Tysk medie: SAP leverer overvågningssoftware til NSA

11. marts 2015 kl. 14:18
Tysk medie: SAP leverer overvågningssoftware til NSA
Illustration: Wolfram Scheible.
SAP og andre tyske virksomheder leverer løsninger til amerikanske sikkerhedstjenester. Nogle af dem bistår til masseovervågning, der reelt bringer menneskers liv i fare.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

NSA og andre amerikanske sikkerhedstjenester bruger tysk-udviklet software til masseovervågning af millioner. Det skriver det tyske tv-magasin Fakt.

Efter sigende skulle bl.a. SAP’s databasesystemet Hana. Det gør det muligt hurtigt at bearbejde en stor mængde data. SAP-specialister skulle efter sigende hjælpe amerikanerne med at gøre den massive mængde information søg- og evaluérbar, lyder det fra en belgisk it-iværksætter med kendskab til branchen, Jo Lernout. Og ifølge talsmanden for hackerorganisationen Chaos Computer Club, Linus Neumann, har SAP i flere år arbejdet med en målrettet strategi om at få en fod indenfor overvågningsmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tysk oppositionspolitiker - Konstantin von Notz - der sidder i et særligt NSA-undersøgelsesudvalg, udviser bekymring over for samarbejdet mellem SAP og NSA. Han kalder nutidens software for et muligt farligt våben. Derfor mener han, at samarbejdet mellem SAP og NSA gør det >>yderst tvivlsomt<<, at SAP-softwaren også kommer i brug i den tyske efterretningstjeneste - SAP står tydeligvis under kontrol og adgang for andre efterretningstjenester, lyder det. Det vil betyde, at der er et sikkerhedshul i den tyske sikkerhedsarkitektur, der dermed gør hele systemet ubrugeligt.

Ifølge Zeit Online indsamler BND dagligt 220 millioner metadata om telefonopkald. Dataene bearbejdes og leveres til NSA. Ifølge NSA bruges metadata til at vurdere, om og hvem der skal dræbes.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger