Ubuntu på trapperne: Ny Gnome, opdateret Linux-kerne, ny/gammel display-server m.m.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Ubuntu på trapperne: Ny Gnome, opdateret Linux-kerne, ny/gammel display-server m.m.
Illustration: Minecraftgamerpc69.
Den langtids-supporterede Ubuntu 18.04 er sat til at udkomme i denne uge.
25. april 2018 kl. 05:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Går du og synes, din server eller din desktop trænger til en frisk OS-indsprøjtning, så kan det være værd at holde øje med Ubuntu 18.04 Bionic Beaver, der er på trapperne.

Det Linux-baserede open source-styresystem udkommer efter planen omkring torsdag i denne uge.

Operativsystemet er en såkaldt LTS-udgave, hvilket vil sige, at styresystemet er supporteret i fem år, mens ikke-LTS Ubuntuerne normalt er supporteret ni måneder.

Farvel (og på gensyn) til Wayland

Bionic Beaver byder på flere store og mindre ændringer. Blandt andet et tak for denne gang til Wayland-displayserveren, der ellers blev introduceret så sent som i den nuværende Ubuntu 17.10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vurderingen fra Canonical har været, at Wayland stadig er for meget på forsøgsstadiet til at være standard-displayserveren i Ubuntu Desktop. Derfor kommer 18.04 med Xorg, som også er blevet brugt tidligerere. Planen er at introducere Wayland i en senere Ubuntu.

Hvad henholdsvis Xorg og Wayland er for størrelser er nogenlunde pædagogisk forklaret her.

Ny Gnome

Hvad den grafiske grænseflade angår, så kører Ubuntu 18.04 helt efter planen videre med (en tilpasset) Gnome, som er blev standard-brugergrænsefladen i Ubuntu 17.10 efter Canonical droppede den egenudviklede Unity-grænseflade.

Gnome bliver med Ubuntu 18.04 opgraderet til version 3.28 mod den nuværende 3.26.2 i 17.10. Der er kommet en del ændringer og forbedringer i Gnome 3.28. Det står der mere om her.

Blandt andet skulle Gnome 3.28 betyde integreret Thunderbolt 3-understøttelse, og så byder den seneste Gnome også på en genskrivning af on-screen keyboardet, der dukker op ved touchskærme.

Der har umiddelbart været plads til forbedringer i forhold til det virtuelle keyboard.

I hvert fald er tastaturet dukket op i tide og utide - mest det sidste - på et Ubuntu 17.10 system, denne skribent har administreret. Buggen er nærmere beskrevet her og lader umiddelbart til at være fikset i 18.04

Memory leak

I forhold til bugs, så har Gnome-udviklere og Canonical forsøgt at få has på et memory-leak, som er blevet rapporteret i Gnome 3.28. Canonical har egenhændigt valgt gå videre med et fiks rettet mod det, der skulle være en af de mere problematiske memory-bugs i Gnome i forhold til 18.04

Det fortæller leder af desktop-udviklingen på Ubuntu, Will Cooke, mere om her.

Der er mange flere ændringer i Ubuntu 18.04, end de nævnte. Blandt andet bliver distributionen baseret på Linux-kerne 4.15 mod den nuværende 4.13 i Ubuntu 17.10.

Den nye Linux-kerne betyder udover understøttelse af mere hardware blandt andet også understøttelse af mere ram på x86-hardware og bedre strømstyring på systemer med SATA Link Power Management.

Systemet kommer med open source-Java-miljøet OpenJDK 10 som standard. Derudover er Python 2 ikke længere installeret som standard. Standardversionen af Python er nu 3.6

En samlet oversigt over ændringer i den kommende Ubuntu 18.04 ligger her.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
29. april 2018 kl. 09:07

Hvordan adskiller Flatpack sig fra Snap (som også bruges på nogle ubuntu-varianter)? For lægmands øjne er det stort set det samme.

Konceptet er overordnet set det samme. Flatpak lader dog til at have bedre support på andre platforme. Det er egentlig det der gør det mest interessant. Siden Flatpak er agnostisk omkring hvilken distribution der køres på, skal udviklerene af de enkelte pakker kun pakke softwaren en gang. På den måde kan man køre den nyeste software hvis man blot kan installere flatpak.

Gimp er f.eks lige udgivet i version 2.10 og hvis man installerer Gimp fra flatpak er det denne version man får uanset hvilken distro og version man bruger.

9
28. april 2018 kl. 14:46

Hvordan adskiller Flatpack sig fra Snap (som også bruges på nogle ubuntu-varianter)? For lægmands øjne er det stort set det samme.

7
26. april 2018 kl. 11:02

Ved slet ikke hvad i taler om. Det skal jeg da have set på. Godt med ny viden og visdom :-)

Men i har ret i, at den samlet installation, opdatering og suportering fra en platform og sted til de fleste programmer. Er noget MS kunne lære af.

Måske som et krav, hvis man vil certificeres til et eller andet som brug i det offentlige, kunne tvinge producenter og microsoft til det ?

men galen over MS programes måde at gøre tingene på, får mig mere og mere til at at være glad for mit valg af Mint

Det er lidt irriterende at alle producenter, ned til ens USB port producente. Vil have ens mail og oplysninger, for at holde produktet opdateret. Samt helst have deres eget "lille" program kørende i baggrunden med administratorrettigheder, så de hele tiden kan kontrollere for opdateringer, og hvad de eller kan finde på.

Her vil GPPR nok også hjælpe, når bøderne træder i kraft.
Bøvlet ved at svare på forespørgsel, og risikoen for bøder kan måske være større end værdien i at sende SPAM mail, indhentet oplysninger eller forsøg på at pushe produkter, ved popup. Sammen med, at nu er din software opdaterer igen :-)

6
26. april 2018 kl. 09:25

Flatpak er nemlig genial. Nu kan vi udgive software der kan installeres på kryds af distributioner og deres versioner. Samtidigt bliver computeren i nogen grad beskyttet fra det program man installerer.

Jeg er spændt på, om flatpaks giver nyt liv til de mere stabile, men hurtigt forældede LTS udgaver af distributionerne. Her kan man nyde den højere stabilitet i systemet, men stadig holde enkelte programmer opdateret til det nyeste. En anden fremtid for distributionerne kan ligge i modeller som "Project atomic", hvor alle programmer er installeret som flatpaks og hvor opdateringer for hele systemet er håndteret via den underliggende teknologi i flatpaks (ostree).

5
26. april 2018 kl. 00:03

Til Ubuntu Mate 18.04. Det er første gang jeg har Mate installeret på min workstation, og jeg er rimeligt imponeret indtil videre. Flatpak har gjort det nemt at installere Spotify, Discord og andet godt. Jeg er endda gået til LibreOffice fra Flatpak.

4
25. april 2018 kl. 19:38

Nej, du, hvis du sætter en time af, så er der rigelig tid til det hele, inkl. opsætning af firewall m.m. ... :-)

Regel nr. 1 ved opgraderinger foretaget for ikke-nørder:

Hvis det du afleverer ikke ligner og fungerer som det du modtog, så skal du afsætte mindst 2/3 af den samlede tid til at sikre at bruger er tryg ved det "nye".

Hvis installation = 1 time, så er support = 2 timer, altså 3 timer i alt.

Læg dertil backup af eksisterende samt at maskinen ikke er SSD-bestykket.

Det er en eftermiddag - Hvis du planlægger anderledes, har du et stresset liv!

3
25. april 2018 kl. 14:03

tid til at sætte en eftermiddag af til at opgradere

En eftermiddag? :-0

Første gang jeg installerede Ubuntu var det 7.04, og det tog under en halv time, på noget der dengang var en oldgammel computer. I dag tager det 10-15 minutter på en 2 år gammel computer med i5 cpu og ssd-disk.

Nej, du, hvis du sætter en time af, så er der rigelig tid til det hele, inkl. opsætning af firewall m.m. ... :-)

2
25. april 2018 kl. 12:32

Synes nu ikke selv LTS udgaverne til egen personlig brug, er så vigtigt. Mine installationer lever ikke så længe alligevel.

Overveje da også at prøve, nu Unity ikke længere er standard. Er selv hoppet på Mint, som har taget nogle mere fornuftige valg, herunder om PRIVACY, hvis det er desktop man vil bruge.

Men har en PC, som bare står og hacker, da harddisken er begyndt at fejle. Dårligt hardware:-) nu har den kørt næsten 24/7 siden 2012. Måske en ny SSD og LTS Ubuntu på den.

Humm. Er det det værd ?
Det var ikke UNITY, da det jo kan ændres med en kommando linje eller to, som var grunden til mit fravalg mere end tilvalg af Mint. Men ændre politik om Privacy og lignende. Men at det så har viste sig at Mint efterhånden nok har udviklet sig til et af de bedste desktop, det var så bare noget på plus siden.

1
25. april 2018 kl. 08:29

Så er det nok ved at være tid til at sætte en eftermiddag af til at opgradere den gamles bærbare :-D