Tysk efterretningstjeneste ramt af ny NSA-skandale

27. april 2015 kl. 11:155
Tysklands efterretningstjeneste, BND, har spioneret ulovligt på politikere og virksomheder og har reelt assisteret USA i industrispionage. Mindst et parti kræver efterretningschefens afgang.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den tyske efterretningstjeneste, BND, har opsnappet telefonsamtaler og emails fra europæiske forsvarsleverandører og politikere og sendt det videre til NSA.

Det skriver Dagbladet Information.

BND skal blandt andet have tappet kommunikation fra verdens største dataknudepunkt i Frankfurt, og de indsamlede oplysninger omfatter blandt andet data fra franske politikere og myndigheder, forsvarsleverandøren EADS og helikopterselskabet Eurocopter.

Altsammen på amerikansk bestilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i 2008 blev BMD ifølge interne dokumenter opmærksom på, at der blev leveret oplysninger til NSA på et niveau, som der ifølge de tyske regler ikke var hjemmel for.

Alligevel oplyste den tyske efterretningstjeneste i 2013 til det tyske parlament, at alle former for dataudveksling med USA foregik inden for lovens rammer.

Det tyske NSA-undersøgelsesudvalg vil nu gå sagen efter i sømmene, og partiet Die Linke har decideret krævet, at efterretningschef Gerhard Schindler fratræder sin stilling.

»Vi vil indkalde vidner fra de ansvarlige afdelinger til afhøring. Jeg tror, at vi nok skal få kastet lys over dette komplekse emne«, siger Patrick Sensburg, der er formand for NSA-undersøgelsesudvalget.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
28. april 2015 kl. 06:54

og partiet Die Linke har decideret krævet, at efterretningschef Gerhard Schindler fratræder sin stilling.

En efterretningschef gør jo nok alt efter hvad regeringen vil. Det er næppe noget de selv finder på uden at have fået et OK.

Når man beslutter sig for at levere til militær og forsvar, så må man altså også finde sig i at blive gået efter i sømmene.

Der er forskel på at blive udspioneret som virksomhed med leverencer til forsvar og militær og så spionering på privatpersoner.

Hvis man ikke kan lide spionage, skal man holde sig væk fra området militær og forsvar helt fra starten. Kan man ikke se, at det, at man leverer til disse enheder netop involverer spionage, så er man ren klynker. Og virkelighedsfornægter.

Det er når det bliver spionering imod privatpersoner, som ingen tilknytning har til militærprodukterne, at det bliver kriminelt.

Der er derfor mange andre ting, som kan kritiseres i forbindelse med efterretningstjenesternes spionage, men EMM ikke spionering imod virksomheder, som leverer til forsvar og militær.

4
28. april 2015 kl. 11:32

Det er når det bliver spionering imod privatpersoner, som ingen tilknytning har til militærprodukterne, at det bliver kriminelt.

Så du mener at det er i orden at PET spioner mod TERMA, NOVO og alle andre Danske Virksomheder, og udlevere det til USA. Så Amerikanske virksomheder kan få oplysninger som stiller dem bedre. Du kan jo ikke når du henter alt i et knudepunkt filteret ud, men du mener så, at de bare kan bede Amerikanerne om at glemme alt det de ikke skal bruge.

"virkelighedsfornægter", eller ej, som du skriver udleder jeg at du synes at oversående er i orden ?

1
27. april 2015 kl. 12:05

Gælder det ikke for de fleste regeringer og folkevalgte at de har mistet enhver form for kontrol med deres respektive Efterretningstjenester?

Her hjemme er der da også meget begrænset kontrol med PET og FE, selvom regeringen og diverse politikere gerne vil give udtryk for det modsatte.

2
27. april 2015 kl. 12:59

nej nej. De HTS har svaret på kritiske spørgsmål! "vil skal nok blive glade for det i længden" Der skal bare mere mørklægning så ovenstående ikke kan komme ud til pressen så er problemet fikset på politiker måden.