Ubuntus nydelige narhval får ridset 'beta' ind i spækket

Unity, Firefox 4.0 og LibreOffice 3.3.2 er blandt standardprogrammerne i første betaudgave af Ubuntu 11.04 'Natty Narwhal'.

Version 11.04 af den populære Linux-distribution Ubuntu blev torsdag i denne uge frigivet i første betaudgave.

Dermed er Canonical ? firmaet bag Ubuntu - et skridt nærmere en endelig frigivelse af den næste Ubuntu-aftapning, der blandt andet benytter den nye, grafiske brugergrænseflade Unity.

Ubuntu 11.04 adlyder kodenavnet 'Natty Narwhal', der kan oversættes med smart, fiks eller nydelig narhval.

Tillægsordene er formentlig en henvisning til netop Unity, der kort fortalt er et nyt og mere enkelt skrivebordsmiljø, som erstatter det velkendte Gnome ? en fast følgesvend til Ubuntu i mange år.

Der vil dog stadig kunne afvikles Gnome-programmer under Unity.

Mere strømlinet brugergrænseflade

Målet med Unity en bedre og mere strømlinet brugeroplevelse.

Unitys design præges af store, synlige ikoner, som naturligt lægger op til brug på berøringsfølsomme skærme.

Læs også: Ubuntu dropper Windows-look: Apples lækkerhed er det nye sort

Ubuntu 11.04 beta 1 benytter stadig displayserveren X.org, der ligesom Gnome er en gammel kending.

På længere sigt har Canonical dog besluttet, at X.org skal erstattes af den grafiske protokol Wayland, som er udviklet af danske Kristian Høgsberg Kristensen.

Læs også: Dansker hos Intel: Linux-grafik på vej mod et paradigme-skifte

I Ubuntu 11.04 beta 1 er Firefox 4.0 blevet standardbrowser, mens LibreOffice 3.3.2 er den foretrukne kontorpakke. Linux-kernen er version 2.6.38-7.39.

Du kan læse mere om nyhederne i Ubuntu 11.04 beta 1 hos LWN.net.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lasse Lindgård

Jeg gad godt vide hvor mange år alm. brugere stadig har en desktop/laptop maskine.

Mon ikke vi får noget i den her stil allesammen: http://www.engadget.com/motorola/atrix-4g-review/

Mit bud er at de kommer til at køre Android - og det er jo trods alt også en slags Linux.

Men hvis Ubuntu rykker kan de måske udfylde den ledige plads. Det er trods alt helt forskellige krav til softwaren alt efter om man sidder med en touchscreen eller bag tastatur og mus.

 • 0
 • 0
#2 Lars Tørnes Hansen

På et tidspunkt vil hardwaren blive så billig at det nærmer sig de nuværende low-end telefoner, og så har alle pludselig en smartphone.

Det bliver helt sikkert meget normalt at have en smartphone - men jeg mener at vi skal en 7 år ud i fremtiden før de bliver rigtig billige (min uvidenskabelige og udokumenterede mening og gæt).

Jeg er dog også helt sikker på at vi vil have desktop computere i fremtiden for visse typer af arbejder er lyset bare for langsomt (hint: streame arbejde op til computere i skyen, synes jeg er varm luft, da der kræves et vist absolut minimum af tid at transmittere information frem og tilbage i netværk - og lyset i fiberkabler er nogle gange for langsomt - og så har jeg ikke skrevet om sikkerhedsproblematikken ved cloud-løsninger.)

Chrome OS er sikkert et godt bud på et styresystem for de brugere, som egentlig helt ville være fri for besværet med systemadministration af sin computer.

 • 0
 • 0
#4 Simon Friis Vindum

Den video du linker til, det ikke imponerende. Han anvender blot fingeren som var det en mus. Unity bruger forresten også Compiz, og med uTouch er Canonical godt i gang med at udvikle et finger venligt system, se f.eks. de nyudviklede såkaldte "love handles": http://www.omgubuntu.co.uk/2011/03/unity-love-handles-resizing-in-ubuntu...

Der vil dog stadig kunne afvikles Gnome-programmer under Unity.

Selvfølgelig kan man det. Har du en X server og de nødvendige dependencies, kan man køre et hvilket som helst program under en hvilken som helst DE.

 • 0
 • 0
#5 Lasse Lindgård

Jeg er dog også helt sikker på at vi vil have desktop computere i fremtiden for visse typer af arbejder

Ja, min pointe er bare at alm. brugere ikke vil have en desktop. Desktoppen vil få rollen som en workstation historisk har haft. Nu om dage er en workstation jo bare topmodellen i PC-serien.

Alle som kan klare deres arbejde gennem en browser, vil have nok i det en quad core smartphone kan levere om 2-3 år.

 • 0
 • 0
#6 Casper Bang

Er det kun mig der stiller spørsmålstegn ved "ind i spækket"? Menes der "Ubuntu 11.04 spækket med..." eller refererer det til en specifikation (der i så fald skulle hedde spækken)?

In any case, har kørt daily I en måneds tid nu, og jeg synes klart Unity er en forbedring... men det siger nu nok mere om Gnome end Unity.

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hej Simon -

Selvfølgelig kan man det. Har du en X server og de nødvendige dependencies, kan man køre et hvilket som helst program under en hvilken som helst DE.

Jamen, så er vi vel grundlæggende enige :-). Nu er jeg ret sikker på, at ikke alle Version2's læsere er bekendt med den sammenhæng, du fremhæver. Så derfor synes jeg, det er på sin plads at lade sætningen stå.

Mvh Mikkel, v2.dk

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere