Tyskere vil sælge brugte Microsoft-programmer til dansk spotpris

EU har netop blåstemplet videresalg af brugte softwarelicenser, og nu rykker tysk firma ind i Danmark for at sælge 'second hand' Microsoft-programmer. Analytiker er enig i potentialet.

Det tyske firma Relicense AG, der lever af at sælge second hand softwarelicenser til lavpris, rykker nu ind i Danmark.

Planen er at opkøbe licenser til Microsoft-programmer som Windows eller Office-pakken fra virksomheder, der har en bunke liggende ubrugte hen, og derefter sælge dem videre til andre virksomheder, der står og mangler en stak licenser.

Forventningerne er store, efter at EU-domstolen i begyndelsen af juli slog fast, at det er fuldt ud lovligt at videresælge sine indkøbte softwarelicenser til andre virksomheder - også selvom softwaren ikke er indkøbt i fysisk form på en cdrom eller dvd.

Dommen afgør en retssag mellem databaseleverandøren Oracle og Relicense AG's konkurrent, Usedsoft.

Læs også: Oracle taber retssag: Nu må du sælge software hentet fra internettet

»Mange virksomheder vil ikke være first movers og tage alle de fejl, der kan være i en spritny version af et styresystem eller en kontorpakke.Vi estimerer, at vi allerede næste år kan være oppe på en million euro i omsætning i Danmark,« siger Søren Molbech, dansk partner i Relicense AG, til Version2.

Besparelser på op til 80 procent

Relicense AG har eksisteret i fem år, hvor virksomheden har solgt second hand OEM- og Volume-licenser til Microsoft- og SAP-produkter.

I forbindelse med salget udarbejdes der et såkaldt transfer-dokument, hvor kunden bekræfter ikke længere at være i besiddelse af licensen og det tilhørende program.

Ifølge Søren Molbech var Microsoft i begyndelsen ikke overraskende forbeholden over for forretningsmodellen, men har efterhånden accepteret den og medvirker nu til at verificere ægtheden af second hand-licenserne fra afdelingen i Irland.

Eksempelvis kan en licens til Microsoft Windows Server 2003 sælges 70-80 procent billigere end nyprisen, mens besparelsen på en licens til den nyere Office 2010 vil ligge på 10 procent.

»Hvis en virksomhed skal vælge imellem enten at skulle opgradere sin hardware eller sætte et par servere mere op og købe et par ubrugte Windows Server 2003-licenser, så kan det sidste være den billigste løsning, fordi vi kan levere softwaren med den rabat,« siger Søren Molbech.

Også i de tilfælde, hvor to virksomheder fusionerer, kan det være attraktivt at indkøbe second hand-versioner af eksempelvis Windows eller Office-pakken for at få de nye medarbejdere over på den samme software, fortæller Søren Molbech.

Analysechef i IDC Nordic, Anders Elbak, vurderer, at EU-dommen nu kan hjælpe salget af ubrugte softwarelicenser på vej.

»Virksomhederne har været tilbageholdende med at købe eller sælge licenser, indtil dommen fra EU kom, og de vil sandsynligvis være interesserede nu,« siger Anders Elbak til Version2.

Han vurderer, at softwareleverandørerne vil komme med et modtræk.

»Det er jo en uheldig situation for softwareleverandørerne. Vi kommer nok til at se leverandørerne ændre deres licenspolitikker hurtigere. Vi ser allerede i dag flere og flere, der går over til at brugen af en mere abonnementsagtig model i stedet for licenser, og det er selvfølgelig ikke rigtig muligt at sælge et abonnement videre,« siger Anders Elbak.

Søren Molbech frygter dog ikke den udvikling:

»Det er jo det, som Microsoft forsøger at gøre med deres Enterprise Agreement (til større virksomheder, red.). Tilbagemeldingen fra de store kunder til os går på, at den er for dyr i forhold til at gå ud og købe licenserne til Microsofts programmer,« siger Søren Molbech til Version2.

Så den type abonnementer skal falde i pris, før du anser det for at være en trussel mod jer?

»Ja, absolut.«

Hvor mange kunder har I herhjemme lige nu?

»Vi er i en opstartsfase i Danmark, så det vil jeg meget nødigt komme nærmere ind på. Men vi har indgået de første ordrer i Danmark på Microsoft-området,« siger Søren Molbech.

Set i lyset af EU-dommen vil Søren Molbech ikke afvise, at Relicense AG også kaster sig over videresalg af Oracle-licenser.

Opdateret klokken 11.46: SQL Server 2003 rettet til Windows Server 2003.

Opdateret fredag den 27/7 klokken 15.17: Formulering om, at produktet ikke har måttet være aktiveret før salg, er fjernet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Erik Cederstrand

Softwarelicenser har længe været i en gråzone, hvor firmaerne skiftevis mener jeg ejer og lejer softwaren, afhængig af hvad der er mest fordelagtigt i en given situation.

Nu er det endelig slået fast, at jeg kan sælge software videre som enhver anden vare, jeg har købt. Det er meget glædeligt, dels fordi jeg kan komme af med en vare jeg ikke længere har brug for, dels fordi der opstår et brugt-marked, som vil presse prisen på den nye software.

Nu mangler vi bare at se, om det også i praksis gælder for præ-installeret Windows på bærbare. Den saga har kørt alt for længe nu.

 • 10
 • 0
#7 Lars Bengtsson

Jeg vil gætte på markedsværdien ... ;-) Hvilket tiden vil vise hvad den bliver. Hvis firmaer har brug for Windows 7 home edition, eller hvad den nu hedder som er det der oftest er OEM styresystem, så vil jeg tro der er et marked for det.

Men med Windows 8, som kommer til efteråret har MS dumpet prisen til omkring $40 for at lokke folk over på den nye platform som vil være fælles med Windows telefoner / tablets. Så medmindre Windows 8 er meget ringere end Windows 7 så vil værdien af Windows 7 også falde.

I forhold til værdien af Windows 8 så siger lederen af Valve (Steam) at det er en katastrofe: http://arstechnica.com/gaming/2012/07/steams-newell-windows-8-catastroph...

PS: Det er muligvis ikke lovligt at vidersælge OEM licenser selvom de ikke er aktiverede.

 • 0
 • 0
#8 Erik Cederstrand

Det gælder ikke for præinstallerede Windows versioner. Disse er OEM versioner og er allerede solgt med rabat og kan sandsynligvis IKKE videresælges.

Dokumentation? Jeg er med på, at det er det Microsoft vil have os til at tro, men jeg kan ikke se, at Microsoft efter den dom kan hindre mig i at sælge en licens, som jeg har købt af IBM. Og jeg kan slet ikke se, at rabatten skulle have relevans.

Jeg kan heller ikke i den oprindelige artikel hos Deutsche Welle se, at det skulle være en forudsætning, at softwaren er ubrugt. I princippet skulle jeg kunne købe en Windows, aktivere den, bruge den to dage, og derefter sælge den videre. Ligesom jeg kan gøre med en cykel. Artiklen nævner specifikt exhaustion doctrine (http://en.wikipedia.org/wiki/Exhaustion_doctrine), men det er ikke klart for mig, om Microsoft lovligt kan fratage mig den ret i en EULA.

 • 7
 • 0
#11 Jesper Henningsen

Jeg kan ikke forstille mig at de vil give noget for den, og vil i mange tilfælde ikke engang have den gratis. Mange af licenserne er "låst" til den specifikke type af laptop, og kan ikke umiddelbart installeres på en anden model. Arbejdet med at få det til at virke kan sagtens koste mere end prisen på en ny "ren" licens, for slet ikke at tænke på service mareridtet efterfølgende.

 • 0
 • 1
#13 Lars Bengtsson

Mange af licenserne er "låst" til den specifikke type af laptop, ...

Det mener jeg helt bestemt er feljagtigt. Jeg har selv erstattet en OEM installation af Windows 7 med en "ren" fra DVD, da jeg fik et SSD drev til min laptop.

Det var 1000 gange nemmere end at bruge det klaphat system til geninstallation, som leverandøren (Asus) havde lagt ind på harddisken. Man skulle brænde flere DVD'er for at kunne geninstallere og det var så laaangsomt og uigennemskueligt. Desuden ville man også få geninstalleret det bloatware der fulgte med.

Jeg brugte OEM licensen til at aktivere den nye Windows. Hvilket jeg mener er lovligt og følger Microsofts licens politik.

 • 2
 • 0
#14 Erik Cederstrand

... det er selvfølgelig ikke rigtig muligt at sælge et abonnement videre « siger Anders Elbak

Det kunne faktisk være interessant at få afprøvet. EU-retten har givet udtryk for, at retten til at sælge en vare videre, som vi tager for givet når det er en fysisk vare, også gælder for immaterielle varer. Man kunne argumentere for, at en 2-årig supportaftale hos Oracle også er en immateriel vare, blot leveret drypvis i stedet for up-front, og at jeg bør kune sælge det sidste år videre, hvis jeg pludselig skifter over til SQL Server.

Man kunne argumentere det samme om mobil-, computerspil- og avisabonnementer. Firmaet har fået (eller får løbende) deres penge, og bør derfor ikke kunne indskrænke mine rettigheder.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere