Tysk bilist dømt for trafikdrab efter BMW offentliggjorde bilens 'bevægelsesprofil'
I forbindelse med en sag om en trafikdræbt cyklist delte bilproducenten BMW data fra en bil for at spore dens færd. Således kunne bilistens præcise adfærd på vejen op til ulykken kortlægges.
Disse data gjorde politiet i stand til at udarbejde en bevægelsesprofil. Datalogningen af kørerens adfærd blev afgørende i dommen, der lød på 33 måneders fængsel til den uansvarlige bilist. Det skete ved retten i Köln. Det skriver tyske Maneger Magazin.
Før det kom så langt, måtte anklagerne dog vente tålmodigt. I første omgang ville BMW nemlig ikke uden videre oplyse dataerne, som først blev udleveret otte måneder efter dødsulykken. Først herefter kunne anklagemyndigheden benytte sig af de opsamlede informationer for at forstå bilens hastighed, rute og undvigemanøvre.
Hvad må deles, hvor længe og med hvilket formål?
Sagen har igen skabt debat om i hvilke situationer bilproducenter og andre potentiale data-loggere må indsamle og bruge deres indhentede datamængder. Både i forhold til det etiske dilemma i overvågning samt det etiske dilemma i, at BMW tilsyneladende i otte måneder holdt på vigtige oplysninger, der kunne bidrage til opklaring i en alvorlig sag.
Bilen, som føreren kørte i, tilhørte desuden delebilstjenesten DriveNow, som BMW driver sammen med udlejningsselskabet Sixt. Til Maneger Magesin forklarer en talsmand fra Sixt, at man udelukkende logger oplysninger om førerens start- og slutdestination og ikke de mere detaljetunge oplysninger. BMW har ikke ønsket at kommentere sagen.
I en omtale af sagen henviser Jyllands Postens finanssektion til en tidligere tysk undersøgelse fra FDM's tyske søsterorganisation ADAC. .
Her undersøgte man, hvilke data en Mercedes-Benz B-klasse med me-connect system og elbilen Renault Zoe sender videre. Her viste det sig, at Mercedes-modelen sendte sin GPS-position til hovedkontoret i Stuttgart hvert halve minut. Men det stoppede ikke der. Også kørselsmønstre, omdrejninger, kilometertal, brændstofforbrug, dæktryk og endda aktivering af selestrammerne ved hårde opbremsninger blev løbende sendt videre.
Renault Zoe videresendte også bilens GPS-position, men kun to gange i timen, foruden informationer om batteriets stand og forbrug.
En anden undersøgelse fra november, her omhandlende netop BMW, viste, at 320d og elbilen i3 ikke blot videresendte GPS-position, motorgang og kørselsmønster, men også private oplysninger fra chaufførens smartphone, som hentes, når den tilsluttes bilens infotainment-system.
Af samme grund lancerede de europæiske bilklubber kampagnen My Car My Data, for at sætte fokus på udviklingen.
