Tysk privacy-gruppe ransaget af politi for ting, den intet havde at gøre med

9. juli 2018 kl. 11:2210
Tysk privacy-gruppe ransaget af politi for ting, den intet havde at gøre med
Illustration: Bogdan_MHN/Bigstock.
Et blogopslag på en side for voldelige demonstrationer ledte angiveligt til, at en tysk non-profit organisation er blevet ransaget af tysk politi.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tysk politi har stormet og gennemsøgt kontorer og privat-adresser tilhørende nonprofitorganisationen Zwiebelfreunde (løg-venner), som advokerer privacy, anonymitet og TOR-projekter. Ransagningerne var angiveligt en del af en efterforskning af en radikal blogger kaldet Krawalltouristen (ballade-turisten), men politiet konfiskerede alligevel mobilenheder, bankdokumenter og computere uden relation til bloggeren.

Det skriver Bleeping Computer

Politiet søgte informationer om en mand, der stod bag en RiseUp e-mail-adresse, og han skulle have oprettet sitet Krawalltouristen. Denne side bruges til at koordinere protestaktioner mod diverse politiske partier.

Desuden indeholder den guider til at gennemføre hidsige demonstrationer.

Ingen relation til RiseUp-projektet

RiseUp er et projekt, som leverer anonyme e-mail konti med henblik på privacy, det er baseret i Seattle. Dette var ifølge politifolk, som udtalte sig til medlemmer af Zweibelfreunde, målet med ransagningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Zweibelfreunde har gruppen intet med RiseUp-projektet at gøre og har på en blog taget afstand fra ransagningen og oplistet følgende tjenester, som værende »ikke påvirket af ransagningen«:

»Torservere og tilknytttet infrastruktur, infrastruktur tilhørende Riseup’s (da vi ikke har noget at gøre med det), cryptoparty.in eller anden cryptoparty relateret infrastruktur, PGP-, SSH- eller OTR-nøgler.«

Politiet konfiskerede desuden samtlige af Zweibelfreundes printede dokumenter siden oprettelsen i 2011. Herunder »personlig data om donorer, medlemmer og aktivister som har modtaget godtgørelser eller betaling.«

Efterfølgende er også adresser med relation til Chaos Computer Club blevet ransaget.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
10. juli 2018 kl. 17:45

Landdistrikspolitiet? Der menes vel delstatspolitiet

Videoen hedder "Wenn der Dorfpolizist sturmklingelt". "Dorfpolizist" kan nok bedst oversættes til landbetjent. Det er lettere humoristisk formuleret for at fokusere på at ikke alt politi har viden nok om Tor, wifi, proxies, osv. til at gennemskue at en bombetrussel ikke oprindeligt kom fra en anden kilde og den ransagede kun var relæ/service.

9
10. juli 2018 kl. 08:32

Landdistrikspolitiet? Der menes vel delstatspolitiet = Landespolizei. Hver tysk delstat har sit eget politi, mens forbundsrepublikken har forbundspolitiet = Bundespolizei, der tager sig af opgaver relateret til forbundsstaten.

Det er rigtigt med forbunds og delstatspoliti. Men der findes flere politistyrker i Tyskland og så vidt jeg ved afhænger det af, hvilken besættelseszone fra anden verdenskrig de oprindelig tilhører.

Du kan godt opleve at byen (kommunen) har sin egen politistyrke til at udskrive parkeringsbøder, kontrollerer alkoholbevilliger og den slags.

Det du typisk møder er Schutzpolizei i byerne, Verkehrspolizei på autobahn, Kriminalpolizei ved kriminalsager, Wasserschutzpolizei fordi mange floder færdselsmæssigt er klassificeret som ”bundesveje”, Bereitschaftspolizei (dem du ser til koncerner, naturkatastrofer, demonstrationer mv.), samt Kontaktbereichsbeamter (dem er jeg ikke helt sikker på, hvad de laver).

Derudover findes der en række specialiserede ”politistyrker” som vi i ville kalde toldere, skattefolk og andre offentlige kontrolinstanser, men de her ”toldere” går rundt med knebel, peberspray, pistol, skudsikkervest, håndjern, radio og har samme magtbeføjelser som alm. politi.

Så hvis ikke det fremgår af artiklen, så kan det være stort set umulig at vide hvilken politistyrke som har ransaget.

8
10. juli 2018 kl. 07:30

Landdistrikspolitiet? Der menes vel delstatspolitiet = Landespolizei. Hver tysk delstat har sit eget politi, mens forbundsrepublikken har forbundspolitiet = Bundespolizei, der tager sig af opgaver relateret til forbundsstaten.

7
9. juli 2018 kl. 20:30

Nå ja, man kan jo aldrig vide. Dansk Politi har nu også stået for nogle pudsige udmeldinger. For mange år siden blev nogle demonstranter på vej til La Cabana i Herning stoppet af politiet. Pressen fik at vide, at en af demonstranterne havde været i besiddelse af en kniv og et bøjet søm. Det gøs i borgerskabet. Kniven var lovlig, og det bøjede søm blev brugt til at kradse en pibe ud med. Der blev da heller ikke rejst sigtelse. En anden gang havde en flok unge bøller hærget en gade et sted, ret voldsomt. Pressen fik at vide, at de havde været udstyret med avanceret radioudstyr. Man spekulerede på, hvem der dog havde forsynet dem med den slags? Gadaffi? Det "viste sig" at være mobiltelefoner. Rent teknisk ER det avanceret radioudstyr. Men denne "bombe" er godt nok uden sammenligning.

6
9. juli 2018 kl. 18:33

CCC-medien har en video om en anden ransagning: https://youtu.be/mGj5Hp354js (på tysk).

Ransagning i videoen er urelateret til den i artiklen. Jeg poster linket fordi videoen belyser begge sider: på den ene side manden som driver en gratis wifi-tjeneste som bliver brugt af et fæhoved til at poste en bombetrussel; og på den anden side landdistriktspolitiet som skal sikre beviser hurtigt men ikke har nok ekspertise til at vide hvad der er relevant.

5
9. juli 2018 kl. 17:46

Tysk politi har stormet og gennemsøgt kontorer og privat-adresser tilhørende nonprofitorganisationen Zwiebelfreunde (løg-venner), som advokerer privacy, anonymitet og TOR-projekter. Ransagningerne var angiveligt en del af en efterforskning af en radikal blogger kaldet Krawalltouristen (ballade-turisten), men politiet konfiskerede alligevel mobilenheder, bankdokumenter og computere uden relation til bloggeren.

Synes artiklen springer meget let hen over, hvorfor politiet valgte at ransage Zwiebelfreunde.

The brief summary is that a German left-wing blog “Krawalltouristen” (ruckus tourists) called for protest actions around the right-wing AfD party convening in Augsburg, Germany. Law enforcement argues that this includes calls for violence.</p>
<p>The German police were interested in finding the authors of said blog, and deemed it appropriate to not ask for information or go after the email provider the blog happened to be using, riseup.net, but after the German entity Zwiebelfreunde.</p>
<p>Zwiebelfreunde has a partnership with Riseup Labs, a US non-profit, and manages donations via European wire transfers for the Riseup collective. We spend the money in collaboration with the collective on software development, travel reimbursements, and for Riseup’s Tor infrastructure.

https://blog.torservers.net/20180704/coordinated-raids-of-zwiebelfreunde-at-various-locations-in-germany.html

Så fordi de (Krawalltouristen) har gjort noget ulovligt (ifølge tysk politi) og har brugt en Riseup mail, vælger de at ransage hvad man måske nok kan klassificere som en af Riseup "betalingsudbydere". Det lyder lidt sygt og helt ude af proportioner.

Der er en analogi på HN, som desværre virker ret retvisende.

Yeah. The proper analogy is: Somebody doing something they didn't like had a gmail address, and they raided the internal servers of Google's German sales office.

Mere læsestof for de interesserede:https://www.ccc.de/en/updates/2018/hausdurchsuchungen-bei-vereinsvorstanden-der-zwiebelfreunde-und-im-openlab-augsburg

4
9. juli 2018 kl. 12:47

Denne side bruges til at koordinere protestaktioner mod diverse politiske partier.

Jeg ved godt at det er naivt, men det påstås ellers at Tyskland skulle være et demokrati?

Hvordan kan man lave ransagninger imod en side som koordinerer protestaktioner mod politiske partier?

Selvfølgelig kan der laves en anmeldelse hvis der decideret begås ulovligheder, men det er imo noget helt andet.

Hvad bliver det næste?

3
9. juli 2018 kl. 12:00

det er spørgsmålet. er det en panik-handling så tyder det på de virkelig har et problem. er det med overlæg er de virkelig skræmte. well, which is it, punks?

2
9. juli 2018 kl. 11:42

Et dystert sind kunne måske synes det ligner at europæiske magthavere begynder at undertvinge deres egen befolkning.

Ruthlessness, fear and surprise

Naahhh..

K