Tysk ombudsmand beordrer WhatsApp og Facebook til at stoppe datadeling

27. september 2016 kl. 14:383
Tysk ombudsmand beordrer WhatsApp og Facebook til at stoppe datadeling
Illustration: dennizn/Bigstock.
Delstaten Hamburgs databeskyttelsesombudsmand har nu beordret WhatsApp til at tage deres skifte i privatlivspolitikken op til grundig revidering. Frankrig og Storbritannien følger trop.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret. Sidst i august kom det frem, at WhatsApp ville begynde at videregive brugerdata til moderselskabet, Facebook, for at reklamerne kunne blive mere målrettede. WhatsApp understregede samtidig, at man ikke ville ændre på, hvem der kunne læse med på ens beskeder, der er end-to-end-krypteret.

Facebook har høstet stor kritik for at samle for meget information om sine brugere - samtidig har både Frankrig og Tyskland tidligere har været ude at kritisere WhatsApp for ikke at indsamle nok information om deres brugere, og det blev foreslået, at man skulle lave en ’bagdør’ til ordensmagten, så de kunne opsnappe brugernes beskeder, hvis brugerne er under efterforskning.

Tingene ændrer sig

I sidste uge kom tyske fagfolk så med en udtalelse, der peger i stik modsatte retning af, hvad de tidligere har sagt. Forbundet for tyske forbrugerorganisationer ville have, at Facebook og WhatsApp trak deres kontroversielle privacy-regler tilbage, inden ugen var overstået.

Forbundet for tyske forbrugerorganisationer er en sammenslutning af 41 forbrugerorganisationer, og de skrev i forbindelse med opfordringen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er ekstremt bekymrede over denne stigende tendens: Forbrugere mister skridt for skridt ejerskabet over deres data. Deres privatsfære er i fare.«

Opfordring bliver til ordre

Forbundet for tyske forbrugerorganisationer ser ud til at mene, hvad de siger. I hvert fald har de nu beordret Facebook og WhatsApp til at stoppe delingen af data fra tyskere, der benytter sig af tjenesten. Det skriver Bloomberg.com.

Tirsdag eftermiddag udtalte Johannes Caspar, der er ombudsmand for databeskyttelse i delstaten Hamburg, at Facebook nu er blevet beordret til at slette alle data, de har fået fra WhatsApp.

Erklæringen kommer, fordi ombudsmanden ikke mener, at der er noget retsgrundlag for, at Facebook må anvende oplysninger om WhatsApps brugere.

Der er omkring 35 millioner WhatsApp-brugere i Tyskland, og Johannes Caspar mener, at det skal være op til brugerne selv, om deres chatkonto skal forbindes med deres Facebook-konto. Facebook bliver derfor nødt til at bede om tilladelse på forhånd, hvilket ifølge Johannes Caspar ikke er sket endnu.

Frankrig og Storbritannien følger trop

Den tyske datavogter står ikke alene med bekymringen. CNIL, der er Frankrigs databeskyttelsesmyndighed, samt Storbritanniens databeskyttelsesreguleringsinstans har været ude at udtale, at man vil overvåge skiftet i WhatsApps privatlivspolitik med stor årvågenhed samt overvåge, hvordan data deles på tværs af de to platforme, om end de ikke har beføjelser til helt at blokere datadelingen. Det skriver The Verge.

Onsdag formiddag har en talsperson fra Facebook henvendt sig til Version2 og udtaler følgende: »Facebook overholder den gældende EU-lov om databeskyttelse, og vil appellerer kendelsen. Vi vil yderligere arbejde sammen med ombudsmanden fra Hamborg i et forsøg på at imødekomme deres bekymringer.«

Artiklen nævnte i en tidligere udgave, at Johannes Casper er databeskyttelseskommissær for hele Tyskland. Redaktionen beklager fejlen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
28. september 2016 kl. 11:06

Nu er det så vidt jeg har fået med, ingen tyske ministre, hverken nationale eller lokale, der har været ude at udtale sig om Facebook og WhatsApp, men derimod forbruger organisationer.

Så spørgsmålet burde vel være, hvor er de danske forbruger organisationer.

I Tyskland går de meget op i databeskyttelse, hvor vi i Danmark har været vant til at staten kan indsamle alle mulige oplysninger om os, og ukritisk dele vores data med alle mulige interessenter.

2
27. september 2016 kl. 23:50

Hmm

1
27. september 2016 kl. 17:57

Hvad mener så danske myndigheder, f.eks. datatilsynet og det politiske niveau ved justitsminister Søren Pind?