Ubuntu kan nu hentes gennem Windows Store

11. juli 2017 kl. 08:5513
Nu kan Ubuntu hentes i Windows Store.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft lovede allerede på en udviklerkonference tidligere i år, at det populære, open source styresystem Ubuntu Linux ville blive gjort kompatibelt med Windows 10 og tilgængeligt gennem Microsofts Windows Store. Udmeldingen kom efter adskillige forslag om at gøre netop dette fra Ubuntu-glade udviklere verden over.

Og nu er det simpelthen muligt at hente Ubuntu gennem Windows Store. Det skriver The Verge.

Ubuntu til Windows kører i sandbox-mode ved siden af Windows, hvor den deler adgang til filerne med Windows 10.

Det er værd at understrege, at der er tale en Ubuntu Linux uden en grafisk brugerflade. Man får altså blot en Linux-terminal, som kører direkte under Windows 10, oplyser Microsoft i et blogindlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man som udvikler vil køre ren Ubuntu på sin Windows 10, skal man blot gå ind og aktivere Ubuntu i indstillingerne og genstarte computeren. Lige nu er det dog kun muligt, hvis man er tilknyttet Windows Insider-programmet, hvor man kan teste kommende opdateringer til Windows 10.

Microsoft forventer, at muligheden for at køre Linux under Windows 10 vil være tilgængelig for almindelige brugere i den opdatering af Windows 10, som kommer til efteråret og har fået kodenavnet 'Fall Creators Update'.

Microsoft fortæller desuden, at også SUSE Linux and Fedora er på vej til Windows Store.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
17. juli 2017 kl. 18:39

Men er også meget lig hinanden. Så meget, at andre også sætter dem i samme kategori.</p>
<p>Så det simple spørgsmål: Hvad er det denne Ubuntu til Windows? Så er det simple svar: En slags Cygwin,Wine,lxrun

Hvis du bruger Wikipedias "see also" til at betyde "i samme kategori" kunne man også strække sig til at sammenligne med MAME eller FX!32 - og det synes jeg er for upræcist.

Du kan have en pointe i at både WINE og WSL har til formål at køre executales fra et system umodificeret på et andet system, men dér stopper ligheden så også - de er implementerede på vidt forskellige måder.

WINE er en Portable Executable loader (.exe, .dll) samt genimplementering af Win32 API'et - Win32 API'et er kæmpestort, tusindvis af funktioner spred ud over en masse DLL'er.

LFS derimod er et utroligt tyndt oversættelseslag i kernelmode der dækker de yderst få Linux syscalls, og mapper (plus laver noget oversættelse og bookkeping) dem til NT kernel API'er. Det vil sige at mængden af "foreign" kode du kører er meget lav, du kører basalt set en umodificeret Linux distro.

11
17. juli 2017 kl. 12:43

Det er så bare en specialkompileret Bash, der giver det rette environment for de efterfølgende Linux-programmer man starter. En slags WINE-emulator. De kunne have kaldt den BINE.

Det er en kraftig simplificering - kraftig nok til det bliver til en omgang vås :-)

WINE og WSL fungerer på ganske forskellig vis, og der er ikke tale om "en specialkompileret bash".

Det er for øvrigt ikke første gang Microsoft har rodet med lignende - det er efterhånden en hel del år siden Services for Unix var på banen. Det var dog en noget anden måde at gøre tingene på - et POSIX subsystem til WinNT, men det krævede recompilation af programmer, og virkede generelt noget klodset og gumpetungt (ikke ulig Cygwin).

10
15. juli 2017 kl. 09:59

Ubuntu-på-Windows er en blanding af super-lightweight "Pico" processes og et linux-syscall-til-NT-API oversættelseslag, så ELF binaries kan køres uden recompilation.

Efter lidt søgning fandt jeg så 3-bogstavsforkortelsen til ovenstående forklaring: WSL (Windows Subsystem for Linux)

Det er så bare en specialkompileret Bash, der giver det rette environment for de efterfølgende Linux-programmer man starter. En slags WINE-emulator. De kunne have kaldt den BINE.

7
12. juli 2017 kl. 10:20

Ud fra beskrivelsen, minder det meget om Cygwin.

Der er verdener til forskel.

Cygwin er software compiled til Windows, bundet sammen med noget posix shim - i stedet for at lave en "rigtig" native port.

Ubuntu-på-Windows er en blanding af super-lightweight "Pico" processes og et linux-syscall-til-NT-API oversættelseslag, så ELF binaries kan køres uden recompilation.

6
12. juli 2017 kl. 09:55

Ud fra beskrivelsen, minder det meget om Cygwin.

5
12. juli 2017 kl. 09:03

.Net core er jo på nuværende tidspunkt tilgængelig på både Linux og macOS og såvidt jeg lige har kunnet finde ud af, er der ikke license problemer med det.

4
12. juli 2017 kl. 09:01

Ubuntu eksisteret ikke for 20 år siden, så der havde det sgu været svært :D

3
11. juli 2017 kl. 20:12

Pt. er vi i Embrace fasen hvor Linux og venner lukkes helhjertet ind i Microsofts lukkede land.

Næste gang kommer der muligheder for at forretningen kan køre OpenSource tools under Linux og med native bindings til .NET og MS-SQL Enterprise løsninger - Endda med Microsoft support! Det er den hellige gral, det bedste af begge verdener!

Her fra kan I så selv fortsætte... Nej, Microsoft dræber ikke OpenSource, men vi skal nok se dem forsøge at låse OpenSource kunder fast i deres licenshelvede alligevel. :')

2
11. juli 2017 kl. 14:52

Godt. 20 år for sent. Men godt.