To ud af tre udnyttede zero-day-sårbarheder er målrettet Microsoft, Google eller Apple-produkter

21. marts kl. 09:308
To ud af tre udnyttede zero-day-sårbarheder er målrettet Microsoft, Google eller Apple-produkter
Illustration: Sergey Toropov/Bigstock.
Sikkerhedsfirmaet Mandiant forventer, at antallet af udnyttede sårbarheder vil stige yderligere i 2023.
Artiklen er ældre end 30 dage

37 ud af 55 udnyttede zero-day-sårbarheder i 2022 var rettet mod enten Microsoft, Google eller Apple-produkter.

Det skriver Bleeping Computer på baggrund af en blog post fra sikkerhedsfirmaet Mandiant.

I 18 tilfælde var sårbarheden tilknyttet Microsoft-produkter, i 10 tilfælde Google-produkter og i 9 tilfælde Apple-produkter.

I 53 ud af de 55 udnyttede sårbarheder fik hackerne udvidede rettigheder i det angrebne system eller kørte en ondsindet kode på sårbare enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ny vismandsrapport: Automatisering øger den økonomiske ulighed mellem ansatte og virksomhedsejere

55 udnyttede sårbarheder er et fald sammenlignet med 2021, hvor hackere udnyttede 80 sårbarheder, men det er stadig det næsthøjeste antal nogensinde.

Mandiant forventer, at antallet af udnyttede sårbarheder vil stige yderligere i 2023. Den igangværende migrering til cloud-tjenester kan dog reducere antallet af offentliggjorte zero-days, fordi cloud-leverandører følger en anden tilgang til sikkerhedsrapportering, lyder det fra Mandiant.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
27. april kl. 12:26

Jeg bekymrer mig mest om det sidste"...fordi cloud-leverandører følger en anden tilgang til sikkerhedsrapportering"Dvs altså ikke rapporterer det!

Cloud skulle være sikrere og mere skalérbart, men hvis sikkerheden primært består i at de holder kortene tæt, for ikke at fremstå svage ...?

Fuldstændigt ligesom sundhedsdatastyrelsen som åbenbart heller ikke rapporterer som de burde, for ikke at underminere tilliden til den offentlige dataetik. (Jeg spurgte i en aktindsigtsbegæring om mine data havde været involveret i en hændelse og fik det lakoniske svar; "Ja")

Mvh Henrik

5
23. marts kl. 00:41

Ja, med antagelsen om at 95% af alle servere og en god portion IoT devices kører Linux. Så kan man jo sige at det er ret positivt. (Google's sikkerhedsbrister opstår nok hovedsagligt via forkert cloudsetup og Android appstore, Apples som nok er mindst kan nok undgåes ved ikke at opsætte en iCloud konto på Macbook'en)

Folk og forretninger der så i al uvidenhed (og konservatisme) er blevet lokket ud i et total Microsoft-haywire, hvor IT-support rutinemæssigt geninstallere PC'erne når de har imploderet sig selv. Samt herefter betaler en faktor 100 for det de ellers burde betale til Azure. Hvorefter de har bragt sikkerheden helt i knæ og må installerer alverdens sikkerhedspakker og sikkerhedsservices der koster $$ samt memory og CPU.

De må så begynde med følgende spørgsmål:

  • Hvordan gør vi det rigtige? (standardiseret software, eks. POSIX)
  • Hvordan gør vi det sikkert? (Undgå Microsoft, derefter giver det hele sig selv.)
  • Hvordan gør vi det agilt og uafhængigt? (undgå Google og Microsoft og tro aldrig på en sælger der påstår at der ikke findes et gratis open source alternativ til alt.)
  • Hvordan opnår vi gennemsigtighed så vi kan skabe sikkerhed (CIA). (Åben kildekode)
  • Hvordan gør vi det lovligt? (GDPR) (lad være med at benytte Alibaba Cloud, Azure, Google, AWS)
  • Hvordan gør vi det billigt (brug de gratis open source løsninger der er. Samt de nomale datacentre der er, i får med garanti også en bedre reel oppe tid.)
  • Hvordan gør vi det enkelt og hurtigt (Linux, Mac og følger best practis)

Det er er valg man træffer i tide inden man bliver overhalet inden om og IT-udgifterne har suget alt liv ud af virksomhedens konkurrenceevne. Azure og MS er et rent "ripoff" som ud over prisen og ressourcerne også gør at medarbejderne ikke har ordentlige arbejdsbetingelse. (hele sikkerhedsregimet og sløve maskiner der går ned). Det der sjovt nok afholder de fleste fra eks. Mac/Linux er at man aldrig har villet afsætte de 14 dage det kræver at forstå/sættte sig ind i systemerne.

Jeg kan kun komme på ét eksempel, hvor Azure / Microsoft muligvis kan legitimeres (da implementeringen/integrering/timerne udgøre en væsentlig del). Det skulle lige være D365 frem for SAP. Med den antagelse at hele virksomhedens infrastruktur er MS og at man altid har kørt ERP i MS.

7
23. marts kl. 13:46

Ja, gerne Søren :)

4
22. marts kl. 15:42

Kunne have været sjovt at høre om andet var blevet ramt - køleskabe, kameraer etc ... Microsoft Google og Apple fylder jo ligesom næsten alt der ikke lige er IOT, bortset fra Mainframes, som jo selvfølgelig også kan rammes

3
21. marts kl. 12:40

Der skulle vel beset have stået "To ud af tre udnyttelser af zero-day-sårbarheder er målrettet Microsoft, Google eller Apple-produkter", eftersom en sårbarhed ikke er målrettet.

1
21. marts kl. 11:17

Det er godt set, at angreb hovedsageligt retter sig mod Google, Apple og Microsoft. Hvem skulle have troet det? 😁

2
21. marts kl. 12:13

Til gengæld er CP/M stort set gået fri.