12 års usynlighed slut: Tysk it-gigant går aggressivt efter dansk outsourcingmarked

Norden er blevet nyt satsningsområde for tyske T-systems. En meget stille tilværelse i Danmark skal nu byttes ud med aggressiv vækst.

Da Jens Tiedemann mødte op til sin første arbejdsdag som ny direktør for T-systems i Norden, var det første syn, der mødte ham ved kontoret i Farum, et flag, der hang i laser. Hans allerførste direktørgerning blev derfor at sætte gang i bestillingen af nye flag.

Symbolikken er tommetyk, for det er ikke bare flossede flag, den nye direktør vil rette op på nu. I 12 år har den tyske, globale it-gigant levet et stille liv under radaren i Danmark, men det skal der laves helt om på, fortæller han til Version2.

»Nu skal vi bringe T-systems til Norden. Målet er at komme i top 10 inden for 5-7 år, og det er der nok nogle, som vil grine af, for lige nu er vi kun i top 87 eller noget i den retning. Men nu tænker vi stort,« siger Jens Tiedemann, som tiltrådte for 10 måneder siden.

Før tilbuddet om direktørposten arbejdede han i mange år i USA, først for IBM og siden som selvstændig iværksætter. Da han blev kontaktet om jobbet, begyndte han at læse mere om T-systems – men det, han læste, hang ikke sammen.

12 år i Danmark - men eksisterede ikke

T-systems er Deutche Telekoms it-division og er Tysklands største leverandør af it-outsourcing, ligesom firmaet også har placeret sig solidt på de fleste andre store europæiske markeder. Globalt er der knap 50.000 medarbejdere, og den nordiske forgrening blev lagt ud for 12 år siden med regionalt hovedkvarter i i Farum i Danmark.

Men så fik Jens Tiedemann fingrene i en rapport om det nordiske it-outsourcing-marked – og T-systems var slet ikke nævnt.

»T-systems var ikke på radaren i Norden. Det eksisterede ikke i Norden. Så jeg endte med at se på opgaven som en startup – en stor, corporate startup – hvor vi skal smøge ærmerne op,« fortæller han.

En audiens hos T-systems topdirektør i Tyskland endte med, at Norden blev udnævnt til satsningområde for T-systems, for i en global sammenligning viste det sig, at det nordiske marked faktisk er ret stort, målt i omsætning. Norden, som jo grænser op til Tyskland, er faktisk det sjettestørste marked for it-outsourcing i verden.

Mere synlig i Ballerup

Jens Tiedemann fik grønt lys til at flytte fra Farum til større lokaler i Ballerup, klods op af alle de andre it-leverandører, så T-systems også på den måde kunne komme på landkortet i it-Danmark. Nu hedder naboerne KMD, IBM, Atea og CGI.

Der blev også ansat flere folk, så der nu er knap 100 ansatte i Norden, med flere på vej. Og så blev der sat penge af til at byde på én temmelig stor outsourcing-opgave, som en start. Tidligere havde T-systems i Danmark slet ikke blandet sig i selv de udbud, der var oplagte for firmaet, fortæller Jens Tiedemann.

»Hvis man ser på vores position globalt, og i Europa, hvor T-systems er nummer syv målt på omsætning, synes jeg, at vi har en fødselsret til også at være i Norden. Vi burde i det mindste kunne være på samme niveau, som T-systems er globalt, når vi er naboland til Tyskland. Og at vi nu er blevet shortlistet på et stort udbud viser, at vi har en berettigelse i markedet,« siger han.

Konkurrenterne i Danmark deler han op i tre kategorier: De store internationale, som IBM og CSC. De lokale, der sidder tungt på mindre og mellemstore virksomheder samt det offentlige, for eksempel EG og KMD. Og så de nye udfordrere fra Indien, som HCL og Tata, der udfører det meste af arbejdet med indisk arbejdskraft.

Af de tre grupper er det inderne, som T-systems nu ser som den primære konkurrent. Derfor satser den nye direktør også først og fremmest på at nappe de helt store kunder.

»Vi går efter de store kunder, der har hovedkvarter i Skandinavien, men som har global reach. Med 50-100 afdelinger rundt i verden, og med mellem 20.000 og 50.000 ansatte,« forklarer han.

Store offentlige it-systemer kan også være interessante for T-systems nu, hvis det er noget, som firmaet i forvejen har erfaring med fra andre markeder. For eksempel vil politikerne nu indføre roadpricing for lastbiler i Danmark, og T-systems har lavet de tilsvarende systemer i Tyskland.

De primære produkter på hylden hedder infrastruktur og SAP-løsninger, der kører i skyen. I hvert fald lige nu.

»Det er vores to standardområder, med SAP som spydspids. Vi skal kravle, før vi kan gå. Senere kan det være, at vi vil levere vores løsninger til små og mellemstore virksomheder, gennem partnere, men der er vi ikke lige nu,« siger direktøren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere