Ubuntu Linux dropper egen desktop og går tilbage til Gnome

6. april 2017 kl. 10:4115
Ubuntu Linux dropper egen desktop og går tilbage til Gnome
Illustration: Privatfoto.
Fra version 18.04 er det slut med Canonicals egen desktop. Den populære Linux-distribution går tilbage til Gnome som del af en større omlægning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ubuntus egen Unity-desktop bliver lagt i mølposen. Opbakningen var ikke som forventet, erkender Canonical-direktør Mark Shuttleworth i et blogindlæg.

Fra Ubuntu 18.04 LTS bliver Unity skiftet ud og i stedet vil Ubuntu benytte Gnome som desktopmiljø.

For de uindviede bør det måske lige forklares, at Linux-distributioner giver rig mulighed for at skifte, hvilket grafisk miljø der bruges til desktoppen, og der derfor findes mange forskellige desktopmiljøer, som hver især kan lægge vægt på for eksempel performance, tilpasningsmuligheder eller grafisk udtryk.

Ubuntu Linux findes derfor også i 10 varianter, hvoraf flere benytter forskellige desktopmiljøer, som eksempelvis Kubuntu, der bruger KDE, og Xubuntu, der bruger Xfce.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den primære udgave af Ubuntu har i seks år benyttet Canonicals eget desktopmiljø, Unity, som både er den tekniske del til håndtering af den grafiske brugerflade og et design. Især designdelen har delt Ubuntu-brugerne, fordi dens svar på Windows' startmenu og proceslinje eller MacOS' dok og topbjælke, var et afbræk i forhold til tidligere designs.

Denne brugerskepsis får nu Canonical til at lægge kræfterne andre steder. Og det sker ifølge Mark Shuttleworth som led i en større omlægning, der også betyder, at Ubuntu Phone droppes.

I stedet vil Canonical lægge kræfterne i den klassiske desktopudgave af Ubuntu, samt i at udbygge understøttelse inden for Internet of Things og cloud.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
8. april 2017 kl. 12:28

$sudo apt-get install gnome-shell gnome-shell-extensions gnome-tweak-tool

Hvis man gør prævis som det står ovenfor på en Ubuntu 16.04 kan man være "heldig" at efterlade maskinen i ikke-startbar tilstand efter reboot, ihvertfald hvis man har et NVidia kort og siger ja til gdm i stedet for lightdm... Der mangler åbenbart en afhængighed til xserver-xorg-legacy, og så går boot processen i stå undervejs, hvor den venter på et eller andet som ikke kommer op. Det kan efter sigende fikses med også at installere den manglende pakke sammen med de andre, i stil med:

$ sudo apt install gnome-shell gnome-shell-extensions gnome-tweak-tool xserver-xorg-legacy

(ikke testet på min egen maskine, som blev opdateret ved at installere UbuntuGnome helt forfra; det trængte den alligevel til)

Jeg ved ikke om det også er tilfældet for 16.10, og det kan muligvis afhænge af om/hvornår fejlrettelsen begynder at rulle ud.

Så et vist minimum af forsigtighed er muligvis en god idé hvis man skulle have lyst til at prøve at installere Gnome Shell ovenpå en stock Ubuntu. Alternativt kan man jo også bare installere UbuntuGnome, evt. uden at "kvase" /home hvis man vil beholde sine egne data -- det kan nok gøres uden at formattere disken ovenpå ext4 (men ikke lige så nemt hvis man har fået btrfs ind med den forrige install).

14
7. april 2017 kl. 09:47

@Thomas Toft : Kan du fortælle hvorfor du foretrækker MintDebian?

Jeg bruger som regel alm Mint i cinnamon versionen til desktoppen, men har også en plain Debian Jessie kørende på en server. Jeg er nysgerrig på hvorfor du foretrækker den ene frem for den anden.

13
7. april 2017 kl. 05:09

Det bedste ved unity var top-menu... Men nu hvor gnome-shell er ved at afskaffe file-menuer så er det ikke så attraktivts mere..

Unity havde mange gode koncepter, men også en tosset masse papercuts. Dash er nærmest ubrugelig, nogle gange loader den ikke, eller viser nogle andre ikoner så man ikke kan regne med at de samme tastetryk virker igen.

gnome-shell er ret godt, specielt når man disable fil-søgning. Og patcher nautilus så man har type-ahead... mangelende type-ahead i nautilus har være mit største problem siden 2012, alt andet har være til at sluge :)

10
6. april 2017 kl. 20:16

Ærgerligt at Canonical stopper deres convergence/mobile projekt. På mig virker det som om at mir delen har skylden for at det gik galt. De troede det ville være nemt at lave en ny display server. Jeg har selv været involveret i et projekt hvor man blev ved med at love at være færdig inden end bestem deadline og gang på gang må erkende at man ikke nåede det men havde lovet. Det sker når man ikke har over blikket over problemernes omfang.

Men det virkede også absurd mærkeligt da de besluttede sig for at forke wayland midt i udviklingen. Specielt da der ikke var en god grund til det. Da de lovede at have et fungerende mir i 2014 og ikke nåede deadline skulle de have overvejet deres beslutning. Men at det nu er 2017 og de stadig ikke har nået i mål, så er det altså meget sent.

De startede convergence/mobile for omkring 7 år siden. Mange ting er opfundet, markedsført og forfinet til perfektion på den tid, så det er også en slem lussing til Canonical som et udviklings firma.

9
6. april 2017 kl. 18:16

Tak for beroligende forklaring, Claus Gårde Henriksen. Jeg holder mig så til Mint indtil videre - det passer vist til mit niveau :-)

8
6. april 2017 kl. 18:13

@Anne-Marie: No panic med Mint. Deres standard grænseflade Cinnamon ændrer sig ikke når/hvis Ubuntu stopper Unity. Det der menes med at gå tilbage til Ubuntu er at folk var glade for Gnome2 desktoppen da Ubuntu skiftede standard fra Gnome2 til Unity. Da Unity ikke var moden i mange releases og da Unity conceptet var lige en tand for smart til (os) ret konservative Linux folk, gik folk i vrede over til Mint og deres polerede Cinnamon desktop. Nu er Gnome3 så god en god afløser for Gnome2, og Unity, så nogle folk der vendte tommelfingeren nedad dengang kan finde værdi i at vende tilbage til Mints moderdistribution, Ubuntu.

7
6. april 2017 kl. 14:53

Smag og behag, men ovenstående har nu altid virket for mig. Xfce er en hurtig og forholdsvis letvægtig desktop og window manager, og især den enkle måde at tilpasse settings tiltaler mig.

6
6. april 2017 kl. 14:15

Det vil nok få nogle af Linux Mint's brugere til at overveje at om det er tid til at skifte (tilbage) til Ubuntu.

Nu har jeg lige anskaffet to Mint bøger i dyre domme, i håb om på et tidspunkt at gå fra Mint Fumlegænger til Mint Manøvredygtig. Hvor kommer Mint ind i sammenhæng med artiklen? Hvorfor skulle jeg vælge at skifte til Ubuntu? Bliver Mint snart umanøvredygtig? (Så langt er jeg ikke nået i bøgerne, at jeg kan gennemskue det).

5
6. april 2017 kl. 13:35

Det vil nok få nogle af Linux Mint's brugere til at overveje at om det er tid til at skifte (tilbage) til Ubuntu.

Skifte og skifte, du kan jo have dem begge, også vælge når du logge ind. Det er jo kun et GUI :-)

Det kræver jo bare 1 eller 2 linjer i shell alt efter version. Vi snakker jo ikke windows, hvor selv en mindre (fejl) i opdateringer, kan resultere i at man skal geninstallere alt.

Som hvis du vil prøve gnome nu ?

$sudo apt-get install gnome-shell gnome-shell-extensions gnome-tweak-tool

4
6. april 2017 kl. 13:33
  1. 'Menuen' tager plads der hvor der er mest af den: I bredden

  2. Unity Dash er super-hurtig at benytte og til oversigt over seneste apps og filer er det blot ét tastetryk

Og diskussionen om Mint/Ubuntu: Det er jo noget af det fine ved Linux - Du kan bruge hvad du har lyst til :)

3
6. april 2017 kl. 13:12

Det vil nok få nogle af Linux Mint's brugere til at overveje at om det er tid til at skifte (tilbage) til Ubuntu.

2
6. april 2017 kl. 13:10

Nu Mint også bruger Ubuntu kernen, og kun koncentrere sig om Desktoppen. Så de kunne måske bare overtage det projekt :-)

Men blev aldrig glad for Unity, gav det måske ikke nok tid.

1
6. april 2017 kl. 11:49

Et tab for friheden på især mobiler, men også for 'true convergence' som Canonical ellers var førende med.

Forretningsmæssigt det eneste rigtige.

PS Personligt har jeg altid benyttet Unity og har fundet det særdeles enkelt, stabilt og effektivt. Gnome here we come :)