Twitterbot overvåger automatisk diktatorlandinger i Genève

Registrering af flylandinger med en antenne, kombineret med amatørdatabaser over flyejere forstærker nu øjnene på diktatorers rejseri.

En schweizisk journalist har etableret en Twitter bot, der overvåger diktatorers start og landinger i Geneve Airport og poster dem på det sociale medie som led i en indsats for at belyse potentielt lyssky forretninger, skriver The Verge.

I øjeblikket bliver 80 fly overvåget. Blandt de regeringer, der overvåges af bot'en 'GVA diktator Alert' er Aserbajdsjan, Bahrain, Qatar, Rusland, og Saudi-Arabien.

Neden for tweet fra i dag:

Formålet er at skabe skabe gennemsigtighed i det, som han beskriver som »en meget hemmelig verden.«

»De ankommer i en privat jet til Geneve, og tror de er skjult,« siger journalisten Francois Pilet.

»Men jeg synes, det er cool at vide, at hver gang deres forhjul rammer asfalten i Genève, er der en tweet der siger 'hej, du er her, og nu er det offentlige.«

Registrering af selve flyvemaskinen sker via en antenne, som han har udviklet med sin fætter. Den scanner for ADS-B data, som er et system, som sender ID- og positionsdata fra flyet til omgivelserne.

Og data om ejeren bag flyets ID findes online fra flyamatører over hele verden. Dog er ikke alle private (diktator)jets endnu identificeret.

Legitimt eller lyssky?

Siden lanceringen i april har botten postet mere end 60 diktatorankomster og -afgange på Twitter-side.

Francois Pilet erkender, at nogle af de diktatorer, han sporer, kan have legitime grunde til at rejse til Genève - den schweiziske by er hjemsted for FN og en række andre internationale organisationer, men det kan også være besøg, som handler om skatteunddragelse eller hvidvaskning af penge.

Der er netop tilføjet 27 nye diktatorfly fra Algeriet, Kuwait, Jordan, Gabon, Angola, Elfenbenskysten og Rusland til overvågningen.

Francois Pilet håber på at udvide bot'en til andre lufthavne i Europa.

Twitterkontoen lyder: @GVA_Watcher

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#5 Gert G. Larsen

Kan vi lave det samme med hele folketinget, og dem vi har nede i EU, så vi får lidt mere styr på dem? Sådan en www.hvorerfolketingethenne.dk. Så er det både nemt at se om de har været til stede i forbindelse med vigtige drøftelser, og nemmere at finde ud af hvor man skal tage hen, for at få en selfie med ministeren.

PS: Hvem bestemmer hvem der er en diktator?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere