Ubuntu fra Dell fik amerikansk kvinde til at opgive universitetet

En bærbar fra Dell, der kom med Linux i stedet for Windows, var en uoverskuelig forhindring for en amerikansk studine, der endte med at droppe ud af uddannelsen.

Linux-distributionen Ubuntu står ikke i høj kurs hos den unge amerikaner Abbie Schubert. Hun mener nemlig, at Ubuntu er skyld i, hun ikke kunne komme i gang med den netbaserede undervisning, hun havde tilmeldt sig på det tekniske universitet i Wisconsin. Det skriver den lokale tv-station WKOW på sin hjemmeside.

Før studiestart bestilte hun en bærbar computer fra Dell, som af uvisse årsager ankom med Ubuntu som styresystem i stedet for Windows.

Da brugergrænsefladen ikke lignede det, hun kendte, ringede hun til Dell og brokkede sig, men fik en supporter i røret, som talte varmt for Ubuntu. Det var meget populært hos studerende og var kompatibelt med alt det, hun havde brug for, lød beskeden.

Men det kom ikke til at passe, for snart efter begyndte studinens kvaler. Da hun ville koble op til internettet, fungerede cd'en fra hendes internetudbyder Verizon ikke på Linux.

Og da hun så heller ikke kunne installere Microsoft Word på maskinen, gav hun op. Hvordan skulle hun kunne tage sine online-kurser, hvis hun hverken havde netadgang eller tekstbehandling?

Oven i købet var det nu for sent at sende computeren tilbage til Dell og få Windows lagt på, så hun endte med aldrig at komme i gang med sin uddannelse.

Universitetet har lovet tv-stationen, at de modtager opgaver i en række formater og altså ikke bare Word, mens Verizon nu vil sende en tekniker ud og hjælpe den Ubuntu-ramte studerende, så hun kan få adgang til internettet uden at bruge installations-cd'en.

Hvilken uddannelse, Abbie Schubert havde tilmeldt sig, melder historien intet om.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Jeg kan ikke se, at Ubuntu er skyld i nogen af kvindens problemer (og hvorfor skal vi nu også vide, at det var en kvinde? Hvis det havde været en mand, havde man næppe skrevet "amerikansk mand" i overskriften), men derimod flere andre:

 • Verizon for at antage, at alle bruger Windows.

 • Supporteren fra Dell for ikke at forklare, at man skal bruge alternative programmer såsom Open Office og Firefox i stedet for MS Word og IE.

 • 0
 • 0
#2 Christian Nobel

Det er jo ligeså himmelråbende amerikansk som retsagerne efter folk der tørrer deres puddel i mikrobølgeovnen.

For at sige det på gement dansk, når man er [b]så[/b] dum, så er universitet vist ikke lige den vej hun skal gå.

Sic.

/Christian

 • 1
 • 0
#4 Peter Mogensen

Arla er skyld i at jeg kom for sent i seng i lørdags.

Jeg skulle lave flødekartofler, men kunne ikke finde fløde hos købmanden. Den rare købmand forklarede mig derfor at kvark var meget sundere og meget populært og det skulle jeg bare bruge istedet. Men da jeg kom hjem viste det sig at det ikke ville jævne og jeg måtte lade kartoflerne stå i ovnen i næsten en time længere end der stod i opskriften, så klokken var alt for mange, da jeg først var færdig med opvasken.

Nu har jeg helt opgivet både Arla og flødekartofler.

 • 1
 • 0
#6 Malte Christensen

er efter min mening, at kvinden ville opgive uddannelsen.

At Verizon ikke fungerede ud af boksen, at MS Word ikke ville installere på Linux, at Dell's support var crap, alt det kan sagtens ske også i lille Danmark.

Og studerende regner (med rette, synes jeg), at de kan få en splinter ny maskine til 'bare at fungere'. For dem er en laptop blot en 'applience' på linie med en kaffemaskine, og rettelig så.

Jeg har en (privat) kunde, hvem TDC fortalte, at hans Zyxel WIFI AP ikke ville fungere med TDC's ADSL modem. Ikke alle er 'nørder', så han troede (utilgiveligt?) på TDC. Jeg var der i anden anledning og satte access point'et op på under 5 minutter.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Jarlskov

Well, Comon.dk har deres comoff til underholdende ligegyldige historier til denne. Hvis i kigger jer omkring er der faktisk mange medier der bringer andet end bare krig, død og ødelæggelse, men nogen gange bare små sjove anekdoter fra hverdagen. Sådan ser jeg ihvertfald en historie som denne. Jeg tror kvindens professorer kan glæde sig over at hun droppede det hele :-)

 • 0
 • 0
#8 Ch Monse

Hvis man læser denne artikel om 20 år, virker den nok mere relevant. Til den tid er computerne helt sikkert langt mere brugervenlige end de er i dag. I en sammenligning med biler vil jeg placere dagens OS'er på linie med 20'ernes biler. Hvis man ikke kunne stille tænding og ventilspillerum samt lappe en utæt slange i grøftekanten var det stort set umuligt at være bil-ejer.

 • 0
 • 0
#9 Lars Bengtsson

Jeg er enig i at det er søgt at give Ubuntu skylden, der kunne jo ligeså godt have været en defekt i netværkskortet, og så hvis man får dårlig support og ikke er hurtig nok til at brokke sig vedholdende nok, så er studiet startet. Og selvom man brokker sig, så kan (vil) der gå (lang) tid inden laptoppen bliver sendt tilbage og hvis man mangler gå på mod så dropper man det bare. Så skulle der stå "Defekt netværkskort fra Dell fik amerikansk kvinde til at droppe studiet". Sker det? Sandsynligvis, hvis der er medvirkende omstændigheder. Ville det tiltrække læsere til en artikel? Næppe.

Men er det udtryk for besparelser hos Version2 at bringe denne slags artikler, eller er det fordi denne type erfaringsmæssigt genererer en interessant og engageret debat?

 • 0
 • 0
#10 Anonym

Hun lader ikke til at have styr på ret meget, og hun ville sikkert være droppet ud under alle omstændigheder, bare pga. noget andet (flækket negl, måske).

Artiklen er under middel IMO, hvis det skal opfattes som seriøs journalistik. Vægten lægges hos studinen, og er ikke objektiv. Ville passe bedre i en privat Blog.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Zuschlag

Uha, vi må ikke håbe at sagen kommer for retten og kvinden får medhold. For hvis denne sag skulle danne præcedens, kunne det blive temmelig dyrt for Microsoft, når man tænker på hvad Windows har på samvittigheden ;-)

 • 0
 • 0
#14 Ole Wolf

Jeg vil ikke uden videre anklage Version 2 for at lave en forkert vinkling på historien, hvor der misses nogle oplagte syndere.

Indtil videre tror jeg derfor, at Version 2 antager, at vi alle sammen godt kan gennemskue, at det var den pågældende studine samt Dell m.fl., der skabte en grinagtig situation, og at det ikke var Ubuntu, der var problemet.

 • 1
 • 0
#17 Peter Andersen
 • det er titlen på v2.dk's hjemmeside, og det inkluderer vel it-supportere, som i dette tilfælde har fejlet i at rådgive en slutbruger behørigt. En erfaren it-supporter bør uden større besvær kunne spotte om en bruger har behov for en standard windows pc med microsoft officepakke, eller om brugeren er så avanceret at vedkommende kunne have glæde af en linux baseret pc med de udfordringer dette utvivlsome medfører. Jeg synes absolut at artiklen berører en relevant problemstilling, uagtet den lidt sensationsprægede overskrift.
 • 0
 • 0
#18 Nicolaj Christensen

Dem der har fulgt denne historie på slashdot har nok set dette link, men det er ikke trivielt at vælge en Ubuntu pc på Dells hjemmeside.

For det første skal man vælge 'Open-Source PCs' og derefter kommer man hen til en advarselsside (http://www.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/ubuntu?c=us&cs=19&l=en&...) hvor man kun vælger Ubuntu hvis man virkelig ønsker det.

Men måske har hun set at hun kunne spare nogle 100 kroner ved ikke at vælge XP/Vista.

 • 0
 • 0
#19 Michael Bæk

historie har affødt en storm af kommentarer på den amerikanske side, Version2 har "lånt" den fra: http://www.wkowtv.com/Global/story.asp?S=9667184

Artiklens oprindelige forfatter har erkendt at han ikke forud for denne sag vidste hvad Ubuntu/Linux var for noget (!) og at sagen er for kompleks til blot at skyde skylden på Ubuntu som OS. http://addins.wkowtv.com/blogs/behindthenews/archives/80

Dell har meldt ud at internettet skam virker med Ubuntu på computeren og har lovet at vise hende hvordan man bruger det. Det er ikke så sært at hendes Verizon-cd ikke virker i Ubuntu, da den er til MS Win. Internettet på denne maskine virker OOTB med Ubuntu, ingen yderligere drivere eller software behøves.

Dell har også lovet hende at indstille Open Office, som maskinen er leveret med, til som standard at gemme i MS Office-kompatibelt format, så hun problemfrit kan udveksle dokumenter med universitetet.

Hvor hjælpeløs kan man være?

 • 0
 • 0
#20 Torben Mogensen Blogger

Hvor hjælpeløs kan man være?

Det er meget nemt for os at håne hende, men jeg synes ikke, at man kan forvente en førstegangsbruger at vide, hvad man skal gøre i hendes situation. Det burde Dell's helpline have hjulpet hende med, og hvis svaret er, at hun skulle beholde Ubuntu, så burde det have været ledsaget med en instruktion om, hvordan hun skulle klare de mest almindelige opgaver. Når Dell sælger computere med Ubuntu, så kunne de godt vedlægge en lille folder med forklaring om, at man bruger Open Office i stedet for Word, Firefox i stedet for Internet Explorer, osv. Garvede bruger kan så smide den ud sammen med pakken, men nye brugere vil givetvis have glæde af den.

 • 0
 • 0
#21 Anonym

Der KRÆVES ikke kørekort til PC, som der gøres til en bil. Måske man skulle indføre det, så ville man have en chance for at vide, den er gal, hvis man forsøger at installere MS-softwasre på en Linux. Lige sådan man ved, man ikke fylder benzin på en dieselbil f.eks. Kan huske, jeg skulle fylde på firmabilen dengang vi kørte rundt i en sådan - jeg måtte sgida læse instruktionerne for at finde ud af, hvad der skulle på (er ikke den store bilnørd, nærmest tværtom).

Endnu bedre, men en sidegevindst ved krav om kørekort til PC ville være, man slipper for en hel del spamBOTter fra private infected PCer, for brugerne skal selvfølgelig igennem et sikkerhedskursus også (svarer til glatbanekørsel)

;)

(Kravet er: Vis dit kørekort i butikken, ellers kan du ikke købe)

 • 0
 • 0
#23 Lars Tørnes Hansen

Jeg har læst følgende men kan ikke huske hvor: Dell har fået en del maskiner retur. Mængden af returmaskiner har Microsoft brugt som argument for at Ubuntu/Linux som operativsystem var dårligt. Dells har i den anledning fortalt om kundernes tilbagemeldinger. Kunderne fortalte at de fik 'noget' (en Linux distribution) som de ikke var vant til at bruge (altså at de var vant til at bruge Windows).

Det fortæller mig at de fleste brugere ikke kender til konceptet 'et operativsystem' på bare det mest basale niveau - altså at Windows er et blandt mange operativsystemer, og at et operativsystem kan (gen-)installeres.

På Ubuntu Danmark får vi også nogle gange nogle som vil installere det der smarte Ubuntu program, eller værre: De har selv installeret Ubuntu og nu kan de ikke finde Windows og vil gerne have hjælp. Herefter fortæller en venlig sjæl hvad et operativsystem er, og at Windows og Ubuntu er operativsystemer, at alle data de ikke har taget backup af før Ubuntu blev installeret er tabt, og at de iøvrigt lige skal installere Windows, drivers, og alle de programmer de normalt bruger.

Der er desværre nogle der lærer hvad et operativsystem er på den hårde måde.

 • 0
 • 0
#25 Ulrik Gerdes

...på en omvendt måde om engang for mange år siden da en it-chef på min arbejdsplads (et hospital) anbefalede mig at installere IBM's OS2 på en ny computer til privat brug --- i stedet for 'Windows', som et forholdvist lille firma ved navn 'Microsoft' forsøgte at prakke folk på.

Jeg fulgte hans råd, og holdt stædigt fast helt frem til begravelsen af OS2 Warp (som faktisk var en ret lækker konstruktion).

Det eneste jeg idag kan takke den daværende it-chef for er, at jeg ved mere operativsystemer end jeg nogensinde havde forestillet mig at det skulle være nødvendigt for at få en skide computer til at fungere!

Det er sjovt at tænke tilbage på, men det var afgjort ikke ret morsomt dengang.

Så jeg kan godt leve mig ind i Abbie Schubert's frustrationer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere