Ubuntu 12.10 er klar i fuld version - læs anmeldernes dom

Illustration:
Så er det nyt til Ubuntu-brugerne. Den nye 12.10-udgave er klar i endelige udgave med navnet Quantal Quetzal og får pæne ord med fra anmelderne. Læs nogle af dem her.

Open Source-styresystemet Ubuntu ligger nu klar i en 12.10-udgave under navnet Quantal Quetzal. Generelt er anmelderne positive over opdateringen af verdens tredjemest anvendte styresystem.

Ved første øjekast vil man få øje på to nye apps i den kendte dock i venstre side af skærmen. Det drejer sig om en Amazon-app og en til Ubuntu One Music. Starter man eksempelvis en søgning i Unity Dash, kommer der produktvisninger fra Amazon frem. Om dette er en god eller dårlig ting, må være op til den enkelte bruger. Men nemmere bliver det næsten ikke bestille alverdens ting fra den kendte side. Amazon-visningerne kan dog fjernes.

Dertil byder 12.10-udgaven også på yderligere integration af Canonicals Ubuntu One-tjenester, herunder forbedringer af netop Ubuntu One Music Store samt understøttelse af web-apps.

Bruger man eksempelvis web-applikationer som Facebook, Gmail eller Flickr, kan man knytte dem til sin programstarter, så du kan åbne dem med et enkelt klik. Dermed behøves du ikke starte en browser op , klikke på et bogmærke, og derefter logge ind.

12.10 bliver også den første Ubuntu-version, der understøtter UEFI Secure Boot, hvilket nævnes som en god ting både hos Gearburn.com og Theregister.com, der har haft styresystemet under lup.

Smart online søgning

Det med at søge efter indhold på sin computer har ikke altid været lige nemt i eksempelvis ældre Windows-udgaver, mens søgefunktionen i Windows 7 (og formentlig også Windows 8) er blevet langt hurtigere. Også i Apples OS X har funktionen ‘spotlight’ gjort det nemt at finde rundt i den rodebunker.

Med Ubuntu 12.10 kan du nu nemmere søge efter indhold på computeren, men også i dine data på forskellige online-tjenester. Så hvis du har gemt dine logon-detaljer i ‘Online Accounts’-funktionen, vil du få vist både Flickr-billeder, Google Drev-dokumenter og mere meget fra andre cloud-baserede drev. Den funktion fremhæves af flere anmelder som ganske genial. Er du bruger af Mac OS X, kan du også søge i eksempelvis dine e-mails hos Gmail, så helt banebrydende er det ikke.

Forbedret Linux-kerne

Som sædvanlig med Ubuntu leveres den underliggende Linux-kerne med den nyeste udgivelse, der er baseret på en tweaked 3.5.3 upstream version. Linux-kernen kommer med flere nye funktioner: Forbedret understøttelse af DisplayLink-skærme samt de ​​hybride grafikteknologier, man hovedsagelig finder i bærbare computere. Der er også tilføjet en forbedret understøttelse af Firewire-harddiske, mens flytningen til X.org X Server 1.13 ifølge Ubuntu selv skal give en generel forbedring i grafisk ydeevne.

Et håb om Office 2013

Hos Gearburn.com referer de til, at Libreoffice er blevet opdateret til den nyeste version, hvilket skulle være lig med god brugervenlighed. Gearburns anmelder ville dog stadig foretrække, hvis Microsoft flyttede deres Office 2013 til Linux, men det kan han indtil videre kun håbe på. Anmelderen henviser eksempelvis til, at Office 2013’s dokumenter gemmes direkte på Microsofts cloud-funktion, SkyDrive. Han er samtidig overraskede over Thunderbird Mail, som anmelderen havde afskrevet.

Overordnet set er meldingerne positive, og Gearburn.com skriver eksempelvis:

»Vi må konstatere, at Ubuntu er ved at blive en større og større aktør på markedet for styresystemer, fordi det er blevet væsentlig mere brugervenligt. Vi vil glæde os til at se den endelige version, for der er tilføjet nogle gode ting, men der er ikke tale om en kæmpe omvæltning fra den tidligere 12.04-udgave«.

Du kan her læse de fulde anmeldelser fra Theregister.com og Gearburn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Carsten Gehling

Unity har aldrig givet mig andet end bøvl, hyppige crashes og en sløv desktop. Så forleden fik jeg endelig nok og installerede Mint XFCE i stedet. Jeg har ellers været trofast Ubuntu bruger siden 2007, men jeg har brug for en maskine til høj produktivitet, og jeg gider ikke længere at være prøveklud.

/ Carsten

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Har også gode erfaringer med mint, Kunne nok få det "samme" ved at pille lidt i Ubuntu, men har ikke så meget erfaring/tid med Linux. Har brugt linux/unix da det kom på 18 disketter, og man skulle på universitet en gang extra for at få nye versioner af de diske som fejlet. (de var lidt brugt, og efter bøger og fredags bar, var der ikke mange penge til nye) Men har kun været rigtigt nede/inde i Windows de sidste 10 år, da det har været her jeg har tjent mine penge. Men jeg synes at Ubuntu platformen bare bliver bedre og bedre, især den særdeles gode understøttelse af hardware, (hvis det ikke er linux som er bleven meget bedre), med plantform mener jeg også de versioner der er afledt af denne som mint. Men jeg synes at den nye standartbruger fladen Unity,er bedst til mindre bærbare.

Oftrop. Hvornår sagsøger Ubuntu MS, den nye win 8 ligner meget Unity Små firkantet iconer. For at starte et program.

mvh

 • 0
 • 0
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Der er nogle ting, hvor hardwaren spiller ind, hvor resultatet ikke ændrer sig det helt store mellem udgivelserne, fordi der er noget lavereliggende til grund for det. Jeg har i flere omgange ejet ældre Thinkpads, hvor det ret tydeligt fremgik, at fremtridsperspektiverne var så magre, at det ikke blev en prioriteret platform...

 • 0
 • 0
Jakob Møllerhøj Editor

Hej - umiddelbart ser 12.10 ud til at køre fint på både min stationære og min laptop. Der er et par forskelle fra 12.04, der foreløbigt er sprunget i øjnene, og som ser ud til at være til det bedre.

Integrationen med diverse online-apps virker ved første øjekast rigtig fornuftig. Det virker nemt og praktisk at gennemgå en liste med twitter, ms live, google etc. og så bare kunne trykke tilføj, hvorefter de - i hvert fald i teorien - integrerer med blandt andet den indbyggede chatklient. Og i den forbindelse virker det også smart, at en tilføjelse af en Google-konto gør det muligt at søge i Google drive direkte fra Ubuntu.

Til gengæld synes jeg, det virker pjattet, at man, når man med Firefox navigerer ind på eksempelvis Youtube eller Google Drive, får muligheden for at installere en tilføjelse, som skulle give flere muligheder, hvad de nævnte online-apps angår. Såvidt jeg lige kan se, består de flere muligheder blot i et link til nævnte hjemmesider i launcheren ...

Hvad installationen angår, så forløb den noget lettere end tidligere på min stationære computer, der har et selvstændigt grafikkort af Nvidia-oprindelse sluttet til en skærm via hdmi. 12.04 lod sig simpelthen ikke installere - skærmen var blank - uden et tryk på F6 og en tilføjelse til en eller anden GRUB-linje: nomodeset

12.10 installationen fungerede out-of-the-box på den stationære (det manglede vel også bare andet?)

Men altså umiddelbart virker 12.10 stabil og ikke mindst hurtig, uden jeg dog har haft mulighed for at teste den specielt meget endnu. Når det er sagt, så gik det dog galt, da jeg forsøgte at skifte til proprietær NVidia-driver på den stationære, men måske det bare er mig.

Og så savner jeg stadig, at Ubuntu og Unity understøtter mouse-(gestures?) fra starten, uden der skal installeres ekstra compiz-tilbehør. Jeg har været meget glad for funktionen, hvor musen kan hives op i eksempelvis øverste venstre hjørne, hvorefter alle åbne vinduer bliver eksponeret (expo). Men det forudsætter mig bekendt en installation af compiz settings manager - eller kan man gøre det uden?

Jakob

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere