Tysk firma får kæmpe GDPR-bøde for overvågning af egne medarbejdere

Illustration: Bigstock
Den omfattende overvågning krænker medarbejdernes ret til privatliv.

Det er lodret ulovligt, når den tyske distributør af bærbare, notebooksbilliger.de (BGG), systematisk og over længere tid har overvåget deres medarbejdere for at kunne bevise, hvis de på et senere tidspunkt skulle stjæle.

Derfor har den tyske datamyndighed i Sydsaksen, LfD, idømt selskabet en gigantisk bøde på 10,4 millioner euro, skriver ZDNET.

Dette er den anden store bøde, LfD udskriver. Sidste år gik det endnu hårdere ud over H&M, der blev idømt 35,3 millioner euro for omtrent den samme forseelse, skriver ZDNET.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mikael Ibsen

af borgerne - revl og krat - 24-7-365 (og 366 i skudår) ? Det er jo sådan set private firmaer, der godt nok er sat til denne mere end tvivlsomme aktivitet af regeringen, så mon ikke det vil lyde: “Vi gjorde det efter ordre”. Den frase har man hørt i mange søgte sammenhænge gennem tiderne, når et ansvar blev påpeget, men kan man egentlig bare smøge et ansvar af sig ved at fyre en standardiseret undskyldning af på det grundlag ? Det kan man utvivlsomt i Danmark, hvor respekten for individet næsten dagligt, med en vel tilrettelagt salamitaktik, får skåret en skive af, hovedsageligt inden for Grundlovens irriterende paragraf 72, der skal beskytte borgernes ret til husfred og kommunikationshemmelighed, men som lige så stille er blevet inficeret af over 500 smitsomme undtagelser, der i praksis har udvandet paragraffen fuldstændigt, og reduceret borgeren til en ting, der kan skaltes og valtes med efter systemernes forgodtbefindende. Her kunne vi måske lære noget af Tysklands respekt for begrebet “Hausfriedensbruch”, (brud på husfreden), men det kunne da aldrig falde os ind, for vi er jo klogere og bedre end alle andre i hele verden.

  • 9
  • 1
#2 Christian Bruun

§72 er ifølge Jens Peter Christensen (højsteretsdommer) den mest misforståede paragraf i grundloven: "Først siger den, at boligen er ukrænkelig, og det kan man jo så føle sig opstemt ved. Men så siger den derefter, at boligen godt kan krænkes med eksempelvis husundersøgelser. Men man kan kun lave en husundersøgelse, hvis man har en lovhjemmel til det. Det er jo fint nok. Så siger den, at det ikke er nok – man skal også have en retskendelse. Men derefter siger den så, at det behøver man dog alligevel ikke, hvis man har en særegen undtagelse." https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/grundlovenannoteret

Det gælder for mange paragraffer i grundloven at de har en bagdør. Fx §77 om ytringsfrihed men "dog under ansvar for domstolene" - dvs. du har lov til at ytre dig, men intet hindre Folketinget i at straffe dig efterfølgende. §79 "Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. [...]" som kun gælder politiske forsamlinger (hvilket jeg personligt finder mærkværdigt). Senere i §79 omtales forsamlinger, hvilket jurister kan filosoferer længe over hvad det præcist dækker over.

  • 3
  • 0
#3 Gert Madsen

Det gælder for mange paragraffer i grundloven at de har en bagdør.

Det kan også give god mening. Men paragrafferne viser en tydelig hensigt. Og bagdørene skal være undtagelser.

Det vi ser nu, er at man laver undtagelser, kun for bekvemmeligheds skyld. Det kan aldrig have været meningen.

Som altid er det vigtige redskab stemmeblyanten. Undersøg kandidaterne til folketinget, og sørg for at stemme på folk, som har tydelige principper.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere