Udbetaling Danmark: Ny kontanthjælpslov og gammelt system kan føre til forkerte udbetalinger

Illustration: Morganka/Bigstock
Når staten gang på gang gennemfører nye lovændringer i blandt andet offentlig forsørgelse, får de ældre it-systemer svært ved at følge med. Ved Udbetaling Danmark er man nervøs for, at en ny lov om ændrede regler for integrationsydelse kan føre til fejlagtige udbetalinger til borgerne.

Udbetaling Danmark advarer nu mod, at nye regler kan føre til fejl i udbetaling af sociale ydelser, da de håndteres af et »ældre it-system«.

Det skriver Politiken.

Til juli er planen, at en ny lov, som blandt andet skærer i integrationsydelsen, skal træde i kraft. Men Udbetaling Danmark system, KMD-Aktiv, er af så ældre dato, at systemet kan få meget svært ved at håndtere ændringerne, advarede Udbetaling Danmark i et høringssvar fra november sidste år.

Fejlene kan opstå, for den nye lov skal spille sammen med adskillige andre lovgivninger, men det er i sær i forhold til supplerende ydelser, eksempelvis boligstøtte, at fejlbetalingerne kan ske.

Fejlene kan ifølge Udbetaling Danmark både være i for høj og for lav udbetaling, eller måske endda at borgeren slet ikke får udbetalt den ydelse, vedkommende har ret til.

Myndighedernes arbejde bør afspejle skrappe krav

Oprindeligt skulle loven allerede være trådt i kraft i denne måned, men blandt andet på grund af høringssvarene har Udlændinge- og Integrationsministeriet valgt at udskyde ikrafttrædelsen til juli i år.

Og ifølge Udbetaling Danmark giver det dem lidt længere tid at løbe på, men det er ikke perfekt:

»Vi ved erfaringsmæssigt, at det kræver en vis tid at få sådanne ændringer indarbejdet i it-systemerne, hvis vi skal minimere risikoen for fejl i udbetalingerne«, skriver underdirektør i Udbetaling Danmark Søren Eismark i en mail til Politiken.

Ved Dansk Socialrådgiverforening er man trætte af, at myndighederne ofte har svært ved at følge med de krav, som stilles fra toppen.

»Når man er så hardcore i forhold til, hvilke krav der rettes mod folk på ydelsen, der straffes hårdt med sanktioner for det mindste fejltrin, bør man som myndighed kunne udvise den samme disciplin over for borgerne, som man kræver af dem«, siger Majbrit Beran Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder