Tysk bekymring: Er CSC stråmand for NSA?

18. november 2013 kl. 16:2512
En udviklingskontrakt med NSA og et CSC-firmajetfly, der fragtede tysk terrormistænkt hemmeligt rundt i verden, har fået tyskerne til at frygte for, hvor data fra offentlige it-systemer havner henne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

CSC er en af den amerikanske efterretningstjeneste NSA's vigtigste samarbejdspartnere. CSC har blandt andet udviklet software for NSA og stillet virksomhedens private jetfly til rådighed for NSA, skriver Süddeutsche Zeitung og Norddeutsche Rundfunk.

For eksempel var det CSC's corporate jet, der fragtede den tyske statsborger Khaled al Masri til et hemmeligt sted i Afgjanistan, hvor han blev udsat for skrappe afhøringsmetoder og tortur, inden CIA indså, at manden ikke var relateret til terror og efterfølgende slap ham fri på en fjern skovsti.

Forbindelsen mellem CSC og amerikanske efterretningstjenester vækker bekymring i tyske kredse, idet den tyske regering mellem 2009 og 2013 har lagt flere end 100 kontrakter i hænderne på CSC, herunder eksempelvis det tyske våbenregister, identitetskortregister og et projekt med at udvikle en aflytningssikker email-tjeneste.

Også i Danmark er CSC en af det offentliges foretrukne leverandører. I 2011 viste en opgørelse, at CSC havde 122 kontrakter med det offentlige til en værdi af 750 millioner kroner.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
24. november 2013 kl. 13:06

Har altid undres over at de har acceptere store tab i Danmark og England år efter år. Men at få data på den måde, og selv kunne råde og sortere er nok langt billigere, ind at skulle indhente dem på anden vis.

Men så længe at det offentlige bare vil have det billigst, og ikke stiller krav til data sikkerhed, og opbevaring. Eller ikke kontroller om krav bliver overholdt, så bliver det ved med at gå.

12
25. november 2013 kl. 21:52

Man kan købe ind for billigt. Ville nødig være Grundfos eller anden og skulle beskytte sine fremtidige produkter fra dem.

7
19. november 2013 kl. 13:04

min første tanke var at CSC er kontrolleret af NSA. hvis man tænker over det er det et perfekt cover, og så bliver de tilmed frivilligt inviteret indenfor af deres kunder

8
20. november 2013 kl. 21:45

Har i lang tid haft mistanke til en overordnet (militær) styring af stort set hele den amerikanske forretningsverden. Det har været udenlandske firmaer der prøvede sig i USA som efterfølgende bleve snydt/vandrevet ud på de røde tals rasteplads. Det har været overtagelser af (ja nu har jeg hovedsagelig fulgt det europæiske marked) strategiske brancher i Europa. Det har været store Europæiske og Japanske koncerner der kom med banebrydende nyheder, for så at se at den amerikanske konkurrent kort (alt for kort) tid efter havde en komplet lignende nyhed. Det både på det tekniske område og design. Måske ser jeg spøgelser. Måske er der noget ild bag røgen. Nb. Sjovt at tænke på CSC som en paramilitær organisation. (Ironi)

6
19. november 2013 kl. 09:00

Der var måske forklaringen på at CSC gang på gang bliver valgt af det offentlige, ligegyldigt hvordan de har performet på tidligere projekter. ... eller skal vi tro at den slags foregår uden den danske regerings kendskab og accept ? [http://www.information.dk/477364]

4
18. november 2013 kl. 22:56

Selv om jeg kniber mig selv en del i armen, tror jeg Langly m.fl. må knibe sig helt mørbanket. De kan umuligt have troet at det ville gå så længe.

3
18. november 2013 kl. 20:53

Er totalt vild med at de havde fået til opgave at lave en aflytningssikker emailtjeneste. :-)

1
18. november 2013 kl. 19:57

Helle Thorning forsvarer NSA’s digitale spionage, men ville hun også gøre det hvis CSC har vundet kontrakter hos den danske stat, samtidigt med at CSC på forhånd kendte til hvad konkurrenterne bød? Jeg ved ikke om CSC har haft denne information, men det er set før at en amerikansk flyfabrik fik oplysninger om konkurrenter fra US Chamber of Comerce, hvor de så end kom fra.

Flere amerikanske netoperatøre er blevet tvunget til at samarbejde med NSA, men de må ikke offentligt fortælle præcist hvad det er de er blevet tvunget til. Spørgsmålet er så om CSC er blevet tvunget til at udlevere data fra danske statsregistre til NSA. CSC der er et amerikansk firma, kan ikke nægte at efterkomme kravet fra NSA.

Hvis der nu skete det, at alle IT opgaver for den danske stat skulle foregå fra en dansk virksomhed, som er helt under dansk jurisdiktion, og direktøren 100% under dansk strafferet, så vil det i EU blive betragtet som en teknisk handelshindring.

Det er nok bare mig, der render rundt med en Frederick Forsyth i maven...

9
24. november 2013 kl. 00:06

Jeg troede egentlig ikke helt selv på spørgsmålet i emnefeltet, men Statens it-leverandør er tæt på NSA:

Den tidligere højtstående officer i NSA Thomas Drake siger, at CSC er »dybt involveret« i efterretningstjenestens arbejde, og at der er en stor fare for, at følsomme danske data overleveres til NSA.

10
24. november 2013 kl. 00:23

For mig er sagen økonomisk. Mange føler sig utvivlsomt krænket over at blive overvåget i privatlivet. Det er også ubehageligt. Men for mig langt den mindste ubehagelighed. Den vished, at det her føre til demokratiets afvikling for mine børn og fremefter, gør at jeg slet ikke kan forstå vore politikere. Eller debatten for den sags skyld.