget. Jeg mener oprigtigt, at du skal fortsætte som du plejer. Det er du jo ikke blevet fyret for endnu ;-)

Set det er lige præcist fordelen ved at være et lille firma hvor man både er direktør, IT-chef og alle andre funktioner så bliver man ikke fyret for at køre Thunderbird oven på tilkøbt IMAP email-service ude i byen og man kan i det hele taget undgå at benytte dansk brugergrænseflade i programmer, med alle deres mærkelige oversatte udtryk man ikke forstår :-)

Men hvad angår de produkter som er centrale for min produktivitet der vil jeg havde at der er ordentlig support, og det er også af samme årsag at jeg f.eks. også har next-business-day aftale på min hardware, og at jeg ville tilkøbe support-aftale hvis jeg kørte Ubuntu/OpenOffice og ikke Windows/Office.

Men nu var det primært min erfaring med IT-folk fra større organisationer jeg generelt har snakket om og ikke min egen situation.

Anders Olsen

Og så nævner jeg lige præcis den protokol der kan benyttes til at løse problemet som artiklen beskriver. Det anser jeg ikke for helt tilfældigt.

Min kommentar var rettet mod strategien bag produktet. Prøv engang at se, hvilke protokoller Zimbra understøtter.

Nu har jeg ikke bedt om så meget, men jeg har beskrevet at jeg normalt oplever IT-chefer som interesserer sig meget for levedygtighed, ordentlig support, tilgængelige konsulenter og dansk brugergrænseflade (sidstnævnte sådan lidt afhængig af om det er et slutbruger produkt eller ej).Du har så mødt nogle andre IT-chefer.

Og hvem ønsker ikke det??? Du bliver bare ved med at fremstille levedygtighed, support osv som en modsætning til dit valg.

Set det er lige præcist fordelen ved at være et lille firma hvor man både er direktør, IT-chef og alle andre funktioner så bliver man ikke fyret for at køre Thunderbird oven på tilkøbt IMAP email-service ude i byen og man kan i det hele taget undgå at benytte dansk brugergrænseflade i programmer, med alle deres mærkelige oversatte udtryk man ikke forstår :-)

Det begynder at blive lidt pinligt med dit stråmanderi. Zimbra's kunder inkluderer virksomheder der sagtens kan måle sig med de største i Danmark. Hertil kommer at Zimbra (som fås på dansk) kun er 1 ud af en række potentielle alternativer.

[qoute]
Men hvad angår de produkter som er centrale for min produktivitet der vil jeg havde at der er ordentlig support, og det er også af samme årsag at jeg f.eks. også har next-business-day aftale på min hardware, og at jeg ville tilkøbe support-aftale hvis jeg kørte Ubuntu/OpenOffice og ikke Windows/Office.
[/quote]
Det ville jeg sørme osse.

Men nu var det primært min erfaring med IT-folk fra større organisationer jeg generelt har snakket om og ikke min egen situation.

Samme her. Jeg oplever dog en stor forskel på holdningen til dette emne i lige specielt Danmark og udlandet blandt sammenlignelige virksomheder.
Faktis har jeg for nyligt oplevet et par tyske virksomheder give udtryk for at netop et opbrud med "Ingen er blevet fyret.." holdningen blev set som en meget vigtig konkurrenceparameter.

Men de er jo så naive ude i verden. Der er med garanti ingen der kan fravriste os den gule føretrøje som verdens bedste IT nation, hvis bare vi får vores rap-and strategi slået urokkeligt fast ;-)

Henrik Jensen

Min kommentar var rettet mod strategien bag produktet. Prøv engang at se, hvilke protokoller Zimbra understøtter.

Men f.eks. Exchange understøtter stort set de samme, pånær LMTP (som jeg ikke ved hvor meget faktisk benyttes) og som nævnt CalDav (men den er også så ny så Zimbra jo selv skriver "CalDav standard support (beta)" i featurelisten).

Og hvem ønsker ikke det??? Du bliver bare ved med at fremstille levedygtighed, support osv som en modsætning til dit valg.

Nu har jeg ikke valgt noget udover disse parametre jeg nævner. Men jo jeg ser da at Exchange/Notes lever op til disse parametre, hvis det er det du mener.

Det begynder at blive lidt pinligt med dit stråmanderi. Zimbra's kunder inkluderer virksomheder der sagtens kan måle sig med de største i Danmark. Hertil kommer at Zimbra (som fås på dansk) kun er 1 ud af en række potentielle alternativer.

For mange mange indlæg skrev jeg netop at der sagtens kunne være alternativer som funktionelt var fine, men deres chance i større danske organisationer afhænger efter min meget af support/konsulenter.

Jeg har ledt en del for jeg kunne ikke finde noget på Zimbras hjemmeside og nu endelig via Google fundet Casalogic som kan levere support/konsulentydelser på Zimbra her i Danmark. I følge dem dem selv er de en af de få partnere i europa:

http://www.casalogic.dk/casalogic-as/partnere/

Så det er da en mulighed men jeg kunne da godt tænke mig at der var et par flere så der var lidt konkurrence (det er vel ikke kun Microsoft vi ønsker konkurrence til) så man ikke blev afhængige af Casalogic, de er trods alt et forholdsvis lille firma.

Der er sikkert masser af alternativer men mange af dem er efter min mening bare for dårlige til at markedsføre sig som reele alternativer, og specielt på det danske marked (f.eks. Zimbra er helt sikkert bedre repræsenteret i andre lande), som de jo nok anser for forholdsvis lille. Og med markedsføre sig tænker jeg ikke så meget på reklamer men mere en bred repræsentation hos konsulenthusene, måske direkte et dansk (eller skandinavisk kontor) m.v.

Men bare simple småting som at man ikke kan finde Casalogic som dansk partner på Zimbra's hjemmeside og at man skal lede meget for at finde ud af om det overhovedet understøttes på dansk o.s.v. det gavner dem bestemt ikke.

Når vi snakker IT så er det sjældent nok bare at havde et godt produkt hvis man vil sælge. Selvfølgelig bør en IT-chef da vurdere alternativerne men hvis man som leverandør ikke selv gør noget for at markedsføre sig som et seriøst alternativ på det pågældende marked, så er der alt for stor chance for at man ikke får øje på dem eller at man får øje på dem men at det virker som om at de faktisk ikke er så interesserede i det pågældende marked.

Hvorfor mon f.eks. IBM, Microsoft og andre softwareproducenter de oversætter en del af deres produktsider til en masser sprog herunder dansk? Det er selvfølgelig af hensyn til de få der ikke er så stærke i engelsk, men det er da i endnu højere grad for at signalere deres interesse i det pågældende marked.

Hvis nu Zimbra fik lavet en simpel hjemmeside med 3-5 sider på dansk, placerede den på zimbra.dk, fik sig enten et dansk telefonnummer (som evt. til at starte med blot viderestiller til deres udenlandske), huskede et få listet de danske konsulenthuse man også kan kontakte og fik pushet en "nyhed" om Zimbras indtog på det danske marked i nogle nyhedsmedier (computerworld, version2, comon m.v.), så ville de allerede havde langt større chance for at være i bevidstheden hos de danske købere + muligvis trække endnu flere konsulenthuse til som interesserede partnere. De ville signalere at de var interesserede i det danske marked.

Det virker måske ikke rationelt at ovenstående simple midler vil kunne hjælpe noget som helst, for det er jo stadig akkurat det samme produkt, men igen som jeg sagde for lidt siden så mener jeg at selv gode produkter sælger ikke sig selv.

Henrik Jensen

Tak

Jamen så har vi jo været enige helt fra starten borset fra hvilke paramettre IT-cheferne de vurderer alternativerne ud fra.

Men lad os nu se med de rygter der går kan det jo være at Zimbra bliver dansk repræsenteret før vi ved af det... nærmere bestemt på Tuborg Boulevard 12 i Hellerup :-D

Nej spøg til side lade os håbe at der er en køber til Zimbra hvis Microsoft køber Yahoo, og at Microsoft vælger blot hurtigt at sælge det fra.

Log ind eller Opret konto for at kommentere