Ubuntu 18.10 klar: Ny kernel, ny Gnome og nyt tema

22. oktober 2018 kl. 05:122
Ubuntu 18.10 klar: Ny kernel, ny Gnome og nyt tema
Illustration: omgbuntu! Youtube video screenshot.
Den nye Ubuntu Cosmic Cuttlefish er klar til download.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ubuntu 18.10 er på gaden og har navnet Cosmic Cuttlefish.

The Register har kigget lidt nærmere på open source-styresystemet.

Desktopmiljøet er blevet opdateret til Gnome 3.30, hvilket blandt andet betyder understøttelse af VeraCrypt-krypteringsværktøjet i Gnome Disks, og så er det nye Yaru-tema installeret som standard.

Ifølge The Register giver temaet systemet et mere moderne udseende, og så skulle vinduer og styring føles 'lettere' (modsat af tungere, ikke sværere).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mediet bemærker, at temaets udseende i forhold til ikoner og andet selvfølgelig er et spørgsmål om smag.

Den seneste Ubuntu kører på Linux-kerne 4.18, hvilket skulle betyde bedre understøttelse af USB-3.2 og USB-C. Derudover skulle denne udgave af Linux-kernen også have 'betydelige forbedringer' i forhold til strømstyring.

LibreOffice er blevet opdateret til 6.1.2 og Firefox er nu version 63.

Display-styringen står Xorg stadig for. Nogen vil vide, at firmaet bag Ubuntu, Canonical, en overgang forsøgte med den mere moderne display-server Wayland som standard i styresystemet. Men i Ubuntu 18.04 blev der skiftet tilbage til Xorg. Canonical begrundede det med, at Wayland endnu ikke er stabil nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog, som The Register bemærker, muligt at køre Ubuntu 18.10 via Wayland, hvis man gerne vil det.

En detaljeret liste over nye features i Ubuntu 18.10 ligger her, hvor det blandt andet fremgår, at der nu også er kommet understøttelse af fingeraftrykslæsere via main-repository'et, som Canonical officielt understøtter.

Men er det en opgradering fra 18.04 LTS værd? Ifølge The Registers skribent 'måske'.

I den forbindelse bliver det bemærket, at 18.04 LTS - det står for long term support - modtager opdateringer helt til 2023, mens 18.10 kun er supporteret til juli 2019. Så der er med andre ord relativt kort tid, til der eventuelt skal opgraderes igen, hvis man skifter fra 18.04 til 18.10.

Ubuntu-sitet OMG! UBUNTU! har lagt en demo-video af det nye styresystem på Youtube. Den kan ses her:

Remote video URL

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. oktober 2018 kl. 07:16

Opdatering: ja, det er ikke usædvanligt, at login-tiden løber op i 5-10 minutter. Og så var der store udfordringer med at få systemet til at tilgå andre ext4-partitioner (bad address). Efter noget tomult med at få en opdatering til Flatpak til at virke (en opdatering som ikke vil installeres; og stadig ikke vil installeres...), ville den pludselig godt læse ext4-partitioner.

I går installerede jeg dog Ubuntu Server 18.10 i et forsøg på at slippe for udfordringerne. Og det virkede rigtig godt. Men da jeg så startede dyret op her til morgen, så havde den pludselig glemt, at jeg havde installeret Ubuntu-gnome-desktop, og hvis jeg forsøgte at gøre det igen, så påstod den, at den ingen internetforbindelse havde (det påstår min Windows 10 så, at jeg har).

Så det er stadig noget op ad bakke med udfordringerne ved udgivelsen...

1
23. oktober 2018 kl. 09:52

Grafikken har fået en overhaling.

Til gengæld er login-processen blevet laaaang (omkring 1 minut når det virker [ikke alle desktops virker]), og libvirt er ikke udviklet dertil endnu (hvilket umuliggør KVM).