Tyskland vil nu selv granske persondataoverførsler fra EU til USA

27. oktober 2015 kl. 23:36
Efter EU-dommen mod Safe Harbour-aftalen tager styret i Hamburg initiativ til selv at undersøge Google og Facebook for persondataovertrædelser.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Databeskyttelsesmyndighederne i Tyskland har besluttet, at man vil undersøge, om persondataoverførsler fra EU til USA - fra selskaber som Google og Facebook - overholder EU's regler om beskyttelse af persondata.

Udviklingen kommer i kølvandet på afgørelsen primo oktober fra EU-Domstolen, hvor østrigeren Max Schrems fik medhold i en klage over Facebooks dataregime, hvilket samtidig effektivt aflivede den såkaldte Safe Harbour-aftale mellem EU og USA.

Safe Harbour-aftalen blev etableret i 2000 og siger kort fortalt, at tilsluttede amerikanske virksomheder, der vil overføre data over landegrænser med EU-lande, skal overholde EU’s datadirektiv. Det har været tolket som det overordnede regelsæt, som de amerikanske virksomheder skulle efterleve.

Efter dommen var det dog slut med, at regelsættet fra Europa-Kommissionen kunne trumfe nationale myndigheder i retten til alene at vurdere, om persondataoverførsler til f.eks. USA levede op til EU-lovgivingen. Domstolen gav altså EU-landene ret til selv at undersøge, om dataoverførslerne rent faktisk sikrede privacy. Man havde dog forventet, at undersøgelserne først ville blive iværksat, hvis borgere indgav formelle klager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i Tyskland har man altså nu besluttet på eget initiativ at undersøge, om EU-lovgivningen bliver overholdet af amerikanerne, skriver Der Spiegel.

Tysk kommissær kæmper for databeskyttelse - også fra Google og Facebook

Udmeldingen kommer fra Hamburgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, Johannes Caspar. Han er blandt de mest aktive politikere i forhold til at undersøge, om EU's love overholdes. Det rammer i første omgang amerikanske firmaer med hovedsæde i Hamburg som f.eks. Google og Facebook.

Både Google og Facebook har sat ind med kontrakter og klausuler for at sikre, at deres dataoverførsler er compliant med EU's persondatalovgivning.

Men det stoler tyskerne altså ikke helt på.

»Hvis man vil undgå at blive ramt af den politiske og juridiske konsekvens af afgørelsen (fra EU-domstolen, red.), bør man overveje alene at gemme persondata på servere i EU,« siger Johannes Casper ifølge Ars Technica.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger