Ubuntu 18.10 klar: Ny kernel, ny Gnome og nyt tema

Illustration: omgbuntu! Youtube video screenshot
Den nye Ubuntu Cosmic Cuttlefish er klar til download.

Ubuntu 18.10 er på gaden og har navnet Cosmic Cuttlefish.

The Register har kigget lidt nærmere på open source-styresystemet.

Desktopmiljøet er blevet opdateret til Gnome 3.30, hvilket blandt andet betyder understøttelse af VeraCrypt-krypteringsværktøjet i Gnome Disks, og så er det nye Yaru-tema installeret som standard.

Ifølge The Register giver temaet systemet et mere moderne udseende, og så skulle vinduer og styring føles 'lettere' (modsat af tungere, ikke sværere).

Mediet bemærker, at temaets udseende i forhold til ikoner og andet selvfølgelig er et spørgsmål om smag.

Den seneste Ubuntu kører på Linux-kerne 4.18, hvilket skulle betyde bedre understøttelse af USB-3.2 og USB-C. Derudover skulle denne udgave af Linux-kernen også have 'betydelige forbedringer' i forhold til strømstyring.

LibreOffice er blevet opdateret til 6.1.2 og Firefox er nu version 63.

Display-styringen står Xorg stadig for. Nogen vil vide, at firmaet bag Ubuntu, Canonical, en overgang forsøgte med den mere moderne display-server Wayland som standard i styresystemet. Men i Ubuntu 18.04 blev der skiftet tilbage til Xorg. Canonical begrundede det med, at Wayland endnu ikke er stabil nok.

Det er dog, som The Register bemærker, muligt at køre Ubuntu 18.10 via Wayland, hvis man gerne vil det.

En detaljeret liste over nye features i Ubuntu 18.10 ligger her, hvor det blandt andet fremgår, at der nu også er kommet understøttelse af fingeraftrykslæsere via main-repository'et, som Canonical officielt understøtter.

Men er det en opgradering fra 18.04 LTS værd? Ifølge The Registers skribent 'måske'.

I den forbindelse bliver det bemærket, at 18.04 LTS - det står for long term support - modtager opdateringer helt til 2023, mens 18.10 kun er supporteret til juli 2019. Så der er med andre ord relativt kort tid, til der eventuelt skal opgraderes igen, hvis man skifter fra 18.04 til 18.10.

Ubuntu-sitet OMG! UBUNTU! har lagt en demo-video af det nye styresystem på Youtube. Den kan ses her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kenneth Andersen

Opdatering: ja, det er ikke usædvanligt, at login-tiden løber op i 5-10 minutter. Og så var der store udfordringer med at få systemet til at tilgå andre ext4-partitioner (bad address). Efter noget tomult med at få en opdatering til Flatpak til at virke (en opdatering som ikke vil installeres; og stadig ikke vil installeres...), ville den pludselig godt læse ext4-partitioner.

I går installerede jeg dog Ubuntu Server 18.10 i et forsøg på at slippe for udfordringerne. Og det virkede rigtig godt. Men da jeg så startede dyret op her til morgen, så havde den pludselig glemt, at jeg havde installeret Ubuntu-gnome-desktop, og hvis jeg forsøgte at gøre det igen, så påstod den, at den ingen internetforbindelse havde (det påstår min Windows 10 så, at jeg har).

Så det er stadig noget op ad bakke med udfordringerne ved udgivelsen...

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere