Tyskland advarer mod Kaspersky-software: Kan blive misbrugt i cyberangreb

16. marts 2022 kl. 09:002
Tyskland advarer mod Kaspersky-software: Kan blive misbrugt i cyberangreb
Illustration: moskva, Kasperskys hovedkontor. Tatiana Belova | Bigstock.
Tyske myndigheder advarer mod brugen af antivirussoftware fra russiske Kaspersky. De frygter, at det kan bruges som led i cyberangreb mod myndigheder, virksomheder og private.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De tyske cybersikkerhedsmyndigheder, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), advarer brugere af antivirussoftware fra russiske Kaspersky mod, at softwaren udgør en risiko for cyberangreb.

Det skriver Reuters på baggrund af en pressemeddelelse fra BSI.

Frygten fra BSI er, at den russiske regering vil tvinge Kaspersky til at bruge softwaren til at udføre cyberangreb, eller at regeringen selv – uden Kasperskys vidende – vil bruge bruge softwaren til at udføre cyberangreb.

Læs også: Trump underskriver lov, der forbyder myndigheders brug af Kaspersky Lab

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaspersky udtaler i en pressemeddelelse, at det er en privat virksomhed uden bånd til den russiske regering, og at advarslen fra BSI er politisk motiveret. Kaspersky er i kontakt med BSI for at afklare sagen.

Version2 kunne i går fortælle, at Aarhus Kommune dropper Kaspersky på 15.000 maskiner med netop det argument, at virksomheden er underlagt den russiske lovgivning.

I et interview med Kaspersky i Norden siger kommunikationschef Anne Mickler, at den russiske regering ifølge lovgivningen ikke kan tvinge sig adgang til Kasperskys systemer.

»Vi har bedt en svensk professor kigge på de russiske love og undersøge, om Putin kan kræve adgang. Det kan han ikke, og derfor kan han heller ikke få oplysninger om vores kunder,« siger hun.

Kasperskys antivirussoftware er senest blevet fjernet fra mere end 28 produkter, der udbydes til den danske stat, kommuner og regioner gennem den såkaldte SKI-platform.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. marts 2022 kl. 11:47

»Vi har bedt en svensk professor kigge på de russiske love og undersøge, om Putin kan kræve adgang. Det kan han ikke, og derfor kan han heller ikke få oplysninger om vores kunder,« siger hun

Dommeren i Alexei Navalnys sidste retssag er i konstant kontakt med Putins folk. Under retssagen - mens hun sad i retten - har dommeren Margarita Kotova modtaget 7 telefonopkald fra præsidentens administration.

https://twitter.com/pevchikh/status/1503734362898059267

Rusland er ikke et land hvor loven betyder noget. Det er et land hvor præsidenten sender lejemordere til Europa for at slå fjender ihjel med polonium eller nervegift. Hvor politikere nedskydes lige udenfor Kreml eller får smurt Novichok i deres underbukser. Hvor byer i nabolande lægges i ruiner mens civile ikke kan slippe væk.

I Rusland betyder loven kun noget når det er i Putins interesse. Der er kun kun en ting at gøre hvis man har russisk software: ud med det. Alt andet er ganske enkelt uansvarligt.

1
16. marts 2022 kl. 11:00

Der er jo unægtelig opstået en urolig situation også i mange danske virksomheder. Selvfølgelig kan man frygte at en software/sikkerheds-producent er for tæt knyttet til en efterretningstjeneste, men det skal man forholde sig til uanset hvilket land en løsning er produceret i.

Vi har dog hos Nixu forståelse for bekymringen. Selv har vi stoppet al handel med russiske kunder og leverandører. Vi har i den anledning udarbejdet særlige vilkår for Kasperskykunder der ønsker at skifte til andre løsninger.