Ud med Symbian og Meego: Nokia gifter sig med Microsoft

11. februar 2011 kl. 09:0375
Nokia gør Windows Phone til selskabets primære platform for smartphones, og Nokia vil også indgå i den videre udvikling af styresystemet. I bytte får Microsoft Nokias korttjeneste og Bing på telefonerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som mange havde ventet var fredagens store annoncering fra Nokia, at selskabet indgår i et tæt partnerskab med Microsoft om Microsofts Windows Phone-platform. Det skriver Nokias direktør Stephen Elop og hans tidligere chef, Steve Ballmer fra Microsoft, i et fælles brev, som Nokia har offentliggjort på selskabets blog.

Det betyder, at Nokia nu satser på Windows Phone som selskabets primære platform for smartphones. Dermed glider både Symbian og Meego i baggrunden til fordel for Microsofts platform.

De to selskaber vil samarbejde om udviklingen af Windows Phone, og de to vil også i fællesskab markedsføre platformen.

Microsoft får ud over endnu en producent i folden også flere andre gevinster ud af Nokia. Nokia vil gøre Microsofts søgemaskine Bing til standard på dets telefoner, og Microsofts reklamenetværk adCenter vil blive brugt til reklamer i forbindelse med søgninger på tværs af hele Nokias produktlinje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nokia giver også Microsoft adgang til Nokia Maps, som vil blive integreret med Microsofts korttjeneste. Nokia købte navigationsfirmaet Navteq og har dermed en korttjeneste med vektorbaserede kort, som ikke kræver en dataforbindelse, når man bruger telefonen til GPS-navigation.

De to selskaber vil også integrere indholdet fra Nokias markedsplads for applikationer i Microsofts marked til Windows Phone, og Nokias aftaler om betalingstjenester via telefonabonnementer med teleoperatørerne vil blive udvidet til også at dække Microsofts tjenester.

Både Nokia og Microsoft står med en stor udfordring i forhold til at indhente det store forspring, som både Apples iPhone og Android har i forhold til Windows Phone og Nokias smartphones.

»Der findes andre mobile økosystemer. Dem vil vi splitte ad. Der vil være udfordringer. Dem vil vi overvinde,« slutter de to chefer deres brev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I videoen herunder præsenterer Nokia-chefen det nye partnerskab.

75 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. februar 2011 kl. 09:15

..men jeg havde alligevel foretrukket at den kom fra Meego.

2
11. februar 2011 kl. 09:22

personligt har jeg før væretnokia mand, men på smartphonemarkedet der er jeg så faldet for htc og android. Jeg har set lidt på windows phonesystem, men syntes ikke rigtigt det tiltalte mig på nogen måde, så jeg er spændt på om det viser sig som en god satsning. personligt tror jeg det ikke

6
11. februar 2011 kl. 09:47

I hvert fald inden for smartphones. Tvivler på at de med WP7 vil konkurrere med de billigste low-end Android-baserede modeller, for der skal jo også være penge til at sende til Redmond. Dermed skal de konkurrere med de dyreste iPhones og Android-modeller.

Hvis man nu siger, at det kræver gode ben hos Nokia at komme op ad bakken, har man vist formuleret det diplomatisk. Men det var nok det eneste skud, der var tilbage i bøssen. De står jo ifølge ledelsen på en BP-ejet boreplatform i den mexikanske golf .. :)

Personligt ønsker jeg Nokia held og lykke. Jeg hopper ikke på vognen igen, men konkurrencen er der da brug for. Google og Apple skulle nødigt gå hen og blive for selvfede.

7
11. februar 2011 kl. 09:53

Nej hvor er det ærveligt. Jeg havde godt nok glædet mig til MeeGo blev Nokia's primære system. Specielt efter de annoncerede Android-app-support i foregårs.

Men ak ja - så må alternativet jo være Android. Hvem gider at bruge tid på Nokia's sekundære fokus, MeeGo, nu?

5
11. februar 2011 kl. 09:46

Er jeg den eneste der ikke kan undgå at blive en smule ramt af tanken om "sammensværgelsesteorier"?

Elop der netop kommer fra Microsoft og få dage senere så er de i seng med Microsoft på kryds og tværs? Virker umiddelbart ikke som en beslutning baseret på en vurdering af markedet og dets muligheder...

8
11. februar 2011 kl. 09:53

Michael Lykke:

Virker umiddelbart ikke som en beslutning baseret på en vurdering af markedet og dets muligheder...

Spis lige brød til.

Bestyrelsen i Nokia kan jo sagtens have udtænkt denne mulighed for længe siden (udfra markedet osv), og derfor sikret sig Elop som CEO.

Samarbejdet kan have ligget i skuffen hos bestyrelsen som en muliged, i lang tid.

9
11. februar 2011 kl. 10:03

Jeg udelukker det heller ikke, men i betragtning af Windows Phone 7 først lige er kommet på banen for nyligt så kan det næppe have været den årelange historik med den mildest talt elendige gamle udgave af Windows mobile/CE som har lagt til grund for at det skulle være et bedre valg af platform.

Det er sku lidt svært ikke at have tanken om at der foregår et par ting eller to bag kulissen som ikke er helt "pæne" i kanten - Det her er i hvertfald en fantastisk mulighed for Microsoft for at få deres egen mand plantet solidt på toppen i verdens største mobilseleskab.

10
11. februar 2011 kl. 10:09

Jeg anser det efterhånden for bevist "beyond the shadow of a doubt" at Nokia ikke er i stand til at levere innovation, når det drejer sig om software. Til gengæld er det rigtigt dygtige til at lave flot og pålidelig hardware og tjene penge på dét. Så at gå sammen med Microsoft om en platform, der så vidt jeg kan se af anmeldelserne virkelig ER noget nyt og ikke bare endnu en variant af iPhone ideen (host android) lyder virkeligt lovende. Bare ærgerligt at der sikkert går et par år før vi ser det første produkt på gaden.

35
11. februar 2011 kl. 11:53

Godt at nokia endeligt har indset at symbian ikke var en holdbar strategi sammenlignet med WebOS iOS og Android.

Synes det er fedt at så stor et firma tør satse på WP7 der har nogle rigtig gode features og et nyt friskt design men er i en version 1.

Måske et tegn på hvor dårligt salget går for de nye nokia smartphones.

Med maps og nokias betalingstjenester og ovistore og zune market samarbejdet og nokias udvikler partnere er en stærk alliance født. Good on them og godt for konkurancen.

Med WebOS WP7 QNX iOS og android in the mix og med de cloud strategier med WebOS på vej til HP pcere og windows på vej til ARM baserede pcere så virker det som om at IT verdenen som som helhed er ved at omorganiser sig i nogle ret anderledes konstalationer end hvad der har været gældende i de sidste mange mange år. Fx at HP måske vil lave pcer uden der står microsoft nogen steder på den har ikke hændt i de sidste 20 år, det er en af de ældste samarbejdtspartnere som microsoft har og hvis de bruger WebOS så er der absolut ingen årsag til at de skulle lave en intel pc boks den kan lige så godt hedde ARM... these be interesting times indeed ;)

Det kunne være interessant om WP7 kommer til at være binary kompatibel med ovistore eller om microsoft laver et konverteringsværktøj.

37
11. februar 2011 kl. 12:04

Microsofts egen mand blev ikke uden grund plantet solidt på toppen i verdens største mobilseleskab.

Nokias ledelse burde tage en grundig kig på hvordan det gik med en tidligere Microsofts mobilpartner, Sendo...

39
11. februar 2011 kl. 12:28

Hej

Alle som har lavet partnerskab med Microsoft omkring software har ikke overlevet.

IT verden er ved at blive omdannet og Microsofts relevance er ved at forsvinde. Deres OEM partenere kan ikke tjene penge på PC'er da det er en dødsspiral mod lavest pris. Microsoft missede Smart phones og tablets. Mange siger at det stadig kan nås men inden Nokia får lavet deres første WP7 så har Android og Apple solgt 50mil telefoner. Nokias WP7 telefon kommer til at gå op mod iPhone 5.

Det bedste man kan sige om WP7 er at det ikke er en kopi af iOS, at Microsoft forsøger at udvikle noget selv. Det er så ærgerligt at de bygger det på Zune som jo dødede inden af sig selv, og samtidig dræbte deres Play for sure alliance.

Nokia kan let bliver offer for Microsofts manglende evner. Når Steve B bliver smidt ud (hvad er det lige han har givet firmaet ud over halvering af aktieværdien?), bliver WP7 killed og MS kommer til at holde fokus på der hvor de har foretning som vil være firmaer.

Det er et desperat træk fra Nokia. De andre store hardware firmaer laver deres ejet OS: HP, Samsung, Apple, og det gør de for at kunne levere produkter som ikke blot kan konkurrere på pris.

mht. udvikling på disse OS så er det kun iOS som giver en ens udvikling af alle typer programmer. De øvrige har et virtuelt sprog: JS, Java, ActionScript og så bliver udviklerne nød til at lave spil og programmer som kræver performance på en anden måde. Her er MS med WP7 dog bedre da spil laves i XNA.

Det ændre dog ikke ved at der kun bliver 2 platforme: iOS og Android. Dvs. Apple har iOS og vil 100mil enheder i 2011. Android bliver til alle de hardware producenter som gerne vil lave en iPhone type dims men ikke kan lave software.

mvh

45
11. februar 2011 kl. 13:23

Nokia kan let bliver offer for Microsofts manglende evner.

Jeg tænkte det samme. Smart træk at placere Elop i Nokia. Wupti, får lige et $50mia firma forærende, som man kan dissekere, lege og eksperimentere med, og hvis det kikser så er det ikke pinligt som Kin, aktierne er nogle andres og man kan finde en ny legekammerat/brud efter begravelsen.

38
11. februar 2011 kl. 12:20

At Nokia aktien er faldet i dag, behøver ikke være lig med, at den fortsat vil falde. Det kunne jo tænkes at aktien steg lidt igen senere.

Ms kan glæde sig over, at de nu bliver et brand på mobilmarkedet og derved med et snuptag vil få en stor del af markedet for erhvervsmobiler. Men ser man på trenden over det sidste år, så er det jo netop, at folk bærer deres private mobiler, computere og pad’s ind i virksomheden og anvender dem her. Det vil naturligvis smitte af på næste hardware indkøb i firmaet.

Nokia vil med windows7 (eller hvad de hedder) mobilerne, komme i kamp med de dyreste og mest populære modeller. Nokia vil nok miste markedet for billige udgaver, da dette snuppes af Android. Derved vil de stå tilbage med erhvervsmobilerne, som måske nok findes på arbejdspladserne, men hele det private marked vil være pist borte... Hvor stor en andel af Nokia´s marked ligger her? 95% eller sådan noget?

Jeg tror det bliver meget svært for Nokia de næste par år - men ms kan glæde sig: en kort tid på toppen og så ellers ned af bakke. Der går ikke mange dage, før Steve Blamer vil udbryde: “ Vi sælger millioner og millioner win7 mobiler!”

41
11. februar 2011 kl. 12:32

Det er en fremragende nyhed for os der foretrækker C# som sprog til mobil apps, nu kan jeg bruge MonoTouch og MonoDroid på min Mac og blot Visual Studio på min Windows boks og så kan jeg ramme alle de store platforme, istedet for som før at ignorere Nokias platforme. Smukt.

12
11. februar 2011 kl. 10:10

Og du mener Microsoft er kendt for at være innovative og på den måde kunne rette op på Nokias mangel på samme?

13
11. februar 2011 kl. 10:24

Det vil gøre mange IT-afdelinger endnu mere tilbøjelige til at vælge Nokia, da det jo så passer rigtigt godt med deres iøvrigt Microsoft dominerede systemer.

Derfor tror jeg de nye Nokia/Windows Phone mobiler bliver et stort hit i "erhvervslivet". Det har intet med den tekniske kvalitet at gøre; men at IT afdelingerne meget gerne vil handle med store kendte firmaer frem for at tage chancer med mindre veletablere firmaer (så som Apple og Google :-).

15
11. februar 2011 kl. 10:31

Jeg er dybt skuffet! Jeg satte virkelig pris på tankerne bag Symbian og Meego. Efter min mening repræsenterer Win phone7 stortset det direkte modsatte af Symbian og Meego. Ingen multitasking og lav funktionalitets niveau.

Jeg synes virkelig Nokia har pisset på deres loyale kunder og udviklere med det her tiltag og jeg er ret overbevist om at der kommer til at gå lang tid før jeg køber Nokia igen!

14
11. februar 2011 kl. 10:26

Nåda. Jeg har ellers været trofast Nokia-kunde i 10-12 år, og jeg havde glædet mig til at få en Meego-fon. Men det har så fået en ende nu.

16
11. februar 2011 kl. 10:34

Hvor interessant mon det bliver for andre (htc ect) at lave wp7 telefoner? Hvis MS kører sin gamle stil, så bliver det vel noget med "WP7 kan køre på alle telefoner, men de kører bedst på vores egne.."

22
11. februar 2011 kl. 10:51

Hvis Nokia fokusserer på bussiness-segmentet er der mange muligheder. Enhver VB.NET udvikler i en ti-mands virksomhed kan nu udvikle en lille app som indfører service-mekanikerens kørsels godtgørelse direkte ind i bogholderi-systemet.
Men jeg har en gammelt Windows telefon og det er FORFÆRDELIGT hvor dårlig den er integreret med Windows XP. Jeg kan ikke engang indtaste SMS-er på PC'en når mobilen er tilsluttet via USB. Hvis de bygger et system hvor

  • din Windows logon pasword bliver synkroniseret med telefonen
  • din SMSer er bare endnu en folder i Outlook
  • alle virksomheders telefoner bliver styret via Group policy
  • du kan logge ind på PC'en via telefonen og vice versa så kan de godt have en fremtid hos de mennesker som har mobilen liggende på skrivebordet 8 timer hvert dag...
28
11. februar 2011 kl. 11:22

Hvis Nokia fokusserer på bussiness-segmentet er der mange muligheder. Enhver VB.NET udvikler i en ti-mands virksomhed kan nu udvikle en lille app som indfører service-mekanikerens kørsels godtgørelse direkte ind i bogholderi-systemet.

Jeg glæder mig vildt til at udvikle til Windows Phone 7. Har kodet til Android i en måneds tid nu og synes, det er pænt rodet med 6 tools fra forskellige vendors, der skal spille sammen. Det bliver lækkert bare at kunne starte Visual Studio op og kode løs i C# :)

26
11. februar 2011 kl. 11:12

Man må da håbe de har fået en aftale, så de har noget mere luft til at tilpasse HW og Sw and MS andre kunder, ellers bliver det meget svært for dem at differentiere sig fra hoben af also-rans.

Tåbeligheder som "3 og KUN 3 knapper" gør det svært at benytte Nokias HW design expertise til noget...

24
11. februar 2011 kl. 11:11

ØV - en skidt nyhed - tror desværre ikke at den bliver særlig godt modtaget rundt om i verden - Nokia har vist lige hamret endnu et søm i deres egen kiste med den beslutning. Trist.

18
11. februar 2011 kl. 10:42

Det er jeg godt nok også ked af det her. Jeg er spændt på at hører hvad deres strategi med meego bliver. Om de vil droppe det helt, eller om de vil tilbyde på meego og wp7 telefoner. I så tilfælde tror jeg stadig gerne jeg vil have en meego telefon. Hvis de skal konkurrere lige mod hinanden, kan man jo håbe at Meego vil blive mest populær hos forbrugeren, så de indser at det er en fejl.

Er dog bange for at det nu vil blive nedprioriteret for meget til at det kan ske. Men lad os se, indtil videre ved vi jo kun at de vil gøre WP7 til den primærer platform, jeg har ikke set nogen udtale sig om hvad der skal ske med Meego.

17
11. februar 2011 kl. 10:39

Jeg har skrevet lidt mere om, hvad Nokia har sagt om fremtiden for Symbian og Meego:

http://www.version2.dk/artikel/17988-nokia-vi-vil-stadig-saelge-150-millioner-symbian-telefoner

Den korte version: Nokia vil stadig lave telefoner med Symbian, men det lyder ikke til, at de vil poste penge i nyudvikling. Der kommer en Meego-telefon, men platformen overlades til community'et, og det vil mest blive brugt til eksperimenter.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

21
11. februar 2011 kl. 10:50

Man kan også læse lidt mere om skæbnen for Meego og Symbian i dette brev fra Nokia til udviklermiljøet:

http://blogs.forum.nokia.com/blog/nokia-developer-news/2011/02/11/letter-to-developers?sf1066337=1&

(her er en forkortet version af linket http://saf.li/e8ZMA hvis den lange giver problemer med vores CMS)

Det er her også værd at bemærke, at udviklerne fremover vil blive delt i to grupper - i hvert fald på udviklingsværktøjer. Symbian og Meego vil fortsat ske i Qt, men Windows Phone vil ske i Visual Studio.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

20
11. februar 2011 kl. 10:48

Ja det vil jo betyde at Symbian er forældet indenfor meget kort tid og så ender vi jo naturligt der hvor Nokia kun har WP7 at tilbyde, hvilket igen vil betyde døden for alle deres feature-phones.

Det virker ærlig talt som et gevaldigt søm i deres egen kiste uanset hvad vinkel man ser det fra.

19
11. februar 2011 kl. 10:43

Hehe, det skrev du så lige mens jeg efterlyste oplysninger om hvad der sker med Meego.