Tyskland vil give Facebook millionbøder for at sprede falske nyheder

Illustration: Facebook
Den tyske regering vil inden for de nærmeste måneder indføre lovgivning, der gør det muligt at retsforfølge Facebook og andre sociale medier for at sprede falske nyheder.

Tysklands regering vil sætte hårdt ind mod falske nyheder på sociale medier, der enten er injurierende, stødende eller opildner til had. Men den tyske stat mangler lovgivningen, der tillader den at retsforfølge de sociale medier. Det skriver arstechnica.com.

[aid10702951070295]

»I alt for lang tid har det kun været snak og ingen handling, derfor vil vi gå i gang med at finde en løsning allerede i begyndelsen af næste år,« siger Thomas Oppermann, der er medlem af det tyske parlament for det tyske, socialdemokratiske parti.

Allerede i begyndelsen af 2017 vil man derfor indføre en lovgivning, der gør det muligt at tildele sociale medier 500.000 € i bøde, hvis de ikke fjerner den falske nyhed inden for 24 timer. Derudover vil man kræve, at en korrektion bliver bragt. ‘med samme tyngde’, siger Thomas Oppermann.

Læs også: Danske partier har fokus på cybertrussel

Derudover vil man tvinge sociale medier som facebook til at oprette et bureau, der skal være tilgængeligt alle døgnets 24 timer, hele ugen, hele året. Dette bureau skal sørge for at reagere på eventuelle henvendelser om falske nyheder.

Ikke tale om brud på ytringsfrihed

Selvom der er tale om en form for censur mener den tyske justitsminister Heiko Maas ikke, at der er tale om et brud på ytringsfriheden.

»Æreskrænkelser og injurier går ikke ind under ytringsfrihed og derfor skal det retsforfølges, også på nettet,« siger Heiko Maas, der endvidere påpeger, at injurier kan give op til fem års fængsel i Tyskland.

Læs også: Overraskende valg af EU’s kommende "it-kommissær"

Facebook skriver i et skriftligt svar til Arstechnica, at koncernen bestemt ikke taget let på problemstillingen, men undgår helt at forholde sig til udsigterne til skrappere krav og millionbøder.

»Vi er i dialog med alle relevante politikere og digitale eksperter for at finde ud af, hvordan vi gør vores systemer bedre,« skriver Facebook.

Ingen af parterne har endnu givet et bud på, hvordan man vil opdage og vurdere, om et opslag er sandt, falskt eller injurierende.

At netop er Tyskland, der sætter hårdt ind mod de falske nyheder kan skyldes de tyske bekymringer for, at falske nyheder påvirker det kommende tyske valg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Bruun

Det kunne være virkelig rart med eksempler, og jeg håber (men tvivler) på at Facebook offentliggør hvilke nyheder de har fået besked på at fjerne.

Det er ubegribeligt at de bare kan sige "falske nyheder"...

  • 2
  • 1
#4 Christian Enevoldsen

Heiko Mass, som er tysklands justits minister udtaler til Bild: Defamation and malicious gossip are not covered under freedom of speech

-Nej, det hedder: The right to reputation...

og der er i loven taget højde for dette problem, dafamation(ærekrænkelse) balancere imellem de to begreber

Med hjemmel i hvilken lov, mener han at kunne forsvare det argument. Hvis vi er enige om at defamation begrebet er ækvivalent til ærekrænkelse.

Han ligger måske op til at det er ham selv der er både lovgivende og dømmende magt...? Og hvem skal der betales bod til, staten eller den krænkede part...?

Ham Heiko glemmer at man i alle vestlige restsystemer, netop har injurie paragraffer der kan beskytte mod det senarie han tegner.

Hans forslag et skridt mod afgrunden og et stasi regime, føj for en ussel hund! Det er nu man skal sige stop, råbe vagt i gevær og minde tyskland om deres fortid, og ikke mindst om de "såkaldte vestlige værdier" som eu politikere mener at have monopol på og er helt liderlige omkring... Altså den forbandet ytringsfrihed, den ytringsfrihed charlie hebdo godt måtte have, den ytringsfrihed jyllands posten godt måtte have, og den ytringsfrihed vi i danmark godt må have.

og iøvrigt... Hvad er en falsk nyhed.? er en udtalelse en nyhed.? og hvem er diktatoren der skal bestemme.?

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere