Ubuntu 10.10 er klar med ny brugerflade til netbooks

Den nyeste udgave af Linux-distributionen Ubuntu er nu frigivet, og den væsentligste nyhed er en ny brugerflade til netbook-brugerne. Samtidig bliver der åbnet for salg af software via Software Center.

Canonical, som står bag Linux-distributionen Ubuntu, valgte meget passede at frigive version 10.10 den 10.10.2010 kl. 10:10:10 GMT. Men selvom datoen er speciel, så er der tale om en mindre opgradering i forhold til Ubuntu 10.04, som udkom i foråret.

Den væsentligste nyhed finder man i netbook-versionen, som har fået en ny brugerflade kaldet Unity. Den skiller sig ud i forhold til den normale desktop-version af Ubuntu, som i mange år har holdt sig til en tilpasning af Gnome, der for ikke-Linux-brugere bedst kan beskrives som en hybrid mellem Mac OS og Windows 95.

Ubuntus nye Unity er derimod specielt tilpasset til små skærme og virker ved første øjekast også egnet til at blive brugt på pc'er med touchskærme. Opbygningen er baseret på større ikoner, og den primære navigation foregår fra en menu, der som standard findes i venstre side af skærmen. Det sker for at kompensere for, at der ofte er bekneb for pladsen i højden på små skærme.

Illustration: Canonical Ltd

Den anden væsentlige nyhed i Ubuntu 10.10 er muligheden for at købe applikationer gennem Ubuntus Software Center. Hidtil har der kun været en blanding af gratis, lukket software som drivere, og open source software.

Nu er der kommet en særlig sektion, hvor brugerne kan betale for applikationer. I første omgang er udvalget begrænset, men det vil være muligt eksempelvis at købe software til afspilning af dvd-film. Hidtil har dvd-afspilning befundet sig i en gråzone, fordi afkodningen er sket med software, hvor kopisikringen bliver omgået. Det har været tilladt i visse lande, men regnes for ulovlig omgåelse af kopispærring i andre lande.

Ubuntu 10.10 er én af de versioner, som kun har en begrænset supportperiode på halvandet år. Derfor er den som udgangspunkt primært beregnet på brugere, som forventer at opgradere løbende til nye udgaver, der normalt udkommer hvert halve år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (35)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Danny Thomsen

Har lige smit 10.10 på min netbook, og må sige at det er ret lækkert.

Jeg har valgt at installere den normale ubuntu og så installere ubuntu-netbook bagefter, så jeg har mulighed for at skifte, alt efter om jeg har en ekstern skærm på. I den GUI der var til netbook versionen før var det ikke rigtig muligt.

Men må sige at Unity er godt lavet og utrolig brugervenlig, dog kan det godt være lidt forvierene når man søger efter et program at man også får listet alt det man ikke har installeret.

Der er dog stadig nogle små fejl angåene grafikken, samt muligheden for at skifte til 24 timers visning af uret, men det kommer nok.

 • 0
 • 0
#2 Jimmy Krag

Hvordan er det med sprogpakker? Skal man stadig en obligatorisk tur omkring [System > Administration > Sprogunderstøttelse] for at den henter de sidste pakker, eller sker det under installationen? (Forudsat der er net på self.)

Det med uret er weird. Har ikke det problem på den gamle Netbook.

 • 0
 • 0
#3 Hans-Kristian Bjerregaard

For mig at se er den største nyhed noget så simpelt som at de nu har tilføjet muligheden for at installere ikke åbne programmer under selve installationen. At skulle gøre det selvstændigt før gjorde det meget svært for ikke teknikkyndige brugere at komme igang på egen hånd.

Desværre er denne mulighed ikke aktiveret som standard.

 • 0
 • 0
#6 Thomas Jensen

...over hvor tungt og langsomt det hele kører. Opstarten er jeg meget imponeret over, den er bare lynhurtig. Men den nye brugerflade er bestemt ikke hurtig. Og man har bestemt heller ikke valgt at installere de hurtigste programmer.

Og det er jo fuldstændig tåbeligt. Det er jo netop et system til små, svage maskiner, så her må første-prioriteten da være at lave noget der er let og hurtigt.

Men det værste er, at man ikke har sørget for at de standard-programmer der følger med, er blevet tilpasset til den lille skærmstørrelse der er på netbooks.

Selv i et så centralt program som evolution mail er der dialogbokse, der er så store, at halvdelen, inkl. OK knappen, sidder uden for det synlige område. Det er jo ynkeligt!

Hvorfor kan en version, specielt rettet mod netbooks, få lov til at blive frigivet med en så graverende fejl? Hvis ikke fokus er rettet mod at distributionen er tilpasset den lille skærm, og at det hele skal køre smooth på en Atom processor, med begrænset mængde RAM og grafik, hvorfor så overhovedet lave en netbook-version?

 • 0
 • 0
#10 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Nu har jeg brugt en hel del Linux-distributioner i tidens løb, og det første, der lige springer i øjnene ved denne udgivelse: Kors, hvor er det grimt. Det er godt nok en farvesammensætning, hvor jeg undrer mig over, hvad man har tænkt. Når man sammenholder det med en distribution som Mint, Opensuse eller Fedora, så er det til forundring. Der er jo dem, der siger, at det mest væsentlige er at stå ud fra flokken, og så langt er det i hvert fald lykkedes. Jeg ser god mening i, at det er et styresystem, der kommer mere omkring og får gode ord med på vejen, så det er med stor beklagelse, at jeg må komme med sådan en dom, men den er virkelig entydig.

 • 0
 • 0
#11 Peter Brodersen

Jeg er opgraderet fra Eeebuntu (baseret på 9.04) til Ubuntus egen netbook-udgave på min EEE900. Der havde været advarsler om at installere Ubuntus egen distribution på EEE900 både under 9.10 og 10.04, men nu var det alligevel på tide at teste lidt.

Allerførste indtryk var en defekt i oprettelsen af installations-mediet. Under Eeebuntu valgte jeg at downloade .iso'en og installere den på et lagermedie (i mit tilfælde et MMC-hukommelseskort, men det kunne lige så godt være et USB-drev), præcis ud fra vejledningen på Ubuntus hjemmeside.

Men syslinux/syslinux.cfg rummede så "ui gfxboot bootlogo" (og ikke "gfxboot bootlogo"), hvilket betød, at efter en reboot kunne jeg ikke engang starte op på det lagermedie.

Det er bare ikke godt nok, at man følger en vejledning for hvordan, man kan installere .iso'en på en ældre Ubuntu, og det så ikke virker med startup-disk-programmet fra den ældre Ubuntu.

Nuvel, problemet er begrænset og optræder efter sigende ikke, hvis folk bare brænder en cd. Men alligevel... det konceptuelle problem skræmmer mig.

Installationen forløb problemfrit. Jeg gad ikke finde et netkabel frem, selv om den opfordrede til at have netadgang undervejs (og den spurgte mig ikke om adgang til mit wifi-netværk). Det var meget cool at kunne tage stilling til en række konfigurationsmæssige parametere parallelt med installationen i øvrigt. Ingen grund til flaskehalse her, og også rart med nogle slides at kigge på i øvrigt.

Under installationen accepterede jeg at hente non-free-kilder (jeg går næsten ud fra, at den checkbox blot omhandlede at tilføje et non-free apt-repository - eller hvad ubuntu nu kalder det). Jeg ved ikke, hvor besværligt, det er at tilføje efterfølgende for folk, som ikke gider at rette i deres egen sources.list.

Jeg var dog lidt ked af, at når den checkbox så eksplicit omhandlede muligheden for at afspille mp3 og den slags, at der ikke samtidigt blev installeret tilhørende libraries. Når jeg nu har sagt "Ja for fanden - jeg er tilfreds med mp3 og proprietære formater og foie gras og alt det andet forbudte", at jeg så bare får det. Jeg havde lidt håbet, at afkrydsningen betød, at man kunne forvente at afspille et videoklip eller en mp3-fil bagefter uden videre.

Men da jeg efter installationen hentede og åbnede en videofil, skulle der installeres nye pakker (programmet havde selv valgt de korrekte, så ikke noget med at skulle taste eller gætte-installere lidt). Efter installationen brokkede videoafspilleren sig stadigvæk, men her kunne jeg nøjes med at lukke og genåbne programmet. Ærgerligt at være så tæt på og alligevel så langt fra. Når nu video-afspilleren selv er i stand til at smide mig videre til at installere de korrekte pakker, burde programmet også kunne genstarte, hvis det overhovedet skulle være nødvendigt. At give mig en fejlmeddelelse efter installationen (hvor jeg altså udelukkende har fulgt programmets egne beskeder), er heller ikke godt. Og for den ikke-linux-hjemmevante, som retmæssigt bare burde kunne forvente at han kan åbne et videoklip, så er det ikke tilfredsstillende.

Det store bogstav "L" i standard-skrifttypen i menuer, m.m., vises ikke korrekt her. Nederste halvdel mangler, så det ligner nærmest et apostrof-tegn. Men pæn skrifttype, i øvrigt.

Jeg kører i 1024x600, men flere programmer er bare ikke glad for en så lav opløsning. Første-gangs-opstartsvinduet i Evolution var for stort og ville i øvrigt ikke resizes. En ny bruger, der ikke ved, at man kan alt-dragge vinduer, ville nok være fortabt. Og alt andet lige ved Ubuntu godt, at jeg har valgt netbook-versionen. Der er i samme forbindelse mange vinduer, som er svære at resize og som kræver pixel perfect precision, hvis man skal ramme højre kant af dem. Det er mere fleksibelt at få resize-markøren frem i nederste højre hjørne.

Apopros Evolution, så savner jeg muligheden for ved en ny konto bare at vælge "Gmail" eller "Hotmail" som server. iPhone, Android og øvrige systemer har forlængst fundet ud af ikke at plage brugeren med at skulle lede efter informationer om IMAP, etc. fra verdens mest udbredte systemer. Det kunne eventuelt suppleres med et tjek på e-mail-adressen (@gmail.com? Så er det nok Gmail-serveropsætningen). Eller måske endda et friskt MX-tjek for hostede løsninger. Altså, bare for at komme med et fornuftigt default-valg. Det kunne da være smart.

Programmet springer også rundt i siderne. Retter man servertype under opsætningen og trykker "Back", ryger man helt om til starten og ikke til forrige side.

Resultatet er, at jeg endnu ikke har gidet at sætte min e-mail op her på den bærbare.

Jeg bliver bedt om at vælge et kodeord under oprettelse. Når jeg senere opretter forbindelse til mit trådløse netværk, bliver jeg introduceret for keyring-konceptet og skal på stedet tage stilling til at vælge et kodeord for min keyring. Ingen information om det er decideret dumt at bruge mit eksisterende kodeord. Kan det ikke flettes lidt mere elegant ind i brugerprofilen?

Men det trådløse netværk og min bluetooth-usb-dongle virkede uden videre. Jeg overvejer at smide et 3-usb-modem ind for at se, om det også virker, men allerede i 9.04 fungerede det helt upåklageligt (efter modemet blev sat i, skulle jeg blot vælge udbyder - ikke noget med bøvlet installation overhovedet), så mon ikke, det også virker her? Dengang var jeg meget tilfreds med, at 3-forbindelsen blot dukkede op i oversigten sammen med de øvrige netværk (med og uden tråd).

Det virker også som om, Ubuntu uden videre kan bruge min mobils netadgang over Bluetooth. Det krævede vist en større omgang i 9.04... ja, den release er gammel, men det er altså stadigvæk noget, folk har fået til at virke i Windows XP for langt flere år siden.

De sociale tjenester virker faktisk godt. Jeg har hældt Messenger, Google Talk, Facebook Chat og Twitter ind, og det virker. Empathy (chatklienten) føles lettere end Pidgin.

Knapperne i Mac-positionen... tjah, jeg synes faktisk, det giver mening. Om ikke andet kan pladsen udnyttes godt, hvor flere applikationer tager topbaren (som også bruges til system-ikoner, ur, etc.) i brug, både til knapperne og menupunkterne.

Det er lykkedes mig at skulle skrive mit kodeord ind tre gange kort efter hinanden ved forskellige lejligheder, selv om Ubuntu netop i statuslinjen gør mig opmærksom på, at jeg i øjeblikket har elevated privileges.

Derudover har "You need to authenticate to modify the system configuration"-vinduet tendens til aldrig at have fokus, når det dukker op. Jeg ville gerne bare taste kodeordet og komme videre.

Opsætning af tid og synkronisering var heller ikke så elegant, som jeg havde håbet. For lige at afrunde privilegie-delen, så står der "Click to make changes" ved siden af en hængelås og to store knapper (Help og Close). Det er ikke tydeligt, at hængelåsen også er en knap, nu hvor det ikke hjalp at klikke på teksten "Click to make changes".

Jeg kan let vælge "Keep synchronized with Internet servers". Kun af nysgerrighed gik jeg ind under "Select Servers" og kunne se, at ingen var krydset af. Programmet advarer ikke, hvis man går ud uden at have valgt en server.

Ærligt talt burde jeg heller ikke skulle behøve tage stilling til hvilken server, jeg vil bruge. Jeg vil bare have, at uret på min computer går rimeligt korrekt, og en almindelig bruger er ikke kvalificeret til at vide, om man skal krydse flere servere af, om der er problemer ved at vælge en server i et andet land, etc. Og når jeg nu i forvejen har valgt en tidszone (Europe/Copenhagen), så burde applikationen kunne træffe et kvalificeret valg for mig.

Slutteligt, når jeg klikker på uret øverst til højre, er den 11. fremhævet, selv om klokken er over midnat og det er den 12. (hvilket også fremgår øverst i tekstform, lige under uret). Man kan selv klikke rundt på datoerne, men det er ikke klart, hvad formålet er, at det er en vilkårlig valgt dato, som er fremhævet, og ikke dags dato.

Når alt dette er skrevet og sagt, så er jeg faktisk meget godt tilfreds indtil videre. Indtil videre føles oplevelsen kun hurtigere. Og en sådan EEE900 har ikke engang en atom-processor at rutte med. Jeg kan dog alligevel ikke undgå at tænke på, at man altså også har haft grafiske systemer under linux med tocifrede clock-frekvenser og med meget svagere grafikkort og mindre ram.

Den virker hurtigere om at gå i standby, og den lader også til at være bedre til at bruge grafikkortet end 9.04 (som virkede som en regression fra 8.04, i hvert fald i EEE900-land) i forhold til tonede vinduer og deslige. Og apopros grafik-effekter, så skal jeg stadigvæk vænne mig til farve-highlight i grep på kommandolinjen, men det bliver jeg nok glad for i længden :)

Jeg er stadigvæk lidt lunken omkring menubaren i venstre side, men mest fordi ikonerne i toppen og bunden absolut skal springe mellem liggende og "udfoldet" position, når jeg lige kører musen hen over i siden. Derudover er der nogle helt basale fejl som hvis et aktivt program bliver "genaktiveret" (fx hvis man er i browseren og et andet program aktiverer et link, der skal vises i browseren), så kan programmet godt ryste i venstre side (lidt som når en Mac-applikation hopper og danser for at gøre opmærksom på sig selv), selv om man allerede er i programmet. Jeg kommer igen til at tænke på Windows XP med blåt-blinkende programmer i statusbaren, hvor man også skal lave et par besværgelser (fx at skifte program og tilbage igen eller minimere og maksimere igen) for at slippe for at blive afkrævet opmærksomhed.

 • 0
 • 0
#12 Jørn Hedegaard Povlsen

Jeg har haft Ubuntu netbook siden 9,04 på min EEE9000 problemfrit.

Og nu tester jeg 10.10. Jeg har testet på EEE900, EEE-box og en EEE-PC-S101

Ang oprettelse af USB-startdisk Virkede dette upåklageligt fra netbook 10.04. '' Ang. Font-problemer Jeg har ingen Font-problemer. 'L' vises ganske normalt på alle mine maskiner!

Ang. programmet Evolution, som jeg aldrig har brugt før, ja, så startede dette op i fuld skærm, uden at noget var for stort på nogen af maskinerne!

Jeg indtaster min gmail-adresse, og mit gmail-password og trykker på knappen "Next - Receiving mail" Kommer så til en ny side, hvor jeg konfirmerer konto-oplysningerne! Og Voila! evolution laver herefter an IMAP-opkobling til min gmail-konto! Det kan da ikke være lettere!

Mon ikke I, der har kludder med evolution, har nogle gamle config-mapper flydende rundt? Prøv evt. at oprette en ny bruger.

mvh jhp

 • 0
 • 0
#15 Peter Brodersen

Screenshot fra Evolution-opstart, hvor man skal flytte vinduet med alt-museklik: http://stock.ter.dk/maverick/evolution_1.png Det hjælper heller ikke at smide vinduet i fuldskærm.

Nå, men der er tale om en nyinstallation. Første side er en velkomst, anden side er en "Restore?"-side, tredje side kræver navn og e-mail, og på fjerde side skal man vælge server. Derefter en side, hvor man skal tage stilling til om der skal downloades ofte, om der skal fyres en kommandolinje af undervejs, etc. Jeg blev ikke spurgt om password undervejs.

Jeg vil stadigvæk mene, at det er lidt for meget, man behøver tage stilling til som helt ny, almindelig bruger, hvis man bare vil i gang med sin Gmail/Hotmail-adresse.

Screenshots af de første par trin: http://stock.ter.dk/maverick/evolution_1.png http://stock.ter.dk/maverick/evolution_2.png http://stock.ter.dk/maverick/evolution_3.png http://stock.ter.dk/maverick/evolution_4.png

Alt det handler dog mest af alt bare om Evolution.

Derudover: Mit "L"-problem forsvandt efter maskinen vækkede fra standby. Juhu!

Det virker overraskende godt at smide en iPod til. Bortset fra, at der lidt irriterende kommer to vinduer op om, at der er fundet hhv. musik og billeder, så kan jeg fint afspille både musik og video-podcasts fra min iPod i Rhythmbox.

Hotkey for Paste (Ctrl-Shift-V) virker ikke i Terminal :( Hotkey for Copy virker dog fint.

Men altså, indtil videre er jeg stadigvæk godt tilfreds. Som altid kan der pudses en del kanter af, og efterhånden som nogle projekter har fået fokus på usability, så bliver kontrasten blot endnu større programmerne imellem.

 • 0
 • 0
#17 Jørn Hedegaard Povlsen

Måske? Dit problem vil måske forsvinde om du tager en re-installation!

Dine screen-shots bevidner, at du har vrøvl med din Ubuntu-installation.

Vrøvlet kan imidlertid ligge to steder.

Dine screen-shots beviser måske kun din egen ubehjelpsomhed?

Om du insisterer, så vil jeg gerne sende mine egne screen-shots ud i cyberspace.

Jeg fastholder, at du har gamle config-filer liggende, og jeg fastholder hermed, at du ikke har lavet en "rigtig installation" Jeg gider ikke at gå ind i en længere diskussion om din ufuldkomne Ubuntu-installation, med mindre om du bliver mere seriøs. mvh jhp

 • 0
 • 0
#19 Kai Birger Nielsen

Jeg har lige opgraderet til 10.10 på min hjemmemaskine. Den er ikke nogen vårhare og netforbindelsen er ikke mere end 1 mbit, så det tog vel et par timer. Jeg er slet ikke stødt på problemer og synes at 10.10 ligner 10.4 pænt meget. Jeg overvejer om jeg også skulle skifte min eeepc's aldrende xantros til en 10.10, men jeg mangler lidt motivation.

Jeg har lige moret mig med at installere google's nye sprog go og sidder og leger med sådan noget her uden problemer ud over at go har et sjovt system for int typer. Nedenstående er ikke 1. version :-)

package main

import "fmt" import "big"

func fact(n int) *big.Int { f := big.NewInt(1) for i:=1;i<=n;i++ { f.Mul (f, big.NewInt(int64(i))) } return f }

func main() { n := 40 fmt.Println("Factorial(", n, ") = \n ",fact(n)) }

 • 0
 • 0
#20 Jacob Nordfalk

For mig at se er den største nyhed noget så simpelt som at de nu har tilføjet muligheden for at installere ikke åbne programmer under selve installationen. At skulle gøre det selvstændigt før gjorde det meget svært for ikke teknikkyndige brugere at komme igang på egen hånd.

Desværre er denne mulighed ikke aktiveret som standard

HELT enig!

Der skulle være en "jeg er begynder"-knap som man kunne trykke på, evt krydret med en uendelig liste af ting der skulle accepteres, og så VIRKEDE flash, DVD-afspilning etc etc bare!

Når jeg hjælper nye i gang med Ubuntu er det stort set den eneste hindring de støder ind i.

 • 0
 • 0
#21 Peter Brodersen

Dine screen-shots beviser måske kun din egen ubehjelpsomhed?

Om du insisterer, så vil jeg gerne sende mine egne screen-shots ud i cyberspace.

Jeg fastholder, at du har gamle config-filer liggende, og jeg fastholder hermed, at du ikke har lavet en "rigtig installation" Jeg gider ikke at gå ind i en længere diskussion om din ufuldkomne Ubuntu-installation, med mindre om du bliver mere seriøs.

Hm, sikke en tilbagemelding.

Altså, min installation er helt frisk, med en formattering og nyt filsystem, så der er ingen rester af noget.

De pågældende screenshots var som nævnt for de helt indledende trin, hvor jeg blot klikkede på mailikonet (som også rummer Instant Messaging og diverse globale tjenester som fx Twitter) og herunder valgte Mail. Det førte mig så til Evolution-opsætningen.

De forskellige screenshots er netop taget for at vise, hvad jeg (og sandsynligvis præcis en anden med samme opløsning) vil opleve - og for at illustrere, hvad jeg fandt problematisk.

Jeg tvivler på at en geninstallation vil ændre på noget. Jeg overvejer at lave en virtuel installation bare for en god ordens skyld, men jeg er lidt bange for at du betragter dokumentation og screenshots som noget useriøst noget.

 • 0
 • 0
#23 Jørn Hedegaard Povlsen

Nej, Selvfølgelig er du ikke fuld af løgn! Til din og andres oplysning har jeg nu, ud over de tre førnævnte installeringer, også installereet Ubuntu 10.10 på en gammel Dell og på en gammel HP. Og jeg genfinder ingen af de problemer, som du og andrer på version2 finder. Om du ikke er en kværulsant, så send venligst en bug-rapport til Ubuntu. Medsend venligst bug-nummeret her

mvh jhp

 • 0
 • 0
#25 Jørn Hedegaard Povlsen

Drengene med problemer om evolution,

Der skriver side op og side ned, ang ubuntu 10.10 er tidsspilde for læserne på version2,

Jeg kører her på min EEE900 1024x600, uden problenmer. Som du kan læse ovenfor, så har jeg virkelig forsøgt, med installation på andre maskiner for at bekræfte drengenes evt. problemer med evolution.

Det er ikke lykkedes mig.

Men noget andet er, at jeg personligt, ikke er glad ved den nye netbook-edition.

Den er langsom, og heller ikke så intuitiv (føler jeg) som tidligere Jeg nedgraderer alt til 10.04 igen.

mvh jhp

.

 • 0
 • 0
#28 Jacob Nordfalk

Nu har jeg hentet .iso-filerne til forskellige udgaver af Ubuntu 10.10 (netbook, xubuntu), og 'brændt' dem ned på en USB-nøgle som beskrevet på hjemmesiden.

Ingen af dem virker.

Maskinen stopper meget tidligt under bootningen (boot: -prompt fra lilo).

Jeg troede det var den netbook jeg ville installere på der var problemet, men den installerer og kører fint med Ubuntu 10.04 (installeret med samme procedure)

 • 0
 • 0
#35 Peter Jespersen

Hmmmmm - er en del af definitionen af en Netbook/tavlefætter ikke at det er en billig maskine og dermed mindre kraftfuld end end supercomputer ?

burde en grafisk brugergrænseflade til en Netbook egentlig ikke være let og mindre ressourcekrævende end hvis den er til en skrivebordsmaskine ?

Dette passer ikke ligefrem til nogle af de "Netbook brugergrænseflader" jeg har kastet et stykke blik på - som indtil videre har været et "ekstra lag" udenpå en normal skrivebords brugergrænseflade.

MeeGo Netbook er, så vidt jeg i min brandert har fundet ud af, vel egentlig den første distribution der bliver skræddersyet til disse fætre - oder ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere