Ubuntu dropper Windows-look: Apples lækkerhed er det nye sort

8. november 2010 kl. 12:3335
Ubuntu dropper Windows-look: Apples lækkerhed er det nye sort
Illustration: Canonical Ltd.
Linux-distributionen Ubuntu får den nye brugergrænseflade Unity i 2011. Inspirationen til det nye interface, der har vakt røre i open source-verdenen, er hentet hos Apple.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nye farver, en flottere lakering ? og frem for alt et spritnyt og mere brugervenligt instrumentbræt.

Verdens mest udbredte Linux-distribution, Ubuntu, står over for flere gennemgribende forandringer af udseendet i 2011. Forandringer inspireret af Apples store succes med design af brugergrænseflader, som er indlysende og nemme at gå til.

Og forandringer, der er så omfattende, at én af Ubuntu-miljøets danske hovedpersoner kalder dem 'revolutionerende'.

»Det er nogle virkeligt store skridt, Canonical gennemfører,« fortæller den tidligere formand for Ubuntu Danmark og stifter af konsulentvirksomheden O-Biz, Martin Pihl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger først og fremmest på, at Ubuntu får en helt ny brugergrænseflade med navnet Unity, som allerede nu er standard i den version af Ubuntu 10.10, der er målrettet netbooks.

Unity er udviklet af Canonical, der også står bag udviklingen af Ubuntu, og den nye brugergrænseflade er opbygget på en radikalt anderledes måde, end Linux-brugerne er vante til fra Gnome, KDE og andre skrivebordsmiljøer til Linux.

Blandt andet er Unity mere målrettet en god brugeroplevelse på tavle-pc'er, og Canonical har i høj grad baseret udformningen af grænsefladen på tilbagemeldinger fra en række, konkrete usability tests.

En tilgang, der er usædvanlig blandt udviklerne af skrivebordsmiljøer til Linux, fortæller Martin Pihl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det nye er, at man ikke længere bare går efter at imitere Windows' udseende, som egentlig er et interface, der er tilpasset de gammeldags, rektangulære skærme, og som ikke har været nogen stor succes for Linux-verdenen. I dag er stort set alle skærme jo widescreen,« siger Martin Pihl.

Uenighed mellem Canonical og Gnome

Canonicals beslutning om at satse på Unity-interfacet er dog omdiskuteret i open source-verdenen.

Ubuntu har historisk set været baseret på skrivebordsmiljøet Gnome og vil fortsat være det fremover. Det betyder, at Gnome-programmer fremover også vil kunne afvikles på Ubuntu.

Det nye er, at det grafiske layout, brugeren præsenteres for ? den såkaldte shell ? nu bliver udskiftet med Unity, selvom Gnome er på vej med sit eget, opdaterede layout under navnet Gnome Shell til den kommende udgave, Gnome 3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at Canonical og Gnome-udviklerne ikke har kunnet blive enige om, hvordan helt fundamentale elementer af brugergrænsefladen skal se ud og opføre sig. Det gælder blandt andet opførslen af de såkaldte applikationsmenuer, der popper frem ved højre- og venstreklik med musen.

»En anden bekymring fra Gnome-miljøet har været, om Unity skal betragtes som en 'fork' (en forgrening, red.) af Gnome. Det er en bekymring, som altid er til stede, når der sker en udskilning fra et projekt i open source-miljøet. Canonical har dog forsikret, at Unity ikke er en 'fork', og det er heller ikke en bekymring, jeg deler,« siger Martin Pihl.

Hans primære bekymring går på, om Canonical er i stand til at designe en helt ny brugergrænseflade, der rammer plet hos brugerne.

»Det kan godt være, at Ubuntu er verdens mest udbredte Linux-distribution, men Canonical er stadig et relativt lille softwarefirma med få ansatte. Spørgsmålet er, om de er i stand til at løfte opgaven,« siger Martin Pihl.

Hvilken betydning får det for brugeren, at Canonical vælger at satse på Unity?

»Det betyder, at Ubuntu nu får sit helt eget user interface, som Canonical selv har fuldstændig kontrol over. Det skulle gerne give brugerne en bedre helhedsoplevelse. Det er den positive vinkel,« siger Martin Pihl.

Unity har været kritiseret for primært at være målrettet små skærme, som man kender det fra netbooks. Hvordan tror du udvikleren, der sidder med mange åbne vinduer på en 22 tommer skærm, vil modtage Unity?

»Min holdning er, at Unity vil være en klar forbedring, også for udviklerne. På det seneste er det kommet frem, at Unity efter planen skal kunne skalere vinduesstørrelsen automatisk efter brugerens skærmstørrelse, så jeg tror ikke det bliver et problem på store skærme,« siger Martin Pihl.

Unity bliver standard i desktopudgaven af Ubuntu med den kommende version 11.04.

Samtidig med skiftet til Unity foretager Canonical endnu en radikal ændring på grafikområdet.

Grafikserveren X.org, der i mange år har været fundamentet i Ubuntu og mange andre Linux-distributioner, udskiftes med den nye og relativt ukendte Wayland i Ubuntu 11.10, der ventes klar til oktober 2011.

Wayland er udviklet af danske Kristian Høgsberg, der er softwareudvikler hos Intel.

35 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. november 2010 kl. 13:35

Det kan bemærkes, at "Wayland" er det engelske navn for Vølund (smeden i nordisk mytologi). Med en dansk udvikler er det næppe tilfældigt.

2
8. november 2010 kl. 14:00

Keith Packard, som i mange år har været "ham der er inden i X.org", tror også på en fremtid hvor X går væk og bliver erstattet af KSM og Wayland, så jeg tror der er gode chancer for at Wayland eller noget der ligner det bliver en success.

Folk med lwn abonnement kan med fordel læse: http://lwn.net/Articles/413335/

3
8. november 2010 kl. 15:36

Det ser ud som om jeg skal til at skifte distro. Jeg har ikke en PC for at få noget Apple-look-alike. Ville jeg have noget der ligner Apple, så havde jeg nok købt en Apple.

7
8. november 2010 kl. 16:19

kære jesper (og kristian). du er velkommen til at fortsætte med at bruge 10.10 eller 10.04 som er en lts hvis du ikke ønsker nogen forandring.

jeg er ikke sikker på at unity er noget for mig heller, men der er så altid mulighed for at vælge et andet desktop.

hvis du ønsker noget der ligner eller minder om windows så brug dog windows. hvis du ønsker noget der ligner mac så brug en mac, og hvis du ønsker noget andet, så vælg noget andet.

ubuntu har i nogle år været kritiseret af nogle for ikke at ville ligne windows for meget (ikke være venligt nok mod folk der skifter til ubuntu fra windows) andre har kritiseret ubuntu for netop at ligne windows for meget. her for nyligt der blev ubuntu så kritiseret for at ville ligne en mac bare fordi iconer flyttede side. og nu hvor ubuntu har lavet sit eget som hverken ligner mac eller windows så er det også galt.

hvis alle var tilfredse med windows eller mac så ville alle jo bruge windows eller mac. nogen mener dog at det kan gøres bedre end disse. For at være bedre må det nødvendigvis også være anderledes.

i sidste ende så er det dig selv der bestemmer hvad du vil bruge, men tåbelige komentarer som ovenstående hjælper ikke nogen med noget som helst andet end at udstille dig selv som mindre inteligen. der er ingen der tvinger dig til at bruge ubuntu. faktisk så ligger ubuntu frit tilgængeligt på nettet så du kan da bare lade være med at hente det ned. er du glad for ubuntu under hjælmen så kan du da bare installere ubuntu uden desktop, og så selv ligge det desktop på som du nu ville ønske.

11
8. november 2010 kl. 18:46

jeg er ikke sikker på at unity er noget for mig heller, men der er så altid mulighed for at vælge et andet desktop.

Det dejlige ved Ubuntu er (var) at det ser (så) rigtigt ud fra starten af. Hvis jeg skal til at skifte GUI på et nyt system, så kan jeg sgu' ligesågodt skifte hele systemet. Der findes distro'er der ikke binder sig så hårdt op på en ny og fancy brugerflade, så der skal fifles ved en nyinstallation. Jeg ser et frafald hos gamle Ubuntu-brugere, der bruger distro'en pga. Gnome. Livet er for kort til at fifle et nyt GUI på en nyinstallation.

Det var så Ubuntu. Ny distro.

4
8. november 2010 kl. 15:57

Man kan da ikke seriøst mene, at de efteraber Apple med det layout? Unity er helt anderledes end Windows og MacOS. Det får dem nærmest til at ligne hinanden.