Ubuntu: Vi vil boote på 10 sekunder

25 sekunders opstartstid er for meget ? i 2010 skal Ubuntu bruge under 10 sekunder på at starte, siger firmaet bag den populære Linux-distribution. Den hurtige opstart skal gøre netbook-ejere vilde med Linux.

Alle hader at vente på en computer, der tygger sig igennem startscripts i evigheder, og den irritation skal nu være en af Linux-lejrens mest hårdtslående våben for at vinde Windows-brugere over til Linux.

Firmaet bag Ubuntu, Canonical, har allerede arbejdet hårdt på at nedbringe boot-tiden i seneste udgave af Linux, men i 2010 skal det gå endnu hurtigere: Ubuntu skal kunne startes på ti sekunder, lød udmeldingen på Ubuntu Developer Summit, ifølge Ars Technica.

Ubuntu er gået fra 65 sekunders boot-tid i version 8.10 til 25 sekunder i den nuværende udgave 9.04, og den kommende version 9.10 med navnet Karmic Koala vil blive hurtigere endnu. Men målet om de ti sekunder gælder næste version igen, altså Ubuntu 10.04, der ikke har fået et dyrenavn endnu.

De ti sekunders opstart skal kunne ske med en almindelig udgave af Ubuntu, der kører på en almindelig Dell netbook.

Udvikler Scott James Remnant, der holdt oplægget på Ubuntu-topmødet, har også udsendt en detaljeret plan for, hvordan de ti sekunder skal nås. Først og fremmest skal Xorg-delen af Ubuntu sættes i gang så hurtigt som muligt, så i kampen mod ventetid vil meget fokus være på at barbere alt væk, der forsinker Xorg.

Det midlertidige filsystem Initramfs skal derfor kun sætte gang i det allermest nødvendige, når startknappen trykkes ned. I tidsplanen fra Ubuntu-udvikleren er der således afsat to sekunder til at indlæse kernen og Initramfs. Med en så hurtig opstart bliver der ikke brug for en start-skærm med tilhørende statusbjælke, lyder planen.

Ved at skære funktioner fra en standard Ubuntu-udgave vil opstartstiden kunne gøres endnu kortere, og Ubuntu-folkene regner med også at kunne nå de fem sekunder, som Intels Moblin-udgave har som mål, med en skrabet version af Ubuntu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Klaus Agnoletti

Jeg har en eeepc med ubuntu. Sædvanligvis klapper jeg den bare sammen så den går i standby. Problemet er at den bruger relativt meget strøm i denne tilstand, så næste gang jeg skal bruge den, er der en stor risiko for at den er næsten flad.

Så jeg ser MEGET frem til at kunne boote på 10 sekunder. Det er ca. den samme tid som det tager computeren at blive klar når jeg åbner den efter standby (det meste af tiden går med at komme på et trådløst lan)..

Såeh - derfor ! :)

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Jeg har en eeepc med ubuntu. Sædvanligvis klapper jeg den bare sammen så den går i standby. Problemet er at den bruger relativt meget strøm i denne tilstand, så næste gang jeg skal bruge den, er der en stor risiko for at den er næsten flad.

Jeg har virkeligt svært ved at se, hvorfor det skal tage masser af tid at starte op. Kan nogen forklare fænomenet?

Så vidt jeg kan se, laver min computer stort set ikke andet, end viser en skærm, og har et interrupt der flytter en musecursor, når den er startet op. Dette optager hverken processorkraft, eller bruger ram. Alle drivers (printer mv.) er lukket, så de behøver ikke at være i ram, og bruges ikke. Kun skærm og harddisk driver, er normalt i brug.

Undersøges forbruget af ram, laves kun access til meget lidt af ram lageret. Antages eksempelvis, at vi efter en opstart, kopierer et image af ramlager over på harddisken, og lader data når de læses fra ram, omdirigeres til at blive læst fra harddisken, samtidigt med de kopieres til ram, og herefter læses herfra, så vil det kun være meget lidt af computerens ram der reelt skal læses fra harddisk, før computeren er operationsklar. Ekstra CPU tid, kan den eventuelt bruge til at kopiere data fra harddisk image og til ram lager. Så vidt jeg kan se, kan computeren straks gå i gang med at arbejde, og det eneste som behøves, er at kopiere en image ned på harddisken, og opstarte programmet ved at køre det direkte på harddisken (når data endnu ikke er i ram, læses de fra harddisken, på samme måde som når de er i en swap fil). Herefter overføres de til ram lager.

Drivere, behøver naturligvis deres tilstand gemt, men det er oftest kun få bytes.

I det store hele, behøver det ikke at tage mere end et sekund, før computeren kører. Det eneste som behøves, er at harddisken kommer op i omdrejninger, og denne tid er lav ved en flash baseret computer. Herefter, køres data direkte fra flash, samtidigt med de kopieres til ram'en. Præcis, på samme måde, som hvis hele hukommelsen "swappes ud" i swap filen, og starter op i den. Dog, vil det ikke være swap filen i første omgang, da det her tages fra en speciel image fil.

Jeg kunne virkeligt godt synes det vil være en god idé, hvis dem der bilder sig ind de ved noget om operativsystemer, kommer på et grundigt kursus i kernel programmering, cache styring, og MMU'er. Og at dem, der omtaler protected mode, også forstår, hvad det dækker over, og ikke tror det er en "intel tilstand".

 • 0
 • 0
#8 Laurids Pedersen

Der har hidtil ikke været efterspørgsel efter hurtig boot, brugerne har blot vænnet sig til de lange ventetider i tiltro til, at det nok ikke kunne være anderledes, og producenterne har brugt bootprocessen som skraldebøtte.

Hvis kunderne først mærker, hvordan der føles at starte på få sekunder, vil et "normalt" windowssystem føles ulideligt tungt.

 • 0
 • 0
#9 Niels Elgaard Larsen
Jørgen
Hvor tit kold booter i? Personligt går der dage imellem at jeg gør det, uanset platform.

Næsten dagligt. Jeg har en bærbar med full-disk encryption. Den skal slukkes.

Når man flyver skal man også slukke sin bærbare.

Bærbare man ikke lige skal bruge de næste par dage, er det også bedste at slukke.

Og når man udvikler en live-cd, så er det jo fantastisk hvis den kan boote hurtigere, både for brugerne og udviklerne.

 • 0
 • 0
#10 Ib Erik Söderblom

Min Netbook (NC10) kioldbooter et par gange dagligt (og der går 4-5 dage mellem hver opladning...). Personligt har jeg storsavnet hurtigstart, siden jeg forlod min gode trofaste Spectravideo. 1-2-3 Tænd ! 1-2-3 Klar ! Hvilket vel snart nærmer sig 25 år siden...(?)

 • 0
 • 0
#11 Flemming Hansen

Der tales ofte om boot tid for Linux, og 10 sekunder er jo dejlig hurtigt, men lang fra hvad jeg oplever. Det kunne være interessant at høre hvilke forudsætninger der er for de 10 sekunder? Er det inkl. BIOS indlæsning? Er det til runlevel 5? Hvilke tjenester kører der i baggrunden? Er det med logon til trådløst net? Nogen der kender svarene?

 • 0
 • 0
#12 Lars Ole Belhage

Hvor lang tid tager det at boote jeres mobil ? Når den den booter fra watchdog ? Hvor lang tid tager det at boote jeres TV ? Hvor lang tid tager det at boot jeres "spil(d)-consol" ?

Hvor lang tid tager det at boote jer selv (jeg bruger mindst 20min med bruser og tandbørste)...

Så antal gange vi skal "boote" per dag er ret relevant!

Ævl glade videre Lars Ole

 • 0
 • 0
#13 Tue Abrahamsen

Så vidt jeg husker, måler de på en standard Dell laptop (hvordan det så defineres, ved jeg ikke), og med en nyinstalleret Ubuntu. Det er fra man vælger kernel i grub, til man kan logge ind. Det er derfor med standard tjenester, og uden logon til trådløst (der som bekendt sker efter login).

/Tue

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere