Ubuntu 12.04 LTS er klar til download

Den nyeste version af operativsystemet Ubuntu er nu udgivet og kan hentes ganske gratis. Blandt nyhederne er nemmere søgning efter filer.

Den nyeste version af Linux-styresystemet Ubuntu er nu klar. Versionen byder på en mere moden version af den kontroversielle brugergrænseflade Unity.

Blandt andet har virksomheden bag Ubuntu, Canonical, tilføjet en ny måde at navigere i applikationsmenuerne på. Den nye menu-funktion hedder Head-Up Display (HUD) og giver mulighed for at søge efter funktioner ved bare at skrive navnet ind, i stedet for at man skal klikke sig igennem horder af menuer og undermenuer.

Unity har længe haft en linse-funktion som kort sagt er en måde at organisere og søge efter indhold på. Udviklere kan selv lave linser, men nu har Cononical selv tilføjet en video-linse, som ikke alene søger efter videofiler på din egen computer, men også fremviser resultater fra nettet.

Derudover er der selvfølgelig blevet rettet en masse fejl, der er kommet bedre dual-screen understøttelse, og en række af de medfølgende applikationer er blevet opdateret til nyeste version.

Ubuntu 12.04 er en udgave med lang support understøttelse. Det vil sige at Canonical lover at opdatere den i fem år, hvor virksomheden normalt kun opdaterer en version i 18 måneder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (44)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Michael Rasmussen

For at være helt korrekt:-)

For server versionen gælder en 5 års periode for vedligeholdelse af software og hardware (hardware som i support for ny/eksisterende hardware). For desktop versionen gælder der kun en 3 års periode for support af hardware.

server: http://www.ubuntu.com/business/server/overview desktop: http://www.ubuntu.com/business/desktop

 • 4
 • 0
#7 Peter Nilsson

Eneste jeg har at sige, er at Ubuntu er endnu engang blevet bedre, flottere og den fungerer perfekt på min Lenovo T61p som har en Core2 Duo CPU, 4 GB RAM og 60 GB SSD drev. Dejligt det er en LTS release når det er en PC jeg arbejder en del på, så skal den altså være 100% stabil. Det passer mig fint at jeg ikke skal opgradere igen før om et par år ;-)

 • 3
 • 0
#8 Mark Gray

Det går jeg ud fra den gør, så mit egentlige spørgsmål er snarere om den driver er opdateret så den kan klare 5xx-kortene. Jeg sloges ret så meget med 11.10. Var jo blevet så forvendt med at kunne installere ubuntu uden at skulle tænke over hardware og backup og særligt meget, men min nyindkøbte computer krævede nogle fixfakserier. /rant

 • 1
 • 0
#9 Jan Michael Due

Jeg kører Windows lige nu, fordi opgradering til 12.04 LTS gik ned undervejs. Efter nogle forsøg med recovery har jeg nu en desktop i Ubuntu 12.04, men ubuntu menuen til opsætning m.m. og i det heletaget alt andet end klokken mangler i øverste højre hjørne, og terminalen er forsvundet fra den idiotiske bjælke i venstre side, så jeg skal bruge shortcut for at starte en terminal, så jeg kan lukke pc'en ned, og jeg aner ikke, hvor jeg skal kigge efter hjælp, for al søgning resulterer bare i ubrugelige wiki's, som matcher de søgeord, jeg kan finde på.

Så alt i alt er jeg dybt skuffet over, at Ubuntu kan komme med sådan noget lort, efter at jeg efterhånden var begyndt at stole på dem.

 • 0
 • 1
#11 Lars Tørnes Hansen

Kig ind i http://ubuntudanmark.dk/forum

Husk at beskrive dit problem i detaljer, hvad har du gjort, styresystem, 32/64 bit?, hvad hardware har du, etc.

Edit: Det er gratis, og husk også at dem der hjælper dig gør det i deres fritid.

Der er ingen ansatte i Ubuntu Danmark, der er en forening, og Ubuntu Danmark er ikke en firma der har noget at gøre med eller er ejet af Canonical.

 • 4
 • 0
#13 Einar Petersen

Og et godt råd... vent til de første har testet et par uger... patience young jedi. det er et trick der plejer at virke.

Hvis du kigger efter über stabilitet så hop over på en ren Debian stable distro, Debian er efterhånden lige så nemt at installere som Ubuntu såe.... Men ked af at høre om dine problemer.

 • 2
 • 0
#15 Jimmy Frydkær Dürr

Enhver som kender mig fra UbuntuDanmarks Forum vil vide, at jeg ABSOLUT ikke kan lide Unity Desktop. Den er overflødig, end ikke halvfærdig og skudt langt over mål med hensyn til simplicity.

Når det er sagt, så skal det også siges til Unitys forsvar at den er let at arbejde med, når man lige gider bruge et par timer på at finde den mest optimale brug af noget, som aldrig skulle have været undfanget.

Men. Ubuntu ER Ubuntu, Unity eller ej. Den er stabil, omend ikke den hurtigste F1'er på banen. Men, trods mine måske selvmodsigelser, så ER DET IKKE SVÆRT at opnå en form for effektivitet på 12.04.

Så trods rants fra Jan Michael Due og Jesper Poulsen vil jeg godt anbefale Ubuntu Desktop Edition til newbies. Det er jo ingen sag at flame et system, man ikke magter at få til at køre. De Herre Due og Poulsen kan jo tage Debian Unstable og prøve kræfter med den. Går den ned, så prøv igen. Men lad være med at give systemet skylden for dine egne manglende evner til at bruge det.

 • 5
 • 1
#16 Jesper Poulsen

Men lad være med at give systemet skylden for dine egne manglende evner til at bruge det.

Jeg har brugt Ubuntu siden 6.06 LTS og det er altså ikke blevet et bedre system med årene. Alt for mange fejlskud. Alt for meget der ikke virker. Alt for mange hovsa-løsninger.

Ubuntu er noget crap. Brug tiden på bedre distro'er. Kan anbefale Linux Mint 12 til nybegyndere. Og Debian til øvede.

 • 0
 • 2
#17 Jimmy Frydkær Dürr

Til dels enig, men også kun til dels. Der har, siden Ubuntu 6.10 været et par ups'er, men det er vist kun på det mere ukorrente hardware bundet i hw-producenternes modvilje mod at understøtte Linux med optimerede drivere. På standard hw er der vist ingen problemer.

Jeg kunne endda fristes til at "drille" dig lidt. Prøv engang at hente og installere PC-BSD 9.0. Se HER er et system du kan kalde enkelt og nemt at bruge. Men igen - Er din hardware ukorrent så glem at få alting til at virke. Men det gælder vist også for Debian, som er MIT foretrukne system, omend jeg sidder og bokser på Ubuntu 12.04 LTS. Tror ikke den overlever, Ubuntu-instalationen, men den er helt sjov at prøve, og så har den driverne til al min hw.

 • 1
 • 0
#18 Jesper Poulsen

Til dels enig, men også kun til dels. Der har, siden Ubuntu 6.10 været et par ups'er, men det er vist kun på det mere ukorrente hardware bundet i hw-producenternes modvilje mod at understøtte Linux med optimerede drivere. På standard hw er der vist ingen problemer.

Der har været mere end "bare et par" ups'er. Der har faktisk været så mange at jeg ikke længere har tal på dem. Og jeg indkøber hardware efter at det virker med Linux. Udelukkende stationære maskiner med god og velkendt hardware. Dertil krydret med hardware-ups'er, software-ups'er og decideret halvfærdige løsninger. Jeg installerer ikke flere maskiner med Ubuntu. Jeg gider ikke at spilde min tid med ufærdigt software.

 • 0
 • 0
#19 Peter Mogensen

Kan anbefale Linux Mint 12 til nybegyndere. Og Debian til øvede.

I sidste ende er det jo det samme. Heck... i sidste ende er de fleste Linuxer de samme. Der var engang en HOWTO i hvordan man lavede en RedHat om til en Debian uden at reboote. Jeg bruger Debian/Ubuntu i flæng, (mest fordi jeg kan lide den måde ting som standard er organiseret på og pakke-systemet), og det er ofte sket at jeg har arbejdet en del tid på en maskine (ikke på desktop) før jeg lige må checke om det er en Ubuntu eller Debian.

 • 1
 • 0
#20 Jan Michael Due

Jeg skulle måske fortælle, at jeg har kørt Ubuntu 10.10 stort set siden den kom, og jeg har været godt tilfreds. Så besluttede jeg at prøve 11'eren, men jeg blev træt af bjælken, da 11.10 ryddede op i indholdet. Jeg var ved at lede efter en metode til at komme af med bjælken, da jeg så, at 12.04 LTS var frigivet, og så troede jeg, at jeg lige kunne prøve at opgradere før jeg fjernede bjælken. Mit problem under opgraderingen skyldes sandsynligvis mit trådløse netværk, som ikke virker vildt stabilt på den tdc-router, jeg fik, da jeg fik Trio tidligere på året. Men dels havde jeg ventet, at Ubuntus installation ville kunne finde ud af at fortsætte, dels så jeg først, at andre havde haft problemer med installation over trådløst internet, da jeg selv havde fået problemer. Jeg kunne sikkert bare have startet opgraderingen via kabel, og så havde jeg måske stadig været tilfreds Ubuntu-bruger.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Lund

Mit problem under opgraderingen skyldes sandsynligvis mit trådløse netværk, som ikke virker vildt stabilt på den tdc-router, jeg fik, da jeg fik Trio tidligere på året.

Problemer med trådløse netkort er en kernel (module) ting, og måske en NetworkManager ting. Kig i /var/log/syslog for linjer med prefix NetworkManager. Det har ikke noget at gøre med du kører Unity eller gode gamle Gnome 2.

 • 1
 • 0
#26 Jesper Poulsen

I sidste ende er det jo det samme.

Både Mint og Ubuntu er baseret på Debian, men det er forskellene der er afgørende. Den almindelige Mint er baseret på Ubuntu, men der er pakkerne gjort færdig og hovsaløsningerne er væk. LMDE er en rolling release baseret på Debian Testing.

Problemet med Ubuntu er Mark Shuttleworths "visioner". At implementere det hele på samme tid og uden en rød tråd smadrer distro'en og giver Linux som helhed et dårligt ry.

 • 0
 • 0
#28 Jan Michael Due

Nu virker det! Jeg ved ikke helt, hvad jeg har gjort. Jeg kiggede på ubuntudanmark og prøvede de tips, som så lovende ud, og efterhånden kom der indhold i øverste højre hjørne. I dag slettede jeg så wireless driveren, og jeg opdaterede med nyeste opdateringer (4 siden i går), og jeg genstartede, og nu har jeg alle menuer og wireless forbindelse. Det sjove er, at nu kan jeg vælge om bjælken skal være der eller ikke, men autohide virker ikke. Før var problemet, at uanset, hvilken indstilling jeg valgte, så dukkede bjælken op, når jeg kørte musen til venstre for at lukke et program eller gå tilbage i Firefox.

Jeg tænker lidt på, at hvis det havde været i Windows, så havde jeg nok aldrig overvejet muligheden for at opgradere uden at sikre mig en backup af alle data og alle licens-nøgler først.

 • 2
 • 0
#32 Peter Mogensen

Linux Mint er "Ubuntu done right".

Ja ja... og Ubuntu var "Debian done right".

Jeg vil vædde med at hvis jeg installerer Mint, er der også hurtigt noget jeg river mig i håret over. Hver eneste gang jeg har skiftet distribution gennem tiden har det været fordi de fik en tåbelig ide, der var besværlig at rette. Mandrake havde f.eks. engang fået den ide at hardwire "Alt" og "Meta" til at være samme tast, hvilket totalt spolerede mit Emacs brug. Debian har den fordel at de endnu ikke har fået tossede ideer, Ubuntu installerer jeg blot fordi jeg så er fri for at compilere en del Desktop-programmer jeg bruger, men den dag de stiller sig ivejen for fornuftig UNIX-brug, så ryger de selvfølgelig også på porten. Det er bare ikke sket endnu. ... Men nu skal jeg jo til at kigge på 12.04, så det er da muligt det sker denne gang.

 • 4
 • 0
#33 Lars Kr. Lundin

Nej, men du kan bare installere pakken gnome-panel på din Ubuntu, vælge den på loginskærmen (hvor den kalder sig "GNOME Classic"), og bruge dit vante interface.

Tak, men gnome-panelet i 12.04 er nu noget anderledes: 1) Jeg kan ikke højre-klikke på gnome-panelet og tilføje applets 2) Panelets ur er i AM/PM mode, selvom jeg har angivet 24h mode i Date & Time Settings 3) Alt-F9, Alt-F10 i et vindue har ikke længere nogen effekt (plejer at minimere, maksimere).

 • 0
 • 0
#34 Folmer Fredslund

Tak, men gnome-panelet i 12.04 er nu noget anderledes: 1) Jeg kan ikke højre-klikke på gnome-panelet og tilføje applets

2) Panelets ur er i AM/PM mode, selvom jeg har angivet 24h mode i Date & Time Settings 3) Alt-F9, Alt-F10 i et vindue har ikke længere nogen effekt (plejer at minimere, maksimere).

1) Nej, applets kan man ikke bruge i gnome 3. Det er simpelthen fjernet og erstattet af noget bedre, som med gnome-shell vist hedder shell extensions, og med unity hedder app-indicators. Jeg er ikke helt sikker på hvad du gerne vil kunne se, men her er et link til askubuntu om app-indicators

2) Det forstår jeg ikke. Det virker fint for mig.

3) Nu kører jeg unity og ikke gnome-panel, så jeg ved bare at med unity kan man holde "super" (eller windows) knappen nede og få information om forskellige tastatur genveje. Jeg har lige prøvet at ændre genveje via System settings under keyboard og jeg kan sagtens sætte alt-f9 til at minimere hvis jeg vil.

 • 1
 • 0
#35 Michael Rasmussen

Hej Peter,

Når du engang har fået nørdet nok med 12.04, skulle du prøve seneste LMDE release fra Mint. Kommer pakket med MATE og Cinnamon. Cinnamon er Gnome 3 minus Gnome3 shell, så du får alt nyt Gnome 3, med en desktop der ligger tæt op af Gnome2 - panels som i Gnome 2 findes, ogo tilføjelse af applets til menupanelet er muligt. For god ordens skyld bør jeg måske tilføje, at jeg selv personlig anvender Cinnamon som desktop i Debian Unstable, men hvis man vil undgå lidt ninja tricks, er det LMDE, man skal satse på.

 • 0
 • 1
#39 Magnus Jørgensen

Jeg har givet Unity et forsøg flere gange nu. Jeg tror 5 gange. Hver gang ender jeg med at afinstallere Unity og installere XFCE eller bare standard gnome shell. Jeg kan simpelthen ikke vende mig til den bruger grænseflade. Jeg synes ikke den er smart. Men jeg er rigtigt glad for software centeret, pakkemanageren, system opdateringerne og generelt alt andet. Det der med en global rulle menú burde jeg endda kunne vende mig til siden jeg havde det samme i Workbench på min gamle amiga. Jeg kan også lide Mac, men den måde det fungerer på med vindue knapperne er bare heller ikke min kop the. Hvorfor kan de knapper ikke bare sidde på vinduet? Nu er Unity menuen blevet gennemsigtig, hvilket ser ret godt ud på en tom skærm, men når man maksimerer sit vindue ser det mystisk ud med en grå globalmenu et ugennemsigtig vindue og så en halv-gennemsigtig launcher menu hvor man kan se sin skrivebords-baggrund igennem. Workspace manageren fungerer også ret underligt, og man kan ikke bare tilføje den til global menuen igen, men det har jeg kunne vende mig til. Jeg kan rigtig godt lide den måde Docky launcheren virker på. Nemt og simpel at gå til med en intuitiv opsætning. Jeg kan sætte den til "Vindue duk", hvilket blot betyder at den gemmer sig hvis et vindue optager den plads som Docky bruger. Dette virker nogle gange i Unity, men kommer man til at ændre på unity opsætning, og det behøver ikke engang at være denne opførsel man ændrer på, så virker det pludselig ikke mere og er umuligt at få igen. Så kan man kun få den til at gemme sig hele tiden eller være der hele tiden.

Concepterne og ideerne er sådan set gode nok, men det er bare ikke gennem testet. Jeg har selv meldt fejl og mangler til ubuntu, men der mangler bare meget endnu. Det er ikke parat til produktion, og det er virkelig ærgeligt at Unity har været implementeret i 3 versioner af Ubuntu nu.

 • 1
 • 1
#42 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det ser rigtig godt ud. Det er heller ikke svært at se at Unity er lavet med OS X som forbillede (System indstillinger og alt det andet er som taget lige ud af OS X). Der var ingen problemer (udover at boot tid er lang på en CD-ROM), udover at den ikke ville installere en driver for mit WiFi. Men det kablede virkede fint, så det var nemt at tilgå omverdenen. Om det er en specielt hurtig udgave skal jeg ikke kunne sige, for min Macbook Pro er af den hurtige slags (Quad Core i7 2.5 GHz, med 600 GB SSD og 16 GB RAM). Men "Precise" kører i hvert fald flot på den. Unity skal man nok lære at kende før man kan komme til at elske det, men for os Mac brugere er det temmelig ligetil (måske er det meningen, der er jo Gnome og KDE alternativer, til dem som kan lide mere Windows-inspirerede brugergrænseflader. Alt i alt, synes jeg det ser godt ud (noget af det bedste en Linux desktop har set ud). Tillykke til Canonical.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere