Ud med Symbian og Meego: Nokia gifter sig med Microsoft

Nokia gør Windows Phone til selskabets primære platform for smartphones, og Nokia vil også indgå i den videre udvikling af styresystemet. I bytte får Microsoft Nokias korttjeneste og Bing på telefonerne.

Som mange havde ventet var fredagens store annoncering fra Nokia, at selskabet indgår i et tæt partnerskab med Microsoft om Microsofts Windows Phone-platform. Det skriver Nokias direktør Stephen Elop og hans tidligere chef, Steve Ballmer fra Microsoft, i et fælles brev, som Nokia har offentliggjort på selskabets blog.

Det betyder, at Nokia nu satser på Windows Phone som selskabets primære platform for smartphones. Dermed glider både Symbian og Meego i baggrunden til fordel for Microsofts platform.

Læs også: Opråb til Nokia: Drop Meego og gå all-in med Windows Phone 7

De to selskaber vil samarbejde om udviklingen af Windows Phone, og de to vil også i fællesskab markedsføre platformen.

Microsoft får ud over endnu en producent i folden også flere andre gevinster ud af Nokia. Nokia vil gøre Microsofts søgemaskine Bing til standard på dets telefoner, og Microsofts reklamenetværk adCenter vil blive brugt til reklamer i forbindelse med søgninger på tværs af hele Nokias produktlinje.

Nokia giver også Microsoft adgang til Nokia Maps, som vil blive integreret med Microsofts korttjeneste. Nokia købte navigationsfirmaet Navteq og har dermed en korttjeneste med vektorbaserede kort, som ikke kræver en dataforbindelse, når man bruger telefonen til GPS-navigation.

Læs også: Nokia-chef: Vi står på en brændende boreplatform

De to selskaber vil også integrere indholdet fra Nokias markedsplads for applikationer i Microsofts marked til Windows Phone, og Nokias aftaler om betalingstjenester via telefonabonnementer med teleoperatørerne vil blive udvidet til også at dække Microsofts tjenester.

Både Nokia og Microsoft står med en stor udfordring i forhold til at indhente det store forspring, som både Apples iPhone og Android har i forhold til Windows Phone og Nokias smartphones.

»Der findes andre mobile økosystemer. Dem vil vi splitte ad. Der vil være udfordringer. Dem vil vi overvinde,« slutter de to chefer deres brev.

I videoen herunder præsenterer Nokia-chefen det nye partnerskab.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (87)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Michael Lykke

Er jeg den eneste der ikke kan undgå at blive en smule ramt af tanken om "sammensværgelsesteorier"?

Elop der netop kommer fra Microsoft og få dage senere så er de i seng med Microsoft på kryds og tværs? Virker umiddelbart ikke som en beslutning baseret på en vurdering af markedet og dets muligheder...

 • 0
 • 0
#6 Martin Kofoed

I hvert fald inden for smartphones. Tvivler på at de med WP7 vil konkurrere med de billigste low-end Android-baserede modeller, for der skal jo også være penge til at sende til Redmond. Dermed skal de konkurrere med de dyreste iPhones og Android-modeller.

Hvis man nu siger, at det kræver gode ben hos Nokia at komme op ad bakken, har man vist formuleret det diplomatisk. Men det var nok det eneste skud, der var tilbage i bøssen. De står jo ifølge ledelsen på en BP-ejet boreplatform i den mexikanske golf .. :)

Personligt ønsker jeg Nokia held og lykke. Jeg hopper ikke på vognen igen, men konkurrencen er der da brug for. Google og Apple skulle nødigt gå hen og blive for selvfede.

 • 0
 • 0
#7 Kasper Johansen

Nej hvor er det ærveligt. Jeg havde godt nok glædet mig til MeeGo blev Nokia's primære system. Specielt efter de annoncerede Android-app-support i foregårs.

Men ak ja - så må alternativet jo være Android. Hvem gider at bruge tid på Nokia's sekundære fokus, MeeGo, nu?

 • 0
 • 0
#8 Martin Bøgelund

Michael Lykke:

Virker umiddelbart ikke som en beslutning baseret på en vurdering af markedet og dets muligheder...

Spis lige brød til.

Bestyrelsen i Nokia kan jo sagtens have udtænkt denne mulighed for længe siden (udfra markedet osv), og derfor sikret sig Elop som CEO.

Samarbejdet kan have ligget i skuffen hos bestyrelsen som en muliged, i lang tid.

 • 0
 • 0
#9 Michael Lykke

Jeg udelukker det heller ikke, men i betragtning af Windows Phone 7 først lige er kommet på banen for nyligt så kan det næppe have været den årelange historik med den mildest talt elendige gamle udgave af Windows mobile/CE som har lagt til grund for at det skulle være et bedre valg af platform.

Det er sku lidt svært ikke at have tanken om at der foregår et par ting eller to bag kulissen som ikke er helt "pæne" i kanten - Det her er i hvertfald en fantastisk mulighed for Microsoft for at få deres egen mand plantet solidt på toppen i verdens største mobilseleskab.

 • 0
 • 0
#10 Anders Poulsen

Jeg anser det efterhånden for bevist "beyond the shadow of a doubt" at Nokia ikke er i stand til at levere innovation, når det drejer sig om software. Til gengæld er det rigtigt dygtige til at lave flot og pålidelig hardware og tjene penge på dét. Så at gå sammen med Microsoft om en platform, der så vidt jeg kan se af anmeldelserne virkelig ER noget nyt og ikke bare endnu en variant af iPhone ideen (host android) lyder virkeligt lovende. Bare ærgerligt at der sikkert går et par år før vi ser det første produkt på gaden.

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Holder dette så har jeg købt min sidste Nokia-telefon. Jeg havde ellers glædet mig til Meego.

Nu må vi naturligvis se, men jeg tror ikke at Nokia slipper godt fra dette. De har jo traditionelt haft mange gode billig low-end-telefoner. MikroSofts produkter er jo ikke just kendte for hverken at være billige eller have low-end krav til hardware (eller IMO være gode, men det er jo subjektivt).

Som jeg ser det, hænger det på ingen måde sammen med det marked de har i forvejen.

 • 0
 • 0
#13 Esben Nielsen

Det vil gøre mange IT-afdelinger endnu mere tilbøjelige til at vælge Nokia, da det jo så passer rigtigt godt med deres iøvrigt Microsoft dominerede systemer.

Derfor tror jeg de nye Nokia/Windows Phone mobiler bliver et stort hit i "erhvervslivet". Det har intet med den tekniske kvalitet at gøre; men at IT afdelingerne meget gerne vil handle med store kendte firmaer frem for at tage chancer med mindre veletablere firmaer (så som Apple og Google :-).

 • 0
 • 0
#15 Peter Siegumfeldt

Jeg er dybt skuffet! Jeg satte virkelig pris på tankerne bag Symbian og Meego. Efter min mening repræsenterer Win phone7 stortset det direkte modsatte af Symbian og Meego. Ingen multitasking og lav funktionalitets niveau.

Jeg synes virkelig Nokia har pisset på deres loyale kunder og udviklere med det her tiltag og jeg er ret overbevist om at der kommer til at gå lang tid før jeg køber Nokia igen!

 • 0
 • 0
#16 Niels Didriksen

Hvor interessant mon det bliver for andre (htc ect) at lave wp7 telefoner? Hvis MS kører sin gamle stil, så bliver det vel noget med "WP7 kan køre på alle telefoner, men de kører bedst på vores egne.."

 • 0
 • 0
#17 Jesper Stein Sandal

Jeg har skrevet lidt mere om, hvad Nokia har sagt om fremtiden for Symbian og Meego:

http://www.version2.dk/artikel/17988-nokia-vi-vil-stadig-saelge-150-mill...

Den korte version: Nokia vil stadig lave telefoner med Symbian, men det lyder ikke til, at de vil poste penge i nyudvikling. Der kommer en Meego-telefon, men platformen overlades til community'et, og det vil mest blive brugt til eksperimenter.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

 • 0
 • 0
#18 Anders Kreinøe

Det er jeg godt nok også ked af det her. Jeg er spændt på at hører hvad deres strategi med meego bliver. Om de vil droppe det helt, eller om de vil tilbyde på meego og wp7 telefoner. I så tilfælde tror jeg stadig gerne jeg vil have en meego telefon. Hvis de skal konkurrere lige mod hinanden, kan man jo håbe at Meego vil blive mest populær hos forbrugeren, så de indser at det er en fejl.

Er dog bange for at det nu vil blive nedprioriteret for meget til at det kan ske. Men lad os se, indtil videre ved vi jo kun at de vil gøre WP7 til den primærer platform, jeg har ikke set nogen udtale sig om hvad der skal ske med Meego.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Stein Sandal

Man kan også læse lidt mere om skæbnen for Meego og Symbian i dette brev fra Nokia til udviklermiljøet:

http://blogs.forum.nokia.com/blog/nokia-developer-news/2011/02/11/letter...;

(her er en forkortet version af linket http://saf.li/e8ZMA hvis den lange giver problemer med vores CMS)

Det er her også værd at bemærke, at udviklerne fremover vil blive delt i to grupper - i hvert fald på udviklingsværktøjer. Symbian og Meego vil fortsat ske i Qt, men Windows Phone vil ske i Visual Studio.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

 • 0
 • 0
#22 Michael Coene

Hvis Nokia fokusserer på bussiness-segmentet er der mange muligheder. Enhver VB.NET udvikler i en ti-mands virksomhed kan nu udvikle en lille app som indfører service-mekanikerens kørsels godtgørelse direkte ind i bogholderi-systemet. Men jeg har en gammelt Windows telefon og det er FORFÆRDELIGT hvor dårlig den er integreret med Windows XP. Jeg kan ikke engang indtaste SMS-er på PC'en når mobilen er tilsluttet via USB. Hvis de bygger et system hvor + din Windows logon pasword bliver synkroniseret med telefonen + din SMSer er bare endnu en folder i Outlook + alle virksomheders telefoner bliver styret via Group policy + du kan logge ind på PC'en via telefonen og vice versa så kan de godt have en fremtid hos de mennesker som har mobilen liggende på skrivebordet 8 timer hvert dag...

 • 0
 • 0
#26 Finn Thøgersen

Man må da håbe de har fået en aftale, så de har noget mere luft til at tilpasse HW og Sw and MS andre kunder, ellers bliver det meget svært for dem at differentiere sig fra hoben af also-rans.

Tåbeligheder som "3 og KUN 3 knapper" gør det svært at benytte Nokias HW design expertise til noget...

 • 0
 • 0
#28 Lasse Reinholt

Hvis Nokia fokusserer på bussiness-segmentet er der mange muligheder. Enhver VB.NET udvikler i en ti-mands virksomhed kan nu udvikle en lille app som indfører service-mekanikerens kørsels godtgørelse direkte ind i bogholderi-systemet.

Jeg glæder mig vildt til at udvikle til Windows Phone 7. Har kodet til Android i en måneds tid nu og synes, det er pænt rodet med 6 tools fra forskellige vendors, der skal spille sammen. Det bliver lækkert bare at kunne starte Visual Studio op og kode løs i C# :)

 • 0
 • 0
#30 Lasse Reinholt

Nokia-aktien falder hele 11,5 pct. kort efter børsåbning svarende til, at 26 mia. kr. er forsvundet fra markedsværdien på under 10 minutter.

Jeg tror faktisk, at alternativet havde været en konkurs. Meego havde vist ikke engang noget ordenligt officielt market place? Så er en mobilplatform jo død.

 • 0
 • 0
#33 Peter Jespersen

Jeg tror faktisk, at alternativet havde været en konkurs. Meego havde vist ikke engang noget ordenligt officielt market place? Så er en mobilplatform jo død.

Siden at der endnu ikke rigtigt er nogen enheder på markedet, er det vist lidt ligegyldigt om der er et færdigt MeeGo Marked.

Men det er på vej og man er ved at lægge hånd på en ganske fed SUSE Build Service baseret infrastruktur med direkte SDK integration, der vil gøre det muligt for udviklere at pitche programmer til systemet med et par enkelt klik. Vil håbe at man ikke går bort fra brugen af repositories, for det er klart en federe end en uinspirerende App Store.

 • 0
 • 0
#34 Lasse Reinholt

Sjovt, jeg bruger bare Eclipse, og det er så det. Man behøver vel ikke bruge alle tools, bare fordi de er der?

Som minimum skal du også have Java SDK, Android SDK og USB drivere fra telefonproducenten hvis du er under Windows, for at debugge. Og så Eclipse. Det er 5 ting fra 5 vendors allerede.

Dertil gerne SDK Tools og ADT fra Google. Hos mig kom debugging aldrig til at virke på min 64-bit maskine fordi Android SDK ikke genkender 64-bit udgaven af Java SDK - kun 32-bit udgaven. Osv, osv, osv.

Så er det noget nemmere bare at installere Visual Studio og kode løs :)

 • 0
 • 0
#35 Jakob Damkjær

Godt at nokia endeligt har indset at symbian ikke var en holdbar strategi sammenlignet med WebOS iOS og Android.

Synes det er fedt at så stor et firma tør satse på WP7 der har nogle rigtig gode features og et nyt friskt design men er i en version 1.

Måske et tegn på hvor dårligt salget går for de nye nokia smartphones.

Med maps og nokias betalingstjenester og ovistore og zune market samarbejdet og nokias udvikler partnere er en stærk alliance født. Good on them og godt for konkurancen.

Med WebOS WP7 QNX iOS og android in the mix og med de cloud strategier med WebOS på vej til HP pcere og windows på vej til ARM baserede pcere så virker det som om at IT verdenen som som helhed er ved at omorganiser sig i nogle ret anderledes konstalationer end hvad der har været gældende i de sidste mange mange år. Fx at HP måske vil lave pcer uden der står microsoft nogen steder på den har ikke hændt i de sidste 20 år, det er en af de ældste samarbejdtspartnere som microsoft har og hvis de bruger WebOS så er der absolut ingen årsag til at de skulle lave en intel pc boks den kan lige så godt hedde ARM... these be interesting times indeed ;)

Det kunne være interessant om WP7 kommer til at være binary kompatibel med ovistore eller om microsoft laver et konverteringsværktøj.

 • 0
 • 0
#36 Deleted User

Tjah. Jeg kører Linux, så der er visual studio selvfølgelig ikke særligt nemt at lege med. Men jeg har efterhånden installeret et Android udviklingsmiljø på et par maskiner, og det er ret smertefrit. Installér Google's addons til Eclipse, og lad den installere alt for dig. Dog nok ikke usb-drivere, men mon ikke du også skal have dem til din nokisoft mobil?

 • 0
 • 0
#38 Nicholas Colding

At Nokia aktien er faldet i dag, behøver ikke være lig med, at den fortsat vil falde. Det kunne jo tænkes at aktien steg lidt igen senere.

Ms kan glæde sig over, at de nu bliver et brand på mobilmarkedet og derved med et snuptag vil få en stor del af markedet for erhvervsmobiler. Men ser man på trenden over det sidste år, så er det jo netop, at folk bærer deres private mobiler, computere og pad’s ind i virksomheden og anvender dem her. Det vil naturligvis smitte af på næste hardware indkøb i firmaet.

Nokia vil med windows7 (eller hvad de hedder) mobilerne, komme i kamp med de dyreste og mest populære modeller. Nokia vil nok miste markedet for billige udgaver, da dette snuppes af Android. Derved vil de stå tilbage med erhvervsmobilerne, som måske nok findes på arbejdspladserne, men hele det private marked vil være pist borte... Hvor stor en andel af Nokia´s marked ligger her? 95% eller sådan noget?

Jeg tror det bliver meget svært for Nokia de næste par år - men ms kan glæde sig: en kort tid på toppen og så ellers ned af bakke. Der går ikke mange dage, før Steve Blamer vil udbryde: “ Vi sælger millioner og millioner win7 mobiler!”

 • 0
 • 0
#39 Michael Nielsen

Hej

Alle som har lavet partnerskab med Microsoft omkring software har ikke overlevet.

IT verden er ved at blive omdannet og Microsofts relevance er ved at forsvinde. Deres OEM partenere kan ikke tjene penge på PC'er da det er en dødsspiral mod lavest pris. Microsoft missede Smart phones og tablets. Mange siger at det stadig kan nås men inden Nokia får lavet deres første WP7 så har Android og Apple solgt 50mil telefoner. Nokias WP7 telefon kommer til at gå op mod iPhone 5.

Det bedste man kan sige om WP7 er at det ikke er en kopi af iOS, at Microsoft forsøger at udvikle noget selv. Det er så ærgerligt at de bygger det på Zune som jo dødede inden af sig selv, og samtidig dræbte deres Play for sure alliance.

Nokia kan let bliver offer for Microsofts manglende evner. Når Steve B bliver smidt ud (hvad er det lige han har givet firmaet ud over halvering af aktieværdien?), bliver WP7 killed og MS kommer til at holde fokus på der hvor de har foretning som vil være firmaer.

Det er et desperat træk fra Nokia. De andre store hardware firmaer laver deres ejet OS: HP, Samsung, Apple, og det gør de for at kunne levere produkter som ikke blot kan konkurrere på pris.

mht. udvikling på disse OS så er det kun iOS som giver en ens udvikling af alle typer programmer. De øvrige har et virtuelt sprog: JS, Java, ActionScript og så bliver udviklerne nød til at lave spil og programmer som kræver performance på en anden måde. Her er MS med WP7 dog bedre da spil laves i XNA.

Det ændre dog ikke ved at der kun bliver 2 platforme: iOS og Android. Dvs. Apple har iOS og vil 100mil enheder i 2011. Android bliver til alle de hardware producenter som gerne vil lave en iPhone type dims men ikke kan lave software.

mvh

 • 0
 • 0
#41 Thomas Schmidt

Det er en fremragende nyhed for os der foretrækker C# som sprog til mobil apps, nu kan jeg bruge MonoTouch og MonoDroid på min Mac og blot Visual Studio på min Windows boks og så kan jeg ramme alle de store platforme, istedet for som før at ignorere Nokias platforme. Smukt.

 • 0
 • 0
#45 Niels Didriksen

Nokia kan let bliver offer for Microsofts manglende evner.

Jeg tænkte det samme. Smart træk at placere Elop i Nokia. Wupti, får lige et $50mia firma forærende, som man kan dissekere, lege og eksperimentere med, og hvis det kikser så er det ikke pinligt som Kin, aktierne er nogle andres og man kan finde en ny legekammerat/brud efter begravelsen.

 • 0
 • 0
#47 Michael N. Jensen

They loose some, they gain some.

Personligt synes jeg det ser rigtigt spændene ud, har aldrig brudt mig om symbian, meego kunne have været godt.

Jeg overvejer hvertfald om jeg ikke skal tilbage til Nokia, når de har udgivet et par WP7 mobiler, bruger primært C# idag, C++ sekundært, så QT på meego ville også have været OK, men synes dog QT er lidt mere tidskrævende at udvikle i, set i forhold til C# (for mig hvertfald).

 • 0
 • 0
#48 Deleted User

rettelse: [citat]Så er det noget nemmere bare at installere Visual Studio og kode løs :)[/citat]

Så det nemmere at købe Windows, købe Visual Studio, købe AV software, købe Outlook, købekøbekøbe... og så bare kode løs ;-)

Det forstår jeg ikke helt? Plejer i ikke at sige at man ikke kan købe en ny PC uden Windows? så det gælder vel alle der skal købe en PC? Ang. Visual studio og AV så findes der jo gratis alternativer som f.eks: Visual Studio 2010 Express for Windows Phone og Microsoft Security Essentials. Så jeg kan ikke helt forstå hvad du mener med købekøbekøbe med mindre du virkeligt insistere på at køre Outlook?

 • 0
 • 0
#49 Carsten Helsted

Så det nemmere at købe Windows, købe Visual Studio, købe AV software, købe Outlook, købekøbekøbe... og så bare kode løs ;-)

Hvad har Outlook med kode at gøre?

Uanset, så er det vel stadig billigere at købe en pc med nødvendig MS software end at købe en iMac?

 • 0
 • 0
#50 Michael Nielsen

Det ser lang fra godt ud for Nokia:

Nokia has described 2011 and 2012 as "transition years", with Symbian gradually phasing out and the company putting its weight behind Microsoft's platform. According to Stephen Elop, "2012 will be the year when we ship a large number of Windows Phone devices over a variety of price points."

Jeg vil mene at iOS og Android har delt market i 2012. I 2011 vil Apple sælge ca 100mil. iPhones, og Android alliance nok 150-200mil telefoner. Så når Nokias første rigtig flagship WP7 telefon kommer i 2012 skal den op mod iPhone 6 + evt. billigere iPhone versioner og et marked som er totalt domineret af 2 spillere.

 • 0
 • 0
#51 Morten Borg

Det forekommer som et voldsomt sats for Nokia.

Nokia+WP7 kan sikkert blive udmærkede forretningstelefoner som proppes ned i halsen af IT-afdelingen, men jeg har svært ved at se at det kan appellere til almindelige forbrugere.

Jeg forstår ikke hvorfor de ikke blot som HTC satser på både Android og WP7 og lader forbrugerne vælge.

 • 0
 • 0
#52 Michael Nielsen

Nokia vil ikke ind i samme døds spil som findes for PC'er hvor det går ud på at producere den billigeste telefon med Android X på.

Det er det løb Moto, Sony E, LG osv. er inde I, og som gør at de ikke gider supporter brugerne af gamle telefoner med nyeste version. For brugerne bliver jo mest af alt bundet til Googles ecosystem og reklame maskine og ikke til LG, Moto...

Nokia vil jo Connect People ikke bare lave telefoner som salgskanaler til google reklamer. Det er blot endnu ikke gået op for Nokia at firmaet ikke evner at skabe et eco system. At tro MS vil hjælpe dem er som at frivillig få fortage det hvide snit.

 • 0
 • 0
#53 Maciej Szeliga

...at ledelsen hos MS har udtænkt en større sammensværgelse: Div. direktører holder op hos MS og bliver chefer i div. andre, for MS interressante, virksomheder (f.eks. Nokia). Derefter indgår de samarbejde med Microsoft. Hold øjnene godt åbne, det er ikke utænkligt at MS vil udvide sit marked på den måde når de ikke kan udkonkurere dem på normal vis.

 • 0
 • 0
#54 Deleted User

Spørgsmål til dem i debatten, som mener at Microsoft har 'placeret' sin mand i spidsen for Nokia:

Hvordan skulle det være gået til? Har Microsoft så meget magt over kloden, at Ballmer kan ringe bestyrelsen for Nokia op og sige "nu ansætte I vores kandidat som direktør, ellers..." ?

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#56 Rune Ploug

Ja det jo ikke underligt for Android har nu reelt vundet hele volume markedet hvis Nokia fokus fra de ikke så gode men rimelig i lav ende smartphones forsvinder helt og de ikke prøver rigtigt med Meego. Fedt for MS men det da virkeligt et sats fra Nokia. Tror ikke den holder for de vil til stadighed være bag ud Google og Apple der begge har hver deres force PLUS de har bedre styr på hvad folk vi ha' og er en halv til en hel generation forud. I min optik er det typisk top satsning fra Nokia som f.eks. Microsoft har med deres alt for åbenlyse markedsføring af Bing og W7P de prøver at stoppe i halsen på folk i stedet for at lave noget der ret faktisk er bedre eller har en fed x-factor.

Næ som der er andre der skriver. De skulle holde sig til at lave gode billige enheder, gå ind i flere nicher og prøve Meego til high-end med W7P og åbenlyst android som backup.

Nu de bare en ny HTC med dårligere brand.

 • 0
 • 0
#58 Maciej Szeliga

Hvordan skulle det være gået til? Har Microsoft så meget magt over kloden, at Ballmer kan ringe bestyrelsen for Nokia op og sige "nu ansætte I vores kandidat som direktør, ellers..." ?

Nej, det ville ikke gå, ikke over for Nokia. Men en mand med mange års erfaring som topleder i stor teknologivirksomhed vil ganske naturligt blive valgt af en anden stor virksomhed til lignende stilling, det er helt normalt. Mulighed 1: Elop siger op i Microsoft og venter til tilbud fra den rette virksomhed kommer (det behøvede ikke være Nokia, bare en interressant stor virksomhed). Mulighed 2: Elop får tilbudt jobbet mens han stadigvæk er hos Microsoft og siger ja tak efter nærmere aftale med Ballmer om at indgå strategisk samarbejde på sigt. Det kan godt lade sig gøre.

 • 0
 • 0
#59 Michael Lykke

Uanset, så er det vel stadig billigere at købe en pc med nødvendig MS software end at købe en iMac?

Nu behøver det jo ikke være en iMac og i modsætning til Windows - HVis du vil have det fulde IDE miljø til iOS udvikling så følger softwaren gratis med din computer. Selv den mindste fulde version af Visual Studio koster det samme som fx en Mac Mini.

Men istedet for at gøre det her til det sædvanlige Mac vs. PC pjat så lad os bare konkludere at vi kan udvikle til iOS på samme måde som at andre vælger at udvikle til fx WP7 eller Android :)

 • 0
 • 0
#61 Lars Tørnes Hansen

Ja, konkurrenternes aktier går op, og Microsoft, og i særdeleshed Nokias aktier går ned.

Apropos Jesper Stein Sandals spørgsmål: Jeg tror nu ikke at Micrososft har truet, de kan sagtens have nøjes at komme med et tilbud Nokia ikke akn sige nej til (læs: en pose penge) for at kunne få adgang til Nokias udmærkede mobil-hardware og Nokia Maps.

Jeg tror for mit vedkommende at det ikke bliver en Nokia igen af flere årsager: * Nokia N95 8 GB havde et elendigt kort-program, der udstiller alt det man ikke skal gøre i UX (User Experience) - og jeg kan stadig ikke helt finde rundt i det program. * GPSen er elendig. Er man heldig har den fanget nok satelliter efter 10 minutter - en ekstern Bluetooth GPS har dog repareret kraftigt på den mangel. * WP7 virker meget sandsynligt ikke med mit favorit styresystem (Ubuntu).

Hvis en producent af f.eks. mobiltelefoner laver noget juks, så køber brugerne ikke den næste mobiltelefon ved den producent.

Mine 2 næste telefoner efter Nokia telefonen var en telefon fra LG, og Samsung.

/Lars

 • 0
 • 0
#62 Deleted User

vi kan udvikle til iOS på samme måde som at andre vælger at udvikle til fx WP7 eller Android :)

O'RLY? I mit firma er de eneste der har en mac designerne. Dvs. at hvis vi ønsker at udvikle til iOS skal vi ud og købe ny hardware. Hvis en virksomhed kun kører OSX og har brug for at udvikle til WP7 skal man som minimum ud og købe en Windows.

Ud af de tre er Android den eneste platform man kan sætte sig ned og udvikle til uanset hvilken platform man kører på, uden at skulle ud i nye investeringer og uden at blive tvunget over på en bestemt platform.

Og skal vi ikke antage at man i forvejen har en computer med et eller andet på? :)

 • 0
 • 0
#63 Martin Bøgelund

Simon L. Nielsen:

En ting er at Nokia falder, men det undrer mig at Microsoft ogsaa gaar nedad (selv om det ikke er meget). Denne aftale burde da vaere ret godt for Microsoft...

Lige da børshandlen startede i NY steg Microsoft ganske lidt.

Desuden laver MS meget andet en WP7, så der er også andre ting der spiller ind på deres kurs, end Nokia-aftalen.

Og faldet er så lille, at det bare kan skyldes fluktuationer i markedet generelt.

 • 0
 • 0
#64 Michael Lykke

Og din pointe er??

Jeg konkluderede bare at der ikke er nogen grund til at lave det til endnu en mac vs pc diskussion.

Uanset hvad platform du vil udvikle til så kan du gøre det uanset om det så kræver du anskaffer dig en computer eller noget software - Who cares... Virksomheder er vant til at anskaffe sig de nødvendige værktøjer for at udføre deres opgaver.

 • 0
 • 0
#65 Deleted User

Undskyld jeg lagde ikke mærke til at du afsluttede diskussionen ved at konkludere at emnet var ligegyldigt - i stedet holdt jeg mig til det (Omkostninger til etablering af udviklingsmiljø) og konkluderede at Android her stod stærkest, idet omkostningerne er 0. Det må du undskylde. My bad.

 • 0
 • 0
#73 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Kombineret med WP7, der er en glimrende platform imo, så ser det ikke helt skidt ud.

Operativsystemet er ikke længere det vigtigste - det er alle de perifære ting (som iTunes, market, integration til online-applikationer, integration til virksomhedssystemer, integration op mod enheder på eget netværk, integration op mod enheder i umiddlbar nærhed, ...) der er afgørende.

Operativsystemet skal være kvikt og stabilt. Brugerfladen skal være rådelig, helstøbt og harmonisk, og alligevel turde komme med nye bud på ting der kan være lidt smartere, mens touch-flader stadig er en ny måde at navigere på for mange.

Og så er der hele image-siden - hvem er du, hvis du hiver en iPhone frem?

At folk vælger telefon efter OS tror jeg er et særskilt fænomen for udviklere. Da der er flere ikke-udviklere der køber telefoner end der er udviklere, vil stemplet på OS ikke være så afgørende for markedet - "Jamen, hvad [i]kan[/i] den?"

Og her ser jeg ikke de store meritter for WP7 ift hvad der ellers findes.

Eneste stærke kort som jeg ser på Microsofts hånd er vendor lock-in over mod andre MS-produkter, såsom MS Office og Exchange.

Om det er et kort der er smart at spille, kan jeg ikke sige. Men de vil sikkert gøre det, hvis salget ikke lever op til forventningerne.

 • 0
 • 0
#74 Michael Lykke

Præcis! Vi er for længst forbi det stadie hvor det er de tekniske detaljer der gør brugeren vælger en given telefon - Idag handler det primært om design, brand og brugeroplevelsen. Det er primært "nørderne" som stadigvæk hænger sig i om det er Android, iOS, Symbian, Meego etc. Det samme skift har været igang på computer-siden de sidste par år - Fokus er langt mindre på de tekniske detaljer og mere på "Kan den det jeg skal bruge".

Men i sidste ende er også det der virkelig betyder noget - Hvad man kan bruge dem til og især hvor nemt/effektivt/sjovt det er og ikke hvor vidt det krævede en 1 ghz eller 3 ghz processor for det.

 • 0
 • 0
#76 Einar Petersen

Ja det kan være at visse folk gnider sig i deres hænder i disse dage, men sådan har op imod måske 1000 Nokia medarbejdere det ikke med denne alliance - De valgte at udvandre fra deres arbejde (flex og andre lovlige midler) for at vise deres utilfredshed med Nokia's valg af samarbejdspartnere.

Personligt må jeg nok også erkende at jeg der ellers havde glædet mig til at købe en Nokia med Meego nok vil vælge en anden Mobil leverandør til mine fremtidige telefoner og jeg har ellers haft Nokia telefoner i omkring de 10 år efterhånden...

Kilde omkring udvandring: http://www.geek.com/articles/mobile/nokia-workers-walk-out-in-protest-20...

 • 0
 • 0
#77 Michael Lykke

Der er ingen tvivl om at Metro interfacet er anderledes end iOS og fx Android og det skal Microsoft absolut have et point for. Lækkert at se de tør gå lidt nye veje i forhold til deres sædvanlige kopiering af andre. Hvad angår brugerinterfacet så er meget jo selvfølgelig smag og behag og jeg har ikke haft mulighed for at lege nok med WP7 til at udtale mig om de nærmere detaljer omkring det. Men rent personligt tiltrækker det mig ikke specielt - Jeg synes det er lidt for kedeligt til min smag og WP7 har desværre nogle mangler som fx muligheden for at have baggrunds processor kørende - Det er en mangel som kunne tilgives for 2-3 år siden hvor hele den nye generation af smartphones startede, men nu hvor vi er nået til iOS 4.2/3 og Android 2.3/3.0 så er det ikke godt nok at WP7 ikke tilbyder det og sådan er der flere ting som bare ikke helt er hvor de burde være på nuværende tidspunkt. Men til trods manglerne så er det stadigvæk en KÆMPE forbedring fra de gamle udgaver af Windows Mobile/CE men desværre ikke i nærheden af de to førende platforme. Jeg synes fog WP7 på nogen områder er bedre i navigationen end Android er - Steder hvor Android bare lige mangler de sidste detaljer for at virke mere lækkert, det har WP7 husket og så virker det som om at WP7 ikke er nær så "choppy" som Android ofte er.

For udviklerne har WP7 den fordel at du kan udvikle via C# og selvom jeg personligt for længst har fået mere end nok af MS bloatware #1, Visual Studio, så er C# et ganske lækkert sprog hvilket helt sikkert vil tiltale mange - Men MS skal få fingeren ud og komme i omdrejninger med at få deres Marketplace udbredt til mange flere lande inklusiv muligheden for at udviklere kan tjene penge på deres apps - Det er nok alfa og omega for at der er en mulighed for at WP7 kan blive til en success.

Men alt i alt så tror jeg desværre ikke de formår at gøre WP7 til en størrer success - Jeg tror MS's typiske tankegang kommer til at spænde ben på et tidspunkt og fordi der går et par år før Nokia virkelig begynder at spytte WP7 telefoner ud så er iOS og Android så solidt plantet på markedet at de skal virkelig skabe en revolution for at kunne få fodfæste.

 • 0
 • 0
#78 Deleted User

Jeg har nu også hørt ikke-nørder udtale sig om O/S'et på telefonen - det har dog mest været ting som, at Android er for nørder, mens iphone er for alle andre. Mit indtryk er at IOS, WP7 og Android alle tre er på et stadie hvor de er rigtigt brugervenlige, lækre og stabile. Uanset hvad man køber får man et solidt produkt, resten er et spørgsmål om hvad man synes bedst om.

Det eneste der så er tilbage, er udviddelsesmuligheder og interaktion. Iphone virker rigtigt godt mod Apple-produkter, WP7 virker rigtigt godt mod Microsoft-produkter (Windows, Xbox, exchange) og Android virker rigtigt godt mod... Google. WP7 står tilbage med et noget magert programudvalg, men det er jeg sikker på, at de hurtigt kommer efter.

 • 0
 • 0
#79 Michael Lykke

Mark, selvfølgelig er der også ikke-nørder som snakker om OS'et, men jeg er ret overbevist om at størstedelen af forbrugerne ikke har det store indgående kendskab til de nærmere detaljer omkring de forskellige OS'er og heller ikke har den store interesse. En rigtig stor del af folk der køber telefoner går jo typisk efter et "smart" design og noget de kan li'. Så selvom nogen af os kan bruge lang tid på at læse, studere og undersøge forskellige OS'er, specifikationer osv. så er Hr og Fru danmark et noget andet sted i kæden, for slet ikke at tale om den hær af teenagere der ofte også har disse telefoner - Her er det helt andre parameter der spiller ind end hvorvidt noget fx. er opensource eller ej, eller hvorvidt det er en A4 processor eller et Tegra 2 chipsæt osv.

 • 0
 • 0
#80 Deleted User

Helt klart. Faktisk er jeg mest bare imponeret når ikke-nørder (norms? :)) overhovedet kender til at der er et operativsystem på telefonen. Her er det også et spørgsmål om hvorvidt det er nemt eller ej - intet om hvad det kan og hvorfor.

Og hvad skal man sige? Jeg er nørd, og jeg bruger Android, så det er svært at sige modsat. :)

 • 0
 • 0
#83 Michael Lykke

Ja jeg håber også de får en eller anden form for success, så vi i det mindste kan få konkurrence i en retning der ikke nødvendigvis bare er en klon af iPhone/Android.

Jeg er desværre bare bange for at Nokia er ved at begå selvmord med deres beslutning og hvis Nokia går i gulvet så står MS rigtig dårligt med WP7 da det vil fjerne verdens største mobilselskab fra ligningen og andre producenter vil ikke turde satse på platformen - Hvis det sker så er både Nokia og MS ude af mobilbranchen permanent.

 • 0
 • 0
#84 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Og der står WP7 vel ikke dårligt med Office, Sharepoint, Xbox Live, Zune Pass mv.

Det er heller ikke det jeg siger. Hvis du lægger OS-wars tankegangen bag dig, er det måske lettere at følge mit indlæg.

Jeg påstår ikke at WP7 mangler de ting jeg opremser. Jeg siger at en smartphone skal have dem [i]fordi det er almindeligt at smartphones har dem i dag[/i].

WP7 differentierer sig med andre ord ikke på disse egenskaber. Så de begejstrede udmeldinger om at WP7 bare er så godt, kan reduceres til at det er fordi det kan ca det samme som de andre, mere udbredte, mærker på markedet.

Hvordan skal MS og WP7 komme foran ved at sjoske i de andres fodspor?

 • 0
 • 0
#87 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Læg dertil at UI'et er mærkbart anderledes end Android og iOS, og så har du svaret på, hvordan de skal komme foran. Det er ikke sikkert de kommer det, men jeg har virkelig svært ved at se, hvad de ellers skulle have gjort.

Måske du har svaret på det?

Jeg kan sagtens sidde og være bagklog på hvad de skulle have gjort.

Jeg vil dog nøjes med at konstatere, at indtil videre ser Apple og Google ud til at have spillet deres kort bedre end Micrsoft har gjort.

Microsofts pengetank er jo stadig stor, så selvfølgelig vil de investere i en bedre markedsandel fremadrettet. Udkommet heraf er slvfølgelig afhængigt af de konkrete tiltag.

Noget af det jeg [i]ikke[/i] synes de skal gøre [i]fremadrettet[/i], er at blive grebet af panik hvis deres forsøg mislykkes, og begynde at lave en SCO; MS har jo allerede rystet med patentsablen.

Hvis de bruger deres milliarder destruktivt på at skabe usikkerhed om konkurrenternes produkter, vil markedet og udviklingen lide under det mange år fremover, uanset om de vinder eller taber patentsagerne.

Noget andet som jeg tror bare vil være jævnt dumt at gøre, er hvis MS prøver at presse markedet ind i en mobil-silo vha eksklusiv Windows-, MS Office- og Exchange-integration.

 • 0
 • 0
#89 Peter Jespersen

Nokias Nr 1 USA fyr er blevet udskiftet med en MS fyr. Nokia har tilsyneladende solgt det meste R&D til MS for en stor bunke penge og hovedkvarteret flyttes til Sunnyvale.

S³, MeeGo og ikke mindst Qt står til at få en kugle for panden det er bare at vente på at det matrialiserer sig.

Det kan kun betegnes som en Redmond sejr og måske en gylden mulighed for dem på mobilmarkedet. Det ender med at Nokia bliver assimileret.

 • 0
 • 0
#90 Carsten Urban Christensen

Jeg har haft en HTC hd2 med windows styring på. Aldrig har jeg oplevet mere roderi end det. Det er så kringlet at finde rund i med opdateringer og at lægge billeder ind. Alt skal foregå online via synkronisering. Det er noget ringe. Jeg har stået med Nokia N8 i hånden 2 min. og så er man på hjemmebane.man ved hvordan alt fungerer. Dejlig nem brugerflade. Så jeg håber ikke det lykkedes at få samarbejdet i hus.

 • 0
 • 0
#91 Simon Friis Vindum

[quote]Jeg vil dog nøjes med at konstatere, at indtil videre ser Apple og Google ud til at have spillet deres kort bedre end Micrsoft har gjort.

Uden tvivl. Forspringet på 3-4 år har næppe heller skadet. :)[/quote] Microsoft har nu altså været på mobil markedet en del længere end både Apple og Google. Så det er Microsoft der har haft et forspring.

 • 0
 • 0
#92 Eskild Nielsen

[quote] [quote] Jeg vil dog nøjes med at konstatere, at indtil videre ser Apple og Google ud til at have spillet deres kort bedre end Micrsoft har gjort.

Uden tvivl. Forspringet på 3-4 år har næppe heller skadet. :)[/quote] 

Microsoft har nu altså været på mobil markedet en del længere end både Apple og Google. Så det er Microsoft der har haft et forspring.[/quote]

Det er vist et spørgsmål om definition. Da Apple sprang ind på markedet, så lykkedes det dem at ændre Smartphone paradigmet, så tidlige Smartphones ikke længere blev opfattet som smarte.

Google greb udfordringen med held. Startede 2 år bagud, men er nu på omgangshøjde, muligvis endda foran.

Med WP7 ser det ud til at Microsoft er ved at gribe den, men tidligst om et år kan vi se om de også har held med det.. Under alle omstændigheder er de ~4 år bagud.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere