Typosquattede domæneindehavere kan nu købe squattede domæner

27. juni 2017 kl. 05:133
Typosquattede domæneindehavere kan nu købe squattede domæner
Illustration: DK Hostmaster.
Domæneadministrator vil tilbyde typosquatter-domæner til de relevante virksomheder i stedet for at blokere for hjemmesiderne som hidtil.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fremover vil DK Hostmaster tilbyde typosquattede virksomheder at købe de domænenavne, som ligger for tæt op ad deres egne, såfremt nye forslag til ændrede domænevilkår godkendes.

Som Version2 for nylig har omtalt, er et typosquatterdomæne et domænenavn, som minder mistænkeligt meget om et andet domænenavn. Dermed kan folk, som skriver forkert i URL'en - en 'typo' - blive ledt hen på for eksempel nordeea.dk i stedet for nordea.dk. Typosquatter-domæner bliver typisk brugt til at sprede malware, eller reklamer som domæneindehaveren kan tjene penge på.

Førhen har DK Hostmaster blokeret typosquatter-domæner, hvis der er klaget over dem. Det har betydet, at DK Hostmaster efterfølgende har holdt domænet, og det dermed er samtlige af DK Hostmasters registranter, som betaler udgiften.

For fremtiden vil de, der klager over typosquatter-domæner, blive tilbudt domænerne i stedet, såfremt DK Hostmaster finder, at kriterierne for typosquatting er opfyldt. Med den nye ordning rykkes udgiften dermed over på dem, der reelt får gevinsten ved ikke at blive typosquatted, fortæller DK Hostmasters juridiske chef, Henriette Vignal-Schjøth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Udkastet til ændringerne om typosquatting er ud fra filosofien, at de, der er typosquatted, er de nærmeste til at lide under, at andre måske planker deres logo og kendetegn. Desuden er de også de nærmeste til at varetage deres egen situation og overtage det typosquatterdomæne, som ligger for tæt på deres eget,« siger hun.

Det må også ligge i de oprindelige domæneindehaveres interesse selv at kunne råde over de forskellige domæner, skulle de ønske at bruge dem til noget andet - eller bare undgå at andre gør.

»Jeg kunne forestille mig, at hvis man eksempelvis er en større bank, der har et godt domæne, og man er nem at finde på internettet, kunne banken være interesseret i at få overdraget de uønskede domæner for at forhindre, at andre bruger dem,« siger Henriette Vignal-Schjøth.

Du kan læse hele udkastet til de nye vilkår for DK Hostmaster her.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. juni 2017 kl. 23:07

disse lokkende indlæg om "at tjene penge" skulle have noget med malware-showet at gøre?

2
27. juni 2017 kl. 17:24

Der er nok nogen der slipper billigt f.eks. dr.dk ;)

1
27. juni 2017 kl. 10:57

Jeg tvivler på at en database med domæne navne der ikke må bruges er nogen stor udgift. Men selvfølgelig vil der være gode penge i at få virksomheder til at købe nogle ekstra domæner for at undgå typosquatting. Hvor meget mon det bliver, 10-100 ekstra domæner per virksomhed?