Tyskerne beskytter positionsdata langt hårdere end Danmark

7. november 2016 kl. 15:321
Tyskerne beskytter positionsdata langt hårdere end Danmark
Illustration: MI Grafik.
Danske teleselskaber registrerer og udleverer data om kundernes position et år tilbage. Tyskland er mere restriktiv på området.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tyskland vedtog sidste år en lov om opbevaring af og adgang til data fra teleselskaberne om deres kunder. I loven, der endnu ikke er trådt i kraft, er data om kundernes opkald og sms'er som udgangspunkt ligestillet med oplysningerne om, hvor kunderne geografisk har befundet sig.

I Danmark er det langt enklere for politiet at få adgang til data om kundernes fysiske færden end om, hvem de har talt og sms'et med og hvornår.

Tyskland går endda skridtet videre og tillader kun, at positionsdata gemmes i fire uger. Opkaldsdata lagres derimod i ti uger. I Danmark forpligter logningsbekendtgørelsen teleselskaberne til at gemme data i et år.

Den tyske debat om beskyttelse af persondata raser langt kraftigere end den danske, og en forfatningsdomstol kendte den oprindelige udgave af loven ugyldig. Selv mod den nye lov har der været 80.000 indsigelser, fortæller Patrick Breyer, der sidder i Landdagen i delstaten Slesvig-Holsten for Piratenpartei.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Både opkaldsloggen og lokationsdata er følsomme oplysninger, som kan afsløre meget om privatlivet,« siger han.

Tyske eksempler på misbrug

Ifølge Patrick Breyer er der tyske​ eksempler på misbrug af lokationsdata. En kortlægning i​ en avis af, hvad data kan bruges til, bar brændstof til debatten.

Piratpartiets medlem af Landdagen i Kiel er da også langtfra tilfreds med forholdene. Det skyldes, at teleselskaberne har en række, hvad han betegner som, billing-databaser. De indeholder mange af de samme oplysninger som de danske teleselskabers, og dem har politiet adgang til på andre vilkår end efter den nye lov.

Heller ikke i Tyskland er der derfor ifølge Patrick Breyer fuld klarhed over, hvad teleselskabernes databaser rummer, og hvordan data bruges. Derfor ser han samlet set ikke Tyskland som et skoleeksempel på, hvordan personfølsomme data skal beskyttes.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. november 2016 kl. 11:51

En mere præcis overskrift ville være: Tyskland beskytter positionsdata i modsætning til Danmark.