Ubuntu 11.04 får Version2-tæsk: »Vista-udgaven af Ubuntu!«

4. maj 2011 kl. 08:1232
Ubuntu 11.04 får Version2-tæsk: »Vista-udgaven af Ubuntu!«
Illustration: Canonical Ltd.
Den nyeste udgave af Ubuntu Linux bringer forandring ? men får også computere til at gå i sort. Nu raser debatten om styresystemet og Canonicals manglende kvalitetstjek.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Måske er Ubuntu 11.04 en 'nydelig narhval', men tilsyneladende får narhvalens spidse horn skabt ravage hos mange af dem, der har inviteret den nye Ubuntu-version inden for i computeren.

For mens meget af debatten om version 11.04 har handlet om det nye desktopmiljø Unity, er der nogle, der aldrig når så langt som til at afprøve det.

Både på Version2-redaktionen og blandt Version2's bloggere endte en opgradering til Ubuntu 11.04 med problemer. Blogger Peter Toft, som ingen kan beskylde for at være nybegynder udi Linux, måtte således fire dage efter opgradering give op og gå tilbage til version 10.10. Han kunne ikke få hverken det nye Unity eller KDE-miljøet til at virke, skriver han i et blogindlæg.

Et par dage efter blogindlægget blev skrevet er han stadig ikke imponeret over Ubuntu 11.04 og de fejl, der fulgte med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er overraskende mange problemer, der har været, og det er torskedumt, at der ikke har været mere fokus på kvalitet. I betragtning af, at Canonical prøver at lave et flagskib inden for Linux-verden og har haft god succes med det, så er det overraskende, at de ikke gør det bedre med denne release,« siger Peter Toft.

Han mener dog ikke, at den besværlige version vil betyde noget for mængden af Linux-brugere generelt, kun for antallet af Ubuntu-brugere.

»Ubuntu har været Linux-verdens darling og den, de fleste vælger. Nu er det min klare vurdering, at mange vil kigge på andre distributioner. Det er måske meget godt, for mange af dem har stået i skyggen af Ubuntu,« siger han.

Selvom Ubuntu 11.04 kom for hurtigt ud af døren, vil problemerne dog hurtigt blive løst, vurderer han.

»Men stadig er det for mange problemer. Unity har også været stemplet umodent helt frem til selve udgivelsen,« siger han.

Peter Toft er ikke den eneste, der har haft ballade med Ubuntu 11.04, som også gør opstartstiden længere og strømforbruget højere. I debatten under blogindlægget nævner flere en række større eller mindre problemer efter opgradering, mens Kim Alex Olsen slet ikke kunne få den nydelige narhval til at virke.

»Efter mange års tilfredshed som bruger af Ubuntu røg jeg denne gang ind i Ubuntus "Vista version". Den virker simpelthen ikke,« skriver han.

Debattør Nikolaj Brinch Jørgensen er mildt sagt heller ikke tilfreds med, at Ubuntu 11.04 kom på gaden, selvom der er så mange bugs endnu:

»Jeg mener, det er komplet uacceptabelt at gøre, som Canonical (der udvikler Ubuntu, red.) har gjort. Havde Microsoft eller Apple eller IBM eller Oracle gjort det med deres proprietære løsninger, havde jeg ment det samme,« skriver han og giver også den slags fejl skylden for, at Ubuntu ikke har fået en større udbredelse på desktoppen.

Den slags underminerer tilliden til Ubuntu og open source-software, mener han, mens andre omvendt mener, at man bare kan holde sig til Ubuntus LTS-udgaver (Long Term Support), hvis man vil være på den sikre side. De kommer hvert andet år, og den sidste blev lanceret for et år siden.

Opdateret 8.46: Frekvensen på LTS-versionerne ændret fra hvert tredje til hvert andet år

Er det i orden, at Ubuntu 11.04 på gaden trods de nævnte fejl, eller bør Canonical genoverveje de faste, halvårlige releases?

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. maj 2011 kl. 08:38

Den slags underminerer tilliden til Ubuntu og open source-software, mener han, mens andre omvendt mener, at man bare kan holde sig til Ubuntus LTS-udgaver (Long Term Support), hvis man vil være på den sikre side. De kommer hvert tredje år, og den sidste blev lanceret for et år siden.

Fra Ubuntu Wiki:https://wiki.ubuntu.com/LTS

A new LTS version is usually released every 2 years.

Det er support-perioden der er 3 år.

4
4. maj 2011 kl. 09:05

Selvom Ubuntu 11.04 kom for hurtigt ud af døren, vil problemerne dog hurtigt blive løst, vurderer han.

Nu virker Peter Toft som en utroligt rar og kompetent person, så jeg prøver bestemt ikke at genere ham (eller andre) med det følgende.

Håber du forstår min vinkel, Peter: Op til udgivelsen af Ubuntu 11.04, har der været udgivet test-versioner, som community'et omkring Ubuntu bedes om at teste, for at den endelige udgivelse kan sidde lige i skabet.

Det siger næsten sig selv, at kvalitetssikringen af den endelige udgivelse af Ubuntu, ikke bliver bedre end beta-testen.

Derfor synes jeg at man som minimum bør angive hvorvidt man er betalende Ubuntu-bruger, eller har beta-testet op til den endelige udgivelse, hvis man kaster sig ud i at beklage sig over det endelige produkt.

Med open source er det jo sådan, at man selv har mange muligheder (og hvis man har evnerne, også en smule forpligtelse, måske?) for at hjælpe kvaliteten på vej via beta-tests og lignende. Noget man især bør tænke på, hvis man downloader gratis.

Værdiforøgelsen af open source skal jo komme et sted fra, enten penge eller de gængse open source bidrag.

Man står måske selv lidt med et leverandør-ansvar, så at sige.

Jeg har ikke selv beta-testet Ubuntu Natty, vil jeg så skynde mig at sige - på den anden side havde jeg heller ingen planer om at opgradere (venter på næste LTS). Nu ærgrer jeg mig så over ikke at have beta-testet alligevel, bare for at gøre et godt produkt endnu bedre, og hjælpe dets udbredelse.

9
4. maj 2011 kl. 10:48

Jeg opgraderede her i weekenden, og havde et par alvorlige problemer samt en lille håndfuld irritationsmomenter. Jeg har fået løst det meste, men hvis man ikke, som jeg, er professionel, så ville situationen være alvorlig. På dén led er den typiske forbruger dog ikke værre stillet end på andre platforme ... selv Apple (der er ellers er ret ferme til kvalitetscheck) laver ind imellem en bommert.

For mig er spørgsmålet snarere, helt generelt, om større opgraderinger af operativsystemer er noget, man bør give sig i kast med som "almindelig" bruger?

Bortset fra dét, så kører min Natty aldeles glimrende, og Unity vinder bestemt ved nærmere bekendtskab.

11
4. maj 2011 kl. 11:40

I Virtualbox på min Macbook Pro. Unity kører fint.

12
4. maj 2011 kl. 11:48

Virker også fint på en Lenovo X120e. Unity er en klar forbedring på især bærbare med mindre skærme.

13
4. maj 2011 kl. 12:02

Suveræn IMHO.Ingen installproblemer på min HP Windåse PC.Alt virker inklusive web kameraet. En 64 bit install på min MacBook Pro har dog problem med Broadcom WiFi forbindelsen. Men i skulle se dens brugerflade på MBP! My god den er flot! I Macbrugerklubben stod de på skuldrene af hinanden for at nyde udsigten. 1920 x 1200 med kunstneriske skærme. I Windows føler jeg mig som havnet i en BR legetøjsbutik med legoklodser spredt over hele gulvet. I Mac føler jeg mig som en jøde spærret inde i Auswitch-som Mac kalder iTunes. På UBUNTU 11.04 føler jeg mig som et kunstnerisk menneske omgivet af andre kunstnere.

20
4. maj 2011 kl. 13:54

Men i skulle se dens brugerflade på MBP! My god den er flot! I Macbrugerklubben stod de på skuldrene af hinanden for at nyde udsigten. 1920 x 1200 med kunstneriske skærme.

Screenshot or it isn't true :o) Kan du ikke smide et screenshot eller et link til et sted hvor man kan beundre det, fordi det lyder da umiddelbart ret lækkert :)

31
5. maj 2011 kl. 18:39

http://www.lyrikfilm.dk/macbookpro1...</p&gt;
<p>Mvh
jens

Tak for linket :) Det ser da udemærket ud og absolut en af de pæneste Linux installationer jeg endnu har set, meeen der skal mere til før jeg går i selvsving over det. I mine øjne ligner det meget en Mac bare i en anelse mindre poleret version, men jeg er muligvis farvet :)

Men uanset hvad så er det da et godt skridt i en retning hvor det er nemmere for hr og fru danmark at bruge - Kan stadigvæk huske hvordan Linux i mange år lignede en virkelig dårlig kopi af Windows så positivt at se den retning det går i. :)

14
4. maj 2011 kl. 12:48

På bl.a. Dell, HP og Macbook Air (på alle maskiner som eneste OS). Tager et par dage at vænne sig til de nyeste features og lidt gamle vaner skal lægges om, men alt i alt over forventning :-)

16
4. maj 2011 kl. 13:07

Opgraderede min version 10.xx til 11.04.

  1. problem: Skærmopløsning skiftede til 1024x768. Tog pænt lang tid at finde System Settings i Unity, og fandt der ud af at der ikke kunne vælges højere opløsning. Genstart hjalp ikke. Det viste sig at min maskine (mini-itx d525mw) blev opfattet som en bærbar og at min eneste monitor optrådte som skærm nr 2. Første problem løst.

  2. problem: "Startup applications" kan ikke starte mine programmer længere.

  3. Problem: Screen saver stopper og låser maskinen - ikke hver gang, men et par gange om dagen. Kræver genstart. Slukket for screen saver, problem afværget.

Alt i alt: Ikke godt nok, Men gratis. Hvis ikke der kommer flere problemer, fortsætter jeg da et par uger endnu og ser om ikke versionen er/bliver stabil. Ellers er der jo nok af andre distroer at vælge imellem.

2
4. maj 2011 kl. 08:47

Hej Martin Tak - det er hermed rettet. Vh Morten, Version2.

3
4. maj 2011 kl. 09:02

Er det i orden, at Ubuntu 11.04 på gaden trods de nævnte fejl, eller bør Canonical genoverveje de faste, halvårlige releases?

Synes ikke at artiklen nævner nogle specifikke fejl, nærmere nogle uheldige senarier. Samt øget strømforbrug og længere opstartstid.

Min opdatering har ikke givet længere opstartstid og hvis den bruger mere strøm, er det marginalt og ikke subjektivt målbart.

Generelt synes jeg og familien godt om det nye Unity og vil klart opgradere arbejds PCerne også.