Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne

17. september 2014 kl. 12:1342
Uafhængigt Skotland vil stå uden oplagt topdomæne
Illustration: Kim Traynor / Wikimedia.
Hvis skotterne stemmer 'ja' til selvstændighed, så kan det blive en udfordring at finde et passende nationalt topdomæne. Alle de oplagte er nemlig taget af andre nationer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skotland er måske på vej til at blive en selvstændig nation og løsrive sig fra Storbritannien. Det vil give store udfordringer for både det nye Skotland og det resterende Storbritannien, men der vil også være en nærmest endeløs stribe af praktiske problemer, som skal løses. Hvilket topdomæne skal Skotland eksempelvis benytte?

Skotske internetdomæner hører i dag ind under Storbritanniens topdomæne .uk, der står for 'United Kingdom'. Med selvstændighed vil det være oplagt, at Skotland får sit eget topdomæne ligesom alle andre selvstændige nationer.

Men Skotland kommer sent til fadet, når det gælder fordelingen af topdomæner. De mest oplagte muligheder er nemlig taget. Det skriver it-blogger Craig Cockburn.

Danmark og Sverige har topdomæner, som består af første og sidste bogstav i landenes navne på det nationale sprog. Andre lande som eksempelvis Norge og Finland benytter de to første bogstaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Skotland er ingen af disse tilgængelige. Topdomænet .sd tilhører Sudan, og .sc tilhører Seychellerne. Faktisk kan man stave sig hele vejen gennem 'Scotland' uden at finde et ledigt topdomæne, der begynder med S, påpeger Craig Cockburn:

  • SC = Seychellerne
  • SO = Somalia
  • ST = Sao Tome og Principe
  • SL = Sierra Leone
  • SA = Saudi Arabien
  • SN = Senegal
  • SD = Sudan

S er tætbebygget område på domænefronten. Ud af 26 kombinationer, der begynder med S, er 22 allerede optaget. De eneste ledige S-domæner er .sf, .sp, .sq og .sw.

Skotland er det mest almindelige navn for det, der måske bliver en ny nation, men der er også andre historiske navne som det latinske Caledonia og det skotsk gæliske Alba, og her er der to ledige muligheder nemlig .ce og .ab ud fra de bogstaver, der indgår i navnene. Alba har dog også været brugt som betegnelse for hele øen Storbritannien.

Topdomænerne er oprindeligt tildelt efter en standard, ISO 3166. Ifølge den standard burde Storbritannien i øvrigt have haft topdomænet .gb for 'Great Britain', men briterne var kommet beslutningen om at benytte ISO-standarden i forkøbet og havde etableret .uk og fik lov at beholde det.

Mens skotterne nu kan blive en selvstændig nation uden et oplagt topdomæne, så findes der en lang række territorier og områder med forskellige grader af selvstyre, som har deres topdomæner. Således har både Grønland og Færøerne deres egne nationale topdomæner .gl og .fo.

Andre områder i Storbritannien har også nationale topdomæner. Det gælder eksempelvis Isle of Man med .im og Jersey med .je. Det skete angiveligt på grund af, at de tidlige procedurer for tildeling af nationale topdomæner blot tog ISO-standarden, som var beregnet til postadresser, men ikke tog hensyn til områderne selvstyrestatus.

Skotterne har dog, uanset resultatet af afstemningen, fået lidt mulighed for at vise skotsk selvstændighed gennem domænenavne, da organisationen ICANN, som administrerer domænesystemet, har givet grønt lys for at benytte .scot-topdomænet. Det er imidlertid ikke et nationalt topdomæne, men derimod et såkaldt generisk topdomæne i samme kategori som .name, .mobi og .xxx.

42 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
19. september 2014 kl. 09:04

men alligevel kunne de vel? få et topdomæne, ligesom Grønland...

38
19. september 2014 kl. 05:03

.gs for Great Scotland (pendent til Great Britain). Lige nu benyttes koden af South Sheltand og South Orkney Øerne, men de er ubeboede og ejes af Storbritanien, derfor vil det være en formsag at flytte domænet til Skotland, kun pingvinerne vil savne det.

34
18. september 2014 kl. 15:03

UK har også et problem, da de nok bør skifte navn til Divided Kingdom, men den sidder vi jo på. GB ville heller ikke give mening. Er LB ledig (Little Britain)?

30
18. september 2014 kl. 11:26

Hvis skotterne skal betale for at få tildelt et TLD, er diskussionen nok irrelevant :-)

29
18. september 2014 kl. 11:21

Republic of Caledonia

28
18. september 2014 kl. 10:09

Når nu 'nettet' er globalt og grænseoverskridende hvorfor så knytte domain'er til geografiske områder? Der er vel inge nder føler sig mindre nationale eller selvstændige fordi de har web eller mail adresser under .net .eu .name .mail eller hvad som helst. Scotterne kan nok finde ud af at vise deres nationalitet. Hi Scotland wote YES :-)

27
18. september 2014 kl. 00:30

Lav en union med Wales og tag .sw... Det går galt hvis Wales vil stå først, for .ws er allerede taget.

25
17. september 2014 kl. 20:40

.aye

21
17. september 2014 kl. 15:12

Ikke noget problem, De er kendt for Deres Whisky og SW er ledigt B-)

23
17. september 2014 kl. 18:22

Eller bare WhiskY : WY

19
17. september 2014 kl. 14:28

Sjovt at Version2s drejning er kun på ccTLDen, men det er jo meget mere end det. ccTLD'erne er baseret på en ISO-standard, som tildeler lande koder.

Disse koder bruges også i andre vigtige sammenhænge: SSL-certifikater, sprog-kode (f.eks. da_DK) og andre referencer til lande. Jeg er overbevist om at mange af disse systemer er hardcoded til at forvente 2 tegn for landekoden. .scot er derfor ikke godt nok.

17
17. september 2014 kl. 14:13

Skotterne refererer oftere til sig selv på fransk end skotsk gælisk. Derfor har I nok oftere set « Ecosse » end Alba.

Derfor kunne man forslå .eo (Ecosse) eller .aa (Alba).

18
17. september 2014 kl. 14:27

AA er en potentiel, omend lidt bureaukratisk mulighed, fordi ICANN vil kunne udnytte muligheden for at tildele den ifølge http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2#AA

Problemet er, at AA måske bliver brugt andre steder, så selve ISO-standarden ikke kan ændres uden at lave ravage. Men hvis ikke, så er .aa nok det bedste bud.

(At AA så også vil åbne for talrige drillerier om whisky-destillerier med .aa-domæner er så en anden snak)

15
17. september 2014 kl. 14:01

Det kan vel ikke være så svært :-)

16
17. september 2014 kl. 14:07

Hej, jeg er ny her på siden. Jeg er af den overbevisning at .scot er vedtaget som top domæne

20
17. september 2014 kl. 14:39

... men det kræver selvfølgelig at Skotland vil være et kongerige.

Men det vil de gerne - måske er The Queen and The Royal Family , nær det eneste der ikke er strid omkring.

Scotland vil også - næsten Ukraine gerne - være medlem af EU, men her får de og vi store problemer, fordi der er lande, der ret tænkeligt vil nedlægge veto, mod at udtrådte landsdele optages som medlemmer i EU. Spanien er indlysende imod, men hvad med fx Belgien? og hvordan mon man tænker på Cypern, som vi 'glemte' at genforene før de blev optaget i EU.

I Scotland tror de, at næsten al olie og gas vil tilhøre dem pga. geografien.
Men tænk hvis kommunerne fra Tønder til Hanstholm slog sig sammen og mente at de skulle være en ny nation - fx Vesterhavsland - og at al Danmarks olie skulle tilhøre dem - nej vel!

Disse kommuner har tilsammen en befolkning på ca 400.000 eller blot 7.5% af den samlede befolkning. (Skotland har 8.2% af den samlede UK befolkning).

Det er da ganske absurd, at så få mennesker med blot 50% plus 1 stemme skulle kunne løbe med alt det, der nu er fælles - absurd i Vestjylland og absurd i Skotland.

Lars :)

11
17. september 2014 kl. 13:28

Et alternativ kunne være .ww - William Wallace der har haft en vis indflydelse på Scotlands historie. En anden der nok er lidt politisk inkorrekt kunne være .ub for Uisge Beatha - relationen til Scotland igen entydig.

9
17. september 2014 kl. 13:17

Scottish people. Bum løst :)

6
17. september 2014 kl. 12:50

Idet Storbritannien i første omgang er en geografisk region (omend det ofte blot er en opsummering af "Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland"), så kan man måske foreslå Nordbritannien?

Udtrykket North Britain har været brugt nu og da i over 400 år til bl.a. at dække over Skotland. Og samtidig er .nb ledigt.

Der er dog risiko for, at navnet "Britain" trods dets blot geografiske ophav alligevel er for politisk associeret med Det Forenede Kongerige til, at skotterne vil acceptere det i forbindelse med en løsrivelsesproces, som ikke blot vil være politisk, men som også omhandler deres egen identitetsopfattelse.

4
17. september 2014 kl. 12:39

De kunne også bruge .pi, med reference til picterne, der boede i området, indtil skoterne ledt af Fergus Mor Mac Erc kom fra Irland omrking år 500. Topdomænet .pi er ledigt.

37
18. september 2014 kl. 23:29

Skotter identificerer sig ikke med de af romerne kaldte pictere der malede sig blå i ansigtet osv. Det er en moderne, eller nutidig, romantisering.

3
17. september 2014 kl. 12:36

Der er masser af muligheder. skotsk gælisk: Gàidhlig na h-Alba eller blot Gàidhlig

13
17. september 2014 kl. 13:45

Hvorfor så ikke en kombination af to unicode emoji? Det må da være muligt at finde en kombination, der passer på Skotland.

Øv, jeg har ikke lige mulighed for at tilføje vilde emojis her. Mine forslag var ellers:

.[SHEEP U+1F411][DRESS U+1F457] .[FIRE U+1F525][CHOCOLATE BAR U+1F36B] .[SHEEP U+1F411][FACE SAVOURING DELICIOUS FOOD U+1F60B]

Alternativt kan de, hvis de får en ISO-3166-landekode bruge denne som flag (to unicode-tegn)

2
17. september 2014 kl. 12:35

Lave en tre-bogstavs-løsning. Der er feltet mere åbent... Der er ingen lov der bestemmer at det -SKAL- være 2 bogstaver, selvom det er consensus for alle andre lande/nationer...

8
17. september 2014 kl. 12:57

Der er ingen lov der bestemmer at det -SKAL- være 2 bogstaver, selvom det er consensus for alle andre lande/nationer...

Et selvstændigt Skotland kommer nok ikke uden om at skulle have tildelt ISO 3361 landekoder på både 2 og 3 bogstaver. Det er fast ICANN-politik at netop to-bogstavs landekoden er reserveret til TLD. Der er mange andre systsmer end DNS der bruger ISO 3361 landekoder, så problemet er på ingen måde isoleret til DNS.

Det forhindrer dog ikke et selvstændigt Skotland og dets borgere i at registrere et generisk TLD på linje med alle andre der har søgt om oprettelse af alle mulige nye TLD'er.

36
18. september 2014 kl. 23:20

Et selvstændigt Skotland kommer nok ikke uden om at skulle have tildelt ISO 3361 landekoder på både 2 og 3 bogstaver. Det er fast ICANN-politik at netop to-bogstavs landekoden er reserveret til TLD. Der er mange andre systsmer end DNS der bruger ISO 3361 landekoder, så problemet er på ingen måde isoleret til DNS.

Den holder ikke. Hvorfor skulle et evt skotsk TLD overholde tåbelige 90'er standarder, udviklet i en anden tid? Hvorfor ikke .caledonia osv? .cal .scotch osv? Er ISO 3361 en slags religiøs lov? Kommer lige fra en konference hvor flere skotter deltog, meget interessant har de forberedt sig på den her situation i årevis (seperation fra .uk-domænet), her tænker jeg på statiske blivende URL'er osv. At sidde og sige, at skotterne har et problem fordi et to-tre-bogstavs-koncept ikke går op ift selvstændighed og allerede optagede navne er latterligt.

1
17. september 2014 kl. 12:19

.sq er ikke taget, så de kalder da bare deres land Sqotland... Det er da bedre end Spotland, Sfotland eller Swotland ;)