Ubuntus nye display-server udskudt igen

Illustration:
Den seneste melding fra Mark Shuttleworth er, at Mir først dukker op som standard display server i Ubuntu version 16.04 - det vil sige om cirka to år.

Phoronix har lyttet til en netop overstået Ubuntu Developer Summit holdt via nettet og fundet frem til, at Mir - den efterhånden længe ventede display-server i Ubuntu til desktoppen - nu tegner til først at blive standard display-serveren i version 16.04 af styresystemet. Det vil sige om cirka to år.

Ubuntu bagmand Mark Shuttleworth og grundlægger af Canonical sagde ifølge Phoronix, at han forventer, at mange vil anvende Mir som deres standard display-server. Og han tilføjede 'så snart, den er bundsolid', og han fortsatte: 'med 16.04 (Ubuntu-version, red.) bliver den standard display-serveren.'

Oprindeligt var det meningen, at XMir skulle være benyttet i Ubuntu 13.10 med Unity 7 ovenpå Mir med et X11 - det nuværende display system - kompatibilitets-lag. Men det projekt blev forsinket, og i november sidste år stod det klart, at Mir ikke bliver standard display serveren i den kommende Ubuntu 14.04 LTS.

I forhold til den kommende version 14.04 er det muligt at installere Mir som eksperimentel funktion sammen med den eksperimentelle Unity 8 desktop, hvilket ifølge Phoronix endnu ikke fungerer videre godt. Hvad Ubuntu Touch angår, så anvender denne distribution Mir.

Se Mark Shuttleworths keynote ved det virtuelle developer summit:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Niels Hansen

Jeg synes nu ikke at Unity er så slemt som det bliver gjort til. Jeg skiftede godt nok til Fedora da de begyndte på det, da det virkede som om min daværende computer ikke var helt kraftig nok til Unity.

Nu er jeg dog tilbage på Ubuntu (dog med GNOME istedet for Unity).

 • 0
 • 0
Peter Mogensen

Jeg må indrømme at jeg ikke har orket at sætte mig ind i det. systemd-debatten var langt mere interessant.
Er der nogen, der kort kan fortælle hvad Canonical objektive motivation for at lave deres egen display-server og ikke bruge Wayland er?

 • 0
 • 0
Peter Mogensen

... tjoe... men.
Jeg tvivler på at der kommer meget nytte ud af konkurrencen. Canonical har jo ligesom med deres andre projekter deres Contributor License Agreement. Det plejer at afholde det fra at blive et egentligt dynamisk Open Source projekt.
Så det ender nok ala systemd vs. upstart, hvor Canonical sidder alene med deres egen kode.

 • 1
 • 0
Thor Grotle

Ubuntu har som den største distro valgt at skifte displayserver til Mir, fordi udviklingen på wayland nærmest var gået i stå. Men stort set alle andre distros har valgt wayland.
Som jeg ser det, er det en stort fork Linux verdenen, og desværre lige nu og her, ikke til noget stort gavn.
Udviklingen kommer til at tage længere tid, software udviklere kommer til at skulle udvikle til 3 displayservers. Det er noget rod.

Til gengæld, når(Hvis?) både Mir og Wayland endelig bliver lanceret, så er der håb for en kraftigt teknologisk ryk på Linux platformen.

Personligt er jeg skiftet fra Ubuntu til Arch/Antergos da jeg kan lide et rolling release og ville prøve en ikke deb distro.
Efter Ubuntu 12.10 virker Unity relativ moden som desktop, men jeg bruger nu selv Gnome.

 • 1
 • 0
Thomas Tanghus

Til gengæld, når(Hvis?) både Mir og Wayland endelig bliver lanceret, så er der håb for en kraftigt teknologisk ryk på Linux platformen.


Wayland er såmænd da allerede lanceret. Det kører ganske glimrende på min Jolla fon.
Problemet har været at få portet window managere til Wayland, men kwin skulle efter sigende være ret stabil nu. Langt de fleste programmer behøver ikke andet end en rekompilering, kun hvis de benytter sig af X specifikke tricks skal de tilpasses til Wayland i stedet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize