Ubuntu dropper Windows-look: Apples lækkerhed er det nye sort
Nye farver, en flottere lakering ? og frem for alt et spritnyt og mere brugervenligt instrumentbræt.
Verdens mest udbredte Linux-distribution, Ubuntu, står over for flere gennemgribende forandringer af udseendet i 2011. Forandringer inspireret af Apples store succes med design af brugergrænseflader, som er indlysende og nemme at gå til.
Og forandringer, der er så omfattende, at én af Ubuntu-miljøets danske hovedpersoner kalder dem 'revolutionerende'.
»Det er nogle virkeligt store skridt, Canonical gennemfører,« fortæller den tidligere formand for Ubuntu Danmark og stifter af konsulentvirksomheden O-Biz, Martin Pihl.
Han peger først og fremmest på, at Ubuntu får en helt ny brugergrænseflade med navnet Unity, som allerede nu er standard i den version af Ubuntu 10.10, der er målrettet netbooks.
Unity er udviklet af Canonical, der også står bag udviklingen af Ubuntu, og den nye brugergrænseflade er opbygget på en radikalt anderledes måde, end Linux-brugerne er vante til fra Gnome, KDE og andre skrivebordsmiljøer til Linux.
Blandt andet er Unity mere målrettet en god brugeroplevelse på tavle-pc'er, og Canonical har i høj grad baseret udformningen af grænsefladen på tilbagemeldinger fra en række, konkrete usability tests.
En tilgang, der er usædvanlig blandt udviklerne af skrivebordsmiljøer til Linux, fortæller Martin Pihl.
»Det nye er, at man ikke længere bare går efter at imitere Windows' udseende, som egentlig er et interface, der er tilpasset de gammeldags, rektangulære skærme, og som ikke har været nogen stor succes for Linux-verdenen. I dag er stort set alle skærme jo widescreen,« siger Martin Pihl.
Uenighed mellem Canonical og Gnome
Canonicals beslutning om at satse på Unity-interfacet er dog omdiskuteret i open source-verdenen.
Ubuntu har historisk set været baseret på skrivebordsmiljøet Gnome og vil fortsat være det fremover. Det betyder, at Gnome-programmer fremover også vil kunne afvikles på Ubuntu.
Det nye er, at det grafiske layout, brugeren præsenteres for ? den såkaldte shell ? nu bliver udskiftet med Unity, selvom Gnome er på vej med sit eget, opdaterede layout under navnet Gnome Shell til den kommende udgave, Gnome 3.
Det skyldes, at Canonical og Gnome-udviklerne ikke har kunnet blive enige om, hvordan helt fundamentale elementer af brugergrænsefladen skal se ud og opføre sig. Det gælder blandt andet opførslen af de såkaldte applikationsmenuer, der popper frem ved højre- og venstreklik med musen.
»En anden bekymring fra Gnome-miljøet har været, om Unity skal betragtes som en 'fork' (en forgrening, red.) af Gnome. Det er en bekymring, som altid er til stede, når der sker en udskilning fra et projekt i open source-miljøet. Canonical har dog forsikret, at Unity ikke er en 'fork', og det er heller ikke en bekymring, jeg deler,« siger Martin Pihl.
Hans primære bekymring går på, om Canonical er i stand til at designe en helt ny brugergrænseflade, der rammer plet hos brugerne.
»Det kan godt være, at Ubuntu er verdens mest udbredte Linux-distribution, men Canonical er stadig et relativt lille softwarefirma med få ansatte. Spørgsmålet er, om de er i stand til at løfte opgaven,« siger Martin Pihl.
Hvilken betydning får det for brugeren, at Canonical vælger at satse på Unity?
»Det betyder, at Ubuntu nu får sit helt eget user interface, som Canonical selv har fuldstændig kontrol over. Det skulle gerne give brugerne en bedre helhedsoplevelse. Det er den positive vinkel,« siger Martin Pihl.
Unity har været kritiseret for primært at være målrettet små skærme, som man kender det fra netbooks. Hvordan tror du udvikleren, der sidder med mange åbne vinduer på en 22 tommer skærm, vil modtage Unity?
»Min holdning er, at Unity vil være en klar forbedring, også for udviklerne. På det seneste er det kommet frem, at Unity efter planen skal kunne skalere vinduesstørrelsen automatisk efter brugerens skærmstørrelse, så jeg tror ikke det bliver et problem på store skærme,« siger Martin Pihl.
Unity bliver standard i desktopudgaven af Ubuntu med den kommende version 11.04.
Samtidig med skiftet til Unity foretager Canonical endnu en radikal ændring på grafikområdet.
Grafikserveren X.org, der i mange år har været fundamentet i Ubuntu og mange andre Linux-distributioner, udskiftes med den nye og relativt ukendte Wayland i Ubuntu 11.10, der ventes klar til oktober 2011.
Wayland er udviklet af danske Kristian Høgsberg, der er softwareudvikler hos Intel.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.