Ubuntu: Vi vil boote på 10 sekunder

11. juni 2009 kl. 11:5811
25 sekunders opstartstid er for meget ? i 2010 skal Ubuntu bruge under 10 sekunder på at starte, siger firmaet bag den populære Linux-distribution. Den hurtige opstart skal gøre netbook-ejere vilde med Linux.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Alle hader at vente på en computer, der tygger sig igennem startscripts i evigheder, og den irritation skal nu være en af Linux-lejrens mest hårdtslående våben for at vinde Windows-brugere over til Linux.

Firmaet bag Ubuntu, Canonical, har allerede arbejdet hårdt på at nedbringe boot-tiden i seneste udgave af Linux, men i 2010 skal det gå endnu hurtigere: Ubuntu skal kunne startes på ti sekunder, lød udmeldingen på Ubuntu Developer Summit, ifølge Ars Technica.

Ubuntu er gået fra 65 sekunders boot-tid i version 8.10 til 25 sekunder i den nuværende udgave 9.04, og den kommende version 9.10 med navnet Karmic Koala vil blive hurtigere endnu. Men målet om de ti sekunder gælder næste version igen, altså Ubuntu 10.04, der ikke har fået et dyrenavn endnu.

De ti sekunders opstart skal kunne ske med en almindelig udgave af Ubuntu, der kører på en almindelig Dell netbook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvikler Scott James Remnant, der holdt oplægget på Ubuntu-topmødet, har også udsendt en detaljeret plan for, hvordan de ti sekunder skal nås. Først og fremmest skal Xorg-delen af Ubuntu sættes i gang så hurtigt som muligt, så i kampen mod ventetid vil meget fokus være på at barbere alt væk, der forsinker Xorg.

Det midlertidige filsystem Initramfs skal derfor kun sætte gang i det allermest nødvendige, når startknappen trykkes ned. I tidsplanen fra Ubuntu-udvikleren er der således afsat to sekunder til at indlæse kernen og Initramfs. Med en så hurtig opstart bliver der ikke brug for en start-skærm med tilhørende statusbjælke, lyder planen.

Ved at skære funktioner fra en standard Ubuntu-udgave vil opstartstiden kunne gøres endnu kortere, og Ubuntu-folkene regner med også at kunne nå de fem sekunder, som Intels Moblin-udgave har som mål, med en skrabet version af Ubuntu.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. juni 2009 kl. 15:08

Jeg glæder mig - for det vil utvivlsomt sætte standard, hvis det lykkedes.

2
11. juni 2009 kl. 15:49

Hvor tit kold booter i? Personligt går der dage imellem at jeg gør det, uanset platform.

9
12. juni 2009 kl. 09:44
Jørgen Hvor tit kold booter i? Personligt går der dage imellem at jeg gør det, uanset platform.

Næsten dagligt. Jeg har en bærbar med full-disk encryption. Den skal slukkes.

Når man flyver skal man også slukke sin bærbare.

Bærbare man ikke lige skal bruge de næste par dage, er det også bedste at slukke.

Og når man udvikler en live-cd, så er det jo fantastisk hvis den kan boote hurtigere, både for brugerne og udviklerne.

10
12. juni 2009 kl. 11:47

Min Netbook (NC10) kioldbooter et par gange dagligt (og der går 4-5 dage mellem hver opladning...). Personligt har jeg storsavnet hurtigstart, siden jeg forlod min gode trofaste Spectravideo. 1-2-3 Tænd ! 1-2-3 Klar ! Hvilket vel snart nærmer sig 25 år siden...(?)

11
15. juni 2009 kl. 19:46

Der tales ofte om boot tid for Linux, og 10 sekunder er jo dejlig hurtigt, men lang fra hvad jeg oplever. Det kunne være interessant at høre hvilke forudsætninger der er for de 10 sekunder? Er det inkl. BIOS indlæsning? Er det til runlevel 5? Hvilke tjenester kører der i baggrunden? Er det med logon til trådløst net? Nogen der kender svarene?

13
16. juni 2009 kl. 09:08

Så vidt jeg husker, måler de på en standard Dell laptop (hvordan det så defineres, ved jeg ikke), og med en nyinstalleret Ubuntu. Det er fra man vælger kernel i grub, til man kan logge ind. Det er derfor med standard tjenester, og uden logon til trådløst (der som bekendt sker efter login).

/Tue

4
11. juni 2009 kl. 17:15

Jeg slukker altid min laptop før jeg ligger den i tasken. Da jeg har den med stort set overalt, bliver det til alt mellem fire og ti kolde opstarter om dagen...

3
11. juni 2009 kl. 17:01

Jeg har en eeepc med ubuntu. Sædvanligvis klapper jeg den bare sammen så den går i standby. Problemet er at den bruger relativt meget strøm i denne tilstand, så næste gang jeg skal bruge den, er der en stor risiko for at den er næsten flad.

Så jeg ser MEGET frem til at kunne boote på 10 sekunder. Det er ca. den samme tid som det tager computeren at blive klar når jeg åbner den efter standby (det meste af tiden går med at komme på et trådløst lan)..

Såeh - derfor ! :)

5
11. juni 2009 kl. 21:01

Du kan jo vælge at bruge hibernate i stedet for suspend. Så bliver indhold af RAM gemt i swapfilen og computeren bruger ikke noget strøm da den faktisk er helt slukket.

6
12. juni 2009 kl. 00:02

Du kan jo vælge at bruge hibernate i stedet for suspend

Jo, men hvor lang tid er det nu lige det tager at hive 1GB RAM op fra swapfilen? Det kommer næppe under 10 sek.